Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Καταστρατήγηση του ωραρίου των αστυνομικών Φωκίδας.




Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Καταστρατήγηση του ωραρίου των αστυνομικών Φωκίδας....


Την Τρίτη, 22-10-2013, με την υπ΄ αριθ΄ 3018/6/93-ιγ΄ από 22-10-2013 Διαταγή της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, διατάχθηκαν αστυνομικοί, να συγκροτήσουν την διμοιρία υποστηρίξεως (Δ.Υ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, προκειμένου όπως μεταβούν απογευματινές ώρες της ιδίας ημέρας στην Χαλκίδα, προκειμένου εκτελέσουν υπηρεσία στον εκεί τόπο, με το πρόσχημα των σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.
 Κατόπιν της ανωτέρω διαταγής, όντως συγκροτήθηκε η διμοιρία υποστήριξης της Α.Δ..Φωκίδας, η οποία αναχώρησε την 16.00 της 22-10-2013, με υπηρεσιακά οχήματα από την Άμφισσα και μετέβη στη Χαλκίδα, για εκτέλεση υπηρεσίας σύμφωνα με τα διατασσόμενα.
Προκειμένου καταστεί εφικτή η συγκρότηση της Δ.Υ. με ικανό αριθμό αστυνομικών όπως αναφέρεται και στην ανωτέρω Διαταγή, διατέθηκαν σε υπηρεσία αστυνομικοί, οι οποίοι είτε την 22-10-2013 βρισκόταν σε ημερησία ανάπαυση, είτε είχαν διατεθεί σε υπηρεσία κατά το ωράριο 22.00-06.00 της 21/10/2013 προς 22/10/2013, είτε είχαν λάβει γνώση από την 14.00 της 21/10/2013 ότι την 22/10/2013 θα εκτελέσουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, πλην της Δ.Υ., είτε εργάζονταν ήδη και πρωινές ώρες της 22/10/2013.
 Το Π.Δ. 394/2001 « ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ» στην παράγραφο 7 του άρθρου 1, αναφέρει σαφέστατα ότι η ανακοίνωση της υπηρεσίας της επόμενης ημέρας, γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την 14.00 της προηγούμενης και η μεταβολή της δεν επιτρέπεται. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 του ως άνω Π.Δ. αναφέρεται ότι η ημερησία ανάπαυση αρχίζει από την 06.00 ώρα της επόμενης ημέρας από την ημερομηνία λήξης της υπηρεσίας του αστυνομικού προσωπικού και διαρκεί τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες και ότι η ημερησία ανάπαυση δεν ανακαλείται. Επίσης στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του ιδίου Π.Δ. αναφέρεται ότι, το αστυνομικό προσωπικό το οποίο εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία σε αλλαγές 8ωρης βάσης, δεν διατίθεται σε υπηρεσία τις επόμενες δεκαέξι (16) ώρες και  η διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε υπηρεσία δύο αλλαγών στο ίδιο ημερολογιακό 24ώρο δεν επιτρέπεται.
 Επιπροσθέτως, με το υπ΄ 6013/22/2556-α΄ από 22-02-2010 έγγραφο του ΑΕΑ/ ΚΛΑΔΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ/Δ-ΝΣΗ ΑΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ/ΤΜ. 1ο  και την από 8-10-2009 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας, η τακτική της διάθεσης του αστυνομικού προσωπικού σε δύο συνεχόμενες νυχτερινές αλλαγές, κρίνεται ανεπίτρεπτη και αποτελεί παραβίαση Νόμου και Διαταγής.
 Τα καθήκοντα που καλείται να εκτελέσει ο αστυνομικός είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και αυτό προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση, διαύγεια πνεύματος και νηφαλιότητα και αυξημένη υπηρεσιακή ετοιμότητα, έτσι ώστε να ασκεί  αυτά με τον καλύτερο, ακίνδυνο και αποδοτικότερο τρόπο, προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου. Δυστυχώς όμως, όταν λαμβάνουν χώρα όλες οι προαναφερθείσες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων του, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός ο αστυνομικός ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τόσους κινδύνους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, οι οποίοι αυξάνονται κατακόρυφα κατά την εκτέλεση νυχτερινής βάρδιας, όχι μόνο αποδοτικός δεν θα είναι, όχι μόνο νηφάλιος δεν θα είναι, αλλά καταπονημένος σωματικά και μη έχοντας την ανάλογη ψυχική ηρεμία, σίγουρα θα διατρέχει και τεράστιο κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή.
 Γνωστοποιείται επιπλέον, ότι τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Δ.Υ. της Α.Δ. Φωκίδας, ήταν απλά η φύλαξη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κατά το ωράριο 18.00-02.00 της 22/10/2013-23/10/2013 και η ολονύκτια επιστροφή στην Άμφισσα, με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας, μαζί με τον συνυπολογιζόμενο χρόνο μετάβασης από την Άμφισσα στην Χαλκίδα και αντιστρόφως, να ξεπερνά τις δεκατρείς (13) ώρες. Σημειωτέον ότι , κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της Δ.Υ. της Α.Δ. Φωκίδας, δεν συνέβη το παραμικρό, ούτε υπήρχε κάποια συγκέντρωση ή πορεία ατόμων στο σημείο της, παρά μόνο ένα άδειο κτίριο με μόνο πολίτη τον θυρωρό του κτιρίου. Εύλογη λοιπόν η απορία των αστυνομικών που φυλούσαν ένα άδειο κτίριο για το ποιες ήταν αυτές οι επείγουσες και σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη μετακίνηση.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί στο παρελθόν και μάλιστα σε περιπτώσεις που απαιτούσαν ουσιαστική και υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως με τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, δεν έγινε αντίστοιχη κινητοποίηση, αν και το είχαν ζητήσει και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα, μία πολίτης και ένας αστυνομικός;
-Για ποιους λόγους δεν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με το ωράριο των αστυνομικών;
-Ποιος αποφασίζει την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους αστυνομικούς, ενώ ταυτόχρονα δεν εξυπηρετούνται με αυτή την λειτουργία ούτε οι σκοποί της αστυνομίας;
-Ποιος είναι υπεύθυνος αυτής της προκληθείσης δαπάνης σε βάρος του Δημοσίου; Ελέγχεται, και εάν ναι, από ποιον;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Τσουκαλάς Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.