Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Άγρια Ελληνικά μανιτάρια κορυφαίας ποιότητας


 Ο Βολιώτης Γιώργος Μάντικας είναι ένας πιστοποιημένος συλλέκτης άγριων αυτοφυών μανιταριών τα οποία συλλέγει φρέσκα και αποξηραίνει μόνος του...... Σπούδασε Μηχανικός Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιών με Μεταπτυχιακό στις Δορυφορικές Επικοινωνίες στην Αγγλία, εργάστηκε για 14 χρόνια σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και το 2017 αποφάσισε να βρει ένα νέο δρόμο, μέσα από την αγάπη του για τη φύση, γράφει η Χρύσα Κακιώρη στο Hotel & Restaurant Daily.

Μετά από μελέτη και έρευνα για τα μανιτάρια, διαλέξεις, σεμινάρια, παρατήρηση και πεζοπορία στα βουνά, ίδρυσε την επιχείρηση «Wild Mushrooms of Greece – Άγρια Μανιτάρια της Ελλάδας», ενώ πέρυσι, παρέλαβε από το Επιμελητήριο Γρεβενών την πιστοποίηση συλλέκτη αυτοφυών μανιταριών. Τα μανιτάρια που διαθέτει, όλον τον χρόνο, είναι φρέσκα, αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Συλλέγονται την ίδια ημέρα, ταυτοποιούνται, καθαρίζονται και παραδίδονται αυθημερόν ώστε να φτάνουν φρέσκα στους ενδιαφερόμενους.

Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει εκτός από σεφ και μάγειρες, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους. Διαθέτει γύρω στα 180 εδώδιμα είδη από κάθε γωνιά της Ελλάδας, άγριους καρπούς και βότανα. Ανάμεσά τους: τα Βασιλομανίταρα, οι Μορχέλες, οι Κανθαρέλες, οι Μαύρες και Χρυσές Τρομπέτες, τα Καισαρικά, οι Λακτάριοι, τα Αγαρικά και το Γανόδερμα. Αποξηραίνονται με φυσική μέθοδο ώστε να αποκτήσουν βιταμίνες κατά την αποξήρανση και να διατηρήσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Διατηρούνται σε άριστες συνθήκες με εύρος ζωής τους 18 μήνες σε συνθήκες ξηρού και σκιερού περιβάλλοντος όπου ελέγχονται συνεχώς και ανανεώνονται.

Στον Παρνασσό

Εμείς να σημειώσουμε από την πλευρά μας ως iparnassos ότι το μανιταρι αποτελει ένας τομέα της αγροτροφικής αλυσίδας που η ανάπτυξή της έχει περιθώρια για επαγγελματική διέξοδο και στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Για παράδειγμα στον Παρνασσό έχουν γίνει , μεταξύ άλλων σχετικών δράσεων, και σεμινάρια Μανιταρογνωσίας και οργανωμένες εξορμήσεις ενημέρωσης με την συνεργασία και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Τα μανιτάρια που φυτρώνουν στις πλαγιές του βουνού που αποτελεί έναν εξαιρετικό βιότοπο για μανιτάρια στην Ελλάδα, αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους, αλλά και έδεσμα. Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η γνώση άκρως απαραίτητη γι’ αυτό χρειάζονται και οι πιστοποιήσεις. Αν μπείτε στον πειρασμό για… μανιταρομάζεμα, ζητήστε οπωσδήποτε τη βοήθεια ειδικευμένου συνοδού για να ξεχωρίσετε τα βρώσιμα είδη.

Όπως έχει αναφέρει σε μελέτη του ο Γεώργιος Φωτιάδης ( Αμφίκλεια 2013) <<την άνοιξη οι μακρομύκητες είναι σχετικά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μακρομύκητες (μανιτάρια). Παρόλα αυτά, στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού, καταγράφηκαν 150 διαφορετικά είδη ανοιξιάτικων μακρομυκήτων Μερικά από αυτά έχουν καταγραφεί μία και μοναδική φορά στην περιοχή του Παρνασσού, όπως το είδος Helvella confusa.

https://iparnassos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.