Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-9 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ +ΦΩΤΟ


        
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                Λαμία 27  -09-2012
   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              
                                     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα στη Λαμία, με κεντρικά θέματα την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2012-2014 και ενημέρωση για την Ε΄Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά


Στη Λαμία, έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012, η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης τα εξής :

1. Την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2012 – 2014 και των διαδικασιών κατάρτισής του.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό προγραμματικό κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει ιεραρχημένες και κοστολογημένες όλες τις δράσεις και τα έργα που υλοποιεί, δρομολογεί και επιδιώκει η Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη και ευρεία δουλειά σε επίπεδο πρωτογενούς καταγραφής των αναγκών της Περιφέρειας σε όλους τους θεματικούς τομείς, με προτεραιότητες και προϋπολογισμούς από όλες τις πηγές χρηματοδότησης : το ΕΣΠΑ, τα Ειδικά Προγράμματα της Περιφέρειας, τους ΚΑΠ και τους λοιπούς Εθνικούς πόρους.
Στον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό, περιλαμβάνονται 1660 συνεχιζόμενες και νέες δράσεις, ονοματισμένες και συγκεκριμένες. Οι αναγκαίες και άμεσης προτεραιότητας δράσεις, φτάνουν σε συνολικό προϋπολογισμό 954 εκ. € με προοπτική πενταετίας.

Βεβαίως το Επιχειρησιακό, ως δυναμικό Πρόγραμμα, έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει και άλλες προτάσεις και να τροποιηθεί ανάλογα με το πώς αξιολογούνται κατά περίπτωση οι ανάγκες της Περιφέρειας.

Τα δομικά χαρακτηριστικά και η φιλοσοφία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο δυναμικός χαρακτήρας και οι δυνατότητες προσαρμογής του κειμένου, η συμβολή του στη διαφάνεια λειτουργίας της Περιφέρειας και στο δημοκρατικό προγραμματισμό, οι ανοιχτές διαδικασίες εκπόνησής του και η συμπλήρωσή του με παράρτημα όλων των έργων που υλοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα από άλλους φορείς, έτσι ώστε να λειτουργεί ως ενιαίο ενημερωτικό και προγραμματικό κείμενο, ήταν τα βασικά στοιχεία που τονίστηκαν, κατά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε :

«Για πρώτη φορά λοιπόν, καταρτίστηκε ένα πλήρες Πρόγραμμα. Καταγράφηκαν όλες οι επιδιώξεις της Περιφέρειας, με συγκεκριμένο, σαφή και αναλυτικό τρόπο. Το Επιχειρησιακό αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για να διατυπώσουμε ρητά, όχι μόνο ποιος είναι ο προσανατολισμός της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να εξειδικεύσουμε μέσα από ποιες δράσεις επιδιώκουμε την επίτευξή του. Το Επιχειρησιακό είναι, επομένως, ένας συνολικός προγραμματισμός :
ü      για το τι υλοποιούμε και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε εμείς ως Περιφέρεια.
ü      για το τι διεκδικούμε από άλλους φορείς
ü      για τις δράσεις με τις οποίες στηρίζουμε χρηματοδοτικά και λειτουργικά την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση
ü      για το τι μπορούμε να προγραμματίσουμε αξιοποιώντας την τρέχουσα και την επερχόμενη, από το 2014, συγχρηματοδοτούμενες περιόδους.

Με αυτή τη φιλοσοφία, επιδιώξαμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2012 -2014 να αποτελεί έναν Οδηγό Προγραμματισμού, που θα είναι η βάση  και για άλλα προγραμματικά κείμενα.

Το θέμα που συζητούμε, η παρουσίαση και η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2012 -2014, είναι εξαιρετικά σημαντικό για δύο λόγους :

Ø      Ο πρώτος λόγος είναι αυτός, που μόλις αναφέρθηκα, δηλαδή η σημασία του ως ολοκληρωμένου προγραμματικού κειμένου, με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ø      Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατοχυρώνει τη διαφάνεια της λειτουργίας μας και τη συνέπειά μας στις αρχές του δημοκρατικού προγραμματισμού. Γνωστοποιεί σε όλους, θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, συλλογικούς φορείς και στους πολίτες την τωρινή και την μεσοπρόθεσμη δραστηριότητά μας. Γνωστοποιεί, τελικά, τα έργα μας, τις διεκδικήσεις μας, τις προθέσεις μας.»

Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανοιχτές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με δημοσιοποίηση και διαβούλευση πέραν της προβλεπόμενης από το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή των θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών εταίρων, καθώς και των βουλευτών στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Τέλος, ευχαριστώντας για τη συνδρομή τους και τη συμβολή τους, τους φορείς, την Εκτελεστική Επιτροπή, τα Υπηρεσιακά στελέχη και τους συνεργάτες, ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε :

«Προσδοκούμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας θα μας εκφράζει όλους και θα δημοσιοποιηθεί ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ελπίζουμε δε, ότι θα αποτελέσει ένα βασικό και αξιόπιστο προγραμματικό «εργαλείο», που θα αξιοποιηθεί τόσο από εμάς, όσο και από άλλους φορείς, με κυρίαρχο στόχο την υλοποίηση, τη δρομολόγηση και τη διεκδίκηση δράσεων προς όφελος της Στερεάς Ελλάδας και της κοινωνίας.»

2. Την ενημέρωση για την Ε΄προγραμματική περίοδο 2014 – 2020

Στα βασικά σημεία της 1ης εγκυκλίου για το σχεδιασμό της Ε΄προγραμματικής περιόδου, στη δυνατότητα νέας αφετηρίας για τη Στερεά Ελλάδα, στη δυναμική διαδικασία προετοιμασίας με ανοιχτή και διαρκή διαβούλευση, αλλά και στο δύσκολο αγώνα που πρέπει να δώσει η Περιφέρεια για να διεκδικήσει και να πετύχει περισσότερα και θετικότερα για τη Στερεά Ελλάδα, εστιάστηκε ο κ. Περγαντάς, κατά την τοποθέτησή του, λέγοντας τα εξής :

«Στις βασικές αρχές αυτής της 1ης εγκυκλίου περιλαμβάνεται, μια καλή εξέλιξη  για τη Στερεά Ελλάδα. Η Περιφέρειά μας εντάσσεται σε ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, μεταξύ του 75 – 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, γεγονός που διαμορφώνει για μας μια αφετηρία που είναι πιο κοντά στην κοινωνικο – οικονομική μας πραγματικότητα.

Θετικό επίσης παραμένει το γεγονός της ενίσχυσης της χώρας μας με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, που σε ότι αφορά τη Στερεά Ελλάδα, ενισχύει τις επιδιώξεις μας για την ολοκλήρωση μεγάλων δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και δράσεων περιβάλλοντος.

Η 1η Εγκύκλιος για την Ε΄προγραμματική περίοδο, μεταξύ άλλων, προσδιορίζει 11 θεματικούς στόχους για την επίτευξης της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι, μέσα από τη γενική περιγραφή των 11 θεματικών στόχων, δεν διαφαίνεται να καλύπτονται οι ανάγκες της Περιφέρειας σε υποδομές, ιδίως μεταφορών.
Θα μπορούσε ακόμα να ισχυριστεί ότι, δεν υπάρχει προφανής διαφορά των 11 θεματικών στόχων από τον ισχύοντα σήμερα Στόχο 2 της ανταγωνιστικότητας.
Θα μπορούσαμε, επιπλέον, όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι η Στερεά Ελλάδα έχει πολλαπλάσιες, διευρυμένες και ίσως πιο απαιτητές ανάγκες να αντιμετωπίσει.
Όμως, εκείνο που μπορούμε και πρέπει να διαπιστώσουμε, είναι ότι σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στα πραγματικά, στα διαρθρωτικά μας προβλήματα.

Η βασική πρόκληση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής των διαρθρωτικών ταμείων στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που θα πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα και θα προσθέτουν αξία σε κάθε περιοχή και συνολικά στην Περιφέρειά μας.
Βεβαίως, στρατηγική επιδίωξη είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η τόνωση της αγοράς εργασίας και η αποκατάσταση της τρωθείσας από την κρίση κοινωνικής συνοχής.»

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης, απευθύνθηκε ανοιχτά στους φορείς της Στερεάς Ελλάδας, με τη συνεργασία των οποίων θα διαμορφωθεί το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε΄περιόδου, επισημαίνοντας :

«Όλοι μας, θεσμικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς, που καλούμαστε να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Προγράμματος της Ε΄Προγραμματικής περιόδου, πρέπει να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο : την οικονομική τόνωση και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να μετατρέψουμε την μέχρι τώρα εμπειρία μας σε φρέσκιες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή συγκροτημένων, σαφών, συνεκτικών και ρεαλιστικών προτάσεων για να εκπονήσουμε ένα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020.

Προχωρούμε σε μια διαδικασία η οποία είναι υπό διαμόρφωση.
Οι Κανονισμοί των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν εγκριθεί.
Ο προϋπολογισμός που θα λάβει η χώρα μας για τη νέα περίοδο 2014-2020 δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Η Αρχιτεκτονική των προγραμμάτων της νέας περιόδου δεν έχει σχεδιαστεί. Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του πλαισίου εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ωστόσο, ξεκινάμε όπως οφείλουμε να ξεκινήσουμε :

Πρώτον, έχοντας ήδη προχωρήσει σε διαδικαστικές – οργανωτικές ενέργειες, όπως η δημιουργία πλατφόρμας και forum  στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής, η ενημέρωση των φορέων και η σύσταση της Ομάδας Σχεδιασμού του Προγράμματος. Σήμερα δε, διευρύνουμε την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσω αυτού δημοσιοποιούμε την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προγράμματος της νέας περιόδου.

Δεύτερον, σχεδιάζοντας το νέο μας πρόγραμμα από «κάτω προς τα πάνω», με ανοιχτή συμμετοχή των φορέων σε αυτή την διαδικασία. Προηγουμένως αναφέρθηκα σε μια συνθετική συνεργασία όλων με κοινό στόχο την εκπόνηση του περιφερειακού μας προγράμματος 2014-2020. Μια συνεργασία που θα εξειδικεύσουμε και θα δομήσουμε με διαρκή διαβούλευση και με τη δυναμική να προχωρά με βάση τις συνθήκες και τις εξελίξεις που θα διαμορφώνονται σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού.

Σήμερα σηματοδοτούμε την έναρξη μιας διαδικασίας, στην οποία όλοι πρέπει να εστιάσουμε με προσοχή, υπευθυνότητα και πνεύμα σύνθεσης. Για δύο λόγους :

Ο ένας λόγος είναι ότι, κανείς άλλος, αλλά εμείς και οι φορείς της Περιφέρειας, με τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας και την ψήφο μας, θα φτιάξουμε το συγχρηματοδοτούμενο προγραμματικό κείμενο, το οποίο θα καθορίσει τις προτεραιότητες του τόπου και της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Και σ΄αυτό το κείμενο θα πρέπει να βάλουμε το δημιουργικό μας προβληματισμό, την περιφερειακή συνείδηση, τη γόνιμη σκέψη, την κοινωνική κουλτούρα μας.
Ο άλλος και πολύ σοβαρός λόγος είναι ότι αυτή η περίοδος, η περίοδος σχεδιασμού της Ε΄προγραμματικής περιόδου, είναι παράλληλα ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας, για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, όσο το δυνατόν θετικότερα για τη Στερεά Ελλάδα. Γιατί από μόνο του το κριτήριο του ΑΕΠ, με βάση το οποίο χαρακτηριζόμαστε Περιφέρεια σε μετάβαση, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα του τόπου μας. Δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της Στερεάς Ελλάδας, όπως τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, την υψηλή ανεργία, την ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, τις αναπτυξιακές ανισότητες, την κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της Ε΄προγραμματικής περιόδου, είναι μια καλή αφορμή, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με μια νέα ματιά. Να εργαστούμε δημιουργικά, με σύγκλιση, να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας και να συντονίσουμε τη δράση μας έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος.
Πιστεύω πως αυτή η συγκυρία θα αναδείξει όσα μας ενώνουν και πως η συνεργασία όλων μας θα λειτουργήσει θετικά, εποικοδομητικά και κυρίως αποτελεσματικά.»


Ως μια από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας : «Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήσαμε δυο κορυφαία θέματα : το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και το σχεδιασμό της Ε΄Προγραμματικής Περιόδου, θέματα συνδεόμενα και εφαπτόμενα.  Στην ουσία δηλαδή μιλήσαμε για τον προσανατολισμό της Στερεάς Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αυτή η συνεδρίαση σηματοδοτεί μια περίοδο σύνθετης, εντατικής, σκληρής, αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσας δουλειάς για την Περιφέρεια. Έχουμε ένα σαφώς περιγεγραμμένο πρόγραμμα μέχρι το 2014 και δρομολογούμε το νέο συγχρηματοδοτούμενο προγραμματικό κείμενο μέχρι το 2020.

Σήμερα μιλήσαμε για ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα μέχρι το 2014 καταγράφει ανάγκες, ιεραρχεί προτεραιότητες και δρομολογεί πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις. Ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει σε όλους τους τομείς, τι χρειάζεται και τι επιδιώκει η Στερεά Ελλάδα.
Παράλληλα λοιπόν με τα όσα επιδιώκουμε από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε΄περιόδου, εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και την κοινωνία. Θέλουμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα να υλοποιηθεί και να διευρυνθεί, έτσι ώστε να καλύψει και να αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες μας. Θέλουμε και τα άλλα Ειδικά Προγράμματα να προχωρήσουν. Θέλουμε να εξομαλυνθούν οι χρηματοροές, έτσι ώστε να υλοποιούμε άμεσα και απρόσκοπτα, όλα όσα προγραμματίζουμε. Θέλουμε η χώρα μας να ξεπεράσει την ύφεση και η αναστροφή αυτή να αποδώσει ξανά στην Περιφέρεια όσα στερείται σήμερα με τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Σήμερα παράλληλα κάναμε ένα νέο άνοιγμα στους φορείς και στην κοινωνία. Δημοσιοποιήσαμε τον προγραμματισμό μας, ενώ παράλληλα καλέσαμε ανοιχτά όλους να δουλέψουμε συνθετικά για τη νέα προγραμματική περίοδο. Να δώσουμε βάρος στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του τόπου μας και να τον κάνουμε κινητήριο μοχλό για την οικονομία μας, να τον κάνουμε εφαλτήριο για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας.»

                                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υψηλάντη 1, Λαμία 35100,  Τηλ. 22313 51244     e-mail : grafeiotypou@pste.gov.gr
Κιν : 6974747048 


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ : «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε΄ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Λαμία, 27 Σεπτεμβρίου 2012


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Σε αυτή τη συνεδρίαση, επιλέξαμε να γίνει μια δημόσια ενημέρωση για την Ε΄Προγραμματική περίοδο και για τις διαδικασίες σχεδιασμού του νέου μας προγράμματος. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι μια πολύ σημαντική και ουσιαστική διαδικασία, η οποία προγραμματικά αφορά την Περιφέρειά μας έως το 2020.

Αυτή η θητεία που διανύουμε ως Περιφερειακή Αρχή, εφάπτεται της έναρξης εφαρμογής της Ε΄Προγραμματικής περιόδου το 2014 και άπτεται πλήρως του σχεδιασμού της. Έχουμε λοιπόν να δρομολογήσουμε και να εκπονήσουμε το προγραμματικό πλαίσιο της νέας περιόδου, και προφανώς αυτή είναι μια από τις μεγάλες μας προτεραιότητες αυτή την εποχή.

Όπως γνωρίζετε και έχουμε ήδη φροντίσει να ενημερωθούν οι φορείς της Περιφέρειας, μέσω της ιστοσελίδας της Διαχειριστικής Αρχής, έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η 1η Εγκύκλιος για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος 2014 -2020.

Στις βασικές αρχές αυτής της εγκυκλίου περιλαμβάνεται, όπως σας είπα και πιο πριν, στη συζήτηση για το Επιχειρησιακό, μια καλή εξέλιξη για τη Στερεά Ελλάδα. Η Περιφέρειά μας εντάσσεται σε ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, μεταξύ του 75 – 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, γεγονός που διαμορφώνει για μας μια αφετηρία που είναι πιο κοντά στην κοινωνικο – οικονομική μας πραγματικότητα.
Θετικό επίσης παραμένει το γεγονός της ενίσχυσης της χώρας μας με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, που σε ότι αφορά τη Στερεά Ελλάδα, ενισχύει τις επιδιώξεις μας για την ολοκλήρωση μεγάλων δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και δράσεων περιβάλλοντος.

Η 1η Εγκύκλιος για την Ε΄προγραμματική περίοδο, μεταξύ άλλων, προσδιορίζει 11 θεματικούς στόχους για την επίτευξης της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Οι 11 αυτοί θεματικοί στόχοι, που δεν θα επαναλάβω, δεδομένου ότι περιέχονται στο κείμενο της εισήγησης, σηματοδοτούν τον προσανατολισμό μας για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 2014 – 2020.
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια καλή συγκυρία για να αναδείξουμε νέες δυνατότητες για τον τόπο μας.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012 -2014, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα συγκροτημένο και αξιόπιστο σχεδιασμό τη νέα προγραμματική περίοδο.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι, μέσα από τη γενική περιγραφή των 11 θεματικών στόχων, δεν διαφαίνεται να καλύπτονται οι ανάγκες της Περιφέρειας σε υποδομές, ιδίως μεταφορών.
Θα μπορούσε ακόμα να ισχυριστεί ότι, δεν υπάρχει προφανής διαφορά των 11 θεματικών στόχων από τον ισχύοντα σήμερα Στόχο 2 της ανταγωνιστικότητας.
Θα μπορούσαμε, επιπλέον, όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι η Στερεά Ελλάδα έχει πολλαπλάσιες, διευρυμένες και ίσως πιο απαιτητές ανάγκες να αντιμετωπίσει.

Όμως, εκείνο που μπορούμε και πρέπει να διαπιστώσουμε, είναι ότι σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στα πραγματικά, στα διαρθρωτικά μας προβλήματα.
Σήμερα πρέπει να δώσουμε βάρος στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του τόπου μας και να τον κάνουμε κινητήριο μοχλό για την οικονομία μας, να τον κάνουμε εφαλτήριο για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας.

Η Στερεά Ελλάδα έχει ποικιλία πρωτογενούς δυναμικού. Ίσως μάλιστα διεκδικεί και μοναδικότητα σε εθνικό επίπεδο. Η οικονομία του πρωτογενούς τομέα, οι ενεργειακοί πόροι, η αφθονία πρώτων υλών, σε συνδυασμό με μια νέα οπτική επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και με βήματα ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας, μπορούν να αποδώσουν πολλά οφέλη.

Η βασική πρόκληση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής των διαρθρωτικών ταμείων στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που θα πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα και θα προσθέτουν αξία σε κάθε περιοχή και συνολικά στην Περιφέρειά μας.
Βεβαίως, στρατηγική επιδίωξη είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η τόνωση της αγοράς εργασίας και η αποκατάσταση της τρωθείσας από την κρίση κοινωνικής συνοχής.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τη θέση της Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2 της Ανταγωνιστικότητας, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο. Η εφαρμογή της Δ΄προγραμματικής περιόδου, με όλους τους περιορισμούς και την πραγματικά άνιση μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας, μπορεί αυτή τη στιγμή να μας δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουμε ήδη εγκλιματιστεί στη φιλοσοφία της Ε΄Προγραμματικής Περιόδου. Έχουμε ήδη διανύσει την περίοδο της μετάβασης από την εποχή των υποδομών, στην εποχή μιας διαφορετικής προσέγγισης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Επομένως, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες με μεγαλύτερη ωριμότητα, με ευελιξία, με προσαρμοστικότητα, έτσι ώστε να στοχεύσουμε στην καρδιά των προβλημάτων μας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και σε θεμελιακό επίπεδο τις ανάγκες μας. Με μια κουβέντα, έχουμε την ικανότητα να προχωρήσουμε πιο ώριμοι και πιο δυνατοί στις συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Περιφέρειά μας.

Όλοι μας, θεσμικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς, που καλούμαστε να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Προγράμματος της Ε΄Προγραμματικής περιόδου, πρέπει να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο : την οικονομική τόνωση και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να μετατρέψουμε την μέχρι τώρα εμπειρία μας σε φρέσκιες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή συγκροτημένων, σαφών, συνεκτικών και ρεαλιστικών προτάσεων για να εκπονήσουμε ένα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020.

Σ΄αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, οφείλουμε να προσανατολιστούμε, σύμφωνα με τα δεδομένα της 1ης Εγκυκλίου για την Ε΄Προγραμματική Περίοδο, που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει.
Σ΄αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ρητά, ότι προχωρούμε σε μια διαδικασία η οποία είναι υπό διαμόρφωση.
Οι Κανονισμοί των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν εγκριθεί.
Ο προϋπολογισμός που θα λάβει η χώρα μας για τη νέα περίοδο 2014-2020 δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Η Αρχιτεκτονική των προγραμμάτων της νέας περιόδου δεν έχει σχεδιαστεί. Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του πλαισίου εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ωστόσο, ξεκινάμε όπως οφείλουμε να ξεκινήσουμε :

Πρώτον, έχοντας ήδη προχωρήσει σε διαδικαστικές – οργανωτικές ενέργειες, όπως η δημιουργία πλατφόρμας και forum  στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής, η ενημέρωση των φορέων και η σύσταση της Ομάδας Σχεδιασμού του Προγράμματος. Σήμερα δε, διευρύνουμε την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσω αυτού δημοσιοποιούμε την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προγράμματος της νέας περιόδου.

Δεύτερον, σχεδιάζοντας το νέο μας πρόγραμμα από «κάτω προς τα πάνω», με ανοιχτή συμμετοχή των φορέων σε αυτή την διαδικασία. Προηγουμένως αναφέρθηκα σε μια συνθετική συνεργασία όλων με κοινό στόχο την εκπόνηση του περιφερειακού μας προγράμματος 2014-2020. Αυτή τη συνεργασία θα εξειδικεύσουμε και θα δομήσουμε με διαρκή διαβούλευση ως εξής :

-         Με τη συγκρότηση θεματικών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα επεξεργαστούν κείμενα προτάσεων σε θεματικό επίπεδο
-         Με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Περιφέρειας, με προτάσεις και απόψεις κατ΄αρχήν σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, μέσω συμπλήρωσης ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων.
-         Με τη διαμόρφωση βασικού κειμένου για το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014 -2020 και τη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο
-         Με ανοικτή διαβούλευση σε ημερίδα της Περιφέρειας και περεταίρω συνέχεια και εξειδίκευση του σχεδιασμού, που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2013.

Είναι βέβαια ευνόητο ότι αυτή η διαρκής συνεργασία θα έχει δυναμική και θα προχωρά με βάση τις συνθήκες και τις εξελίξεις που θα διαμορφώνονται σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού. Γιατί σταδιακά και συν τω χρόνω, θα εκδίδονται και επόμενες εγκύκλιοι, κείμενα και κανονισμοί της Ε΄Προγραμματικής Περιόδου, οι οποίες θα αποσαφηνίζουν και θα συγκεκριμενοποιούν τα σημερινά δεδομένα.

Κύριε, Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας, στην οποία όλοι πρέπει να εστιάσουμε με προσοχή, υπευθυνότητα και πνεύμα σύνθεσης. Για δύο λόγους :

Ο ένας λόγος είναι ότι, κανείς άλλος, αλλά εμείς και οι φορείς της Περιφέρειας, με τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας και την ψήφο μας, θα φτιάξουμε το συγχρηματοδοτούμενο προγραμματικό κείμενο, το οποίο θα καθορίσει τις προτεραιότητες του τόπου και της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Και σ΄αυτό το κείμενο θα πρέπει να βάλουμε το δημιουργικό μας προβληματισμό, την περιφερειακή συνείδηση, τη γόνιμη σκέψη, την κοινωνική κουλτούρα μας. Να φτιάξουμε ένα κείμενο που θα εκφράζει όχι τις κοινές μας προσδοκίες, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά σημερινά μας προβλήματα και θα ανατάξουμε το βαρύ κλίμα της εποχής που διανύουμε.

Ο άλλος και πολύ σοβαρός λόγος είναι ότι αυτή η περίοδος, η περίοδος σχεδιασμού της Ε΄προγραμματικής περιόδου, είναι παράλληλα ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας, για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, όσο το δυνατόν θετικότερα για τη Στερεά Ελλάδα. Είναι εποχή που έχουμε να δώσουμε πολλές και συνεχείς μάχες για να βελτιώσουμε τη θέση της Περιφέρειας. Έχουμε να αναδείξουμε τα κρίσιμα προβλήματά μας και να απαιτήσουμε αντίστοιχη αντιμετώπιση. Γιατί από μόνο του το κριτήριο του ΑΕΠ, με βάση το οποίο χαρακτηριζόμαστε Περιφέρεια σε μετάβαση, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα του τόπου μας. Δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της Στερεάς Ελλάδας, όπως τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, την υψηλή ανεργία, την ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, τις αναπτυξιακές ανισότητες, την κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού.

Κλείνοντας δυο χρόνια αιρετής λειτουργίας, έχουμε αποτυπώσει πλήρως τις ανάγκες μας και τις αδυναμίες μας, όπως και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές μας.
Λίγη ώρα πριν συζητήσαμε το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα, το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα μέχρι το 2014. Ένα πρόγραμμα που καταγράφει ανάγκες, ιεραρχεί προτεραιότητες και δρομολογεί πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις. Ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει σε όλους τους τομείς, τι χρειάζεται και τι επιδιώκει η Στερεά Ελλάδα.
Παράλληλα λοιπόν με τα όσα επιδιώκουμε από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε΄περιόδου, εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και την κοινωνία. Θέλουμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα να υλοποιηθεί και να διευρυνθεί, έτσι ώστε να καλύψει και να αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες μας. Θέλουμε και τα άλλα Ειδικά Προγράμματα να προχωρήσουν. Θέλουμε να εξομαλυνθούν οι χρηματοροές, έτσι ώστε να υλοποιούμε άμεσα και απρόσκοπτα, όλα όσα προγραμματίζουμε. Θέλουμε η χώρα μας να ξεπεράσει την ύφεση και η αναστροφή αυτή να αποδώσει ξανά στην Περιφέρεια όσα στερείται σήμερα με τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της Ε΄προγραμματικής περιόδου, είναι μια καλή αφορμή, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με μια νέα ματιά. Να εργαστούμε δημιουργικά, με σύγκλιση, να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας και να συντονίσουμε τη δράση μας έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος.
Πιστεύω πως αυτή η συγκυρία θα αναδείξει όσα μας ενώνουν και πως η συνεργασία όλων μας θα λειτουργήσει θετικά, εποικοδομητικά και κυρίως αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ



ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2012-2014»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Λαμία, 27 Σεπτεμβρίου 2012



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πρώτο και πολύ σημαντικό θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η συζήτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την τριετία 2012 – 2014. Συγκεκριμένα, η συζήτηση της Β΄Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αφού στο τέλος του 2011 εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίναμε την Α΄Φάση του, δηλαδή τον Στρατηγικό Σχεδιασμό.

Έχετε ήδη στα χέρια σας την εισήγηση και μάλιστα οι επικεφαλής των συνδυασμών έχουν πάρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Σχέδιο του Επιχειρησιακού για παρατηρήσεις και προτάσεις. Επομένως, δεν θα κουράσω με επανάληψη όσων γράφονται ήδη στην εισήγηση και στην αναλυτική εισαγωγή που έγινε για την υποβοήθηση της ροής του κειμένου.

Θα επισημάνω, όμως, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, τόσο του ίδιου του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όσο και της διαδικασίας που ακολουθήσαμε για την εκπόνησή του.

Ø      Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ένα πρόγραμμα που διαφέρει από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ. Κι αυτό γιατί η καινοτομία των Επιχειρησιακών προγραμμάτων, συνίσταται στο ότι περιλαμβάνουν δράσεις τόσο για την προώθηση της ανάπτυξης της Περιφέρειας στους τομείς δραστηριοποίησής της, όπως μεταφορές, περιβάλλον, τουρισμός – πολιτισμός, υγεία-πρόνοια, οικονομία παραγωγικών τομέων, όσο και για την εσωτερική της ανάπτυξη, ως Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Υπηρεσιών και των Νομικών της Προσώπων.

Ø      Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται με την εμπλοκή των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών και οργάνων : το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τις Διευθύνσεις των Υπηρεσιών, τα Νομικά Πρόσωπα και τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ø      Τρίτο χαρακτηριστικό και βασική φιλοσοφία των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι η εισαγωγή μόνιμων διαδικασιών προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης της Περιφέρειας.

Εμείς λοιπόν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκπονήσαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θεμελιώνοντας το περιεχόμενό του και στα τρία παραπάνω δομικά χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά λοιπόν, καταρτίστηκε ένα πλήρες Πρόγραμμα. Καταγράφηκαν όλες οι επιδιώξεις της Περιφέρειας, με συγκεκριμένο, σαφή και αναλυτικό τρόπο. Το Επιχειρησιακό αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για να διατυπώσουμε ρητά, όχι μόνο ποιος είναι ο προσανατολισμός της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να εξειδικεύσουμε μέσα από ποιες δράσεις επιδιώκουμε την επίτευξή του. Το Επιχειρησιακό είναι, επομένως, ένας συνολικός προγραμματισμός :
ü      για το τι υλοποιούμε και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε εμείς ως Περιφέρεια.
ü      για το τι διεκδικούμε από άλλους φορείς
ü      για τις δράσεις με τις οποίες στηρίζουμε χρηματοδοτικά και λειτουργικά την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση
ü      για το τι μπορούμε να προγραμματίσουμε αξιοποιώντας την τρέχουσα και την επερχόμενη, από το 2014, συγχρηματοδοτούμενες περιόδους.

Με αυτή τη φιλοσοφία, επιδιώξαμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2012 -2014 να αποτελεί έναν Οδηγό Προγραμματισμού, που θα είναι η βάση  και για άλλα προγραμματικά κείμενα, όπως της  Ε΄περιόδου 2014-2020.

Η σύμπτωση αυτών των δύο διαδικασιών, δηλαδή της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και του σχεδιασμού και κατάρτισης του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 2012 – 2014, οδήγησε στο να κάνουμε ένα διευρυμένο και παράλληλα συνεκτικό κείμενο δράσεων για την πορεία του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Κάναμε λοιπόν τη συνειδητή επιλογή  να εκπονήσουμε έναν Επιχειρησιακό Προγραμματισμό που διασυνδέει το σήμερα με το αύριο. Να ξεπεράσουμε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, που περιορίζουν τις δραστηριότητες της Αυτοδιοίκησης, εξισορροπώντας τους σημερινούς  περιορισμούς με τις αυριανές δυνατότητες που ανοίγονται στην Ε΄Προγραμματική Περίοδο.

Την Ε΄προγραμματική περίοδο, σύμφωνα το περιεχόμενο της 1ης εγκυκλίου, έχουμε ως δεδομένο μια αφετηρία προγραμματισμού με ίσως πιο ευνοϊκούς όρους. Τονίζω, κι αυτό θα το ξαναπούμε, στη σημερινή μας συζήτηση, μιας και στα θέματα περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την Ε΄Προγραμματική περίοδο, ότι οι εξελίξεις διαφαίνονται σε ίσως θετικότερη κατεύνθυνση για τη Στερεά Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πλέον καθιερώθηκε η ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75 % και του 90 % & του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Στερεά Ελλάδα. Επομένως η Περιφέρειά μας, αντιμετωπίζεται με πιο ρεαλιστικές παραμέτρους, δηλαδή τις παραμέτρους της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που κατευθύνουν στην ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης.

Αξιοποιώντας λοιπόν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ, αλλά και της νέας περιόδου, που ξεκινά να σχεδιάζεται από τώρα και να υλοποιείται μεσοπρόθεσμα, δομήσαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που καταγράφει και εξειδικεύει τόσο τη σημερινή μας θέση, όσο και τις επιδιώξεις μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό που γράφεται και στην εισήγηση. Θέλω να επισημάνω ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν είναι στατικό, αλλά δυναμικό κείμενο, που εξειδικεύεται κάθε χρόνο σε ετήσιο πρόγραμμα έργων και έχει τη δυνατότητα τροποποιήσεων όποτε εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνουμε αναγκαίο.
Επομένως υπάρχει πάντα η δυνατότητα της προσαρμογής του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, με βάση τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται κατά περίπτωση.


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Το θέμα που συζητούμε, η παρουσίαση και η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2012 -2014, είναι εξαιρετικά σημαντικό για δύο λόγους :

Ø      Ο πρώτος λόγος είναι αυτός, που μόλις αναφέρθηκα, δηλαδή η σημασία του ως ολοκληρωμένου προγραμματικού κειμένου, με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ø      Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατοχυρώνει τη διαφάνεια της λειτουργίας μας και τη συνέπειά μας στις αρχές του δημοκρατικού προγραμματισμού. Γνωστοποιεί σε όλους, θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, συλλογικούς φορείς και στους πολίτες την τωρινή και την μεσοπρόθεσμη δραστηριότητά μας. Γνωστοποιεί, τελικά, τα έργα μας, τις διεκδικήσεις μας, τις προθέσεις μας.  

Παράλληλα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, πέρα από την κεντρική του δομή, το «παράρτημα» με τα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρειά μας από άλλους φορείς στο πλαίσιο των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται στη Στερεά Ελλάδα.

Έτσι συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο, οι πληροφορίες, που είναι αναγκαίες και χρήσιμες για την ενημέρωσή μας, για τον προγραμματισμό μας και για την περαιτέρω πορεία της δουλειάς μας.

Η διαμόρφωση όλου του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι καρπός μιας πολύμηνης και επίπονης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και κωδικοποίησε πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών. Ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό μια πρωτογενής συλλογή στοιχείων, στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης προσέγγισης του προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Οι δύο φάσεις εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος έγιναν με ανοιχτή διαδικασία. Μια διαδικασία που υπερέβη τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης και διαβούλευσης που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα :

Ø      Επιδιώξαμε την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων και πριν την εκπόνηση της Α΄Φάσης, απευθυνθήκαμε για συνεργασία σε 61 φορείς της Περιφέρειας. Σε όλους τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους δημόσιους φορείς, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη και τις δικές τους απόψεις πάνω στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ø      Δημοσιοποιήσαμε το κείμενο της Α΄φάσης στους Βουλευτές της Περιφέρειας και στους επικεφαλής των Περιφερειακών παρατάξεων προ της έγκρισής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, και μετά την έγκρισή του, ανακοινώσαμε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσής του για τους φορείς και τους πολίτες.

Ø      Στο στάδιο ολοκλήρωσης της Β΄Φάσης και πριν την εισαγωγή του ως θέμα συζήτησης στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποστείλαμε το Σχέδιο του Επιχειρησιακού & Οικονομικού Προγραμματισμού για τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις στους Βουλευτές της Περιφέρειας, στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), καθώς και στα Εμποροβιομηχανικά, Τεχνικά και Οικονομικά Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας.

Επομένως, με βάση το εύρος των ανοιχτών διαδικασιών και του όγκου των πληροφοριών που επιλέξαμε να περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, καθώς και τους χρονικούς περιορισμούς εκπόνησης κάθε Φάσης του, έχει γίνει μια δύσκολη, σύνθετη και αξιέπαινη δουλειά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω :

ü      Τους θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, συλλογικούς φορείς και πολίτες, που με τις προτάσεις τους συνέβαλαν στον εμπλουτισμό και στην πληρότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
ü      Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και έναν – έναν τους Αντιπεριφερειάρχες που συντόνισαν όλη την προσπάθεια, συμμετείχαν καθοριστικά και δούλεψαν με συνέπεια σε όλα τα στάδια κατάρτισης του κειμένου.
ü      Τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την σύνταξη και την επιμέλεια του κειμένου, καθώς και τον σύμβουλο – εξωτερικό συνεργάτη για την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, που ήταν άκρως απαιτητή σε αυτή την ευρεία και σύνθετη διαδικασία.
ü      Τους Διευθυντές και τα στελέχη των Υπηρεσιών, της Διαχειριστικής Αρχής και των Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, που συμμετείχαν, ανταποκρίθηκαν, συνεργάστηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην εισροή στοιχείων και προτάσεων.

Προσδοκούμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας θα μας εκφράζει όλους και θα δημοσιοποιηθεί ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ελπίζουμε δε, ότι θα αποτελέσει ένα βασικό και αξιόπιστο προγραμματικό «εργαλείο», που θα αξιοποιηθεί τόσο από εμάς, όσο και από άλλους φορείς, με κυρίαρχο στόχο την υλοποίηση, τη δρομολόγηση και τη διεκδίκηση δράσεων προς όφελος της Στερεάς Ελλάδας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2012-2014»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Λαμία, 27 Σεπτεμβρίου 2012



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πρώτο και πολύ σημαντικό θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η συζήτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την τριετία 2012 – 2014. Συγκεκριμένα, η συζήτηση της Β΄Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αφού στο τέλος του 2011 εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίναμε την Α΄Φάση του, δηλαδή τον Στρατηγικό Σχεδιασμό.

Έχετε ήδη στα χέρια σας την εισήγηση και μάλιστα οι επικεφαλής των συνδυασμών έχουν πάρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Σχέδιο του Επιχειρησιακού για παρατηρήσεις και προτάσεις. Επομένως, δεν θα κουράσω με επανάληψη όσων γράφονται ήδη στην εισήγηση και στην αναλυτική εισαγωγή που έγινε για την υποβοήθηση της ροής του κειμένου.

Θα επισημάνω, όμως, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, τόσο του ίδιου του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όσο και της διαδικασίας που ακολουθήσαμε για την εκπόνησή του.

Ø      Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ένα πρόγραμμα που διαφέρει από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ. Κι αυτό γιατί η καινοτομία των Επιχειρησιακών προγραμμάτων, συνίσταται στο ότι περιλαμβάνουν δράσεις τόσο για την προώθηση της ανάπτυξης της Περιφέρειας στους τομείς δραστηριοποίησής της, όπως μεταφορές, περιβάλλον, τουρισμός – πολιτισμός, υγεία-πρόνοια, οικονομία παραγωγικών τομέων, όσο και για την εσωτερική της ανάπτυξη, ως Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Υπηρεσιών και των Νομικών της Προσώπων.

Ø      Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται με την εμπλοκή των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών και οργάνων : το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τις Διευθύνσεις των Υπηρεσιών, τα Νομικά Πρόσωπα και τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ø      Τρίτο χαρακτηριστικό και βασική φιλοσοφία των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι η εισαγωγή μόνιμων διαδικασιών προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης της Περιφέρειας.

Εμείς λοιπόν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκπονήσαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θεμελιώνοντας το περιεχόμενό του και στα τρία παραπάνω δομικά χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά λοιπόν, καταρτίστηκε ένα πλήρες Πρόγραμμα. Καταγράφηκαν όλες οι επιδιώξεις της Περιφέρειας, με συγκεκριμένο, σαφή και αναλυτικό τρόπο. Το Επιχειρησιακό αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για να διατυπώσουμε ρητά, όχι μόνο ποιος είναι ο προσανατολισμός της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να εξειδικεύσουμε μέσα από ποιες δράσεις επιδιώκουμε την επίτευξή του. Το Επιχειρησιακό είναι, επομένως, ένας συνολικός προγραμματισμός :
ü      για το τι υλοποιούμε και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε εμείς ως Περιφέρεια.
ü      για το τι διεκδικούμε από άλλους φορείς
ü      για τις δράσεις με τις οποίες στηρίζουμε χρηματοδοτικά και λειτουργικά την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση
ü      για το τι μπορούμε να προγραμματίσουμε αξιοποιώντας την τρέχουσα και την επερχόμενη, από το 2014, συγχρηματοδοτούμενες περιόδους.

Με αυτή τη φιλοσοφία, επιδιώξαμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2012 -2014 να αποτελεί έναν Οδηγό Προγραμματισμού, που θα είναι η βάση  και για άλλα προγραμματικά κείμενα, όπως της  Ε΄περιόδου 2014-2020.

Η σύμπτωση αυτών των δύο διαδικασιών, δηλαδή της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και του σχεδιασμού και κατάρτισης του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 2012 – 2014, οδήγησε στο να κάνουμε ένα διευρυμένο και παράλληλα συνεκτικό κείμενο δράσεων για την πορεία του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Κάναμε λοιπόν τη συνειδητή επιλογή  να εκπονήσουμε έναν Επιχειρησιακό Προγραμματισμό που διασυνδέει το σήμερα με το αύριο. Να ξεπεράσουμε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, που περιορίζουν τις δραστηριότητες της Αυτοδιοίκησης, εξισορροπώντας τους σημερινούς  περιορισμούς με τις αυριανές δυνατότητες που ανοίγονται στην Ε΄Προγραμματική Περίοδο.

Την Ε΄προγραμματική περίοδο, σύμφωνα το περιεχόμενο της 1ης εγκυκλίου, έχουμε ως δεδομένο μια αφετηρία προγραμματισμού με ίσως πιο ευνοϊκούς όρους. Τονίζω, κι αυτό θα το ξαναπούμε, στη σημερινή μας συζήτηση, μιας και στα θέματα περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την Ε΄Προγραμματική περίοδο, ότι οι εξελίξεις διαφαίνονται σε ίσως θετικότερη κατεύνθυνση για τη Στερεά Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πλέον καθιερώθηκε η ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75 % και του 90 % & του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Στερεά Ελλάδα. Επομένως η Περιφέρειά μας, αντιμετωπίζεται με πιο ρεαλιστικές παραμέτρους, δηλαδή τις παραμέτρους της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που κατευθύνουν στην ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης.

Αξιοποιώντας λοιπόν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ, αλλά και της νέας περιόδου, που ξεκινά να σχεδιάζεται από τώρα και να υλοποιείται μεσοπρόθεσμα, δομήσαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που καταγράφει και εξειδικεύει τόσο τη σημερινή μας θέση, όσο και τις επιδιώξεις μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό που γράφεται και στην εισήγηση. Θέλω να επισημάνω ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν είναι στατικό, αλλά δυναμικό κείμενο, που εξειδικεύεται κάθε χρόνο σε ετήσιο πρόγραμμα έργων και έχει τη δυνατότητα τροποποιήσεων όποτε εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνουμε αναγκαίο.
Επομένως υπάρχει πάντα η δυνατότητα της προσαρμογής του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, με βάση τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται κατά περίπτωση.


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Το θέμα που συζητούμε, η παρουσίαση και η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2012 -2014, είναι εξαιρετικά σημαντικό για δύο λόγους :

Ø      Ο πρώτος λόγος είναι αυτός, που μόλις αναφέρθηκα, δηλαδή η σημασία του ως ολοκληρωμένου προγραμματικού κειμένου, με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ø      Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατοχυρώνει τη διαφάνεια της λειτουργίας μας και τη συνέπειά μας στις αρχές του δημοκρατικού προγραμματισμού. Γνωστοποιεί σε όλους, θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, συλλογικούς φορείς και στους πολίτες την τωρινή και την μεσοπρόθεσμη δραστηριότητά μας. Γνωστοποιεί, τελικά, τα έργα μας, τις διεκδικήσεις μας, τις προθέσεις μας.  

Παράλληλα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, πέρα από την κεντρική του δομή, το «παράρτημα» με τα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρειά μας από άλλους φορείς στο πλαίσιο των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται στη Στερεά Ελλάδα.

Έτσι συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο, οι πληροφορίες, που είναι αναγκαίες και χρήσιμες για την ενημέρωσή μας, για τον προγραμματισμό μας και για την περαιτέρω πορεία της δουλειάς μας.

Η διαμόρφωση όλου του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι καρπός μιας πολύμηνης και επίπονης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και κωδικοποίησε πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών. Ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό μια πρωτογενής συλλογή στοιχείων, στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης προσέγγισης του προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Οι δύο φάσεις εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος έγιναν με ανοιχτή διαδικασία. Μια διαδικασία που υπερέβη τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης και διαβούλευσης που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα :

Ø      Επιδιώξαμε την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων και πριν την εκπόνηση της Α΄Φάσης, απευθυνθήκαμε για συνεργασία σε 61 φορείς της Περιφέρειας. Σε όλους τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους δημόσιους φορείς, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη και τις δικές τους απόψεις πάνω στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ø      Δημοσιοποιήσαμε το κείμενο της Α΄φάσης στους Βουλευτές της Περιφέρειας και στους επικεφαλής των Περιφερειακών παρατάξεων προ της έγκρισής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, και μετά την έγκρισή του, ανακοινώσαμε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσής του για τους φορείς και τους πολίτες.

Ø      Στο στάδιο ολοκλήρωσης της Β΄Φάσης και πριν την εισαγωγή του ως θέμα συζήτησης στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποστείλαμε το Σχέδιο του Επιχειρησιακού & Οικονομικού Προγραμματισμού για τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις στους Βουλευτές της Περιφέρειας, στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), καθώς και στα Εμποροβιομηχανικά, Τεχνικά και Οικονομικά Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας.

Επομένως, με βάση το εύρος των ανοιχτών διαδικασιών και του όγκου των πληροφοριών που επιλέξαμε να περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, καθώς και τους χρονικούς περιορισμούς εκπόνησης κάθε Φάσης του, έχει γίνει μια δύσκολη, σύνθετη και αξιέπαινη δουλειά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω :

ü      Τους θεσμικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, συλλογικούς φορείς και πολίτες, που με τις προτάσεις τους συνέβαλαν στον εμπλουτισμό και στην πληρότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
ü      Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και έναν – έναν τους Αντιπεριφερειάρχες που συντόνισαν όλη την προσπάθεια, συμμετείχαν καθοριστικά και δούλεψαν με συνέπεια σε όλα τα στάδια κατάρτισης του κειμένου.
ü      Τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την σύνταξη και την επιμέλεια του κειμένου, καθώς και τον σύμβουλο – εξωτερικό συνεργάτη για την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, που ήταν άκρως απαιτητή σε αυτή την ευρεία και σύνθετη διαδικασία.
ü      Τους Διευθυντές και τα στελέχη των Υπηρεσιών, της Διαχειριστικής Αρχής και των Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, που συμμετείχαν, ανταποκρίθηκαν, συνεργάστηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην εισροή στοιχείων και προτάσεων.

Προσδοκούμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας θα μας εκφράζει όλους και θα δημοσιοποιηθεί ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ελπίζουμε δε, ότι θα αποτελέσει ένα βασικό και αξιόπιστο προγραμματικό «εργαλείο», που θα αξιοποιηθεί τόσο από εμάς, όσο και από άλλους φορείς, με κυρίαρχο στόχο την υλοποίηση, τη δρομολόγηση και τη διεκδίκηση δράσεων προς όφελος της Στερεάς Ελλάδας και της κοινωνίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.