Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φωκίδας για τη φωτιά στον Ελαιώνα

ΓΙΑΤΙ ΚΑΗΚΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ο Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας, το προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ Δελφικό Τοπίο, το δέντρο που έθρεψε γενιές ολόκληρες, δέχτηκε καίριο πλήγμα. Η μεγάλη φωτιά της 5-8-2013 που έπληξε το καμάρι της περιοχής  μας, πέρα από τη θλίψη για τις απώλειες, γέννησε τεράστια ερωτήματα, ενώ ανέδειξε ταυτόχρονα και τα υπαρκτά και μη αντιμετωπίσιμα μέχρι σήμερα προβλήματα.....
                                                                                                                       Πρώτα απ’ όλα είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρεθούν τάχιστα και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι που προκάλεσαν την πυρκαγιά καθώς και αυτοί που συντέλεσαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στην πλημμελή αντιμετώπισή της. Το ανθρώπινο λάθος, η αμέλεια ή ακόμα και ο εμπρησμός δεν μπορούν όμως να καλύψουν τις αιτίες αλλά και τις ευθύνες της προχθεσινής καταστροφής.
1)Τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης τι μέτρα πήραν ώστε πέρα από τις απαγορευτικές, δεσμευτικές και περιοριστικές διατάξεις, όλοι αυτοί οι τίτλοι «προστασίας» να υλοποιηθούν? Το Πρόγραμμα διατήρησης και διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα με Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα πρόγραμμα κουτσουρεμένο στις ενισχύσεις των δικαιούχων. Ένα πρόγραμμα που χώρεσε μόνο περίπου 800 δικαιούχους από τους 2000 περίπου αιτούμενους την συμμετοχή τους.  Ένα πρόγραμμα που οι πληρωμές της πρώτης πενταετίας στους δικαιούχους μέχρι και σήμερα  ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ένα πρόγραμμα που η κακή εφαρμογή του , στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα της Ελιάς στην αγορά, οδήγησε πολλούς από τους ιδιοκτήτες να αφήσουν ακαλλιέργητα τα κτήματά τους και τα ξερά χόρτα να αποτελέσουν το «μπαρούτι» της καταστροφής.
2. Η πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας απέδειξε το αυτονόητο : οι δασικές και γεωργικές  πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο σχέδιο καταστολής και κυρίως με πρόληψη.
Η πρόληψη στην περίπτωσή μας είχε όνομα: Επιδοτούμενο  με Ευρωπαϊκά κονδύλια Πρόγραμμα διατήρησης και Διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα μέσα από τα Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του Προγράμματος Μπαλτατζής  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόνο που βάζοντας απίθανους όρους και μοριοδοτήσεις (λες και τα ελαιόδεντρα δεν βρίσκονται στο χώρο του παραδοσιακού ελαιώνα) κατάφεραν ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα. Καθαρισμός δημόσιων εθνικών. επαρχιακών και αγροτικών δρόμων  μέσα στον ελαιώνα πότε έγινε για τελευταία φορά? Αποκομιδή των εύφλεκτων απορριμμάτων έγινε ποτέ? Η «Σκίτσα» ήταν καθαρισμένη? Άραγε ποιανού φορέα αρμοδιότητες είναι αυτά?
Το σχέδιο καταστολής , απλά δεν υπήρξε. Τα τεράστια κενά και η υποχρηματοδότηση της Πυρόσβεσης (σε δυνάμεις και μέσα ),  που αποτέλεσε ένα από τα μνημονιακά θύματα της Δημοσιονομικής προσαρμογής , συνδυασμένα με την καθυστέρηση  εκταμίευσής τους και  το «αδυνάτισμα»  του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, προετοίμαζαν για το τι θα επακολουθήσει . Η ασυντόνιστη – όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες  - δράση των φορέων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και η αρχικά λανθασμένη εκτίμηση για την έκταση και ανάπτυξη του προβλήματος, απλά μεγάλωσαν το πρόβλημα.  
Η απεριόριστη προσφορά, ακόμα και πάνω από τις φυσικές τους αντοχές,   των ανθρώπων που ενεπλάκησαν – επαγγελματιών και εθελοντών πολιτών  - περιόρισε αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αποσοβήσει το μέγεθος της καταστροφής.
Και το πολιτικό ερώτημα παραμένει.  Αν αυτά συμβαίνουν σε μια προστατευόμενη περιοχή και  καταστρέφεται ένας    Ελαιώνας  που ζει εκατοντάδες  χρόνια  και που ποτέ μέχρι σήμερα  δεν είχε πάρει φωτιά, τι τύχη περιμένει άλλες περιοχές;
3. Πέρα λοιπόν από τις πολιτικές ευθύνες (τις οποίες θα επανεκτιμήσουμε τις επόμενες ημέρες) πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με τη φωτιά με την έννοια ότι πρέπει να υπάρξει  συνεχής επαγρύπνηση τις αμέσως προσεχείς μέρες για πιθανές αναζωπυρώσεις λόγω της φύσης της φωτιάς – κουφάλες αιωνόβιων ελαιοδέντρων - που μπορούν να καίγονται για μέρες.
 Δεύτερο  άμεση καταγραφή κι  εκτίμηση  των ζημιών από συνεργεία  ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ  και καταβολή των αποζημιώσεων.
Τρίτο καθολική υπαγωγή όλου του ελαιώνα στο Πρόγραμμα διατήρησης και διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα σε μόνιμη βάση και
Τέταρτο κατασκευή των απαραίτητων έργων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στον Ελαιώνα.
Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φωκίδας θα πάρουμε πρωτοβουλία για τη συζήτηση της διαχείρισης εξ υπαρχής και σε νέες βάσεις του ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ και των προϊόντων του.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.