Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οι πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές εκδοχές του Εμπενίζερ Σκρουτζ


Η ιστορία του άκαρδου και τσιγκούνη Σκρουτζ, του ανθρώπου που μίσησε όσο κανείς τα Χριστούγεννα, είναι αυτή που αγαπάμε να βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Aνήμερα των Χριστουγέννων, είπαμε να θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές εκδοχές της....
Από την Ιωάννα Παχούλη
Όταν στις 19 Δεκεμβρίου του 1843 ο Άγγλος συγγραφέας Charles Dickens δημοσίευσε το "A Chistmas Carol",  μια νουβέλα με πρωταγωνιστή τον τσιγκούνη και στριμμένο Εμπενίζερ Σκρουτζ, δε φανταζόταν ότι, 169 χρόνια μετά, ο ήρωας αυτός θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες έμπνευσης για "remake" στον κινηματογράφο, την όπερα και το θέατρο. Ειδικά αν σκεφτείς ότι το (πλέον) παγκόσμιο και διαχρονικό bestseller ήταν έτοιμο μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες. Ταλέντο ο Charles.
Η ιστορία, γνωστή: Στο Λονδίνο της Βικτωριανής Εποχής, ένας άπληστος και τσιγκούνης επιχειρηματίας, ο Σκρουτζ, αρνείται κατηγορηματικά να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και να σπαταλήσει λεφτά χωρίς "σοβαρό" λόγο. Όταν όμως εμφανιστεί μπροστά του το φάντασμα του παλιού συνεργάτη του Jacob Marley, το βράδυ της παραμονής, ο Σκρουτζ θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων. Τα Χριστουγεννιάτικα Πνεύματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος είναι έτοιμα να παρασύρουν τον Σκρουτζ σε ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά και σε όλα όσα αρνείται να παραδεχτεί, να ζήσει και να πιστέψει. Το πρωί των Χριστουγέννων θα ξυπνήσει άλλος άνθρωπος...

Ο πραγματικός Σκρουτζ (φαίνεται ότι) προτιμούσε να κοιμάται αμέσως μετά τη δύση του ηλίου για να μην ξοδεύει χρήματα σε κεριά, μετακινούνταν με ένα γέρικο άλογο και έτρωγε σάπιο κρέας για να μη ξοδεύει ούτε δεκάρα. Κοινώς,ο ορισμός του τσιφούτη.

Το ποιος ήταν αυτός που έδωσε την έμπνευση στον Dickens, ώστε να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Σκρουτζ δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο. Η πιο πρόσφατη θεωρία πάντως υποστηρίζει ότι η μίζερη ζωή ενός βρετανού βουλευτή έκανε τη φαντασία του να οργιάσει. Μελέτες ιστορικών αναφέρουν ότι ο Ντίκενς χρησιμοποίησε τον Τζον Ελβς ως πρότυπο, έναν Βρετανό βουλευτή του 18ου αιώνα που ήταν γνωστός για την τσιγκουνιά του. Αν και ήταν γνωστός για την οικονομική του άνεση (πιθανότατα είχε κληρονομήσει 33 εκατομμύρια λίρες από τον θείο του), προτιμούσε να κοιμάται αμέσως μετά τη δύση του ηλίου για να μην ξοδεύει χρήματα σε κεριά, μετακινούνταν με ένα γέρικο άλογο και έτρωγε σάπιο κρέας για να μη ξοδεύει χρήματα.

Το Cosmo.gr βρίσκει την αφορμή και θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές μεταφορές του "A Chistmas Carol".

Scrooge (1835)
Η πρώτη ολοκληρωμένη ομιλούσα μεταφορά της ιστορίας σε ταινία μεγάλου μήκους (παλαιότερα είχε μεταφερθεί είτε στον βουβό κινηματογράφο, είτε σε αποσπάσματα) έγινε το 1935, με πρωταγωνιστή τον Seymour Hicks.

 
A Christmas Carol (1938)
Κλασική και αγαπημένη μεταφορά του βιβλίου του Dickens σε ασπρόμαυρο φόντο, αμερικανικής παραγωγής, με πρωταγωνιστή τον Reginald Owen.


Scrooge (1951)
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μεταφορές της ταινίας, με τον Alastair Sim να υποδύεται τον Σκρουτζ και την  χαρακτηριστική φωνή του να σημαδεύει τον ρόλο.


Scrooge (1970)
Το 1970 η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σαν musical με τη συμμετοχή των Albert Finney και Alec Guiness, με 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ.


Mickey's Christmas Carol (1983)
Μπορεί η Disney να κυκλοφόρησε τη δική της έκδοση της ιστορίας το 1983, όμως ακόμη και μέχρι σήμερα ο Scrooge McDuck, με τη φωνή του Alan Young, παραμένει από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες.


A Christmas Carol (1984)
 

Το 1984, η ιστορία μεταφέρεται στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον George C. Scott. Θεωρείται μια από τις καλύτερες μεταφορές της ιστορίας.



The Muppet Christmas Carol (1992)
Και οι χαρακτήρες του Muppet Show έφεραν την ιστορία του Σκρουτζ στα μέτρα τους. Εδώ τον υποδύεται ο Michael Caine.


A Christmas Carol (1999)
To 1999 η ιστορία γυρίστηκε σε τηλεταινία, διατηρώντας τον τίτλο του βιβλίου. Στον κύριο ρόλο ο Patrick Stewart.


A Christmas Carol (2009)
H Χριστουγεννιάτικη Iστορία μπαίνει (καλώς ή κακώς) στην γενιά του 3D και ο Jim Carrey καλείται να υποδυθεί τον Σκρουτζ. Ευτυχώς, με μεγάλη επιτυχία.


Το ποια ήταν τελικά η καλύτερη μεταφορά του ιστορικού βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, είναι κυρίως υποκειμενική. Αυτό που παραμένει αντικειμενικό και διαχρονικό είναι πως ο Ντίκενς (και όλα όσα ήθελε να πει μέσα από την ιστορία του) δικαιώνεται, ακόμη και (σχεδόν) δύο αιώνες μετά.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.