Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αεροφωτογραφία του λατομείου της Ανώπολης (pics)!

Ξεσηκωμός επικρατεί και πάλι στην περιοχή της Ανώπολης με τους κατοίκους της να ενεργοποιούνται με στόχο το κλείσιμο του λατομείου, εξαιτίας του οποίου, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, εδώ και 40 χρόνια βιώνουν τις συνέπειες της παράνομης λειτουργίας του, με την συνεχή ανοχή των υπηρεσιών.

Πρώτη δημοσίευση 15-10-2012...

Μετά από συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων με τον Γενικό Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργο Δεικτάκη, ο κ. Γενικός ενημέρωσε πως θα επισκεφθεί το λατομείο Ανώπολης αύριο λίγο μετά τις 11 το πρωί, για να εξεταστεί το θέμα του λατομείου.
Στόχος από την πλευρά του κ. Δεικτάκη είναι να διαπιστώσει ο ίδιος το τι συμβαίνει στην περιοχή,  καλύτερα τη καταστροφή του ιστορικού Σπηλαίου της Ανώπολης, τον κίνδυνο για καταστροφή διπλανών σπηλαίων στον ιστορικό από την πρώτη μάχη στην Κρήτη με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές λόφο του Κοψά την καταστροφή που φαίνεται να έχει προξενηθεί στο φαράγγι της Αγίας Αναστασίας  από τη λατομική εταιρεία, αφού όπως λένε οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς η ανεξέλεγκτη ρίψη τεράστιων ποσοτήτων βιομηχανικών αποβλήτων και γενικότερα η παράνομη λειτουργία σχεδόν σαράντα χρόνια του λατομείου δίπλα στα σπίτια, στα σχολεία, στις παιδικές κατασκηνώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει δημιουργήσει μια σειρά μεγάλων προβλημάτων.
"Τα σπίτια σείονταν καθημερινά από τις εκρήξεις και ράγιζαν, η σκόνη έπεφτε πάνω στα σπίτια και επιδρούσε στην υγεία των κατοίκων, τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο συνοδεύονταν με τις καθημερινές εκρήξεις, ο θόρυβος από τους σπαστήρες συνεχής και εκνευριστικός.
Ελάχιστα μέτρα από το λατομείο λειτουργεί ο Δημόσιος παιδικός σταθμός, οι παιδικές κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές μονάδες. Νοτιοανατολικά του λατομείου διακρίνονται τα δυο κανάλια που μέσω αυτών κατέληγαν τα βιομηχανικά απόβλητα στο διπλανό Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας και καταπλακώθηκαν και χάθηκαν οι δύο πηγές του, που έδιναν ζωή στη περιοχή και αυτά όπως και το σπήλαιο δεν τα είδαν ποτέ οι επιτροπές", αναφέρεται στην ανακοίνωση των Πολιτιστικών Συλλόγων, στην οποία περιγράφεται η αεροφωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το CretePlus.gr.  

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΠΟΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΡΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ
Πληροφορίες  τηλέφωνο : 6979733616
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : politistikisin@gmail.com
Διεύθυνση: Τ.θ.1361,  Γούρνες Χερσονήσου                                        

                                                  

Ανώπολη 14 Οκτωβρίου 2012



 
Θέμα : Τραγικές συνέπειες από την παράνομη λειτουργία του Λατομείου της Ανώπολης.  


Σε σύσκεψη διοικήσεων και των μελών των συλλόγων μας σήμερα στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου αποφασίστηκε να σας ενημερώσουμε για τις συνέπειες της παράνομης λειτουργίας του λατομείου της Ανώπολης και την προκλητική έγκριση για παράταση λειτουργίας του.

          Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης πρακτικής υπηρεσιών, που με τις αποφάσεις τους, τις παραλήψεις, την ανοχή τους επέτρεψαν την παράνομη λειτουργία του λατομείου της Ανώπολης, δίπλα από τα σπίτια της λουτρόπολης, με τραγικές συνέπειες σε πολλούς τομείς, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του ιστορικού σπηλαίου της Ανώπολης. 
Μέσα στον οριοθετημένο χώρο του λατομείου υπήρχε το Σπήλαιο της Ανώπολης, με  θαυμάσιο σταλαγμικό και τοιχωματικό διάκοσμο. Βρισκόταν δίπλα στη πόλη του Ηρακλείου αλλά δεν έγινε ποτέ καταγραφή, εξερεύνηση και χαρτογράφηση του και ας παρουσίαζε αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασης του με την Κνωσό, της ελάχιστης απόστασης του από την αρχαία Νίρο και από το Ομηρικό Σπήλαιο της ΕΙλήθυιας, και ασφαλώς θα καταστράφηκαν σημαντικότατα αρχαιολογικά αντικείμενα. Η ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων επικαλούμενη την αυτοψία που διενήργησε ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης στην περιοχή της Ανώπολης και αναφέρεται σε μινωική φρυκτωρία σε ελάχιστη απόσταση από το λατομείο με άφθονη κεραμική μινωικών κυρίως χρόνων με εμφανή τοιχοποιία και θεωρεί πιθανή την ύπαρξη αρχαίων στο σπήλαιο, λόγω της γειτνίασης του με αρχαιολογικές θέσεις.


(Φωτό: H είσοδος του σπηλαίου)
Ο ίδιος αρχαιολόγος παρουσιάζει στο έγκριτο αρχαιολογικό περιοδικό BCH οκτώ αρχαιολογικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί το λατομείο της Ανώπολης. 
Ακόμη οι υπηρεσίες δεν αντέδρασαν στη γραπτή ενημέρωση για το σπήλαιο από τον  σπηλαιολόγο Ελευθέριο Πλατάκη, στη γραπτή ενημέρωση από τον Πόλ Φόρ για την ύπαρξη μινωικής κατοικίας μέσα στο σπήλαιο, και από άλλες αναφορές σπηλαιολόγων και αρχαιολόγων. Όμως αγνόησαν και επιστολή του νομικού Γεωργίου Αλεξ. Αλεξάκη, που λίγο πριν το θάνατό του ζητούσε με έγγραφό του από υπηρεσίες να μείνει ανέπαφο το σπήλαιο από το σχεδιαζόμενο λατομείο. Το έγγραφό του δε διασώθηκε στο προσωπικό του αρχείο, υπάρχει όμως στα αρχεία υπηρεσιών, αν δεν φρόντισαν να το εξαφανίσουν.
Τραγικό επακόλουθο της αδιάφορης στάσης των υπηρεσιών υπήρξε η καταστροφή του θαυμάσιου αυτού μνημείου της φύσης, από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται μέχρι και σήμερα το λατομείο.
Από διάφορες υπηρεσίες έχει εγκατασταθεί βιομηχανία παρατάσεων λειτουργίας του λατομείου, επικαλούμενοι πληθώρα γνωματεύσεων «περιβαλλοντικών» και μη επιτροπών.
Οι φωτογραφίες που σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά ή με μαγνητικό μέσο τραβήχτηκαν με ερασιτεχνική μηχανή στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, τότε που μπορέσαμε να εισέλθουμε για πρώτη φορά στο λατομείο, με την ευκαιρία της επίσκεψης σ΄ αυτό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη και αποδεικνύουν το έγκλημα που συντελέστηκε και συντελείται εκεί. Περιμετρικά του τοιχωμάτων του λατομείου, διακρίνονται έγκοιλα (κοιλώματα του σπηλαίου), που έχουν προσπαθήσει με ογκολίθους να τα αποκρύψουν. Ακόμη διακρίνονται πλευρικά τοιχώματα θαλάμων του σπηλαίου και σταλακτίτες. Στις φωτογραφίες διακρίνονται εξορυγμένοι ογκόλιθοι από τοιχώματα του σπηλαίου και πλευρικοί σταλακτίτες. Το δάπεδο έχει επιστρωθεί με θραυσμένα υλικά και σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν επικαλυφθεί έγκοιλα του σπηλαίου.
Ta μέλη των επιτροπών που οι περισσότερες αποκαλούνται και «περιβαλλοντικές» ολόκληρο  σπήλαιο πριν καταστραφεί δεν το είδαν; Τις στοές των σπηλαίων και τους ογκόλιθους από τα πλευρικά τοιχώματα του σπηλαίου, που φωτογραφίσαμε πρόσφατα, ποτέ μα ποτέ, κανένα μέλος τους δεν τις είδε;
Αυτές τις επιτροπές επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στο τελευταίο της έγγραφο, για να δικαιολογήσει την επιμονή της στον τεμαχισμό του εναπομείναντος σπηλαίου, με τη φράση «καμιά επιτροπή δεν αναφέρεται σε σπήλαιο».

Τις ίδιες επιτροπές επικαλέστηκαν κατά καιρούς υπουργοί στις απαντήσεις τους που έδωσαν στις επερωτήσεις βουλευτών, διαφόρων κομμάτων, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις ανομίες της λατομικής εταιρείας.
Μια μάλιστα επιτροπή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κρήτης, ομόφωνα εισηγήθηκε παλαιότερα την ίδρυση νέας λατομικής ζώνης δίπλα στην παλιά, αδιαφορώντας για τα σπήλαια του λόφου και την ιστορικότητα του, σε δύο περιόδους της ιστορίας μας. Μέλος της ίδιας επιτροπής ήταν και ο κύριος υπεύθυνος της πρώτης ανατίναξης του Σπηλαίου της Ανώπολης, ως πρόεδρος της εταιρείας που έκανε την ανατίναξη, και παρά τις γραπτές καταγγελίες και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα ,το παραπάνω μέλος συνέχισε να συμμετέχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος μέχρι που συμπλήρωσε την τετραετή θητεία του!!         


(Φωτό: Από την καταστροφή του φαραγγιού)
Ο  κ. Αθανάσιος Καρούζος με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και παρά την  εκφρασμένη αντίθετη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Χερσονήσου, εξέδωσε απόφαση παράτασης της λειτουργίας του λατομείου μέχρι 16-7-2017, αρ. πρωτ. 3809/1-11-2011, εγκρίνοντας μάλιστα τη χρήση εκρηκτικών υλών!!!. Ας σημειωθεί  ότι η οικισμός της Ανώπολης απέχει μόλις 330 από το υφιστάμενο λατομείο και τόσο ο  παραπάνω οικισμός όσο και ο κοντινός οικισμός του Καινούργιου Χωριού έχουν υποστεί ζημιές, από τις εκρήξεις, που έχουν καταγραφεί ενδεικτικά από αρμόδιο μηχανικό. Στην περιοχή αναπτύσσονται οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως τουριστικές μονάδες, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές κατασκηνώσεις κ.λ.π και η λειτουργία του λατομείου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής.   
Μετά από αίτημα τοπικών φορέων της περιοχής η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιμένει στην αρχική της απόφαση, εκδίδοντας νέα απόφαση με αρ. πρωτ. 1991/8-6-2012, και η υπογραφή του εγγράφου αναθέτεται σε διοικητική υπάλληλο.
Στο έγγραφο αυτό αμφισβητείται και η ύπαρξη και καταστροφή του σπηλαίου, «εάν πράγματι συνέβη η καταστροφή», ενώ γνώριζαν το περιεχόμενο του υπ’ αριθ. Εγγράφου Φ8/4/880 της 16-3-2009. της ΚΓ΄ Εφορεία ς Προϊστορικών & κλασικών Αρχαιοτήτων, που βεβαιώνει, μετά από αυτοψία την καταστροφή του Σπηλαίου, από την λατομική εταιρεία.
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, μετά από έγγραφο των φορέων μας, εξέδωσε απόφαση με αρ. πρωτ. 3630/21-10-2008, δίνοντας εντολή στην Αστυνομία Ηρακλείου να προβεί στην διακοπή λειτουργίας του Λατομείου, γιατί κινδυνεύουν υπολείμματα του σπηλαίου ή παραπλήσια σπήλαια, αναφέροντας στο έγγραφο της πως δεν έχει εκδώσει ποτέ άδεια λειτουργίας του λατομείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3028/2002 και των άρθρων 3,4,8 και 10 του ν. 2115/1993.

Η Αστυνομία Ηρακλείου δεν προέβηκε σε καμιά διακοπή της λειτουργίας του λατομείου, ούτε όταν έγινε και τηλεφωνική υπενθύμιση, όπως μας διαβεβαίωσαν από την Εφορεία.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης γνώριζε τις παραπάνω παρεμβάσεις της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος και στο αίτημα μας για ακύρωση της απόφασης για παράταση λειτουργίας του λατομείου και επειδή δεν έχει εκδοθεί έγκριση από την παραπάνω Εφορεία, βάσει των νόμων. 3630/2008 και 3028/2002, μας απάντησε πως «δεν ήταν απαραίτητη η παραπάνω γνωμοδότηση».
Είναι γνωστό πως στη χώρα μας πολλοί νόμοι δεν εφαρμόζονται, αλλά το γεγονός ότι δημόσιοι λειτουργοί, που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της εφαρμογής των νόμων, επικαλούνται την οδυνηρή αυτή πρακτική για να νομιμοποιήσουν τη σημαντικότατη παράβλεψή τους, της περιφρόνησης των παραπάνω νόμων, θεωρώντας τους ως μη απαραίτητους και να επιμένουν στη μη εφαρμογή τους και μάλιστα με επίσημο έγγραφό τους μας άφησε άναυδους.     
Το σπήλαιο της Ανώπολης, θρησκευτικό μνημείο από τη μινωική περίοδο, θαυμάσιο φυσιολατρικό μνημείο έπρεπε να προστατευτεί και πρέπει  να προστατευτεί ότι έχει απομένει απ’ αυτό και για ένα ακόμη σπουδαιότατο λόγο. Στις 27 Ιουλίου 1896 καταγράφτηκαν  σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα στην περιοχή μας, όπως η φονικότατη, όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς Μάχη των Γουρνών, η σφαγή μοναχών και πολιτών στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ανώπολη και στη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στις Γούρνες, σφαγές χριστιανών στο Σελί, στον Κοψά και μέσα στο Σπήλαιο της Ανώπολης και ακόμη η πυρπόληση μονών, ναών και οικισμών της περιοχής από τους Τούρκους κατακτητές. Την ίδια μέρα οι Τούρκοι κατέσφαξαν τους αμάχους που είχαν καταφύγει στο σπήλαιο της Ανώπολης και τους υπερασπιστές τους.
Στο  λόφο που λειτουργεί το λατομείο καταγράφτηκε και μια λαμπρή σελίδα της νεότερης ιστορίας. Είναι ο λόφος του Κοψά, γνωστός από την περίφημη νικηφόρα Μάχη του Κοψά, τον Μάη του 1941, την πρώτη μάχη εναντίον των Γερμανών, με πολλά θύματα και αιχμαλώτους αλεξιπτωτιστές. Η σύνδεση του λόφου με δυο τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα ήταν σημαντικότατος λόγος για να μην λειτουργήσει ποτέ εκεί κανένα λατομείο.

O κ. Αθανάσιος Καρούζος, ως Περιφερειάρχης Κρήτης, συμμετείχε σε εκδηλώσεις τιμής στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, και κατάθετε στεφάνια, για τα θύματα των ιστορικών Σπηλαίων του Μελιδονίου και της Μιλάτου. Ο ίδιος  όμως, γνώριζε για τα θύματα της σφαγής του Σπηλαίου της Ανώπολης όταν επέμενε στην ολοκλήρωση της καταστροφής του, με χρήση εκρηκτικών υλών.  Αδιανόητο εκπρόσωποι της πολιτείας τη μια μέρα να τιμούν τα θύματα των σφαγών σε σπήλαια και την άλλη μέρα να απαξιώνουν και να προσβάλουν ολοκληρωτικά την θυσία των σφαγιασθέντων αμάχων του Σπηλαίου της Ανώπολης, αποφασίζοντας προκλητικά, οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες και τα τοιχώματα του μαρτυρικού σπηλαίου, που βάφτηκαν με το αίμα των αμάχων και των αγωνιστών της λευτεριάς, να χαρακτηρίζονται εμπορεύσιμα δομικά υλικά,  και μάλιστα νόμιμης εξόρυξης, μια απόφαση που αποτελεί βάναυση προσβολή στη μνήμη των τραγικών θυμάτων στο σπήλαιο της Ανώπολης.
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, αφού η αστυνομία Ηρακλείου δεν αντέδρασε να διακόψει την λειτουργία, ζήτησε στη συνέχεια την παρέμβαση της Εισαγγελίας Ηρακλείου για διακοπή της λειτουργίας του λατομείου της Ανώπολης, γιατί κινδύνευαν από τις εκρήξεις τμήματα του σπηλαίου που δεν είχαν ανατιναχτεί και να καταλογίσει ευθύνες στην εταιρεία που κατάστρεψε το κυρίως σπήλαιο. Η Εισαγγελία Ηρακλείου δεν διέκοψε τη λειτουργία του λατομείου και δεν κίνησε διαδικασία καταλογισμού ευθυνών. Όπως προφορικά μας ενημέρωσε εξέδωσε την υπ’ αριθμό Η2009/267 Δικογραφία, σύμφωνα με την οποία η καταστροφή του ιστορικού σπηλαίου της Ανώπολης χαρακτηρίστηκε ως πλημμέλημα και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Η αίτηση των φορέων μας για χορήγηση αντιγράφου της Δικογραφίας απορρίφτηκε προφορικά, χωρίς να λάβουμε έγγραφη απάντηση για την αιτιολόγηση της απόρριψης. Μετά από επιμονή μας πήραμε μια αθεώρητη φωτοτυπία της αίτησης μας που πάνω αναγράφεται η απόρριψη ως «μη έχοντες έννομο συμφέρον και επειδή δεν είμαστε διάδικοι στη δικογραφία».   

 Η λατομική εταιρεία, πιστή στη καταστροφική της τακτική, με την ανοχή των υπηρεσιών, με περίσσια θράσους κατάστρεψε και το Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας. Μετά από γραπτή καταγγελία των φορέων μας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου - 2Η Γενική Δ/νση Προστασίας και Ανάδειξης Περιβάλλοντος, μετά από αυτοψία που διενήργησε στο Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας εξέδωσε απόφαση με αρ. πρωτ. 1087/06/2996/18-5-2006, όπου  διαπιστώνει τεράστιες καταστροφές στο Φαράγγι, το οποίο και χαρακτηρίζει ιδιαιτέρου κάλλους, με απολιθωματοφόρα πετρώματα. Αναφέρει ακόμη  πως δύο πηγές του φαραγγιού έχουν καταπλακωθεί από τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων και συγκεκριμένα αδρανών υλικών αναμιγμένων με λάσπη που προέρχονταν από το παρακείμενο λατομείο, και έδωσε εντολή στην εταιρεία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΓΟΥΡΝΩΝ ΑΕ να απομακρύνει τα φερτά υλικά σε διάστημα τριών μηνών. Από τότε βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο και η εταιρεία δεν απεκατέστησε τις καταστροφές που προξένησε στο φαράγγι, αλλά και δεν ενοχλήθηκε από την υπηρεσία.
Οι επικαλούμενες, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για να αποδείξει την τήρηση περιβαλλοντικών όρων, επιτροπές και υπηρεσίες δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων του λατομείου; Δεν έβλεπαν τα δυο κανάλια, που διακρίνονται καθαρά στην αεροφωτογραφία του λατομείου που σας στείλαμε, μέσω των οποίων τα λύματα κατέκλυσαν και καταστρέψανε το όμορφο φαλάγγι;

Θεωρούμε αναγκαία, στα πλαίσια της θεσμικής σας λειτουργίας, την παρέμβαση σας για να σταματήσει επιτέλους η καταστροφική δραστηριότητα της εταιρίας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΓΟΥΡΝΩΝ Α.Ε.» , που έπρεπε να είχε εκδιωχθεί από την πρώτη μέρα που καταγγέλθηκε με έγγραφα η ανατίναξη του μαρτυρικού σπηλαίου, ζητώντας, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνετε, να ακυρωθεί η παράταση λειτουργίας του λατομείου της Ανώπολης.
Ακόμη να ζητήσετε το μέρος του σπηλαίου που έχει απομείνει, που ίσως να είναι και μεγαλύτερο από το κατεστραμμένο, να εξερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό μνημείο και να καταστεί επισκέψιμο σε όσους επιθυμούν να τιμήσουν τους νεκρούς του σπηλαίου και ασφαλώς και στους μαθητές των σχολείων. Να συγκεντρωθούν όλοι οι εξορυγμένοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα πλευρικά τοιχώματα του σπηλαίου που βρίσκονται μέσα και έξω από το λατομείο σε ένα σημείο του λατομείου και να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σπηλαίου.
Να ζητήσετε την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που οι εταιρείες προξένησαν στο Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας. Το κόστος καθαρισμού από τα υλικά που έχουν καταπλακώσει το φαράγγι είναι πάρα πολύ υψηλό και αποτρεπτικό για το Δήμο Χερσονήσου και την πολιτεία να το επωμισθεί. Ο καθαρισμός δεν πρέπει να επιδιωχθεί με μηχανικά μέσα, γιατί κινδυνεύουν με καταστροφή τα απολιθωματοφόρα πετρώματα του φαραγγιού. Το κόστος πρέπει άμεσα να το επιβαρυνθούν οι δυο εταιρείες που προξένησαν την καταστροφή, με την αναγκαία επίβλεψη των υπηρεσιών. 
Τα κατεργασμένα δομικά υλικά, χαλίκια και ψηφίδα να εκχωρηθούν στον Δήμο Χερσονήσου ο οποίος να τα χρησιμοποιήσει για την βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, σαν μερικό αντιστάθμισμα των ζημιών που προξένησε το λατομείο, με την σκόνη, δεκάδες χρόνια, στις αγροτικές καλλιέργειες και προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν υπογράψει κείμενα διαμαρτυρίας. 
Συμπαραστεκόμαστε στην καθολική απόφαση του Δήμου Χερσονήσου για ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για παράταση λειτουργίας του λατομείου της Ανώπολης. για πέντε χρόνια , παράταση που οδηγεί στη συνέχιση της προαναφερόμενης επιβάρυνσης της ευρύτερης περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Ανώπολης της Δημοτικής Ενότητας Γουβών του Δήμου Χερσονήσου,
η οποία είναι κατεξοχήν τουριστική. Ο Δήμος Χερσονήσου ήδη έχει καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης της απόφασης ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αριθ. Καταχ. Βιβλίου Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου 2375/2-7-2012, ‘όπως θα συμπαρασταθούμε και σε οποιοδήποτε θεσμοθετημένο φορέα επιδιώξει την ακύρωση της απόφασης και την αποκατάσταση των ζημιών στο φαράγγι της Αγίας Αναστασίας.
Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων μας με τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη και ακολούθησε επίσκεψη του στο λατομείο.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων μας με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γιώργο Δεικτάκη που θα επισκεφθεί το λατομείο την Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

               Όποιος από τους αποδέκτες επιθυμεί αντίγραφα εγγράφων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων και προφορική ενημέρωση παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά ή με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος.


                                                                  Με εκτίμηση


Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Ανώπολης         Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καινούργιου Χωριού

             Η Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                  Η Πρόεδρος του Δ. Σ.



            Γεωργία Μαυροφοράκη                                             Αικατερίνη Ταμπακάκη



        Για την Πρωτοβουλία Πολιτών για                                  Για τον Σύνδεσμο Γουρνών                  
         Ανάπτυξη Κοκκίνη Χάνι                                                    Ανάπτυξη & Περιβάλλον
                                                                                                                                                                                                                            
              Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                      Η Πρόεδρος του Δ. Σ.



           Νικόλαος Δασκαλάκης                                           
               Βασιλική Αλεξάκη

Πηγή: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.