Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δημήτρης Μπάκας: Ποιόν εκφράζει ο κ. Ιωσηφίδης;


Η απάντηση του κ Δ. Μπάκα στον κ. Ιωσηφίδη, σε όσα δήλωσε στην ΄΄ Ώρα της Φωκίδας΄΄.
Ποιον εκφράζει ο κ. Ιωσηφίδης
Η τοπική εφημερίδα «Η Ώρα της Φωκίδας» στο φύλλο της Πέμπτης 6-2-2014 στην πρώτη σελίδα αναφέρει:....
Γιώργος Ιωσηφίδης: «Οι Μαυρογιαλούροι κατηγορούν τους πάντες» και στην Τρίτη σελίδα στην οποία παραπέμπει επίσης αναφέρει: Γιώργος Ιωσηφίδης: «Οι τρεις εκπρόσωποι τους που μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έσκισαν τα ιμάτιά τους, έδωσαν γη και ύδωρ, προκειμένου να δοθούν εξορύξεις, φθάνει να υπάρχει ανταπόδοση. Τα έδωσαν όλα έναντι αντιτίμου. Αυτοί είναι!» και παρακάτω μεταξύ των άλλων «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα απλώνουν εκείνοι την κρεμάλα αν θα είναι κυβέρνηση, εξάλλου και η μέχρι τώρα πολιτική τους αυτό δείχνει».
Αναφέρεται προφανώς στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών της 28-1-2014 και στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για τη θέση του Δήμου στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αδειοδοτήσει την εταιρεία S&B προκειμένου να κάνει έρευνες για βωξίτη σε 47,5 χιλιάδες στρέμματα και εξορύξεις σε άλλα 3,5 χιλιάδες στρέμματα στη Γκιώνα. Το θέμα έφεραν προς συζήτηση, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο προς το Δημ. Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του και γράφεται σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες του Νομού, πολίτες, δημότες χωριών της Γκιώνας, ο ορειβατικός σύλλογος Άμφισσας και η Δημοτική παράταξη «Πολίτες στο Προσκήνιο»
Είμαι ένας από τους πολίτες που με την υπογραφή μας φέραμε το θέμα και ένας από τους τρεις πολίτες που μιλήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αναπτύξουμε το θέμα που με δικιά μας ευθύνη ήρθε προς συζήτηση και απόφαση. Αμέσως ανέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μιλώ σαν πολίτης που υπέγραψα την αίτηση και σαν εκπρόσωπος του προοδευτικού συλλόγου «τα Καστέλλια» στην εφημερίδα του οποίου «Τα Καστελλιώτικα Νέα» δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο μου το οποίο ενημέρωσε και κινητοποίησε όλους τους παραπάνω να φέρουν το θέμα στο ΔΣ, φύλλα της εφημερίδας κατέθεσα στον πρόεδρο του ΔΣ.
Επειδή ο χρόνος που μου δόθηκε ήταν ελάχιστος, ικανός μόνο να πω ποιος είμαι και ποιους εκπροσωπώ, διάβασα από γραπτό κείμενο εν τάχει τις προτάσεις μου και κατέθεσα στον πρόεδρο γραπτό κείμενο δεκαεπτά σελίδων ανάλυσης του θέματος το οποίο φέρει την υπογραφή μου: Μπάκας Δημήτριος. Όλο το κείμενο και οι προτάσεις δημοσιεύτηκαν αυτούσιες σε πάρα πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες του Νομού, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσίασε, για χρήση, συζήτηση, κρίσεις, αντιπροτάσεις και επικρίσεις των συμπολιτών μας.
Συνολικά κατέθεσα δεκατέσσερις προτάσεις για αντιμετώπιση του θέματος εκ των οποίων η μια αναφερόταν στα ανταποδοτικά ως εξής: «Να απαιτηθούν ανταποδοτικά ανάλογα με την αξία του μεταλλεύματος, ικανά να αντιμετωπίσουν την καταστροφή» Αυτή η πρόταση βέβαια δεν ήταν ξεκομμένη αλλά στενά δεμένη με όλες τις άλλες προτάσεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούσαν για την πραγματοποίηση των εξορύξεων, όπως για παράδειγμα η πρόταση «να δημιουργηθεί ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ και αφού συνταχθεί και αποφασισθεί η μελέτη διαχείρισης, μετά να γίνουν οι όποιες εργασίες στην έκταση που τους αναλογούν και μπορούν να είναι συνεργάσιμες με τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου».
Στο κείμενο της ανάλυσης του θέματος που κατατέθηκε περιέχονται τα εξής κεφάλαια:
1. Οι αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με ημερομηνία, έκταση, τοποθεσία και η θέση τους σε σχέση με τα όρια του Ευρωπαϊκού οικολογικού Δικτύου NATURA2000 και των ορίων των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα και άλλων χαρακτηριστικών των θέσεων όπως δασικές εκτάσεις, αιγιαλού και παραλίας, Δελφικού τοπίου, Αρχαιολογικοί χώροι κλπ.
2. Τι σημαίνει άδεια για εκμετάλλευση και έρευνα μεταλλεύματος σύμφωνα με το Ν.Δ. Αρ. 210/73 και τι επιπτώσεις θα έχει στα νερά, στην αναπτυξιακή παραγωγική δραστηριότητα, στην πανίδα και χλωρίδα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την απεμπόληση των πλεονεκτημάτων του φυσικού περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, την εξαφάνιση μακροχρόνιων παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής κλπ.
3. Αναφορά στη νομοθεσία που έχει σκοπό την αειφόρο διαχείριση και αποτελεσματική διατήρηση της ποικιλότητας ως πολύτιμου αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου και πως αυτή παραβιάζεται εξόφθαλμα με τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις.
4. Αναφορά στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2011-2014 που και τα δυο στέκονται α) στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος του Δήμου σαν πρώτο μοχλό ανάπτυξής του και β) τα βασικότερα προβλήματα μέχρι καταστροφής του, στο περιβάλλον και την μη αξιοποίησή του που προκαλούν οι εξορύξεις.
5. Αναφορά στο πλουτοπαραγωγικό δυναμικό της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθεί σε όλες τις κατηγορίες χώρου και παραγωγικούς τομείς και πως αυτοί πιέζονται καταστροφικά από την εξόρυξη βωξίτη, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του τόπου, στην έκταση που του αναλογεί και μπορεί να γίνει συνεργάσιμος με τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου.
6. Αναφορά στο σημερινό τρόπο εκμετάλλευσης και των μεθόδων που ακολουθούνται ώστε το ελληνικό Δημόσιο να χάνει την περιουσία του, ο τόπος να καταστρέφεται και ο εκμεταλλευτής να θησαυρίζει.
7. Αναφορά στις υπηρεσίες που τάχα ελέγχουν τη νομιμότητα στις εξορύξεις και σύνδεσή του με σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο προέκυψε με δικές μου ενέργειες και διαπιστώνει ότι οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες έχουν καταστρέψει αμετάκλητα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
8. Αναφορά στην αδιαφορία του Δήμου στην καταστροφή όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων του και την παρακολούθηση εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων.
9. Θέση στην άποψη που λέει ότι όποιος μιλάει για περιβαλλοντικούς όρους λέει συνειδητά ψέματα, κοροϊδεύει το λαό, πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μία άποψη που συνοδευόμενη από «επαναστατική» λογοκοπία δημιουργεί απαισιοδοξία, εγκατάλειψη των αγώνων, αμφιβολίες και υπόνοιες και τελικά οδηγεί στην απραξία και στη δεξιά πολιτική, στο να ψηφίζονται δηλαδή προτάσεις υπέρ των συμφερόντων του εκμεταλλευτή και κατά των συμφερόντων του τόπου.
10. Τα αιτήματα και οι προτάσεις.

Μετά όλα τα παραπάνω μπαίνουν τα εξής ερωτήματα:
1. Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι είμαι «μαυρογιαλούρος», δηλαδή αναξιόπιστος και ανίκανος πολιτικός; Από πότε οι πολιτικοί σαν τον κ Ιωσηφίδη, υποψήφιο τις τελευταίες δεκαετίες για όλα τα πολιτικά αξιώματα: Βουλευτή, Δημάρχου, Νομάρχη κλπ. Κατηγορούν τους πολίτες για ανίκανους φαφλατάδες. Σημεία των καιρών !
2. Από πού συμπεραίνεται ότι «κατηγορώ τους πάντες».
Έχει αντίρρηση ο κ. Ιωσηφίδης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία S&B, συστηματικά, εξόφθαλμα, προκλητικά και βάρβαρα καταπατά εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, Υπουργικές αποφάσεις, νόμους και διατάξεις; Ότι δεν πληρώνει στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ για την αξία του μεταλλεύματος;
Έχει αντίρρηση ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξόρυξης με τον τρόπο που γίνεται εξαφανίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, ότι η καταστροφή είναι διαρκής, μη αναστρέψιμη και μετατρέπει την περιοχή σε άγονη έκταση. Έναν κρανίου τόπο.
Έχει αντίρρηση ότι ο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ελέγξουν την εφαρμογή των νόμων.
Έχει αντίρρηση ότι ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια, η πρώην Νομαρχία είναι παγερά αδιάφοροι απέναντι στην καταστροφή που γίνεται και κάνουν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κάθε είδους εκμεταλλευτή.
Έχει αντίρρηση ότι οι κομματικές οργανώσεις του Νομού όλων των κομμάτων ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.
Έχει να μας δείξει κάτι σχετικό όλα τα χρόνια; Εκτός την περσινή ερώτηση στη Βουλή Βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που και αυτή έγινε μετά από δική μου επίμονη δουλειά η οποία δημοσιοποιήθηκε και ήταν διαθέσιμη για χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Έχει αντίρρηση ότι η εταιρεία χρηματοδοτεί διάφορους συλλόγους για να τη λιβανίζουν;
Έχει αντίρρηση ότι τα σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία και τα δευτεροβάθμια αυτών ούτε καν τους νόμιμους όρους για την ασφάλεια και υγεία τους δεν διεκδικούν. Πού ήταν ο κ. Ιωσηφίδης και οι πρόεδροί τους στις αντισυγκεντρώσεις στην Αποστολιά, τα Καστέλλια, για το Λαρνάκι.
Από αυτά που δηλώνει συμπεραίνεται ότι έχει αντίρρηση.
Πέρα από αυτούς όμως υπάρχουν οι πολίτες που αγωνιούν, ενημερώνονται, το ψάχνουν, το μελετούν, κινητοποιούνται, οργανώνονται, διεκδικούν. Η συγκεκριμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποτέλεσμα αυτής της οργανωμένης προσπάθειας. Και πέτυχε κιόλας τον πρώτο στόχο να βαθύνει και να επεκταθεί δηλαδή ο προβληματισμός για τα οφέλη του μεταλλείου στην τοπική κοινωνία. Αναδείχθηκε ότι δεν μπορεί μια δραστηριότητα να μονοπωλεί την οικονομία της περιοχής οδηγώντας τη στο τέλμα, εξαφανίζοντας όλες τις άλλες δραστηριότητες που είναι ικανές να αναπτύξουν την περιοχή. Και όπως σημειώνεται σε μια ιστοσελίδα «ποιος θα μπορούσε πριν από χρόνια να φανταστεί μια συζήτηση, και μάλιστα με την ένταση που τη χαρακτήρισε, σε δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία ειδικά πλήθους πολιτών; Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι κινητοποιήσεις στην Αποστολιά, στη Στρώμη, στην Ιτέα, στην Αγία Ευθυμία, στα Καστέλλια, στο Λιδορίκι για το χαράτσι της ΔΕΗ και πολλά άλλα και οι στόχοι που κατακτήθηκαν.
Στην παρούσα συγκυρία αυτές είναι οι δύο πολιτικές που ανταγωνίζονται στην περιοχή και ο κ. Ιωσηφίδης διάλεξε την πρώτη μαζί με όλους τους εκφραστές των συμφερόντων των εκμεταλλευτών. Και το κακό είναι ότι αυτός τους θεωρεί «τους πάντες» εντελώς ξεκομμένος από τις αγωνίες και τις προσπάθειες του λαού να κρατήσει τον τόπο του ζωντανό και παραγωγικό.
3. Από πού συμπεραίνεται ότι «έσκισα τα ιμάτιά μου, ότι έδωσα γη και ύδωρ, προκειμένου να δοθούν εξορύξεις, ότι τα έδωσα όλα αντί αντιτίμου». Από πουθενά δεν προκύπτει. Αν ήταν να τα δώσω όλα, γιατί προς το παρόν τα έχουν όλα εξυπηρετούμενοι από την αδιαφορία και τον μικροκομματισμό, θα καθόμουν σπίτι μου και θα περίμενα από διάφορους σωτήρες τύπου Ιωσηφίδη να αραδιάζουν δύο τρία χιλιοειπωμένα τσιτάτα, που χωράνε σε κάθε περίπτωση και να καθαρίζουν για όλους. Ήμουν όμως ένας από αυτούς που προκαλέσαμε τη συζήτηση στην οποία αναγκάστηκε να συμμετέχει ο κ. Ιωσηφίδης, αλήθεια γιατί δεν την προκάλεσε ο ίδιος; Δεν θεωρούσε το θέμα σοβαρό; Ή δεν μπορούσε να μαζέψει τριάντα υπογραφές;
Στην συζήτηση δεν πήγαμε σαν φτωχοί συγγενείς να ακούσουμε τους κάθε είδους άρχοντες. Πήγαμε με ανάλυση, θέσεις, αιτήματα και προτάσεις. Σε αυτά περιμέναμε τα αντίστοιχα. Από αυτούς μάταιος κόπος, από τους πολίτες όμως βρήκαμε μια μεγάλη ανταπόκριση. Και τι μας είπε ο κ. Ιωσηφίδης; Στην αρχή ότι θα ψηφίσει παρών γιατί βάζουμε θέμα ανταποδοτικών! Αλήθεια τα ανταποδοτικά έστω όπως τα θεωρεί αυτός ποιον ωφελούν και ποιον βλάπτουν και το «παρών» ποιον εξυπηρετεί; Αυτόν που ωφελούν ή αυτόν που βλάπτουν;
Μετά τη συζήτηση, αφού μάλλον διαπίστωσε ότι θα ήταν εντελώς ξεκομμένος, ψήφισε μαζί με όλη την αντιπολίτευση να προσφύγει το ΔΣ στο ΣτΕ για ακύρωση των παραχωρήσεων, για να ισιάσει όμως την παλάντζα αμέσως συμπλήρωσε ότι δεν είναι κατά των επιφανειακών εξορύξεων διότι στη λαϊκή εξουσία για το συμφέρον του λαού κλπ. Πρόταση που δείχνει πόσο ξένος είναι από τα προβλήματα του τόπου, πόσο φάσκει και αντιφάσκει ποιο περιβάλλον και κουραφέξαλα. Και αν το συνδέσουμε με τις άλλες απόψεις που εκφράζει ότι δηλαδή α) όποιος μιλάει για περιβαλλοντικούς όρους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, άλλο τσιτάτο, που συμφέρει εμφανώς τον εκμεταλλευτή και β) ότι να κατασκευαστούν εργοστάσια επεξεργασίας βωξίτη, σε κάθε νταμάρι και από ένα να εννοεί; Ή δεν ξέρει ότι υπάρχει; Ότι δηλαδή κάνουν και οι εκμεταλλευτές τότε οι απόψεις ταυτίζονται με του Κυριακόπουλου, με το πιο αδίστακτο κεφάλαιο. Όσο για τη λαϊκή εξουσία, για το συμφέρον του λαού λένε και αυτοί ότι τα κάνουν όλα αυτά για να έχει δουλειά ο κόσμος. Ποιος τα πληρώνει δεν μας λένε. Ποιος πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ζήτημα είναι ποιος αποφασίζει για το συμφέρον του λαού αν όχι ο ίδιος.
Προς το παρόν όμως δίνουμε το άλλοθι και τη συγκατάθεσή μας στο κεφάλαιο να κατασπαράξει τον τόπο.
Αναφέρω στο κείμενό μου (σελ. 13), αφού πρώτα δίνω κάποιες κατευθύνσεις, κατά τη γνώμη μου, για την προσφυγή ώστε αυτή να μην είναι μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων ότι αυτή είναι η νομική συνιστώσα υπεράσπισης του τόπου.
«Η κύρια συνιστώσα όμως είναι πολιτική. Είναι συγκεκριμένη στάση και το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις και πράξεις πρέπει να δείξει με ποιον είναι. Με τον τόπο και τους δημότες του, όπως είναι υποχρεωμένο, ή με τον ληστρικό και καταστροφέα εκμεταλλευτή;» Από τις θέσεις του κ. Ιωσηφίδη ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Τελικά δεν φάσκει και αντιφάσκει, υπηρεσία εκτελεί ο άνθρωπος.
4. «Αυτοί είναι!» Σε ποιους αλήθεια με δείχνει; Στους συμπολίτες μου πιστεύω πως όχι, γιατί αυτοί με γνωρίζουν και έχω τη συνήθεια ότι θέλω να πω να το γράφω και να το υπογράφω, άρα δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε ερμηνείες. Ίσως με δείχνει σ΄ αυτούς που ανησυχούν μήπως βλάπτουν τα συμφέρονται του Κυριακόπουλου και των μηχανισμών τους. Τώρα γιατί εμένα μου θυμίζουν άλλες εποχές. Ίσως επειδή χρησιμοποιούσαν την ίδια φράση. «Αυτός είναι.» Το σίγουρο είναι ότι ούτε πρόκειται να με τρομοκρατήσει κανείς, δεν το κατάφερε κανένας πολλές δεκαετίες τώρα και δεν σκοπεύω τώρα στην Τρίτη ηλικία να αλλάξω συνήθειες και ούτε λάσπη κολλάει πάνω μου όσους ανεμιστήρες και να βάλουν και τους συνιστώ να μην το επιδιώξουν. Απλώς να δείξουν ότι είναι ξετσίπωτοι.
5. Ποιος είναι ο «κρεμασμένος» που συνιστά στο σπίτι του να μην μιλάνε για σχοινί; Δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να μαντέψω τι έχει υπόψη του ο κ. Ιωσηφίδης, εκείνο που μπορώ να πω με σαφήνεια όπως είναι ότι ούτε εγώ ούτε κανείς από την οικογένειά μου δεν έχει απολύτως τίποτε σε κανένα τομέα, να κρύψει ή να είναι κάπου εκτεθειμένος και να φοβάται. Εδώ και σαράντα πέντε χρόνια διάφοροι με πρώτη και καλλίτερη την τότε ασφάλεια διυλίζουν τον κώνωπα για τούτο αλλά δεν κατάφεραν κάτι γιατί δεν υπήρχε κάτι. Είναι αποτέλεσμα μιας στάσης ζωής και το γνωρίζουν οι συμπολίτες μου. Αλλά και στη μισή Ελλάδα όπου δραστηριοποιούμουν, στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, το στρατό, στο επάγγελμά μου. Είναι πολύ μικρός και ξετσίπωτος κάποιος που θα επιχειρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Κι εδώ ο κ. Ιωσηφίδης προσπαθεί κάτι τέτοιο εναρμονιζόμενος με την προπαγάνδα της S&B.
Η οποία μετά την κινητοποίηση για την Αλεφάντω άρχισε ναι διαδίδει μέσω «γνωριζόντων» τα πράγματα ότι στην Αλεφάντω δεν αποκαλύφθηκε ότι με ψεύτικά και πλαστά στοιχεία είχε πάρει τις απαραίτητες άδειες, καταχρηστικά, ότι δεν αντιμετώπισε ένα ενωμένο χωριό και αποφασισμένο να διασφαλίσει τη ζωή του και τις ζωές και περιουσίες των κατοίκων του. Αλλά κάποιοι τους οποίους «ταΐζει» η εταιρεία εδώ και χρόνια και έκανε τη δουλειά της τώρα ζήτησαν περισσότερα και αυτή δεν τους έδωσε κλπ. Όλα αυτά τα αναλύω στο άρθρο μου στα «Καστελλιώτικα Νέα» φύλλο 63 Σεπτέμβριος 2013 και καταλήγω στο άρθρο «Όσο για τους χωριανούς μας που την εξυπηρετούν, σε καμιά περίπτωση δεν μιλώ για τους εργαζομένους, για τους οποίους ισχύει ό,τι το ψήφισμα της 9-3-2013 αναφέρει, τους καλώ αν έχουν ίχνος τσίπας να βγουν στο φως τη ημέρας να καταγγείλουν ότι ξέρουν και να πάρουν και την ευθύνη. Όχι όπως τα σκουλήκια. Και όσοι έχουν γεννηθεί στα Καστέλλια λίγη τσίπα τουλάχιστον τη διαθέτουν. Και να γνωρίζουν ούτε τρομοκρατούν ούτε φοβίζουν κανένα». Αυτοί βέβαια όχι δεν βγήκαν στο φως της ημέρας αλλά κρύφτηκαν πιο βαθιά στη λάσπη. Μήπως με αυτά που λέει ανέλαβε ο κ. Ιωσηφίδης να τους εκπροσωπήσει;
6. «Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα απλώνουν εκείνοι την κρεμάλα αν θα είναι κυβέρνηση, εξάλλου η μέχρι τώρα πολιτική τους αυτό δείχνει!» Εδώ το θράσος και η αναισχυντία ξεπερνούν κάθε όριο και είναι ανάξια κάθε απάντησης αλλά ας το επιχειρήσω, γιατί όταν σε παίρνει ο κατήφορος το τέλος είναι ο πάτος. Καταρχήν δεν έχω δηλώσει ότι ανήκω οργανωτικά σε κάποιο κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση, ούτε έχω συμμετάσχει σε κομματικές οργανώσεις, κομματικές συζητήσεις ή άλλο σχετικό εδώ και δεκαετίες. Το τι ψήφισα ως τα τώρα, και αν η ψήφος είναι μυστική και δεν δέχεται κριτική, το γνωρίζει όλη η κοινωνία. Αν λοιπόν δεν ανήκεις σε κόμμα δεν μπορεί να είσαι κυβέρνηση. Αυτό το προνόμιο το αφήνω στο κ. Ιωσηφίδη. Το να δημιουργείς εσύ δεδομένα και να δίνεις τα χαρακτηριστικά που εσύ θες, ενώ ο άλλος είναι ξένος με όλα αυτά, για να τον κατακρίνεις και να του προσάψεις κατηγορίες και μάλιστα βαριές είναι αναίσχυντο, φασιστικής έμπνευσης και χουντικής ασφαλίτικης πρακτικής. Εκτός να εννοούσε ότι όταν έρθουν οι πολίτες στην κυβέρνηση θα απλώνουν κρεμάλες! Εδώ φαίνεται βέβαια και η πλήρης ταύτισή του με το Δήμαρχο που αντί στο ΔΣ να απαντήσει επί των προτάσεων και θέσεων μας απάντησε για τις πολιτικές κοσμοθεωρίες των αντιρρήσεων. Ποια είναι τα δικά μου δεδομένα. Από το 1975 στην ΚΝΕ από το 1976 έως το 1978 στο ΚΚΕ και όχι απλό μέλος. Μετά το στρατό, 26 μήνες στην προκάλυψη σαν τουφεκιοφόρος διακόπηκε η σύνδεσή μου. Το 1989 υποψήφιος βουλευτής με το Συνασπισμό της Αριστεράς χωρίς εγώ να το ζητήσω. Το 1998 υποψήφιος Δήμαρχος Γραβιάς με υποψήφιους σύμβουλους διαφόρων ιδεολογιών και πολιτικών πεποιθήσεων και μέλη του ΚΚΕ και στηριζόμενοι από αυτό. Το 2002 υποψήφιος Δήμαρχος Γραβιάς με υποψηφίους και στήριξη ομοίως. Το 2006 υποψήφιος Νομαρχιακός σύμβουλος με το στηριζόμενο από το ΚΚΕ ψηφοδέλτιο. Το 2010 υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Καμιά από αυτές τις υποψηφιότητες δεν επεδίωξα, πάντα διαθέσιμος στους συμπολίτες μου. Η μέχρι τώρα πολιτική μου διαδρομή κ. Ιωσηφίδη δείχνει ότι έμαθα να απλώνω κρεμάλες; Που την έμαθα την τέχνη, στο ΚΚΕ; Έλεος! Λίγη ντροπή, λίγη τσίπα επιτέλους.
Ποίον εκπροσωπεί όμως ο κ. Ιωσηφίδης και ο συν αυτώ κ. Τσελλές, ο οποίος αφού δικαιολόγησε τις απουσίες του, δεν δικαιολόγησε όμως ότι ελάχιστες φορές ως καθόλου δεν πήρε το λόγο στο ΔΣ και δεν έβαλε κανένα θέμα στη θητεία του ως Δημοτικός Σύμβουλος. Έβαλε πλώρη για μεγαλύτερα αξιώματα, εκπροσώπησης του λαού της Φωκίδας. Η υπακοή και η απραξία επιβραβεύονται.
Όταν έκανα την καταγγελία – μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα το Μάρτη του 2012 με κύριο περιεχόμενο ότι δεν εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι στις εξορύξεις βωξίτη στη Γκιώνα, την οποία είχα κοινοποιήσει σε όλους, κόμματα, παρατάξεις, και υπηρεσίες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση περιφέρειας Στερεάς σε παρέμβαση προς τον Περιφερειάρχη αναφέρουν: «Μας κοινοποιήθηκε μια ιδιαίτερα επιμελημένη και ολοκληρωμένα διατυπωμένη με πειστικά επιχειρήματα αναφορά καταγγελία του κ. Μπάκα Δημητρίου Τοπογράφου Μηχανικού από τα Καστέλλια Φωκίδας, που αφορά την συστηματική, εξόφθαλμη και προκλητική παραβίαση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, νόμων και κανόνων από τη μεταλλευτική εταιρεία S&B Βιομηχανικά ορυκτά Α.Ε.» και η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά ενημέρωση και να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα σε συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει ιδιαίτερα σοβαρή πολιτική διάσταση αφού αφορά την προστασία του ορυκτού πλούτου και του περιβάλλοντος, που είναι λαϊκή περιουσία, από την αδηφάγο δράση των μονοπωλίων.
Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Δελφών με επικεφαλής τον κ. Ιωσηφίδη έκρινε όπως έχει δικαίωμα την καταγγελία ανάξια λόγου σε όλα τα επίπεδα. Καμιά ενέργεια, ούτε καν τηλέφωνο περί τίνος πρόκειται. Κάποιοι ακόμα καθοδηγούμενοι, στα πλαίσια της κομματικής οργάνωσης, από τον κ. Ιωσηφίδη διατύπωσαν και σχόλια του τύπου «ακριβό χαρτί» χρησιμοποίησε ο Μπάκας, που βρήκε τα λεφτά ή ακόμα διατύπωναν την άποψη ότι ήξεραν και που τα βρήκα! Τέτοιες εμπεριστατωμένες απόψεις! Επί της ουσίας της καταγγελίας λέξη. Όταν τους ζητήθηκε δημόσια από πού είχαν τις πληροφορίες έκαναν τον ανήξερο και έβαλαν την ουρά στα σκέλια σαν τα γνωστά τετράποδα. Μετά έκαναν το θιγμένο, όταν την εργασία μου αυτή αξιοποίησαν άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν το θέμα στη Βουλή και διέδιδαν σενάρια προδοσίας κλπ. και από λεγόμενά τους, το έγκλημα ήταν ότι έκανα δουλειά χωρίς την έγκρισή τους, χωρίς να ρωτήσω! Ότι τη δημοσιοποίησα και διέθεσα σ΄ όποιον ήθελε να τη χρησιμοποιήσει.
Μετά ήρθαν οι κινητοποιήσεις στα Καστέλλια για την Αλεφάντω, το Μάρτιο του 2013. Το πρόβλημα της Αλεφάντως το είχα περιγράψει ήδη από την καταγγελία (σελίδα 63) ένα χρόνο πριν. Καμιά ενέργεια από τότε! Στις κινητοποιήσεις αυτές δεν υπάκουσα στις υποδείξεις τους και πήρα μεγάλο βάρος αυτών. Τότε η ρήξη έγινε οριστική. Δέχτηκα μια ανήθικη σκληρή και αδίστακτη επίθεση στηριζόμενη στο ψέμα, τη συκοφαντία και την προστυχιά από τους κάθε είδους υπαλλήλους της εταιρείας.
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης των κατοίκων των Καστελλίων της 9-3-2013 πέρα από τα άλλα αναφέρει και υιοθετεί όλη την καταγγελία.
«Απαιτούμε την εφαρμογή έστω και των ελάχιστων περιβαλλοντικών όρων που θέτουν οι ΚΥΑ έγκρισης τους και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης του έργου.»
Αυτό το ψήφισμα υπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των Καστελλιωτών και μαζί όλοι οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης από τα Καστέλλια και στη συγκέντρωση κανένας δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29-3-2013 ο κ. Ιωσηφίδης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το ψήφισμα, χωρίς να διευκρινίζει που διαφωνεί σε ολόκληρο ή μέρος του, αλλά το ψηφίζει επειδή προέρχεται από λαϊκή συγκέντρωση.
Από λαϊκή συγκέντρωση όμως προέρχονται και το ψήφισμα των κατοίκων Καστελλίων της 23-3-2013 που ψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς παρατηρήσεις και χωρίς άλλη θέση και από τους υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο ψήφισμα αυτό μεταξύ των άλλων αναφέρεται «Απαιτούμε να μην ξαναδοθεί άδεια επιφανειακής εκμετάλλευσης και να ανακληθούν όσες έχουν δοθεί σε όλη την περιοχή.» Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29-3-2013 ο κ. Ιωσηφίδης καταψήφισε την πρόταση για «καμιά επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη σε όλη τη Φωκίδα», μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και όχι μόνο. Προφανώς για να προστατεύσει τα συμφέρονται του τόπου! Εδώ δεν ίσχυαν οι Λαϊκές συνελεύσεις.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11-2-2014 στο Δήμο Λιδορικίου με το ίδιο θέμα της αδειοδότησης για εκμετάλλευση και έρευνα βωξίτη στη Γκιώνα, θέμα που ήρθε και εκεί με συλλογή υπογραφών δημοτών. Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με όλες τις παρατάξεις του Δήμου είδαν θετικά τις προτάσεις μας, τις ίδιες που κατατέθηκαν και στο ΔΣ του Δήμου Δελφών. Ο δε εκπρόσωπός της έκανε πρόταση μήνυσης για τις καταστροφές του περιβάλλοντος.
Από τα παραπάνω μπαίνει το ερώτημα: Πως διαμορφώνεται η θέση που εκφράζει ο κ. Ιωσηφίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο; Έγινε ποτέ συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που, πότε και με ποιους; Οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζουν γνώμη όπως είχε συμφωνηθεί ή μπαίνουν στα ψηφοδέλτια εκθέτοντας την προσωπικότητά τους για να αποπατεί ο κάθε Ιωσηφίδης
Δ. Μπάκας, Φεβρουάριος 2014
Υ.Γ.: Πιστεύω η απάντηση, αν υπάρξει, να είναι στα πραγματικά γεγονότα και τις θέσεις και όχι του τύπου αντικομουνιστικός κατήφορος κλπ. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό των εγκάθετων να ταυτοποιούν τον εαυτό τους με το κίνημα για να έχουν την αίσθηση ότι κρύβονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.