Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΣΠ. ΛΑΜΠΡΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΟΜΗΣ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ


ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΑΒΑΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ, ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 11Α, ΑΘΗΝΑ

    Ένα βραβευμένο σε ποιητικό διαγωνισμό πεντάπρακτο δράμα του 1870...
που είχε ανέβει μάλιστα με επιτυχία το ίδιο έτος στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στη νεοελληνική κι εκδόθηκε πρόσφατα με ευγενική χορηγία πανεπιστημιακών καθηγητών απ’ τη Φωκίδα κι επιφανών Αμφισσέων–Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας. Στον όμορφο χώρο του αμφιθεάτρου του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, την Παρασκευή το βράδυ 15-11-2013  ο ιδιοκτήτης του κολλεγίου, μεσολογγίτης Κώστας Καρκανιάς υποδέχτηκε τον μεγάλο αριθμό Αμφισσέων-φίλων της πόλης και της λογοτεχνίας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών. Στη συνέχεια ο καθηγητής γλωσσολογίας Παναγιώτης Κοντός αναφέρθηκε στο έργο, το συγγραφέα του, μίλησε επαινετικά για τους σχολιαστές και παρουσίασε τις ομιλήτριες της βραδιάς.

    Η Κυριακή Πετράκου καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στον «Τελευταίο κόμη» και στα άλλα άγνωστα εν πολλοίς θεατρικά έργα του Σπ. Λάμπρου που η ίδια ερευνά και δημοσιεύει, την εποχή και την αξία τους. Κατόπιν η Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καίτη Διαμαντάκου, επαίνεσε την απόδοση στη νεοελληνική και τα σχόλια των επιμελητών, παρουσιάζοντας διεξοδικά το έργο. Τέλος η Αμφισσιώτισσα Ρένα Τσιλομελέτη Πυρηνικός γιατρός στο Θεραπευτήριο ΙΑΣΩ Αθηνών, μίλησε για τα σημαινόμενα του «κόμη» και τις απηχήσεις του έργου στη ζωή, την ιστορία και την πολιτιστική εξέλιξη της πρωτεύουσας της καταλανικής κομητείας των Σαλώνων του 14ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης προβάλλονταν εικόνες του συγγραφέα, της Α΄ έκδοσης του έργου κι ενός υπέροχου πίνακα εμπνευσμένου από αυτό, που φιλοτέχνησε ο αρχιμ. Αγιογράφος π. Αμφιλόχιος Καμίτσης.


    Η ευαρέσκεια του ακροατηρίου εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, πράγμα που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους συντελεστές της βραδιάς. «Ο τελευταίος κόμης των Σαλώνων» ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι που μπορεί να το βρει ενδιαφέρον ο καθένας που αγαπάει το θέατρο στις απαρχές της νεοελληνικής δραματουργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.