Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025....

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ: Λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας

Προς:
Τον  κ. Υπουργό Υγείας
            Θέμα :<<Συνέχιση της λειτουργίας της  Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας/Ίδρυση ΙΕΚ Ειδικότητας Βοηθών  Νοσηλευτικής στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας>>.....

Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας λειτουργούν 48  ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικές Σχολές) Βοηθών Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. 3475/2006 και ν. 1566 /1985 και προετοιμάζουν άρτια εκπαιδευόμενους Βοηθούς Νοσηλευτές (διετούς φοίτησης) οι οποίοι στελεχώνουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Μία από αυτές τις Σχολές λειτουργεί και στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, με αριθμό νοσηλευτών 25 κατ’ έτος.
Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) καταργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4186/2013 <<Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις>> ΦΕΚ 193/Α, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι:<< σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 46 του Ν.4186/2013 “Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 193) κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α’ έτος των ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015. Μετά τα ανωτέρω προσήκει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εγγραφές για το Α’ έτος και κατά συνέπεια, οι ΕΠΑ.Σ θα λειτουργήσουν μόνο με τους μαθητές της Β’ τάξης>>.
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής (Π.ΕΝ.Ε.Ν.) των ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών  αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, είναι το Πανελλήνιο Συνδικαλιστικό και Επιστημονικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί τους  εκπαιδευτικούς Νοσηλευτικής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Υγείας.
Με Υπόμνημα που πρόσφατα έχει αποστείλει στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, της οποίας είμαι μέλος, παραθέτει επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης ΙΕΚ ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών από το Υπουργείο Υγείας, με την μετατροπή των ΕΠΑΣ Νοσηλευτικών Σχολών, που επίκειται η κατάργησή τους, σε ΙΕΚ Νοσηλευτικής, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με αυτή τη μορφή. Παρατίθενται τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο Υπόμνημα και τα οποία συνηγορούν υπέρ αυτής της πρότασης:
<< Με την παράγραφο 6 του άρθρου 17 του νόμου 4186/2013 προβλέπεται η ίδρυση ΙΕΚ ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών από το Υπουργείο Υγείας. 
 Η ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα της φροντίδας και της περίθαλψης ασθενών και διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ώστε να περιλαμβάνεται σε ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας για τους εξής λόγους:
Είναι επαγγελματικά θεσμοθετημένη ειδικότητα που συνεχώς εδώ και 40 χρόνια παρέχεται από την τεχνική εκπαίδευση.

Έχει άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας με διαρκή απορρόφηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον οι κενές οργανικές θέσεις των βοηθών νοσηλευτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε περισσότερες από 30000.

Βρίσκονται και λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο που είναι τα νοσοκομεία, υπάρχει δηλαδή άμεση διασύνδεση μεταξύ του θεωρητικού και πρακτικού αντικειμένου διδασκαλίας στον  κλινικό χώρο του νοσοκομείου διαθέτοντας και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

Δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί εκτός από το μόνιμο προσωπικό υπάρχει δυνατότητα διδασκαλικής επικουρίας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου χωρίς επιπλέον κόστος.

Σε όλα το ιδρύματα της χώρας οι Βοηθοί Νοσηλευτές αποτελούν τον κύριο μοχλό λειτουργίας τους και  έρευνα έδειξε  ότι αποτελούν το 70% του συνολικού νοσηλευτικού προσωπικού.
Αποτελεί μία από τις πρώτες σε ζήτηση ειδικότητα στα αντίστοιχα δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου παιδείας και του Υπουργείου εργασίας.

Η ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή των ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας λειτουργεί υπό την παραχώρηση  των εργαστηρίων των νοσοκομείων. 
Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας μπορεί να παρέχει καλύτερη εκπαίδευση  των  Βοηθών Νοσηλευτών  από ότι το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Παιδείας>>.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται στο Υπόμνημα ότι:
<< Η απορρόφηση των αποφοίτων από τις σχολές του Υπουργείου Υγείας ανέρχεται στο   80% από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό διότι υπάρχει μόνιμο, εξειδικευμένο, εκπαιδευτικό προσωπικό, άριστη υλικοτεχνική υποδομή που δεν διαθέτουν τα άλλα Υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας) που έχουν αντίστοιχη ειδικότητα.
Η πλειονότητα των μαθητών των ΕΠΑ.Σ. ανήκει στις ιδιαίτερα ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και δεν θα έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε αντίστοιχα ιδιωτικά ΙΕΚ>>.
Η ΕΠΑΣ Νοσηλευτική Σχολή του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας λειτουργεί από το Μάιο του 1990 και έχει προσφέρει επαγγελματική διέξοδο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε αρκετούς νέους του νομού Φωκίδας.
Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών που αδυνατούσαν να σπουδάσουν σε άλλη πόλη.
Οι μαθητές της Σχολής επίσης βοηθούν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης τους στη λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου, καθώς υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Η συνέχιση της λειτουργίας της  Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας καθίσταται αναγκαία για την τοπική κοινωνία , είναι εφικτή, με την μετατροπή των ΕΠΑΣ Νοσηλευτικών Σχολών σε ΙΕΚ Νοσηλευτικής. Η πρόταση αυτή, που μπορεί να υλοποιηθεί, αποτελεί αναγκαιότητα για την τοπική κοινωνία του νομού Φωκίδας. Επιβάλλεται από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Η ίδρυση δημόσιων ΙΕΚ Νοσηλευτικής  μόνο σε δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ένα στην Αθήνα (ΕΠΑ.Σ. του ΓΝΑ << ο Ευαγγελισμός>>) και ένα σε Θεσσαλονίκη (ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. <Παπανικολάου>), που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να επανεξεταστεί, να αναθεωρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, εξετάζεται η πρόταση ίδρυσης  ΙΕΚ Ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτικής στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, η οποία θα διασφαλίσει, με αυτόν τον τρόπο,  τη συνέχιση  λειτουργίας της  Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας;


                                 
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2014

                                                       
                                                            Η Ερωτώσα Βουλευτής

                                                               Ασπασία Μανδρέκα

                                                              Βουλευτής Ν.Φωκίδας                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.