Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη στην Πολύδροσο Παρνασσίδας για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου


Ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον του Δημάρχου Δελφών κ.  Νικολάου Φουσέκη και του Αντιδημάρχου Πολυδρόσου κ. Στάθη Θάνου, για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στην Πολύδροσο Παρνασσίδας...
και μετά από την παράκληση τους να εξετάσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης ενός τέτοιου μουσείου, επισκεφθήκαμε το Πολύδροσο στις 6-9-2013.
Εκεί συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σουβάλας κ. Νικόλαο Μολιώτη, με τον Πρόεδρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Συλλόγου «Η Σουβάλα Παρνασσού» κ. Αθανάσιο Αδαμάκο  καθώς και με άλλα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους παρακάτω χώρους:
·         Λαογραφική Έκθεση
·         Οικία Γ. Μαρρέ
·         Παλαιό Σχολείο
·         Παραδοσιακό Σιδηρουργείο

Με την επίσκεψή μας αυτή διαπιστώσαμε ότι στη Πολύδροσο υπάρχει λαογραφικό υλικό εξαιρετικού ενδιαφέροντος που προβάλλει τη ζωή και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, ικανό να αποτελέσει αντικείμενο για ένα Λαογραφικό Μουσείο. Ένα μικρό μέρος του υλικού αυτού (τα περισσότερα αντικείμενα φυλάσσονται σε σπίτια) εκτίθεται στη «Λαογραφική Έκθεση» που άνοιξε πρόσφατα, όπου ο Σύλλογος και οι κάτοικοι της Σουβάλας αποδεικνύουν με την ιδιαίτερη αγάπη τους και την ευαισθησία τους το ενδιαφέρον που έχουν για τη διάσωση και προβολή του λαογραφικού και ιστορικού τους πλούτου. Τα αντιπροσωπευτικά αντικείμενα που εκτίθενται στον ενοικιασμένο χώρο 70 τ.μ. είναι όλα σε άριστη κατάσταση και τοποθετημένα με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία με την εικαστική φροντίδα του κ. Χρήστου Κεφαλούδη.

Η οικία του Λογοτέχνη Γιάννη Μαρρέ, που κληροδοτήθηκε στο Δήμο Δελφών, κτισμένη στα 1916, αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής και διατηρεί καταπληκτικά όλα τα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά στοιχεία μιας τυπικής οικίας της περιοχής των αρχών του 20ου αιώνα. Πέραν τούτου, είναι ο χώρος δημιουργίας ενός λογοτέχνη που κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου του. Είναι ευχής έργο ότι διασώζεται και θα αποτελέσει ένα μοναδικό χώρο, όταν εκεί εκτεθούν η συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων και η λαογραφική συλλογή.
Τα προσωπικά αντικείμενα του Γ. Μαρρέ, Έπιπλα, κινητά αντικείμενα, ηχογραφημένο λαογραφικό υλικό, μέρος της βιβλιοθήκης του και τα 40 περίπου βιβλία που έχει συγγράψει ο λογοτέχνης, έχουν όλα  καταγραφεί με ιδιαίτερη φροντίδα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας και φυλάσσονται τόσο στην οικία Μαρέ όσο και στους χώρους του παλαιού σχολείου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της οικίας ως μουσείου είναι η στατική και μορφολογική της αποκατάσταση (κηρυγμένο μνημείο ΦΕΚ Β 1269/12-12-1980) .


Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό έκθεμα θεωρούμε  ότι αποτελεί το παραδοσιακό σύνολο εργαλείων που φυλάσσεται στο σιδηρουργείο του Φώτη Σταματίου (103 ετών) και που μπορεί να αποτελέσει είτε αυτόνομο επισκέψιμο χώρο συνδεδεμένο με το Λαογραφικό Μουσείο είτε να μεταφερθεί ως έχει σε ένα από τα παράσπιτα που διαθέτει η οικία Μαρρέ. Χώροι επίσκεψης συνδεδεμένοι με το Λαογραφικό Μουσείου όπου διατηρούνται λειτουργίες της προβιομηχανικής εποχής και που βρίσκονται σε χώρους εκτός μουσείου, θα μπορούσαν επίσης να είναι  τα Μαντάμια, η Νεροτριβή και ο Μύλος του Αδαμόπουλου.
Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι το διαθέσιμο λαογραφικό και ιστορικό υλικό που φυλάσσεται στην Πολύδροσο είναι επαρκές για να συνθέσει  το εκθετικό περιεχόμενο ενός μουσείου και ότι Οικία Μαρρέ, όταν αναστηλωθεί, θα αποτελέσει ένα σπουδαίο  τουριστικό πώλο έλξης για τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού, τους περιηγητές της περιοχής αλλά και τους επιστήμονες με ειδικό ενδιαφέρον (αρχιτέκτονες, ιστορικοί, λογοτέχνες κ.λπ.). Επιπλέον, θα  προσθέσει ένα ακόμη διαφορετικό μουσείο στο πλέγμα μουσείων της περιοχής που αποτυπώνουν με την ποικιλία του αντικειμένου τους την πολυδιάστατη φυσιογνωμία και προσφορά της Φωκίδας.



Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δέσποινα Πικοπούλου                                                    Ελευθέριος Τσολάκης
Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος                                          Αρχιτέκτων - Μηχανικός
Διδάσκουσα στο Διαπανεπιστημιακό
Μεταπτυχιακό Μουσειολόγιας Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.