Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

28 ελληνικά φυσικά μνημεία ζητούν προστασία

Χρειάζονται αιώνες για να δημιουργηθούν από τη φύση και μόνο λίγοι μήνες ή και μέρες για να καταστραφούν από τους ανθρώπους. Ο λόγος για τα «φυσικά μνημεία», όλα εκείνα τα θαυμαστά τοπία της φύσης, όπως τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα μορφώματα δηλαδή που προέκυψαν από τη διάλυση ασβεστολιθικών πετρωμάτων από το νερό, δημιουργώντας τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους......
Είκοσι οκτώ τέτοια φυσικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα προτείνονται από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας να ενταχθούν στο ανάλογο Πρόγραμμα της UNESCO, ώστε να προφυλαχθούν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόκειται για πρόγραμμα προστασίας των καρστικών γεωμορφών, που προκύπτουν από τη διάλυση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και αποτελούν Μνημεία της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, κ. Γεώργιο Στουρνάρα, «τα ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν το 40% της επιφάνειας του εδάφους στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια τα μορφώματα που προκύπτουν από την επίδραση του νερού σε αυτά είναι πολλά ανά την ελληνική επικράτεια». Ωστόσο δεν χρειάζονται όλα προστασία. Για παράδειγμα, και ο βράχος της Ακρόπολης αποτελεί ασβεστολιθικό πέτρωμα, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι ανάγκη να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι φέρει την Ακρόπολη έχει «κερδίσει» την προστασία της πολιτείας διά.... άλλης οδού.
Εφόσον οι συγκεκριμένες θέσεις ή μέρος αυτών κηρυχθούν φυσικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατευτούν από την ελληνική πολιτεία. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες» τονίζει στην «Κ» ο κ. Στουρνάρας. Συγκεκριμένα προτείνονται:
Βόρεια Ελλάδα
Το σπήλαιο του Μαρά που βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας με τους περίφημους χρωματιστούς σταλακτιτικούς σχηματισμούς.
Το σπήλαιο της Αλιστράτης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης των Σερρών. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης και το μήκος του ξεπερνά τα 3.000 μέτρα.
Το σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται στη Δυτική Χαλκιδική στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα. Το σπήλαιο έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν το 1960 ανακαλύφθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου ηλικίας περίπου 700.000 ετών.
Οι νυμφόπετρες στη Μακεδονία. Πρόκειται για χαρακτηριστικά μορφώματα από ασβεστολιθικά πετρώματα, ύψους περίπου 8 μέτρων και πάχους 3-4 μέτρων. Οπτικά δίνουν την εντύπωση σπογγώδους επιφάνειας. Ονομάζονται νυμφόπετρες γιατί σύμφωνα με τους ντόπιους δημιουργήθηκαν όταν πέτρωσε μια νυφική πομπή.
Μάρμαρα στη Θάσο. Το μάρμαρο ήταν κάποτε ασβεστόπετρα που μεταμορφώθηκε λόγω έντονων πιέσεων και υψηλών θερμοκρασιών μέσα στη γη.
Το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου. Βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαρώνειας και θεωρείται η κατοικία του Κύκλωπα Πολύφημου.
Το Σπήλαιο του Περάματος. Βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση 14.800 μέτρων και δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια. Θεωρείται μοναδική περίπτωση, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν 19 διαφορετικά είδη σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
Το φαράγγι του Βίκου. Στο κέντρο του Ζαγορίου, περίπου 60 χλμ. από τα Ιωάννινα, βρίσκεται αυτό το φυσικό θαύμα. Το φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο μετά το Γκραν Κάνυον της Αριζόνα. Σε κάποια σημεία οι πλευρές του ξεπερνούν τα χίλια μέτρα.
Οι πηγές του Αχέροντα - Λίμνη Αχερουσία. Ο ποταμός Αχέροντας ήταν το πιο γνωστό ποτάμι στην αρχαιότητα και το σημείο απ’ όπου οι ψυχές μεταφέρονταν στον Αδη. Σε αυτό το σημείο δύο παραπόταμοι δημιουργούσαν την Αχερουσία Λίμνη, η οποία δεν υπάρχει πια.
Το Θέατρο και το Μαντείο της Δωδώνης. Η Δωδώνη ήταν το πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο των Πελασγών κατά την προϊστορική περίοδο. Η ιστορία της περιοχής ξεκινά ανάμεσα στο 3.000 και 2.500 π.Χ.
Κεντρική Ελλάδα
Ολυμπος. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, (ύψος 2.917 μέτρα) και όπως είναι γνωστό ήταν η κατοικία των θεών. Τα δύο υψηλότερα σημεία ονομάζονται Θρόνος του Δία και Πάνθεον.
Η κοιλάδα των Τεμπών. Χωρίζει τα βουνά Ολυμπος και Οσσα. Διασχίζεται από τον ποταμό Πηνειό και έχει μήκος 8 χιλιομέτρων.
Καρστ στον Παρνασσό. Πρόκειται για σειρά καρστικών σχηματισμών στον Παρνασσό.
Το Κορύκιον Αντρον. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού κοντά στους Δελφούς. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη σπηλιά επικοινωνούσε με τον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς.
Οι Φαιδριάδες Πέτρες και η Κασταλία Πηγή. Πρόκειται για δύο τεράστιους βράχους που φτιάχνουν μια στενή κοιλάδα, όπου η Κασταλία, η ιερή πηγή των Δελφών, ανάβλυζε.
Η πεδιάδα της Κωπαΐδας. Βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, έχει μέγεθος 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει προκύψει από αποστράγγιση.
Η καρστική λίμνη της Βουλιαγμένης. Αυτή η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση της οροφής μιας σπηλιάς και το νερό της προέρχεται από υπόγεια νερά και τη θάλασσα.
Πελοπόννησος
Το Σπήλαιο Διρού. Η σημερινή είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την ακτή. Το σπήλαιο, με πολυδαίδαλους διαδρόμους και πολλά μικρά και μεγάλα διαμερίσματα, έχει μήκος 280 μ.
Σπήλαιο των Λιμνών. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και εκτός από τους διαδρόμους και τις στοές έχει κάτι μοναδικό. Επάλληλες σε τρεις ορόφους κλιμακωτές λίμνες 13 τον αριθμό. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες.
Κρήτη
Το φαράγγι της Σαμαριάς. Βρίσκεται στα Λευκά Ορη στα Χανιά και αντιπροσωπεύει το πιο στενό και βαθύ φαράγγι της Ευρώπης
Το Ιδαίον Αντρον. Στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το Ιδαίον Αντρον. Είναι ένα σπήλαιο μεγάλων διαστάσεων, που διαθέτει μεγάλη κεντρική αίθουσα μέσα στο οποίο κατά την παράδοση ανατράφηκε ο Δίας.
Το σπήλαιο Σφενδόνης. Στα Ζωνιανά, 300 μέτρα περίπου έξω από το χωριό, βρίσκεται το πανάρχαιο σπήλαιο που έχει μήκος περίπου 400 μέτρα.

Επίσης, προτείνονται, οι πτυχώσεις των βράχων στον Αγιο Παύλο στην Κρήτη, τα καρστικά πετρώματα στην Ιθάκη, τα σπήλαια των Τάφων στους Παξούς, οι Καταβόθρες του Αργοστολίου, η σήραγγα του υδραγωγείου του Ευπαλίνου στη Σάμο, το σπήλαιο Μεγίστη ή Γαλάζια Σπηλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.