Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το ημερολόγιο του ξαφρίσματος

Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε. Προ­χωρούμε στον ανασχηματισμό. Φτιά­χνουμε μια επιτροπή και το φθινόπω­ρο παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμ­μα αποκλιμάκωσης των φορολογι­κών συντελεστών......


Όχι, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή πέ­ρα από το να καταγράψουμε τις αγνές προθέσεις μας: Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους στην Ελλάδα. Έχου­με κάποιες (θολές προς το παρόν) σκέψεις για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτή η μείωση, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι. Πρέπει να πάμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, να κάνουμε τη διαπραγμάτευση για το χρέος, να διαπιστώ­σουμε αν θα μας μεταθέσουν για αργότερα την καταβολή μερικών δισεκατομμυρίων που πλη­ρώνουμε αυτή τη στιγμή για τοκοχρεολύσια και στη συνέχεια να αποφασίσουμε ποια μείωση φόρου θα «χρηματοδοτήσουμε» πρώτη.
 
♦ Θα είναι οι επιχειρήσεις οι τυχερές;
 
♦  Θα είναι οι υψηλόμισθοι (όσοι έχουν απο­μείνει τέλος πάντων) με τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ;
 
♦ Ή θα είναι όλοι οι καταναλωτές μέσα από μια πρώτη μείωση του ΦΠΑ;
Όποια και αν θα είναι η απόφαση, δεν πρόκει­ται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από την αλλαγή του χρόνου και αυτό υπό προϋποθέσεις, αστερί­σκους κ.λπ. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο σήμε­ρα. Διότι, μέχρι να φτάσουμε στο «ξέφωτο» των φοροελαφρύνσεων, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη... ζούγκλα της υπερφορολόγησης.
 
Η εικόνα που περιγράφεται στη συνέχεια εί­ναι... μη αναστρέψιμη. Τα βάρη που περιγρά­φονται έχουν δρομολογηθεί, κοστολογηθεί και είναι έτοιμα να πέσουν στις πλάτες μας. Δείτε τον αναλυτικό κατάλογο και καλού - κακού κά­ντε και καμιά ερώτηση στην τράπεζα: «Φοροδά-νεια με ευνοϊκούς όρους δίνετε; Οι κάρτες θα μας επιτρέψουν και φέτος να πληρώσουμε την εφορία σε άτοκες δόσεις;».
Όσο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να φτιάξει «κλίμα» πουλώντας πότε τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και πότε το εθνικό σχέδιο για «δι­ευθέτηση» του ελληνικού χρέους, οι υπηρεσί­ες του υπουργείου Οικονομικών θα δουλεύουν πυρετωδώς για τη «λαίλαπα» του δεύτερου εξα­μήνου.
 
Όχι, δεν θα μας στείλουν εκκαθαριστικά ση­μειώματα. Αποφάσισαν φέτος να...  σεβα­στούν το περιβάλλον. Το πολύ - πο­λύ μια κόλλα A4 θα παραλάβου­με, λιτή και σύντομη, η οποία θα μας καλεί να πληκτρο­λογήσουμε τους κωδικούς μας στο Taxis και να ενημε­ρωθούμε για τα «μαντάτα». Τα χτυπήματα θα είναι πολλά και ο λογαριασμός φουσκωμένος. Το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη έτοιμο και έχει ως εξής:
 
Ιούλιος (του τρόμου)
 
Θα είναι ο χειρότερος μήνας της φετινής χρονιάς. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών λέ­ει ότι θα πρέπει να πληρωθούν... επτά διαφορετικοί φόροι. Το «χτύπημα» οι περισσότεροι φο­ρολογούμενοι θα το θυμούνται για καιρό. Τι θα πρέπει να πληρώ­σουν; Ιδού ο κατάλογος του τρόμου: Θα πρέπει να πληρωθεί η πρώ­τη από τις τρεις δόσεις του φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν τα φυσικά πρόσωπα το 2013. Σε αυτή την κατηγορία ανή­κουν έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι - πρα­κτικά όλη η Ελλάδα. Φυσικά, δεν πρόκειται να παραλάβουν όλοι χρεωστικό εκκαθαριστικό. Κάποιοι θα δικαιούνται επιστροφή φόρου (θα είναι λίγοι και η επιστροφή ελάχιστη) και κάποι­οι θα παραλάβουν ένα ηλεκτρονικό σημείωμα το οποίο θα λέει ότι η εκκαθάρισή τους είναι μηδενική.
 
Τα πρώτα στατιστικά από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, υποδηλώνουν και το μέ­γεθος αυτού που έρχεται: Μέχρι και την Τρίτη, είχαν υποβληθεί 1.456.234 δηλώσεις, δηλαδή περίπου η μία στις τέσσερις. Αυτές κατανεμήθη­καν στις τρεις κατηγορίες ως εξής:
 
α. Οι 527.920 βγήκαν χρεωστικές. Δηλαδή, το 36,7% του συνόλου πληρώνει. Και πόσα πλη­ρώνει; Συνολικά 514.908.408 ευρώ. Αν κάνουμε τη διαίρεση, προκύπτει ότι ο μέσος φόρος δια­μορφώνεται στα 975 ευρώ.
 
Θα μεγαλώσει κι άλλο αυτός ο αριθμός, κα­θώς, για ψυχολογικούς λόγους, όποιος γνωρί­ζει ότι θα πληρώσει πολλά καθυστερεί να κάνει τη φορολογική του δήλωση. Ας κάνουμε λοι­πόν την πρόβλεψη: Αν τα χρεωστικά εκκαθαρι­στικά φτάσουν να είναι 2,8 εκατομμύρια και ο μέσος φόρος διαμορφωθεί - όπως αναμένεται - γύρω στα 1.300 - 1.400 ευρώ, τότε ο «λογα­ριασμός» των εκκαθαριστικών θα προσεγγίσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τα 1,3 δισε­κατομμύρια ευρώ.
 
β. Οι 301.266 δηλώσεις, δηλαδή η μία στις πέντε ή το 20,94%, είναι πιστωτικές. Οι ενδιαφερό­μενοι   έχουν   λαμβάνειν συνολικά      63.531.090 ευρώ, δηλαδή περίπου 200 ευρώ ο καθένας.
 
Πότε θα τα εισπράξουν; Ελπίζουμε να υιοθετηθεί ταχύτερη  διαδικασία  από την περυσινή, όταν οι φορολο­γούμενοι πέρασαν τα πάνδει­να περιμένοντας πότε θα ολο­κληρωθεί ο επανέλεγχος των φορολογικών δηλώσεων μετά την προσκόμιση των δικαιολογη­τικών και πότε θα έρθει το ειδο­ποιητήριο για να πάνε στην εφο­ρία και να ζητήσουν να πιστω­θούν τα χρήματα στους τρα­πεζικούς τους λογαριασμούς ύστερα από μήνες. γ. Οι  μηδενικές δηλώσεις - δηλαδή οι δηλώσεις του τύπου «δεν   παίρνεις   λογαριασμό, δεν δίνεις λογαριασμό» - είναι 609.790 και αντιστοιχούν περίπου στο 42,38% του συνόλου. Η πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (για όσους είχαν στην κατοχή τους δίλιτρα αυτοκίνητα και πισί­νες μέσα στο 2013). Ο συγκεκριμένος φόρος θα ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό της φο­ρολογίας εισοδήματος. Ακόμη και αυτοί που έσπευσαν να καταθέσουν πινακίδες στο τέλος του 2013 δεν τη γλιτώνουν. Διότι στο εκκα­θαριστικό θα ενσωματωθεί η αναλογία του φόρου για το χρονικό διάστημα για το οποίο διατηρήθηκε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβι­σμού σε κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του 2013.
 
Το ένα τρίτο του τέλους επιτηδεύματος. Είναι το γνωστό «χαράτσι» που επιβάλλεται στους επαγγελματίες μόνο και μόνο επειδή... υπάρχουν. Δεν εξετάζει κανείς αν είχαν κέρδη ή ζημιές. Το χαράτσι θα επιβληθεί και θα προστε­θεί στο εκκαθαριστικό. Πόσο είναι; Από 650 ευρώ για έναν απλό ελεύθερο επαγγελματία μέχρι 1.000 ευρώ για κάποιον που έχει μικρομεσαία επιχείρηση.
 
Το ένα τρίτο της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επίσης θα προστεθεί στο εκκαθαρι­στικό, το οποίο δεν θα είναι ένα, αλλά... «τέσσε­ρα σε ένα». Εισφορά αλληλεγγύης πληρώνουν όλοι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
 
Από 12.000 έως 20.000 ευρώ, φόρος 1% επί του συνόλου του εισοδήματος.

◆ Από 20.000 έως 50.000 ευρώ, φόρος 2%.

◆ Από 50.000 έως 100.000 ευρώ, φόρος 3%.

◆ Από 100.000 και πάνω, φόρος 4%.

Η πρώτη από τις έξι δόσεις του Ενιαίου Φό­ρου Ακινήτων. Αν νομίζετε ότι με το εκκα­θαριστικό «4 σε 1» τελειώνουν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου, κάνετε λάθος. Το πρώτο χτύπημα του ΕΝΦΙΑ θα έρθει επίσης μέσα στον πιο θερ­μό μήνα του καλοκαιριού.
 
Το συνολικό ύψος του λογαριασμού το γνω­ρίζουμε ήδη: περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευ-ρώ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη επι­βάρυνση που μπορεί να προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι μας έβαλαν να δηλώσουμε όλους τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους με προ­φανή στόχο να τους φορολογήσουν. Θα έρθει λοιπόν το e-mail εκεί στις αρχές του Ιουλίου και εμείς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πλη­ρώσουμε το ένα έκτο του φόρου. Ήτοι, περίπου 600 εκατ. ευρώ όλοι μαζί.
 
Η πρώτη από τις έξι δόσεις του συμπλη­ρωματικού φόρου ακινήτων, τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν όσοι είχαν ακίνητη πε­ριουσία άνω των 300.000 ευρώ την 1.1.2014. Είναι ο γνωστός φόρος που προστέθηκε για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των επιβαρύνσε­ων στα αγροτεμάχια και να ικανοποιηθεί έτσι ο αγροτικός κόσμος της χώρας.
 
Ο συμπληρωματικός φόρος είναι μια παραλ­λαγή του γνωστού σε όλους μας ΦΜΑΠ. Εννο­είται ότι όποιος έχει ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ πληρώνει και τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπλη­ρωματικό φόρο. Και αυτός ο φόρος θα έρθει σε συσκευασία πακέτου στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
 
Η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Αύγουστος
 
Τον κλασικό «μήνα των διακοπών» πληρώνου­με (οπότε να δούμε ποιοι και πόσοι όντως θα πά­νε φέτος διακοπές):
◆ Τη δεύτερη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων (από τις έξι).
◆ Τη δεύτερη δόση του φόρου σε περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.
◆ Την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος μι­κρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Σεπτέμβριος
 
Με το που θα γυρίσουμε από τις παραλίες (όσοι πάμε δηλαδή), καταβάλλονται:

◆ Η τρίτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

◆ Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων του 2013.

◆ Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου πο­λυτελούς διαβίωσης.
 
◆ Η έκτη δόση του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Οκτώβριος
 
Πληρώνουμε την τέταρτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων (ψιλοχαλαροί μας φαίνονται ύστερα από το κολασμένο τρίμηνο που προηγή­θηκε – μπα, κάτι θα έχουν κατά νου...).
 
Νοέμβριος
 
Εδώ ψιλοσφίγγουν τα πράγματα, καθώς κατα­βάλλονται:
 
◆ Η τελευταία δόση του φόρου για τα εισοδή­ματα του 2013 και του φόρου πολυτελούς δι­αβίωσης.

◆ Η πέμπτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.
 
Προφανώς ο Νοέμβριος είναι κάτι σαν... προ­θέρμανση, για να μπούμε «ζεστοί» στη φορολο­γική αρένα του Δεκεμβρίου, όπου θα δεχτούμε τη χαριστική βολή.
 
Δεκέμβριος
 
Τον τελευταίο μήνα του χρόνου πληρώνονται τα εξής – ουκ ολίγα:
 
Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Μην τα υποτιμούμε. Το ποσό θα ανέλθει στο 1 δισε­κατομμύριο ευρώ. Πού θα το βρούμε χριστου­γεννιάτικα; Μάλλον θα καταφύγουμε πάλι στις πιστωτικές κάρτες (όσοι έχουν υπόλοιπο σε αυ­τές) προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την απο­πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σε έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις.
 
Τουλάχιστον τον Δεκέμβριο δεν θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν δίλιτρα αυτοκίνητα με τον φόρο πολυτελείας, ο οποίος στο εξής θα αποπληρώνεται μέσω του εκκαθαριστικού. Η τελευταία δόση του ενιαίου φόρου ακι­νήτων.
 
Τελειώνουν εδώ οι φορολογικές υποχρεώ­σεις του δεύτερου εξαμήνου; Μην είστε καθό­λου σίγουροι. Απλώς το ρεπορτάζ δεν έχει γίνει τόσο λεπτομερές ώστε να εντάξουμε και τις ακό­λουθες φορολογικές υποχρεώσεις στον μηνιαίο προγραμματισμό. Κάποια στιγμή, θα ανακοινω­θούν οι ημερομηνίες και τότε θα έχουμε πληρέ­στερη εικόνα. Ως υποχρεώσεις, όμως, σε κάθε περίπτωση θα υφίστανται και οι ακόλουθες: Η πληρωμή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ από όσους δεν το πλήρωσαν μέσω του λογαρι­ασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εμφανι­στούν πάλι αντιμέτωποι με το δίλημμα: Ή πλη­ρώνεις το υπόλοιπο του χαρατσιού σε μια δόση ή το όνομά σου μπαίνει στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου.
 
Η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβλη­θέντων επιδομάτων. Θα γίνουν έλεγχοι και θα γυρίσουν πίσω χρήματα τα οποία καταβλή­θηκαν ως επίδομα τέκνων, ως επίδομα θέρμαν­σης ή ως κοινωνικό μέρισμα.
 
Η καταβολή του παραβόλου για την ασφά­λιση αυτοκινήτων που σήμερα παραμέ­νουν ανασφάλιστα. Το παράβολο φτάνει στα 250 ευρώ και, αν δεν υπάρξει ασφάλιση μέσα στις προθεσμίες που θα δοθούν, τότε το πρόστι­μο θα εκτιναχθεί στα 500 ευρώ. Ας θυμηθούμε ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι πάνω από 700.000.


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.