Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Προς ενημέρωση των γονέων που έχουν μικρά παιδιά και πηγαίνουν για μπάνιο στην θάλασσα

Ονομάζομαι Κότσιας Παναγιώτης ,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια άτυχη στιγμή για την οικογένεια μου, πρόθεση μου είναι ΟΧΙ η δυσφήμιση κάποιας περιοχής αλλά η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που θα σας περιγράψω......

Χθες το απόγευμα στην Πανέμορφη και Πεντακάθαρη παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας η μικρή κόρη μου τεσσάρων ετών δέχτηκε τσίμπημα από την Θαλάσσια Ανεμώνη.

Ο πόνος της μικρής πολύ έντονος, γρήγορα πρήστηκε το ποδαράκι της και καταλαβαίνετε τον πανικό μας , δεν είχα προνοήσει βλέπετε να έχουμε μαζί μας μια αλοιφή κορτιζόνης έτσι ώστε μέχρι να μεταβούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες να έχει καταλαγιάσει ο αφόρητος πόνος  και να αποφύγουμε τυχόν αλλεργικό σοκ .

Πριν δυο εβδομάδες περίπου  είχε συμβεί ξανά το ίδιο περιστατικό  στην ίδια παραλία, το οποίο παίχτηκε μάλιστα και σε κεντρικό δελτίο ενημέρωσης και στα τοπικά site της περιοχής μας, αγνόησα τότε το γεγονός και το θεώρησα μεμονωμένο, έτσι δεν έλαβα τα μέτρα μου  ως όφειλα σαν γονιός, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει το παιδί μου.

Γράφω και αναφέρω το γεγονός για τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά και πηγαίνουν στην θάλασσα να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανα  εγώ.

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ 

Να ευχαριστήσω το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ, τον ιατρό και της νοσηλεύτριες για την άψογη και επαγγελματική  αντιμετώπιση του περιστατικού. 


Ο Νο1 εχθρός των καλοκαιρινών διακοπών είναι η θαλάσσια ανεμώνη. Το τσίμπημά της είναι επώδυνο και επικίνδυνο, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και σε περίπτωση τσιμπήματος να απευθυνθείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με φυτό και έχει πολλά χρώματα. Η ομοιότητα της με τα χρώματα της ανεμώνης της έχουν δώσει το συγκεκριμένο όνομα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι φυτό, άλλοι πιστεύουν ότι είναι τσούχτρες. Όμως, δεν είναι ούτε φυτό ούτε τσούχτρα, αλλά είναι σαρκοφάγο ζώο.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες ταξινομούνται σε 46 οικογένειες εκ των οποίων οι ακτινιίδες (Actiniidae) είναι η πιο πολυπληθείς. Έχουν σώμα κάπως κυλινδρικό και βρίσκονται κολλημένες με τη βάση τους ή το πόδι τους πάνω σε άλλο στερεό σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματός τους φέρουν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.

Είναι συνήθως χρώματος κόκκινου, καφέ, πράσινου ή πορτοκαλί και μερικές φορές εμφανίζουν μπλε ή κίτρινες βούλες.

Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές. Μπορείτε να τις δείτε σε βράχια ή στα ρηχά νερά, στην άμμο, ακόμη και σε κοχύλια. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά.

Το δηλητήριο της θαλάσσιας ανεμώνης

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό. Προκαλεί επίσης χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με έγκαυμα, εξαιτίας του δηλητηρίου που φέρει.

Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με το δηλητήριο και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη.

Τι προκαλεί το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί, όπως προαναφέραμε, έντονο πόνο, φαγούρα και στο σημείο του τσιμπήματος εμφανίζονται εξανθήματα, που μοιάζουν με κάψιμο. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Κλινικά εμφανίζεται με έντονο καυστικό πόνο, ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα. Πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, δύσπνοια, συριγμός, αναπνευστική και καρδιακή δυσλειτουργία.

Τι να κάνετε μετά το τσίμπημα

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης είναι επώδυνο, αλλά και επικίνδυνο.

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη χρήση γλυκού νερού. Πρέπει να ρίξετε επάνω στο δέρμα θαλάσσιο νερό. Επίσης, μην τρίβετε την περιοχή και μην αφαιρείτε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια αλλά με μία πετσέτα.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσουν το πρήξιμο και τα εξανθήματα και να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, ειδικά αν είναι αλλεργικός. Ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει ακόμη αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή και σε κάποιες περιπτώσεις αδρεναλίνη.

Αύξηση περιστατικών τσιμπήματος

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στους λουόμενους όσο και στους ειδικούς. Καταγράφονται πλέον κάθε χρόνο περιστατικά τσιμπήματος, αρκετά από τα οποία συμβαίνουν σε μικρά παιδιά, ενώ εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση της θαλάσσιας ανεμώνης παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να ελέγχετε πρώτα το νερό στη θάλασσα πριν μπείτε εσείς και τα παιδιά σας καθώς η παρουσία της μέδουσας στα ρηχά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ειδικά όταν τα νερά είναι πεντάκαθαρα και βλέπετε τέλεια την άμμο και τις πέτρες. Αν δείτε, δε, κάποιο θαλάσσιο φυτό, επειδή είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τη θαλάσσια ανεμώνη, καλύτερα να μην το αγγίξετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.