Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Πέμπτη 9 Ιανουαρίου σήμερα.....

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Ανακοίνωση για τη λήψη απόφασης περί της λύσης της ΔΕΥΑ από το Δήμο Δελφών

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης περί διάλυσης ή μη της ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών για επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να φέρει νομική γνωμοδότηση επί της διαδικασίας και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης......

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών από την πρώτη στιγμή που μπήκε το ζήτημα της ίδρυσης ΔΕΥΑ, έχει σταθερή θέση την οποία ανέπτυξε από τότε, και η οποία αποτελεί και την τοποθέτησή μας, είτε το θέμα συζητηθεί σε ένα μήνα, είτε σε ένα χρόνο. Τοποθέτηση την οποία και παραθέτουμε:

Όταν πριν 3 – 4 χρόνια συζητιόταν σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο η ίδρυση της ΔΕΥΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνήσαμε με τη σύσταση μιας επιχείρησης που θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους του Δήμου και καταψηφίσαμε. Διαφωνούμε με την προωθούμενη εμπορευματοποίηση του νερού, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Το νερό στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία, μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Παίρνει κοψοχρονιά απ’ τις αστικές κυβερνήσεις τις δημόσιες υποδομές – φιλέτα όπως η ΕΥΔΑΠ και χρεώνει όσα θέλει για την εμπορία ενός φυσικού πόρου, που δεν του ανήκει στο κάτω-κάτω. Αυτό χρυσοπληρώνουμε οι δημότες Δελφών, είτε έχουμε ΔΕΥΑ, είτε δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης. 

Στο σημερινό πλαίσιο, στο δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται απ’ την ΕΕ και την κυβέρνηση προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν υπάρχει περίπτωση να διασφαλισθεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις. Τη σύσταση ενός τέτοιου φορέα προτείναμε και τότε, γιατί τέτοιον, μια τέτοια διαχείριση, έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και οι δημότες μας.

Μένοντας συνεπείς στη στάση και στην ψήφο μας το 2017 για την ίδρυση της ΔΕΥΑ, θα υπερψηφίσουμε απόψε τη διάλυση της εταιρίας και το πέρασμα των δραστηριοτήτων της στις δημοτικές υπηρεσίες. Είχαμε πει και τότε πως είμαστε υπέρ της κατάργησης κάθε δημοτικής επιχείρησης και της δημιουργίας αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή στην όποια δημοτική αρχή ή πολύ περισσότερο ότι έχουμε αυταπάτες για μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την εξουσία. Όσο δηλαδή οι ευρωενωσιακές οδηγίες και οι νόμοι του κράτους για την ενιαία υποχρεωτική κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού είναι σε ισχύ, είτε μιλάμε για δημοτική επιχείρηση, είτε για δημοτικές υπηρεσίες. Όσο συνεχίζει η τιμή του νερού να τραβάει τον ανήφορο, όσο λειτουργεί ανταποδοτικά στη λογική κόστους – οφέλους, όσο κόβονται οι παροχές αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν, όσο ο Δήμος Δελφών συνεχίζει να χρυσοπληρώνει τους μετόχους της ΕΥΔΑΠ, καμία κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του νερού δεν αναιρείται.  

Αφού αναπτύξαμε και αιτιολογήσαμε τη θέση και την ψήφο μας, θέλουμε να επαναφέρουμε τις προτάσεις που είχαμε βάλει και το 2017 για το ζήτημα. Προτάσεις επίκαιρες και ώριμες να αποτελέσουν πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης από το λαϊκό κίνημα, τους δημότες του Δήμου Δελφών στο σήμερα, στις υπάρχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες για:

• Τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιο αγαθό που δεν ιδιωτικοποιείται.

• Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

• Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

• Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.

• Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% (Ν. 1069/80).

• Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

• Κατάργηση του τιμολογίου νερού σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΚΑΠΗ.

• Κατάργηση του τιμολογίου σε μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ.

• Μείωση των τιμών κατανάλωσης στους εργαζόμενους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες. 

• Την απαλλαγή από τη φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων των ΔΕΥΑ (φορολογία με 29% που τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές).

• Κοινή πρόταση των δύο δήμων του νομού για τη διαχείριση του Φράγματος του Μόρνου από αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.   

  Άμφισσα, 6 Οκτώβρη 2020

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.