Αράχωβα 29.03.2013
Κύριε Δήμαρχε
Διαβάσαμε στο διαδίκτυο το Δελτίο Τύπου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, με το οποίο η Δημοτική αυτή Επιχείρηση ανακοίνωσε στην αρχή του ότι (επί λέξει) .....
«…την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της Αράχωβας, και προχώρησε στην ίδρυση του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου – Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας, με την υπ’αριθμ. 12/22-03-13 ιστορική Πράξη του, ξεκινώντας την προσπάθεια εκπλήρωσης ενός μακροχρόνιου ονείρου όλων των Αραχωβιτών…» και παρακάτω«…Η προσπάθεια που ξεκινά σήμερα είναι μακρά και επίπονη…».
«…την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της Αράχωβας, και προχώρησε στην ίδρυση του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου – Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας, με την υπ’αριθμ. 12/22-03-13 ιστορική Πράξη του, ξεκινώντας την προσπάθεια εκπλήρωσης ενός μακροχρόνιου ονείρου όλων των Αραχωβιτών…» και παρακάτω«…Η προσπάθεια που ξεκινά σήμερα είναι μακρά και επίπονη…».
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Δημοτική Επιχείρηση αποφάσισε επιτέλους να πάρει επάνω της το «μακροχρόνιο όνειρο όλων των Αραχωβιτών», έστω και στο χρονικό αυτό σημείο και της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία.
Επειδή όμως, κύριε Δήμαρχε, χρησιμοποιήθηκαν στο Δ.Τ. οι λέξεις «ξεκινώντας» και «ξεκινά σήμερα», σα να μην έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα και ως εάν το Δελτίο Τύπου απευθύνεται σε ανθρώπους, που έφτασαν για πρώτη φορά χθες στην Αράχωβα, είμαστε υποχρεωμένοι, σεβόμενοι πρώτα εσάς και δεύτερο τον κόπο, την προσπάθεια και την εθελοντική προσφορά όλων όσων μόχθησαν και ξόδεψαν από την τσέπη τους για να γίνει αυτό που έγινε μέχρι σήμερα, πρέπει να σας θυμίσουμε, για να έχει καταγραφεί, την αλήθεια. Σας ενημερώνουμε πάντως ότι η παρούσα θα αναρτηθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο..
Γνωρίζετε ότι...
ο πρώην Δήμος Αράχωβας δρομολόγησε την δημιουργία στο κτίριο και στις Καμάρες κάτω από τη γέφυρα του Κεντρικού Δρόμου που γειτνιάζουν με το κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, του Λαογραφικού Μουσείου και των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών και Επαγγελμάτων. Για την αρτιότερη και σε επιστημονική βάση επίτευξη του στόχου αυτού ζήτησε την συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο ανταποκρίθηκε και διέθεσε στελέχη του με επικεφαλής την Διευθύντριά του κ. Αικ. Καμηλάκη – Πολυμέρου για να οργανώσουν μαζί με το Δήμο και την Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, την δημιουργία των ανωτέρω.
Γνωρίζετε επίσης ότι μετά την δημιουργία του νέου Δήμου ΔΑΑ, εμείς που αποτελούσαμε την Ομάδα Εργασίας που είχε συστήσει ο πρώην Δήμαρχος Αράχωβας για να ασχοληθεί με το θέμα, σας εισηγηθήκαμε και με αποφάσεις σας, από τον 7.6.2011 συστήσατε ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη από εμάς, τα ίδια μέλη της Ομάδας Εργασίας με την προσθήκη του Δημοτικού Συμβούλου του νέου Δήμου κ. Σπύρου Κομνά, με σκοπό την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών και ενεργειών για την δημιουργία και Οργάνωση του Μουσείου και των Εργαστηρίων στο κτίριο και τις καμάρες της γέφυρας, σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Επιτροπή – εμείς που υπογράφουμε το παρόν - προχώρησε τις διαδικασίες σε διπλή κατεύθυνση. Για το Μουσείο οργάνωσε την καταγραφή, φωτογράφηση και ψηφιοποίηση των αντικειμένων που κατείχαν οι πολίτες της Αράχωβας, συνέστησε τις Ομάδες εργασίας , κατάρτισε τις σχετικές διαδικασίες, τα έντυπα και τα δεσμευτικά κείμενα των συμφωνιών που θα υπογράφονταν με του δημότες που είχαν και ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν τα αντικείμενα και γενικά προχώρησε στην θεσμοθέτηση των διαδικασιών καταγραφής των αντικειμένων, τα οποία θα αξιοποιηθούν από το Κέντρο Λαογραφίας για να επιλεγούν τα αξιολογότερα, που θα αποτελέσουν τα εκθέματα και την Συλλογή του Μουσείου. Παράλληλα με προσφορά συμπολίτη μας και με την τρίμηνη σχεδόν ακάματη προσπάθεια του μέλους της Επιτροπής Αρχαιολόγου Ι. Φάππα, σχεδιάστηκε και είναι έτοιμο το site του Μουσείου και των Εργαστηρίων.
Για τα εργαστήρια προχωρήσαμε τις διαδικασίες με ταχύτατο ρυθμό. Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό οι Αραχωβίτισες που γνώριζαν τις παραδοσιακές τέχνες της υφαντικής, του κεντήματος, του χρυσοκεντήματος, της κατασκευής παραδοσιακών στολών κλπ και σε συνεργασία με Αραχωβίτες τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στο κτίριο, αργαλειοί, μηχανές, τελάρα και όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και μηχανήματα για την παράδοση μαθημάτων και την παραγωγή των σχετικών προϊόντων. Ανταποκρίθηκαν περισσότερες από 170 γυναίκες, όλων των ηλικιών, είτε σαν δασκάλες είτε σαν μαθήτριες. Το εγχείρημα είχε μεγάλη ανταπόκριση από του κατοίκους αλλά και μεγάλη προβολή, επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον από τους επισκέπτες της πόλης. Σχολεία επισκέφθηκαν τα Εργαστήρια, έγιναν δημοσιεύματα και προβολή σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και γενικά το όλο θέμα είχε μεγάλη ανταπόκριση προβολή. Πρόσφατα μάλιστα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων του Νομού Βοιωτίας, από Αθήνα και τους όμορους νομούς. Παράλληλα δρομολογήθηκε η δημιουργία στις καμάρες εργαστηρίων επεξεργασίας Πέτρας και σιδήρου. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας θεωρεί την πορεία θετική και στις σκέψεις της είναι η δημιουργία στα πλαίσια του Μουσείου και των Εργαστηρίων Κέντρου Υφαντικής Τέχνης παγκόσμιας εμβέλειας.
Η μέχρι σήμερα κάλυψη των δαπανών (αγορά υλικών – νήματα, κλωστές, ακόμα και φωτοαντίγραφα, φιλοξενία των εκπροσώπων της Ακαδημίας στις επανειλημμένες επισκέψεις τους) έγινε από χορηγίες, ημών των ιδίων,του Συλλόγου των εν Αθήναις Αραχωβιτών, συμπολιτών μας και εθελοντική εργασία, με ελάχιστη συμμετοχή του Δήμου ή της Κοινωφελούς Επιχείρησης ( καλύφθηκε μόνο η φιλοξενία των στελεχών της Ακαδημίας στην πρώτη επίσκεψή τους το 2011), που ήταν πάντα απούσα, παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις μας. Εννοείται ότι έχουμε κρατήσει λεπτομερείς λογαριασμούς για τα πάντα. Μάλιστα για να διευκολύνουμε τις διαδικασίες χορηγιών πήραμε, η Επιτροπή πάντα, την πρωτοβουλία και συστήσαμε Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου και των Εργαστηρίων με την επωνυμία το «ΔΙΑΣΙΔΙ», του οποίου αποτελέσαμε και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Τα χρήματα από το δικαίωμα εγγραφής των μελών τα διαθέσαμε στο «όνειρο», που βλέπαμε, με ενθουσιασμό, να μεγαλώνει και να παίρνει σάρκα και οστά και να το αγκαλιάζει ο κόσμος. Σκοπός του Συλλ΄γου είναι να συνδράμει το Δήμο και μόνο.
Για όλα αυτά σας είχαμε διαρκώς ενήμερο και εισπράτταμε με ικανοποίηση τον ενθουσιασμό σας για την εξέλιξη.
Ήσασταν άλλωστε παρών όταν κάναμε το αγιασμό της έναρξης αρχές Δεκεμβρίου 2012 και την κοπή της πίττας των εργαστηρίων τον Ιανουάριο του 2013 μαζί με απολογισμό και προγραμματισμό, με τεράστια συμμετοχή των συμπατριωτών μας , στους οποίους μιλήσατε με καμάρι και ενθουσιασμό. Παρούσα ήταν άλλωστε και η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Σ. Πατσαντάρα, την οποία συστήσαμε στους εκπροσώπους της Ακαδημίας.
Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2012, κ. Δήμαρχε, σας ενημερώναμε σε επανειλημμένες συναντήσεις μας στην Αράχωβα για την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της προσπάθειας. Σας υπενθυμίζαμε ότι το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Αράχωβας, αποτελεί ιδιοκτησία του πρώην Δήμου Αράχωβας και ήδη του ενιαίου Δήμου Διστόμου –Αράχωβας Αντίκυρας και μετά την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας σε νέο κτίριο μελετήθηκε ειδικά για να δημιουργηθεί σε αυτό Λαογραφικό Μουσείο και Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών και Επαγγελμάτων. Η χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης και ανακαίνισης του κτιρίου εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με βάση τον παραπάνω σκοπό που αποτελεί και δέσμευση από την απόφαση ένταξης στο Γ΄ΚΠΣ. Η χρήση και εκμετάλλευση του κτιρίου έχει παραδοθεί με το καταστατικό ίδρυσης στην Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου.
Σας αναφέραμε ότι η λειτουργία του Μουσείου και των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών, σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) , αποτελούν δράσεις Πολιτισμού που εκφεύγουν των καταστατικών σκοπών και αρμοδιοτήτων της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου, που έχει την εκμετάλλευση του κτιρίου και των καμαρών και εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και ότι με δεδομένο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ιδρύσει άλλα Νομικά πρόσωπα , όπως απαιτεί η σχετική με την αναγνώριση των μουσείων νομοθεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ανάγκη να αναλάβει η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση το όλο θέμα και να προχωρήσει τυπικά και με την δική μας συμμετοχή και βοήθεια στην συνέχιση των απαιτούμενων διαδικασιών και δράσεων, που θα επιτρέψουν την θεσμική αναγνώριση του Μουσείου και των Εργαστηρίων, την συνέχιση της Οργάνωσής και λειτουργίας τους και την υπαγωγή τους σε Κοινοτικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Σας θυμίζουμε την συνάντησή μας στην Αράχωβα, περί τα τέλη Αυγούστου 2012, με την παρουσία του λογιστή της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Παναγιώτη Φλώρου, όπου σας αναπτύξαμε το προτεινόμενο και μελετημένο από το μέλος της Επιτροπής Γ. Ανδρέου πλαίσιο λειτουργίας στα πλαίσια της Κοινωφελούς Επιχείρησης και συμφωνήσατε εσείς και ο λογιστής.
Όλα αυτά τα αντιμετωπίζατε εσείς θετικά , πλην όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν κάνατε τίποτα. Έτσι αναγκαστήκαμε να σας στείλουμε και εγγράφως και αναλυτικά την 28.10.2012 την πρόταση θεσμικής οργάνωσης της προσπάθειας. Μάλιστα αντίγραφο της πρότασης αυτής παρέδωσε το μέλος της Επιτροπής Γ. Ανδρέου στην τελετή του αγιασμού στην αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Σοφία Πατσαντάρα, με την παράκληση να την μελετήσει και να μιλήσουν, πράγμα που βέβαια δεν έγινε ποτέ.
Πριν από τα Χριστούγεννα του 2012 ζητήθηκε να απομακρύνουμε τους αργαλειούς και τις εγκαταστάσεις, να διακόψουμε δηλαδή ουσιαστικά την λειτουργία των εργαστηρίων, για να γίνει έκθεση γνωστού γκαλερίστα, με αιτιολογία ότι θα εισέπραττε η Δημοτική Επιχείρηση 500 (;) ευρώ. Νοιώσαμε τότε, εντονότερα, πως κάποιοι δεν θέλουν και σαμποτάρουν το Μουσείο. Ευτυχώς με παρέμβασή σας και με την σθεναρή αντίδρασή μας, ματαιώθηκαν τα άνομα σχέδια αυτών που συνεχίζουν να θεωρούν το κτίριο μαγαζί τους.
Και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2013, όταν, λόγω αθέτησης υποσχέσεως χορηγού, σας ζητήθηκε οικονομική συμμετοχή του Δήμου 250 ευρώ για την αγορά υλικών (χρυσοκλωστή) για να συνεχίσουν οι γυναίκες να εργάζονται στο χώρο, αλλά και την διάθεση 2-3 ατόμων (πάγιο αίτημα), που θα ενημερώνονταν για να ξεναγούν στοιχειωδώς τους εκατοντάδες επισκέπτες του χώρου. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση ούτε στο οικονομικό (το λύσαμε οι ίδιοι), ούτε στην θεσμική κατοχύρωση της δραστηριότητας, ούτε στο απαιτούμενο προσωπικό. Όλα αυτά μας απογοήτευσαν και πιστέψαμε πως πήγε χαμένη η προσπάθεια. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για την άρνηση της Κοινωφελούς Εταιρείας να υπογράψει πρακτικό για την παραλαβή του πανάκριβου Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού του μουσείου, που με δική μας καθαρά μεσολάβησή παραχώρησε η εταιρεία PROTERGIA ΑΕ και τον οποίο είχατε παραλάβει μαζί, εσείς και ο Γ.Ανδρέου και έχουν αποθηκευθεί στο κτίριο, αμφισβητώντας και εσάς και τον Γ. Ανδρέου. Μετά από αυτά και με πολύ πίεση σε εσάς και εκ μέρους της Ακαδημίας, καταδέχθηκε η Κοινωφελής Επιχείρηση να προσέλθει στη γνωστή συνάντηση της Παρασκευής 2/3/2013 στο κτίριο του Μουσείου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποδόθηκαν, από τους εκπροσώπους της Κοινωφελούς (κ. Φανουράκη και κ. Πατσαντάρα), σε εμάς, δηλαδή σε εσάς που μας είχατε διορίσει, ευθύνες για την «εξωθεσμική», όπως την αποκάλεσαν δραστηριότητά μας. Έφτασαν μάλιστα κάποιοι να αμφισβητήσουν την τεράστια προσφορά της κ. Καλής Λούσκου, της ψυχής δηλαδή των εργαστηρίων, που καθυβρίσθηκε αναίτια από τους γνωστούς παρατρεχάμενους. Θέσαμε τότε τις παραιτήσεις μας στη διάθεσή σας. Παρά ταύτα μέσα στην ίδια εβδομάδα ο Γ.Ανδρέου σας έστειλε το σχέδιο της εισήγησης για την απόφαση του ΔΣ της Κοινωφελούς για την ίδρυση του Μουσείου και των Εργαστηρίων.
Αυτά για την ιστορία κ. Δήμαρχε.
Σήμερα και αφού η Κοινωφελής ανέλαβε επίσημα την προσπάθεια και την διαχείριση και ανάπτυξη του Μουσείου και των Εργαστηρίων θεωρούμε πως ο ρόλος της Επιτροπής, που ορίσατε ως Δήμαρχος, έληξε πλέον και είναι χωρίς αντικείμενο.
Πολλώ μάλλον αφού φαίνεται πως η Κοινωφελής Επιχείρηση, δεν χρειάζεται άλλο τις υπηρεσίες μας και μας αγνοεί. Αυτό φαίνεται από την έλλειψη οποιασδήποτε επικοινωνίας μέχρι σήμερα αλλά και από το Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι «…Στα πλαίσια της διάθεσης για συμμετοχή όλων των Αραχωβιτών στην προσπάθεια της λειτουργίας του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου – Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας, θα γίνει ενημέρωση για το θέμα, την 25η Μαρτίου, αμέσως μετά την Παρέλαση, στο Λαογραφικό Μουσείο…». Την πρόσκληση αυτή πληροφορηθήκαμε , εκ των υστέρων, από το διαδίκτυο, Συνεπώς με όλα αυτά τίθεται για εμάς και θέμα ηθικής τάξεως.
Για τους λόγους αυτούς, κ Δήμαρχε:
1. Υποβάλουμε, σε εσάς που μας διορίσατε, την παραίτησή μας ως Επιτροπή και σας ευχαριστούμε για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας.
2. Σας παραδίδουμε, απολογιστικά, όλα τα παραπάνω που πετύχαμε μέχρι σήμερα και όσα προϊόντα παράχθηκαν από την μέχρι σήμερα λειτουργία των εργαστηρίων, με έξοδα μας και των Αραχωβιτών.
3. Ευχόμαστε από καρδιάς, ως πρωτεργάτες που πρώτοι πιστέψαμε και παλέψαμε για «το όνειρο», να πάνε όλα καλύτερα και να ολοκληρωθεί.
4. Στα πλαίσια του Συλλόγου « ΤΟ ΔΙΑΣΙΔΙ» θα είμαστε παρόντες σε ότι μας ζητηθεί και βέβαια άγρυπνοι φρουροί της πορείας του Μουσείου και των Εργαστηρίων, που είναι θέμα όλης της Αράχωβας και όχι οποιουδήποτε προσώπου, όποια θέση και αν κατέχει.
Με Τιμή
Η Επιτροπή
Γεώργιος Δ. Ανδρέου
Σπυρίδων Αλ. Κομνάς
Στυλιανός Νικ. Λούσκος
Καλή Λούσκου - Νικολιδάκη
Λουκάς Αλ. Παπαλεξανδρής
Ιωάννης Δημ. Φάππας
Πηγή: tsopanos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.