Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Θα πιέζω για μεταρρυθμίσεις - Στάινμπρουκ: Όχι λιτότητα σε θανατηφόρα δόση

Δεν απέκλεισε τρίτο πακέτο στήριξης η Καγκελάριος - Εριξε την ευθύνη στον Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ - Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα ο Στάινμπρουκ...

Άρωμα Ελλάδας είχε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ.
Το διάρκειας 90 λεπτών ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 21:30, ώρα Ελλάδας, ενώ οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις τεσσάρων δημοσιογράφων.

 Ο Στάινμπρουκ ήταν εκείνος που δέχθηκε την πρώτη ερώτηση και η Μέρκελ εκείνη που είχε την τελική απάντηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε λέγοντας ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ και μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για την Ελλάδα η Μέρκελ δήλωσε: «Ως καγκελάριος, οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Είναι πιθανό ένα νεο πακέτο. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω».



Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της Τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο Σόιμπλε παρακολουθεί το ντιμπέιτ

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η Καγκελάριος σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληροί τα κριτήρια» και επεσήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως Καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ είπε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε η οικονομία να αποκτήσει ξανά «ορμητικότητα».

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της αποψινής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ότι είχε πει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο». Αυτό θα μας κοστίσει, δήλωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι κανείς δεν ξέρει πόσο. «Αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους. Αυτά που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα για την ομπρέλα διάσωσης και το πιστωτικό ίδρυμα για την ανοικοδόμηση (KfW) είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση κρίσης στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι ο ίδιος, εάν ήταν Καγκελάριος, θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική: «Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα "Σχέδιο Μάρσαλ 2"», ανέφερε. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει. Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.

Επόμενο «θερμό» θέμα ήταν το ζήτημα της ανεργίας και των mini-jobs, με τον Στάινμπρουκ να τονίζει πως ο θεσμός της προσωρινής εργασίας δίνει αφορμή στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί χαμηλόμισθοι, «όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης».
Αναφερόμενη σε πιθανή επιχείρηση κατά της Συρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία θα λάβει μέρος μόνο εάν υπάρχει εντολή από το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη.
Τόνισε ότι στην Σύνοδο των G20 θα επιδιώξει να μιλήσει με τη ρωσική και την κινεζική ηγεσία, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Ο Στάινμπρουκ από την πλευρά του δήλωσε ότι εάν ο ίδιος ήταν καγκελάριος, η Γερμανίδα δεν θα λάμβανε μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Πρόσθεσε ότι θα ζητούσε την έγκριση της Μπουντεστάγκ για το θέμα.

Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι οι Γερμανοί έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξε κοινωνικό θάρρος και βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων στις ΗΠΑ και αλλού, είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Το σκάνδαλο δεν έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε ο Στάινμπρουκ λέγοντας ότι από την ηγεσία της Γερμανίας θα περίμενε να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη.


Σημειώνεται πως αυτό ήταν το μοναδικό «ντιμπέιτ» πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σημαντικό προβάδισμα για την Μέρκελ.

Κατά την διάρκεια της μονομαχίας, το Πανεπιστήμιο του Χοχενχάιμδιενεργεί πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ των θεατών, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια πρώτη εικόνα σχετικώς με το ποιος τελικά επικράτησε του αντιπάλου του.



Πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ σε δηλώσεις του το Σάββατο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, υποστήριξε ότι η τηλεοπτική μονομαχία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το κόμμα του.

Eν τω μεταξύ και ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες ως τις ομοσπονδιακές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί, με 41% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Stern αυτή την εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%.

Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του παρότι δεν είναι ο πρόεδρος του SPD.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέβλεψε ότι ο υποψήφιος του κόμματος θα κερδίσει στο ντιμπέιτ και δήλωσε στην εφημερίδα Rhein-Zeitung χθες ότι «ο Στάινμπρουκ λέει τα πράγματα όπως έχουν και δεν αοριστολογεί εκτός θέματος.

Ξέρετε ποια είναι θέση του κι αυτή είναι η διαφορά του από την Μέρκελ».

Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος μοιάζει να έχει ξεπεράσει μια σειρά από γκάφες αλλά δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει την διαμορφωμένη κατάσταση στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία ελάχιστα είναι τα άγνωστα σημαντικά θέματα.

Ο ηγέτης του SPD αναμένεται να αποπειραθεί να επισημάνει ειδικά το ότι η Μέρκελ δεν έχει μιλήσει με ειλικρίνεια στους Γερμανούς για τα μελλοντικά σχέδια της όσον αφορά την στήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Bild am Sonntag έδειξε ότι ένα 62% των πολιτών αναμένουν η Μέρκελ να βγει νικήτρια από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση και μόλις ένα 16% περιμένει ότι ο Στάινμπρουκ θα πείσει πως υπερέχει.

Η Sueddeutche Zeitung χαρακτήρισε τη Μέρκελ «προεδρική» και τον Στάινμπρουκ «επιθετικό».

Ως την «τελευταία ευκαιρία» του Πέερ Στάινμπρουκ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν χαρακτήριζε ο γερμανικός Τύπος το ντιμπέιτ με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ.

Τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στη Γερμανία αναμένεται να καταλήξουν τι θα ψηφίσουν από σήμερα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι οι δύο αντίπαλοι ελπίζουν να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν σε λίγη ώρα.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.