Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ιδού η λίστα με τα ονόματα των πολιτικών - Και οι Αυτοδιοικητικοί της Στερεάς


Στην κατάσταση των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων του ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνονται οι:

1. Χειμάρας Αθανάσιος - πρωην Νομάρχης Φθιώτιδας
2. Καραβάνας Δημήτριος - πρωην Δήμαρχος Υπάτης
3. Τζιβελέκας Νικόλαος - πρωην Δήμαρχος Σπερχειάδας
4. Μπουραντάς Αθανάσιος - πρωην Νομάρχης Εύβοιας
5. Παπαδόπουλος Λεωνίδας - πρωην Αντιδήμαρχος Καρπενησίου
6. Σκριμπόνης Κωνστντίνος - πρωην Αντιδήμαρχος Δομοκού
7. Καμμένος Παναγιώτης - Πρόεδρος Ανεξάρτητων Ελλήνων

Όσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τη «λίστα των 36» αμφιλεγόμενη ακόμη και ανύπαρκτη και όσοι πολιτικοί επέλεξαν να... «αυτοαπαλλαγούν» από την έρευνα του ΣΔΟΕ για την οικονομική τους κατάσταση, επικαλούμενοι δηλώσεις και ανακοινώσεις του νυν διοικητή του Σώματος, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν την ψυχρή αλήθεια.
Τη «λίστα των 36» δημοσιοποίησε η zougla.gr την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20.30 το βράδυ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πολιτικοί των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν στον επίμαχο κατάλογο, με διαρροές ή ηλεκτρονικά μηνύματα, έσπευσαν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη πως «δεν συμπεριλαμβάνονται» στη λίστα αυτή.

Οι ισχυρισμοί τους βασίστηκαν -πάντα κατά τους ίδιους- σε επίσημη ενημέρωσή τους από τον διοικητή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Στέλιο Στασινόπουλο, πως το όνομά τους δεν βρίσκεται σε επίσημο κατάλογο της διωκτικής Υπηρεσίας, η οποία διερευνά την οικονομική τους κατάσταση.

Το ψέμα και μάλιστα από τα χείλη ανώτερου κρατικού λειτουργού, όπως του διοικητή του ΣΔΟΕ, έχει πολύ κοντά πόδια, κατά τη λαϊκή ρήση. Τόσο στη Βουλή όσο και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων αλλά και στα τηλεπαράθυρα εμφανίστηκαν πολιτικοί να καταδικάζουν τη δημοσίευση καταλόγων με ονόματα πολιτικών και τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν και τον όρο «υπονόμευση της χώρας» και του «πολιτικού κλίματος» στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα.

Η zougla.gr δημοσιεύει, λοιπόν, μέρος των επίσημων εγγράφων που αποδεικνύουν πως η «λίστα των 36» είναι αυθεντική. Για όσους βιαστούν να ισχυριστούν ότι μερικά ονόματα δεν βρίσκονται στις συγκεκριμένες αναφορές, η απάντηση είναι ότι συμπεριλαμβάνονται στις αναφορές άλλων περιφερειακών διοικήσεων.

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες και υπογραφές, πληροφορούν την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους που διεξάγονται ήδη σε πολιτικούς καθώς και σε άλλα αιρετά πρόσωπα (δημάρχους, νομάρχες, διοικητές οργανισμών κ.λπ.) στο χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο ετών.

Για κακή τύχη των φλύαρων πολιτικών, τα ονόματά τους καταγράφονται με επίσημη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας σε αυτήν τη λίστα. Τα έγγραφα είναι δύο. Το ένα αφορά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας και καταγράφει τα ονόματα πολιτικών που ερευνώνται από αυτήν την Υπηρεσία.

Στο έγγραφο αυτό αναγράφεται και το όνομα του βουλευτή και προέδρου του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνου Καμμένου, καθώς και τα ονόματα πρώην δημάρχων, αντιδημάρχων και νομαρχών. Το δεύτερο έγγραφο προέρχεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των άλλων πολιτικών που ερευνώνται και των οποίων οι υποθέσεις αφορούν στην περιοχή Αττικής.

Ιδού, λοιπόν, τα επίμαχα δημόσια έγγραφα:





Ο διοικητής του ΣΔΟΕ στον Άρειο Πάγο
Δεν πρόλαβε να δημοσιοποιηθεί η πληροφορία περί της επικείμενης δημοσιοποίησης των επισήμων εγγράφων της «λίστας των 36» από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο Zougla Radio και ο διοικητής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος παρέδιδε εσπευσμένως και με την ένδειξη «άκρως απόρρητον» τη «λίστα των 36» στα χέρια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή.

Με αυτήν του την ενέργεια, ο κ. Στασινόπουλος αυτοδιαψεύστηκε αλλά και επιβεβαίωσε με τον επισημότερο δυνατό τρόπο την αυθεντικότητα της λίστας που δημοσιοποίησε η zougla.gr.
Τίθεται ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Στασινόπουλο

Ο διοικητής του ΣΔΟΕ εμετρήθη, εζυγίσθη και απεδείχθη λιποβαρής. Παράλληλα, υπέπεσε στο βαρύτατο ολίσθημα της παραπλάνησης της κοινής γνώμης, αποστέλλοντας ανακριβή σημειώματα σε πολιτικούς, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα των 36».

Είναι προφανές πως ο Στέλιος Στασινόπουλος, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και προσωπική επιλογή του Μαξίμου, οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις αλλά και να υποστεί αυτά που προβλέπει ο νόμος για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Δεν μπορεί ένας διοικητής μιας τέτοιας διωκτικής Υπηρεσίας να ψεύδεται και να αποπροσανατολίζει αλλά και να παραποιεί πλήρως την αλήθεια, επικαλούμενος δημόσια έγγραφα, όταν τα ίδια τον διαψεύδουν. Με λίγα λόγια, ο κ. Στασινόπουλος οφείλει να θέσει εαυτόν σε διαθεσιμότητα, έως ότου ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία, αφού πρώτα καταθέσει στη Βουλή και στη δημοσιότητα το πλήρες και επίσημο έγγραφο της «λίστας των 36», το οποίο παρέδωσε στον Άρειο Πάγο και το οποίο είναι το ίδιο με αυτό που δημοσιοποίησε η zougla.gr.

Ντόμινο ανατροπών, παραπληροφόρησης και… λάσπης

Από την αρχή, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είχε ξεκαθαρίσει πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα ελέγχονται και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ένοχοι, έως ότου η έρευνα των Αρχών ολοκληρωθεί. Υποστήριξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι για όλους και όλες ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, τεκμήριο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νομικού μας πολιτισμού.

To πολιτικό σύστημα αλλά και γενικότερα το κατεστημένο που το πλαισιώνει ξαφνιάστηκαν, ανασυντάχθηκαν και αντεπιτέθηκαν. Είναι τα ίδια πρόσωπα που έχασαν τη λίστα Λαγκάρντ και την ανακάλυψαν έπειτα από δύο χρόνια. Οι πράξεις τους και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνονται στην κρίση του ελληνικού λαού.

Στην προσπάθεια διάσωσης του συστήματος συμμετείχε δυστυχώς -εκουσίως ή ακουσίως - και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος. Ενημερώνοντας, γραπτώς, τα πολιτικά πρόσωπα που προσέτρεξαν να πληροφορηθούν εάν ελέγχονται, επεσήμανε ότι το Σώμα δεν έχει στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία.

Στη συνέχεια, οι προσφεύγοντες χρησιμοποίησαν τις έγγραφες απαντήσεις του κ. Στασινόπουλου, προκειμένου να στήσουν το δικό τους πολιτικό σόου. Απώτερος σκοπός ήταν να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, λες και είναι «έγκλημα» ένα δημόσιο πρόσωπο να ελέγχεται.

Η zougla.gr απέφυγε να λάβει μέρος σε αυτό το περίεργο φλερτ μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ορισμένων «παρατρεχάμενων» της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνον.

Περίμενε καρτερικά να δει μέχρι πού θα φτάσει αυτή η θρασεία αντίδραση του συστήματος, αλλά και ο πολιτικός εξευτελισμός ορισμένων προσώπων.

Εκτεθειμένος είναι πλέον και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο οποίος με «ντρίμπλες» στις διατυπώσεις του προσπάθησε να διαψεύσει την ίδια του την υπηρεσία. Ο κ. Στασινόπουλος είναι πλέον υπόλογος και στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς που ελέγχονται αλλά και σε όσους θέλησαν να αμφισβητήσουν τη γνησιότητα της «λίστας». Είναι εξίσου υπόλογος και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του οποίου άλλωστε αποτελεί προσωπική επιλογή.

Για να πει κάποιος την αλήθεια, αρκεί να περιγράψει τα γεγονότα. Όταν δε τα γεγονότα συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία απεστάλησαν στο γραφείο του ειδικού γραμματέα και από εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών, τότε, μάλλον, κάποιος ή κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια.

Προκειμένου να μπει τέλος σε αυτό το σίριαλ παραφιλολογίας, η zougla.gr δημοσιεύει ένα μέρος των επίσημων εγγράφων που απεστάλησαν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα στο γραφείο του ειδικού γραμματέα.

Η αρχή

Αφορμή για να αρχίσουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ να ενημερώνουν τον κ. Στασινόπουλο σχετικά με τον έλεγχο που γίνεται για πολιτικά πρόσωπα (και όχι μόνο, καθώς αναφέρονται νομάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι) αποτέλεσε η ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ, κ. Νίκου Τσούκαλη.

Η ερώτηση του κ. Τσούκαλη είχε ως αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών και κατατέθηκε στις 28 Αυγούστου του 2012, ενώ έφερε ως θέμα: «Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ, υποθέσεων πολιτικών προσώπων».

Στην ερώτηση αναφέρονταν τα εξής:

«Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών,

Εύλογα ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε η μη αναμενόμενη αντικατάσταση του Ιωάννη Διώτη, από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ καθώς είναι γνωστό, μεταξύ άλλων και από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει σειρά ελέγχων και σε πολιτικά πρόσωπα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ερευνά πράγματι το ΣΔΟΕ υποθέσεις πολιτικών προσώπων για τις οποίες έχει ανοίξει φακέλους;

2. Πόσοι είναι οι φάκελοι που διερευνώνται, πότε ξεκίνησε η έρευνα και σε ποια φάση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή;».

Η ενημέρωση

Μετά την κατάθεση της ερώτησης, κατόπιν εντολής του ΥΠΟΙΚ, η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ αλλά και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις άρχισαν να αποστέλλουν έγγραφα στα οποία ανέφεραν τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν πρώην και νυν βουλευτές, υφυπουργοί, υπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι πρόκειται για ονόματα που ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό 36. Η zougla.gr είχε δημοσιεύσει μόνο τα ονόματα των πρώην και νυν βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών που αναφέρονταν στις καταστάσεις-αναφορές των περιφερειακών διοικήσεων.

Προφανώς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δει τις συγκεκριμένες καταστάσεις καθώς σε έγγραφη απάντησή του πριν από περίπου 10 ημέρες ανέφερε ότι την παρούσα περίοδο το ΣΔΟΕ ελέγχει 32 πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Στασινόπουλος, όμως, προφανώς δεν τη διάβασε ποτέ…

Προσοχή στη διατύπωση

Όπως ήταν λογικό, η δημοσιοποίηση των ονομάτων 36 πολιτικών προσώπων που βρίσκονταν σε αυτές τις καταστάσεις-αναφορές προκάλεσε σάλο και τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Σάλο αδικαιολόγητο, καθώς άπαντες θα έπρεπε να χαιρέτιζαν τον οποιοδήποτε έλεγχο, από τη στιγμή που είναι δημόσια πρόσωπα.

Παρόλο που ουδείς, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε κάποιος επίσημος κρατικός φορέας, δεν διέψευσε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες απαντήσεις του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Στέλιου Στασινόπουλου, ο οποίος -μέσω επίσημων εγγράφων- ενημέρωνε τους πολιτικούς ότι το όνομά τους δεν περιλαμβάνεται σε καμία «λίστα» της Υπηρεσίας.

«Σε απάντηση της εξώδικης δήλωσης-διαμαρτυρίας και πρόσκλησης, σας γνωρίζουμε ότι σε σχέση με όσα αναφέρονται από εσάς στην ανωτέρω εξώδικη δήλωσή σας, ουδεμία λίστα στην οποία αναφέρεται το όνομά σας υπάρχει στην υπηρεσία μας» επαναλάμβανε συνεχώς ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ σε όποιον πολιτικό ζητούσε να ενημερωθεί για το θέμα.

Προφανώς, θέλουμε να πιστεύουμε, διέλαθε την προσοχή του κ. Στασινόπουλου ότι τα έγγραφα των Περιφερειακών Διοικήσεων της Δίωξης κατέληγαν στο γραφείο του…

Ο κ. Στασινόπουλος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ότι δεν ελέγχεται. Ο κ. Καμμένος το χρησιμοποίησε επικοινωνιακά, απειλώντας θεούς και δαίμονες. Ας αποταθεί πλέον στο πρόσωπο το οποίο τον διαβεβαίωσε ότι δεν ελέγχεται.

(Δείτε την απάντηση του κ. Στασινόπουλου στον κ. Καμμένο που ανήρτησε στο Facebook)


Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Στασινόπουλος και σε άλλους πολιτικούς και δημάρχους, όπως για παράδειγμα στον κ. Γ. Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου.

Δείτε το έγγραφο που απέστειλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και εμφανίζεται το όνομα του κ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε για το θέμα, άρχισε να απειλεί προς πάσα κατεύθυνση.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ διαβεβαίωσε τον συγκεκριμένο πολιτικό ότι το όνομά του δεν εμφανίζεται σε καμία «λίστα».


1 σχόλιο:

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.