Ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών, που εμπλέκονται στον χορό εκατομμυρίων από μίζες που δόθηκαν για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφέρει στην αποκαλυπτική απολογία του ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου....
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας κατονόμασε δεκάδες πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στον χορό των κρυφών συναλλαγών και αναφέρεται σε 13 εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας κατονόμασε δεκάδες πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στον χορό των κρυφών συναλλαγών και αναφέρεται σε 13 εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο Αντ. Κάντας εμφανίζεται διατεθειμένος να επιστρέψει τις μίζες, κάτι που ωστόσο, όπως παραδέχεται ο ίδιος, δεν είναι εύκολο, καθώς έχει αναθέσει τη διαχείρισή τους σε ένα ολόκληρο δίκτυο που είχε στηθεί -όπως φαίνεται- για να ξεπλένονται παράνομα χρήματα μέσω τρίτων χωρών και εταιρειών offshore.
«Από το 1997 είχα πληροφορηθεί από τον συνεργάτη του επιχειρηματία Θ.Λ. (σ.σ.: εκπροσώπου κατασκευάστριας εταιρείας), τον Α., ότι τα προγράμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν θα προτιμούνταν και θα επιλέγονταν οπωσδήποτε γιατί αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο Θ.Λ. με τον κ. Σμπώκο και τον κ. Τσοχατζόπουλο. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Θ.Λ. - Σμπώκου - Τσοχατζόπουλου είχαν γίνει στο πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπουλου. Ακόμα, μου είχε πει και για τα επίπεδα ιεραρχίας, πώς και ποιος θα λάμβανε χρήματα. Συγκεκριμένα, μου είχε πει ότι στα μεγάλα προγράμματα τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Θ.Λ., χωρίς να μου πει μέσω ποιου θα γινόταν αυτό. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο Θ.Λ. και σε χαμηλότερο επίπεδο θα τα έδινε ο Α.», φέρεται να λέει στην απολογία του ο Αντ. Κάντας αναφερόμενος στον επιχειρηματία και τις διασυνδέσεις του με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Οπως είπε, ο ίδιος είχε υποβάλει παραίτηση όταν στην ηγεσία του υπουργείου τοποθετήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Ο Αντ. Κάντας είχε εκφραστεί κατά της αγοράς των Leopard 2, καθώς «η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν ήταν αναγκαία». Ωστόσο, όπως αναφέρει, ύστερα από προσωπική συνάντησή του με τον Θ.Λ., τον Δεκέμβριο του 2001, φαίνεται να άλλαξε γνώμη. Ο ίδιος περιέγραψε το περιστατικό ενώπιον του ανακριτή: «Ηταν αργά το απόγευμα και μου είπε στο επίπεδό μου να μη φέρω κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard 2. Μαζί του κρατούσε και ένα σακβουαγιάζ το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα, βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα: “Ξέχασες την τσάντα”. Εκείνος γύρισε και μου είπε: “Είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε, άνοιξα την τσάντα και διαπίστωσα ότι εντός υπήρχαν 600.000 ευρώ. Εγώ πράγματι έπαψα να φέρνω αντιρρήσεις...».
Η σύσταση των offshore
Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Αντ. Κάντας φέρεται να μιλάει λεπτομερώς για τα χρήματα που έπαιρνε από διάφορους μεσάζοντες για να συναινεί στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, αλλά και τον τρόπο «πληρωμής» του με τεράστια ποσά, ακόμα και το 3% της αξίας των συμφωνιών που υπογράφονταν. Το ίδιο δίκτυο που συμμετείχε στις δωροδοκίες είχε εντάξει τον Κάντα στο σύστημα «ξεπλύματος», φέρνοντάς τον σε επαφή με ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό που είχαν γνώσεις και εμπειρία στη σύσταση offshore και στη διακίνηση κεφαλαίων: «Αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του (σ.σ.: με τον “θεματοφύλακα” Σ.Μ.) για τη σύσταση πληθώρας υπεράκτιων εταιρειών που διασφάλιζαν την ανωνυμία σε ενδεχόμενο έλεγχο, αφού δεν φαίνεται το όνομά μου σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγω τον κίνδυνο εντοπισμού των χρημάτων μου σε περίπτωση δικαστικού ελέγχου», φέρεται να καταθέτει ο Αντ. Κάντας, εξηγώντας ωστόσο ότι κατάφερε να κρύψει τα εκατομμύρια των μιζών τόσο καλά, που και ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά: «Ακόμα και σήμερα αρνείται να αποστείλει τα χρήματα (16 εκατ. δολάρια) είτε σε λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου είτε σε δικό μου λογαριασμό, ενώ παράλληλα κρύβεται και αρνείται να απαντήσει στα τηλέφωνά μου», λέει ο Αντ. Κάντας.
Οι αναφορές στους πολιτικούς και τη διαπλοκή
Ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του φέρεται να μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για πολιτικά πρόσωπα, μεταφέροντας την άποψη που -όπως λέει- ήταν διαδεδομένη στους κύκλους του υπουργείου Αμυνας:
«Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι, κατά την προμήθεια των αεροπλάνων, στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F15. Αυτό με εξέπληξε διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα, μάλιστα όταν επελέγησαν τα F-16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με μια δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο κ. Θ.Λ. Αυτό αναφέρεται για να καταδειχθεί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού ηγετικά στελέχη του ίδιου κόμματος πρότειναν διαφορετικά προϊόντα και αντιδικούσαν μεταξύ τους συμμαχώντας με στελέχη από άλλα κόμματα».
«Αφού δόθηκαν τα χρήματα σε εμένα, θεωρώ απίθανο να μη δόθηκαν και στους από πάνω και στους από κάτω από εμένα, δηλαδή στους εισηγηθέντες και στους εγκρίνοντες», φέρεται να λέει σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας σε ερώτηση του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να είχαν χρηματιστεί. Ο ίδιος αναφέρεται στους ήδη καταδικασθέντες Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα είχε μάθει από τον Α., συνεργάτη του επιχειρηματία Θ.Λ., είχαν πάρει μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. «Υποθέτω ότι ο Α. μου ανοίχθηκε για να μη φοβάμαι και να γνωρίζω ότι όλα είναι κανονισμένα σε επίπεδο ανώτερο από το δικό μου (...). Εννοώ τον γενικό διευθυντή και τον υπουργό, γιατί ο υφυπουργός δεν έχει αρμοδιότητα στα εξοπλιστικά και το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις», φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας.
Ο ίδιος, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι και οι διάδοχοί τους Γιάννος Παπαντωνίου και Σπύρος Τραυλός ενδέχεται να είχαν δωροδοκηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χωρίς ωστόσο να προσκομίζει συγκεκριμένα στοιχεία για να το αποδείξει. «Οταν δόθηκαν 600.000 ευρώ σε εμένα (σ.σ.: αναφέρεται στην υπογραφή των συμβάσεων για τα Leopard 2), ο οποίος έφυγα πριν από την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης, με βάσει τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου που αναφέρετε και θεωρώ βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».
Επαφές το 1999
Ηδη από την αρχή της απολογίας του, ο Αντ. Κάντας φέρεται να κάνει αναφορά στον επιχειρηματία Π.Ε., λέγοντας ότι τον πλησίασε το 1999 εκπροσωπώντας τη γερμανική εταιρεία STN Atlas και ζητώντας του να μην έχει «καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση» για τη σύμβαση αγοράς και εκσυγχρονισμού ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων, κάτι για το οποίο θα αμειβόταν με το μισό τοις εκατό του ύψους της σύμβασης. Μάλιστα, φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας ότι, για να τον πείσει ο Π.Ε., του είπε ότι «ήδη το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων είχε αποφασιστεί σε όλα τα επίπεδα, για τους δύο τύπους των υποβρυχίων, δηλαδή και για τα παλιά και για τα καινούργια».
Σύμφωνα με όσα φέρεται να αναφέρονται στην απολογία, ο Π.Ε. έδωσε στον Αντ. Κάντα το 1% και από άλλη σύμβαση, που αφορούσε σύστημα κατεύθυνσης αντιαεροπορικού βλήματος. Και από τις δύο συμβάσεις ο Κάντας φέρεται να εισέπραξε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Σημειωτέον ότι μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο Π.Ε. κλήθηκε προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών στις 2 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, μέσω του δικηγόρου του, εμφανίζεται έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.