Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


Τα Χριστόημερα λοιπόν…
Η λέξη μια φορά χάθηκε. Μαζί της, ένας ολόκληρος κόσμος αυτός, των παππούδων και, προπαντός, των γιαγιάδων μας. Γιατί τα Χριστόημερα...
ήταν κατεξοχήν γιορτές των γιαγιάδων.
Το σαραντάημερο περνούσε με τα νυχτέρια. Οι νύχτες όλο και μεγαλώνουν κι έχουν καιρό να χορτάσεις τον ύπνο και να μαζέψεις οριστικά τις αγροτοδουλειές που άφησε ανοιχτές το φθινόπωρο. Καντήλες του βαμπακιού, φασόλια όψιμα, καλαμπόκια.. Μαζεύονταν οι γειτόνοι ή οι συγγενείς στα σπίτια, με τη σειρά, και ήταν η ευτυχία μας, των παιδιών, να συμμετέχουμε από μακριά στις κουβέντες και τις διασκεδάσεις που πάντα συνόδευαν τις δουλειές..
Η γιαγιά θα πρόσεχε παράλληλα τη …νηστεία μας.
Τα μανάρια στο μεταξύ και τα χοιρινά …λουστράρονταν!
Η μεγάλη ώρα τους πλησιάζει!
Τις παραμονές δύο και τρείς μέρες νωρίτερα, κάθε τόσο άγριες τσιριξιές υψώνονταν στα ουράνια, σα μια εισαγωγή στο πανηγυρικό κόψιμο της νηστείας σαράντα ολόκληρων ημερών!
Μέρες ολόκληρες τα παιδιά είχαμε ετοιμάσει τα κάλαντα. Είχαμε κανονίσει το σύντροφό μας και τα προβάραμε. Την παραμονή, έβρεχε, χιόνιζε, απ΄τάγρια κάποτε χαράματα, άκουγες στις αυλές το << Καλήν ημέραν άρχοντες>>, εσύ είχες αργήσει λοιπόν!
Στο μεταξύ, ξανά η γιαγιά, είχε στολίσει για σένα, με τα τσιμπίδια, την κουλούρα. Μ΄ένα ή δυό αυγά. Στρόγγυλη ή ελλειψοειδή. Την είχε αλείψει και μέλι.
Τα Χριστόημερα έπρεπε, απαραίτητα, να χιονίζει!!!
Πώς τώρα γινόταν ο χορός στην πλατεία τη δεύτερη – Τρίτη ημέρα;;
Δυό- τρείς ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά ετοιμάζονταν τα γλυκά, οι μπακλαβάδες…..(Γίνονται βέβαια και τώρα.
Όταν όλο το χρόνο, μικροί και μεγάλοι, ξεθυμαίνουμε την όρεξή μας για τα γλυκά στις πάστες και στους ΄΄εργολάβους΄΄. Μπορεί ποτέ να είναι το ίδιο; ).
Άλλα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και ύστερα η περίφημη ανταλλαγή των γλυκών, σε συγγενείς ανάμεσα και κουμπάρους.
Τι <<φιλέματα>> πήραμε και ποιο λοιπόν ήταν το κεφάλαιό μας στα τυχερά μας παιχνίδια των ημερών, στο << στριφτό>>;
Ξημερώνοντας των Φώτων έπρεπε να΄μαστε όλοι φρεσκολουσμένοι, να φύγουν τα καλλικατζούρια – πάλι το λόγο είχαν οι γιαγιάδες. Ν΄αγιασθούν τα νερά, να τριγυρίσουμε τον κάμπο αγιάζοντας τα σπαρτά, ήμερα κι άγρια.
Ο Αη-Γιάννης τέλος ήταν ο κατ΄εξοχήν άγιος των Σουβαλιωτών. Καθώς όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν το Γιάννη τους κι έκλειναν οι γιορτές μ΄αυτόν, το βράδυ
 τ΄Αη-Γιαννιού ελάμβανε χώραν μια γενική εορταστικά ανακεφαλαίωση, ένα φινάλε πανηγυρικό. Τα τραγούδια ξεχύνονταν απ΄όλες τις κατευθύνσεις και οι δούποι στα πατώματα απ΄τους χορούς τράνταζαν τον τόπο!
Κρατούν θα μου πείτε, λίγο- πολύ και σήμερα όλα αυτά;; Μακάρι και να κρατούσαν. Για μας που το ξέρουμε, τα σημερινά είναι κάτι σαν τις εκπομπές λαϊκών τραγουδιών της TV σε σχέση με τα πανηγύρια!
Ψεύτικα δηλαδή και κακομοίρικα γενικώς πράγματα.
Λουκάς Κούσουλας
Από την εφημερίδα του Συνδέσμου Πολυδροσιωτών
΄΄ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ΄΄ 1977

5 σχόλια:

  1. ΑΧ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΠΟΛΥΔΡΟΣΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ.
    ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΥΣΕΣ!!!!1
    ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΞΕΝΗΤΙΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΟ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ^ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ^ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟ!!ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΕ.

    ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΟ ΄΄ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ΄΄ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ , ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΤΡΕΨΩ ΤΟΣΟ ΕΣΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ Ή ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΤΕ ΕΝΤΟΣ Ή ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΠΩΝΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΤΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ΄΄ ΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ (ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΑΡΑΓΕ )ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΣΟΥΒΑΛΑ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΙΕΣ .
    ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΄΄ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ΄΄ΩΣ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΩ ΒΕΒΑΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ( ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Η ΣΕΜΝΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΩΤΩΝ)ΜΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ .
    ΚΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΜΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ,ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Ή ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΩΣ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΄΄ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ΄΄.
    ΑΛΕΚΟΣ Ι. ΒΑΛΑΣΚΑΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΄΄Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ*

    ΣΥΝΘΕΣΗ *ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ.
    ΜΟΥΣΙΚΗ* ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ


    Ξενιτεμένο μου πουλί
    εκεί στα ξένα πούσαι
    στου στέλνω μήλο σέπεται
    κυδώνι μαραγκιάζει.

    Σου στέλνω και το δάκρυ μου
    σ ενα μικρό μαντήλι
    Το δάκρυ μου είναι καφτερό
    και καίει το μαντήλι.

    Ξενιτεμένο μου πουλί
    εκεί στα ξένα πούσαι
    ξένοι σου πλένουν τα σκουτιά
    ξένοι στα σαπουνίζουν.

    Στα πλένουν μιά στα πλένουν δυό
    στα πλένουν τρείς και πέντε
    και απο τις πέντε κι ύστερα
    τα ρίχνουν στο σοκάκι.

    Πάρε ξένε τα ρούχα σου
    πάρε και τα σκουτιά σου
    και σύρε στην πατρίδα σου
    σε καρτερει η φαμελιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα καλά σας λόγια για την εφημερίδα «Παρνασσός» μας δίνουν μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε.
    Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Λαογραφικού- Ιστορικού Συλλόγου «Η Σουβάλα Παρνασσού», κ. Αλέκο Βαλάσκα, για την ανάδειξη των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος, καθώς και για την έκκλησή του σε όλους τους Σουβαλιώτες για οικονομική ενίσχυση.
    Το τελευταίο διάστημα, λόγω της γενικότερης κρίσης, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Όμως καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας και να συντηρούμε ταυτόχρονα και τα γραφεία μας. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας απέναντι σε εκείνους που ίδρυσαν και διατήρησαν το Σύνδεσμο με κόπους και δυσκολίες από το 1945 μέχρι σήμερα, αλλά και απέναντι στους Σουβαλιώτες που μας στηρίζουν και περιμένουν πάντα με ανυπομονησία την εφημερίδα μας. Όπως πολλές άλλες φορές, μέσα στα 67 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, έτσι και τώρα, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν.
    Όλοι οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χωριό, καθώς και πολλοί συγχωριανοί στηρίζουν την προσπάθεια του Συνδέσμου και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ελπίζουμε στη συνδρομή όλων των Σουβαλιωτών, ώστε οι δυσκολίες να ξεπεραστούν σύντομα.

    Όλγα Σταθοπούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυδροσιωτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.