Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΑΔΙΟΥ ΤΟ 1822 ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - Εις μνήμην Δημήτρη Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 1822 διεξήχθη η μάχη του Δαδιού. Την ημέρα αυτή ο Οδυσσέας  Ανδρούτσος με τα παλληκάρια του αντιμετώπισαν τον πολυάριθμο στρατό των Τούρκων, οι οποίοι επιχειρούσαν να φθάσουν στην Πελοπόννησο και να καταπνίξουν την  Επανάσταση. .....

Η μάχη αυτή, η οποία από μερικούς ιστορικούς είχε θεωρηθεί ατυχής,  ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί ό,τι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δεν κατάφερε με τα όπλα, το κατάφερε με την διπλωματική του ικανότητα. Αμέσως μετά την μάχη έπεισε τους Τούρκους να μην προχωρήσουν προς την Πελοπόννησο υποσχόμενος ότι θα φρόντιζε να πείσει τους Έλληνες να δηλώσουν υποταγή στον Σουλτάνο. Οι Τούρκοι τότε γύρισαν στην Λαμία, όπου και παρέμειναν για μεγάλο διάστημα του επερχόμενου χειμώνα. Έτσι οι Έλληνες της Πελοποννήσου είχαν τον χρόνο να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία.

Η μεγάλη  σημασία αυτής της μάχης αναδείχθηκε πλήρως από τις ιστορικές έρευνες του αείμνηστου Δημήτρη Βασιλείου. Όλα τα στοιχεία των ερευνών του, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, περιέχονται στο έργο του: «1821-1822. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ευρύτερης περιοχής του Δαδιού». Στο χώρο της παλιάς Αγίας Τριάδας, όπου διεξήχθη μία από τις συγκρούσεις με τους Τούρκους –στην οποίαν κατά την παράδοση έχασε το σπαθί του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος– τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, με πρωτοβουλία πάντα του Δ. Βασιλείου, γινόταν κάθε 1η Νοεμβρίου ένα τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων. Ο ίδιος εξηγούσε κάθε φορά τη σημασία της μάχης στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και μαθητές του Λυκείου της πόλης μας, το οποίο διηύθυνε.


Το 2018,  ο Δημήτρης  Βασιλείου, ο Δημήτρης Αυγερινός και ο υπογράφων σε συζήτηση για διάφορα θέματα της ιστορίας της πόλης, είχαμε την άποψη να γίνει ένα μνημείο στον χώρο της παλιάς Αγίας Τριάδας και η μέχρι τότε άτυπη εκδήλωση για την μάχη του Δαδιού να καθιερωθεί ως επίσημη τοπική γιορτή. Ο Δημήτρης Βασιλείου, που συμμετείχε τότε στη Δημοτική Αρχή, ανέλαβε να διαμορφώσει τον χώρο βόρεια από το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Εκεί στήθηκε κατάλληλος βράχος και τσιμεντοστρώθηκε ένα τμήμα του περιβάλλοντος  χώρου, ώστε να γίνει επίπεδος και να καθίσταται εύκολη η πρόσβαση στο μνημείο. Στις 25 Νοεμβρίου 2018, έγινε εκεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση για την ιστορική μάχη του Δαδιού.

Τον επόμενο χρόνο, με πρωτοβουλία και προσωπική εργασία του Δημήτρη Βασιλείου, κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε μαρμάρινη ενημερωτική  πινακίδα για να γνωρίζει ο επισκέπτης την ιστορία του χώρου. Με προσωπική επίσης εργασία του ιδίου φυτεύτηκαν μικροί θάμνοι για να οριοθετηθεί και να ομορφύνει  ο χώρος.

Στις 9 Αυγούστου 2021 έγινε αίτηση των δημοτών Δημητρίου Βασιλείου, Ιωάννη Σκορδά και Ελένης Κούσουλα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας για «Καθιέρωση της Μάχης του Δαδιού (Αμφικλείας) ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας». Εξ όσων γνωρίζω, ο Δήμος προώθησε την αίτηση αυτή στο αρμόδιο Υπουργείο, από όπου έλαβε και την σχετική έγκριση.

Όπως τόνισε ο πατήρ Διομήδης, στον επικήδειο λόγο του για τον Δημήτρη Βασιλείου, οφείλουμε την πλήρη ιστορική τεκμηρίωση της σημασίας της μάχης του Δαδιού και της συμβολής της στη συνέχιση και στην επιτυχία της Επανάστασης του 1821. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ηρωικής Αμφίκλειας που θα τον σκεπάζει. 

 Ιωάννης Παν. Σκορδάς  

 Ιανουάριος 2024




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.