Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ - 2 ΒΙΝΤΕΟ


ΠΗΓΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Η πηγή του Πολύδροσου , γνωστή και σαν "πηγή Αγίας Ελεούσας", βρίσκεται στα ΒΔ του Παρνασσού σε υψόμετρο 300 μέτρων κοντά στο ομώνυμο χωριό του νομού Φωκίδας.


Από τις πληροφορίες που μπορέσαμε να μαζέψουμε,  είχε γίνει μόνο μια κατάδυση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 1989 οι Γ. Σπίνoς, Δ. Κομπιλήρης και Ν. Αναστασόπουλος, όλοι μέλη του ΣΠΕΛΕΟ, πραγματοποίησαν την πρώτη εξερεύνηση με μέγιστο βάθος 12 μέτρα και μήκος 30 μέτρα. Οι δύτες αναφέρουν ένα πολύ στενό πέρασμα στην αρχή, το οποίο πέρασε μόνο ο Γ. Σπινός ενώ οι άλλοι δύο τον περίμεναν εκεί. Οι πληροφορίες προέρχονται από τις περιγραφές του Δημήτρη Κομπιλήρη και το τεύχος 82 (Μάρτιος - Απρίλιος 1990) του περιοδικού "Κορφές".

 



Η είσοδος του σπηλαίου ήταν πράγματι πολύ στενή πράγμα που απέκλειε την είσοδο με μπουκάλες στην πλάτη, αλλά με την χρήση ενός γρύλου αυτοκινήτου (Toyota RAV4 πολύ γερός γρύλος!) ανοίχτηκε το στενό πέρασμα.


Τα πρώτα μέτρα μετά το στένεμα είναι εντυπωσιακά : μια μεγάλη πνιγμένη γαλαρία, με ρίζες(!) να σχηματίζουν ένα υποβρύχιο δάσος. Υπάρχει επίσης και ένας θόλος αέρα με διάμετρο 2 μέτρα και ύψος 1 μ. Στη συνέχεια βαθαίνει και σχηματίζει ένα πολύ όμορφο, ενδιαφέρον και σχετικά ευρύχωρο τούνελ. Το νερό έχει θερμοκρασία 9-11 βαθμούς C. Η μοναδικότητα των σπηλαιοκαταδύσεων εδώ βέβαια, είναι ότι συναντά κανείς δύο γεωτρήσεις στα 30 περίπου μέτρα βάθος! 
 

Το 2001 σε μια σειρά καταδύσεων εξερεύνησης - χαρτογράφησης (βλέπε παρακάτω) φτάσαμε τα 165 μέτρα διείσδυση με μέγιστο βάθος –37 μέτρα.

Στη συνέχεια το 2002, και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα εξερευνήθηκαν άλλα 150 μέτρα περίπου στενών περασμάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.