Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Άρθρο – παρέμβαση του τ.Πρόεδρου του Λαογραφικού-Ιστορικου Συλλόγου Πολυδρόσου κ.Αλέκου Ι.Βαλάσκα εξ’ αφορμής αναρτήσεων σχετικά με την “Λαογραφική Στέγη” Πολυδρόσου.

           Θεωρώ κατ’ αρχάς απαραίτητο να διευκρινίσω ότι η παρέμβασή μου αυτή , εξ αφορμής σχετικής ανάρτησης τις προηγούμενες ημέρες , δεν αποτελεί και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκη  και την επίσημη θέση του Δ.Σ. του Λαογραφικού- Ιστορικού Συλλόγου  μέλος του οποίου έχω την τιμή να είμαι , αλλά αποτελούν προσωπικές θέσεις και απόψεις ,....
σχετικές με το θέμα της ανάρτησης , και τις οποίες θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω εδώ ως διατελέσας από ιδρύσεως  και επί εξαετία Πρόεδρος αυτού του Συλλόγου .
                     Δεν αποτελούν δε σε καμία περίπτωση, προσπάθεια αμφισβήτησης και απαξίωσης των αναφερομένων από τον συντάκτη της σχετικής ανάρτησης κ. Γιώργο Θάνο του οποίου την ευαισθησία κυρίως για το θέμα της Λαογραφικής Στέγης κατανοώ και συναισθάνομαι απολύτως.
        Έτσι λοιπόν, ως ένας άνθρωπος που αγωνίσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για την ίδρυση ,την εδραίωση και την δραστηριοποίηση αυτού του Συλλόγου στο χωριό μας και που θα συνεχίσω να το κάνω όσο οι δυνάμεις μου μού το επιτρέπουν,  θεωρώ χρέος μου να καταθέτω σε κάθε περίπτωση της απόψεις και τις  σκέψεις μου για θέματα που αφορούν τον Σύλλογο και τις δράσεις του πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάω στην καλύτερη λειτουργία του, επ’ ωφελεία του χωριού μας.
        Θέλω λοιπόν πρωτίστως να ευχαριστήσω προσωπικά  για μία φορά ακόμη και δημόσια τον αγαπητό συγχωριανό μας και ενεργό μέλος του Συλλόγου μας κ. Θάνο Γ. τόσο για την αρχική βοήθεια και συμπαράσταση του στη δημιουργία της “Λαογραφικής Στέγης” του χωριού μας όσο και για το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον του για τις εν γένει δράσεις του Συλλόγου μας .
        Είναι βέβαια απορίας άξιον και ερώτημα για εμένα το ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η δημοσιοποίηση των προβληματισμών με αυτό τον τρόπο, δια μέσω δηλ.τόσο του  www.polydrososparnassou.blogspot.gr αρχικά  όσο και στο blog του Συλλόγου μας στη συνέχεια , για αυτό το θέμα, τη στιγμή μάλιστα που και γνώστης εξ αρχής , από δημιουργίας , της Λαογραφικής Έκθεσης είναι και κυρίως γιατί έχει τη δυνατότητα ,ως μόνιμος σχεδόν κάτοικος του χωριού ,να λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση θέλει από τον σημερινό Πρόεδρο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. και όχι μόνο για την λειτουργία της Έκθεσης αλλά και για τις εν γένει δράσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου. 
   Άλλωστε δεν ζούνε μακριά , σε μια “τσιάκα” τόπο ζούνε όλοι, βλέπονται καθημερινά δύο και τρείς φορές και νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν απόψεις και να συζητάνε δια ζώσης τους προβληματισμούς τους για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν το Σύλλογο ή και το χωριό γενικότερα .
       Εν τούτοις εκλαμβάνοντας τη δημοσιοποίηση αυτού του θέματος , εκ μέρους του κ. Θάνου, ως ειλικρινή έκφραση -κραυγή αγωνίας - και ενδιαφέροντος για την  περαιτέρω  εύρυθμη λειτουργία της Λαογραφικής Εστίας – Έκθεσης ή ακόμη ως μέσον πίεσης προς αρμόδιους φορείς , αλλά θεωρώντας την και ως μία ευκαιρία ενημέρωσης ,εκ μέρους μου , των συγχωριανών μας , των μελλών και των φίλων του Συλλόγου μας, επί του θέματος , θέλω να παραθέσω εδώ κάποια διευκρινιστικά στοιχεία προς πληρέστερη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου .
         Έτσι λοιπόν και προκειμένου κάποια πράγματα να τεθούν στη σωστή τους βάση , παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία, απόψεις και προτάσεις  μου.
         α. Η δημιουργία της Λαογραφικής Έκθεσης δεν προέκυψε ξαφνικά το καλοκαίρι του 2013 .   
Ήταν ένα θέμα που με έμφαση τέθηκε στη Γ.Σ. του Συλλόγου της 16ης Δεκ. 2012 και είχε ως βάση τις μέχρι τότε και επί έξη έτη ομολογουμένως συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου μας για δημιουργία Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου στο χωριό μας κάτι που ήταν και παραμένει ως αίτημα μας αφού αποτελεί τον κύριο και πρωταρχικό, από το Καταστατικού του Συλλόγου,  στόχο μας .                                                                                                     Μάλιστα ως Πρόεδρος τότε του Συλλόγου είχα την ευκαιρία στον απολογισμό του έργου και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ενέργειες , που μέχρι τότε είχαν γίνει επί του θέματος του Μουσείου , προς θεσμικούς και όχι μόνο φορείς ( Δήμο , Νομαρχία , Περιφερειάρχη , Υπουργείο Πολιτισμού, Βουλευτή , Υπουργό κ. Μπούγα και ιδιώτες συγχωριανούς μας ) και οι οποίες για συγκεκριμένους δυστυχώς λόγους δεν είχαν τελεσφορήσει , είχα προτείνει , ότι μέχρι την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου και κυρίως των απαραίτητων κονδυλίων που απαιτούντο για την δημιουργία ενός μουσείου, ότι 
ο καταλληλότερος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση προσωρινά ενός τέτοιου Μουσείου ήταν ο χώρος που στεγαζόταν  και στεγάζεται μέχρι και σήμερα η Βιβλιοθήκη με προϋπόθεση βέβαια της μετεγκατάστασης αυτής στο φυσικό της χώρο που ήταν το κτίριο της Αντιδημαρχίας  όπως είχε σχεδιασθεί , αφού πρώτα εφαρμόζετο η πρόσφατη τότε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε  μεταστέγαση των υπηρεσιών και λοιπών δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας και της  Κοινότητος στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου .    Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω , που έτσι για την ιστορία του θέματος  αναφέρονται εδώ , θα πρέπει να πούμε ότι η ιδέα για την δημιουργία έστω και υπό τη σημερινή της μορφή αυτής της Λαογραφικής Έκθεσης ήταν από τα πρώτα μελήματα και στόχους του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου από την εκλογή του σε εκείνη τη Γ.Σ. της 16ης  Δεκ.2012 . 
  Τόσο τα μέλη του Δ.Σ. όσο και κάποια μέλη ή και απλοί φίλοι του Συλλόγου    
 ( όπως αναφέρονται και στην ανάρτηση του κ.Θάνου ) δραστηριοποιήθηκαν έντονα και ενεργά από τις αρχές του 2013 με στόχο την εξεύρεση του χώρου , την συλλογή λαογραφικού υλικού , την διαμόρφωση του χώρου, την τακτοποίηση των εκθεμάτων και  την εξεύρεση των απαραίτητων χρημάτων για την εξασφάλιση κυρίως των ενοικίων της αιθούσης για αρκετούς μήνες .                                                                                                    Αδιαμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν και , θα λέγαμε , πρωτοστάτησε κυρίως για τη συγκέντρωση των χρημάτων ήταν και ο κ. Θάνος.
    β. Μετά την δημιουργία ( στέργιωμα) της έκθεσης και την πραγματοποίηση  των εγκαινίων ( 13 Αυγούστου 2013 ) άρχισε η λειτουργία της  επί καθημερινής βάσεως , λόγω και 15Αυγουστου, μέχρι σχεδόν το τέλος του μηνός Αυγούστου, ενώ από τον μήνα Σεπτέμβριο του ιδίου έτους  και μέχρι πρότινος η λειτουργία της περιορίσθηκε κυρίως κατά την περίοδο των μεγάλων εορτών (Χριστούγεννα , Πάσχα, 15Αυγουστο ) και τα  Σαββατοκύριακα με ευθύνη και μόνο του Λαογραφικού Συλλόγου αφού κάποια μέλη του Δ.Σ. και κυρίως ο Αντιπρόεδρός μας κ.Λουκάς Θάνος  ( Καραθάνος ) προσφέρθηκαν εθελοντικά για αυτό το έργο .                                                                                                              
Βέβαια οι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της Έκθεσης συνεχόμενα και καθημερινά ποικίλουν , αλλά ένας είναι, κατά τη γνώμη μου, ο κύριος και σοβαρότερος λόγος και αυτός είναι η μη ύπαρξη μονίμου υπαλλήλου  ( Δημοτικού ή Κοινοτικού ) εντεταλμένου και υπευθύνου για τη λειτουργία της , κάτι που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ο καθείς αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο ή μάλλον αδύνατο είναι .                                                                                                                      
Θα μπορούσε βέβαια να είναι εφικτή η λειτουργία της Λαογραφικής Έκθεσης τουλάχιστον για κάποιες ώρες τα απογεύματα δύο ημερών της εβδομάδος όπως και για κάποιες ώρες πρωϊ και απόγευμα όλα τα Σαββατοκύριακα , εάν στο χωριό μας υπήρχαν δύο – τρείς  άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες οικογενειακές υποχρεώσεις  διακατεχόμενοι πρωτίστως από αγάπη στο χωριό μας , στην ιστορία μας και την παράδοσή μας και επιπροσθέτως διακατεχόμενοι από διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή εθελοντές .                                                                                                           
Τέτοιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι κάποιοι νέοι σχετικά συνταξιούχοι του Δημόσιου ή και ιδιωτικού τομέα που πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί στο χωριό μας μεταξύ των οποίων είναι και ο αγαπητός φίλος  κ.Θάνος .                                                                                                                                                                
Ιδού λοιπόν η πρόσκληση και η πρόκληση για εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τη δράση ενός πολιτισμικού φορέα .                                                                                                                      
Εδώ κρίνω σκόπιμο να διευκρινίσω ότι είναι εσφαλμένη η τυχόν επικρατούσα άποψη ότι η λειτουργία της Λαογραφικής Έκθεσης είναι υπόθεση που αφορά μόνο τον Λαογραφικό Σύλλογο . 
Και τούτο γιατί είναι Λαογραφική – Στέγη Πολυδρόσου και όχι του Λαογραφικού Συλλόγου  και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όσους έχουν αυτή πιθανόν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να συγχέουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία είτε της σημερινής Λαογραφικής Έκθεσης είτε τις όποιες περαιτέρω προσπάθειες και πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε ως Σύλλογος για την ίδρυση Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου στο χωριό μας, με την υποχρέωση της διάθεσης ενός μέλους του Δ.Σ. για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία αυτού του χώρου.  
   Κυρίως δε αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι στην εννιάχρονη  λειτουργία του Συλλόγου όλα τα μέχρι σήμερα διατελέσαντα αλλά και τα νύν μέλη των Δ.Σ. , ό τι έχουν προσφέρει, και έχουν προσφέρει αρκετά, το έχουν πράξει ανιδιοτελώς και εθελοντικά διαθέτοντας  χρόνο ενίοτε δε και χρήμα, στερώντας τα από τους ίδιους ή την οικογένειά τους .  
       Ιδιαίτερα δε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μέλη του νύν Δ.Σ. είναι το πλείστον επιφορτισμένα με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που ελάχιστος χρόνος τους απομένει για επιπλέον προσφορά τους στο Σύλλογο .
       γ. Είναι αληθές  , όπως αναφέρει και ο κ. Θάνος, ότι τα πρώτα χρήματα που χρειάσθηκαν για τις όποιες δαπάνες διαμόρφωσης της αιθούσης για την εγκατάσταση της Έκθεσης , αν και τα περισσότερα υλικά και οι εργασίες ήταν προσφορά ιδιωτών και επαγγελματιών του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής , αλλά  και για την καταβολή των πρώτων ενοικίων , ήταν χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές μελών και φίλων του Συλλόγου μας σε οικονομική εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013 και της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος.
 Όμως αυτές οι προσφορές δεν επαρκούσαν για να  καλυφθούν τα ενοίκια και για όλο το 2014 και έτσι ο Σύλλογός μας αποτάθηκε τον Μάρτιο του ιδίου έτους για οικονομική χορηγία-ενίσχυση στον τότε Δήμαρχο κ.Φουσέκη με τη μεσολάβηση του οποίου μας έγινε οικονομική ενίσχυση από την εταιρία “EYΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.” με το ποσό των 1.800,οο euro .
       δ. Το θέμα της ίδρυσης, δημιουργίας αλλά και στέγασης ενός Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου στο χωριό μας είναι ένα θέμα για το οποίο ο Σύλλογός μας , όπως προαναφέρω , από ιδρύσεώς του και εκ του Καταστατικού του έχει ως βασικό του στόχο και προς τούτο επιδεικνύει συνεχή μέριμνα .      
       Έτσι, και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω , με πρωτοβουλία του Πρόεδρου μας και των άλλων μελών του Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο του 2014 προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πολύκροτο θέμα της αξιοποίησης της κληροδοτηθείσης στο Δήμο μας οικίας Γιάννη Μαρρέ ώστε εκεί να στεγασθεί μόνιμα ένα τέτοιο μουσείο μέσα στο οποίο πέραν των άλλων εκθεμάτων θα εύρισκαν εξέχουσα , στο φυσικό τους χώρο, θέση τόσο το αξιόλογο συγγραφικό έργο αλλά και το λαογραφικό υλικό της οικογενείας αυτού του σημαντικού συγχωριανού μας και ευεργέτη του χωριού μας .

      ε. Τέλος , κλείνοντας αυτή μου την παρέμβαση θα ήθελα για μία φορά ακόμη και δημόσια να κάνω έκκληση προς όλους τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες ( Τοπικό Αντιδήμαρχο, Πρόεδρο Κοινότητος, Κοινοτικούς Συμβούλους ) , Προέδρους και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων του χωριού μας και σε κάθε απλό συνδημότη και συγχωριανό που ενδιαφέρεται για τα κοινά πράγματα , νοιάζεται και ανησυχεί για την πρόοδο και προκοπή αυτού του χωριού,  και ξέρω ότι είναι αρκετοί αυτοί , να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι χωρίς εγωισμούς και υστεροβουλίες αλλά με σύνεση και πνεύμα  συναίνεσης , αμοιβαίας κατανόησης και πάνω απ’ όλα με ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση, να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό μας και να συναποφασίσουν την από κοινού δράση τους προς πάσα κατεύθυνση, βάζοντας όλοι πλάτη,  για την επίλυσή τους  .
  Γιατί, όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται οι καιροί απαιτούν όσο καμιά άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδος μας γενικότερα αλλά και του τόπου μας και του χωριού μας ειδικότερα , το πόσο ανάγκη είναι να γίνεται καθημερινά πράξη το: 
“ Η ισχύς εν τη ενώσει ”  γιατί διαφορετικά τα πράγματα στον τόπο μας , στο χωριό μας , θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και εμείς θα κληθούμε τότε να απολογηθούμε κυρίως στη συνείδησή μας για το τι  μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε για αυτό το τόπο, για αυτό το χωριό και που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι δικό μας μόνο. Δανεικό τον έχουμε και τον χρωστάμε σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που θα έρθουν , στους προγόνους μας και στα παιδιά μας .  

4 σχόλια:

  1. Καλά δεν το πιστεύω ακόμη να μην υπάρχει σχόλιο για να περάσουμε την εβδομάδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ,,,ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ .ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Β.--.ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο Γ.Θ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΑΝ ΜΕΛΗ ΕΝΟΣ Δ.Σ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ,(ΒΛ.ΑΠΟΚΡΙΕΣ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ) . ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.ΕΑΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ,Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ (ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..)
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ''ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ'' ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΠΙΚΡΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ.
    ''Ζ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα εσυ μ αυτα ζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι ζωντανός,ανησυχώ ,προτείνω.Αυλοκόλακας δεν ειμαι.
    ''Ζ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα πρέπει να είναι επώνυμα