Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Αφροδίτη Παπαθανάση: Τα παιδιά που δεν προστατεύουμε.

Ιδανικά θα θέλαμε, ορθή διαχείριση πόρων εθνικών και κοινοτικών πόρων, διαφάνεια,  συνεργασίες και συνέργειες Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης,....

ώστε συστηματικά και με σχέδιο να χτίζεται δίχτυ προστασίας για τα παιδιά, σε κάθε συνθήκη, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομα, παιδιά σε συνθήκες φτώχειας ή και έκθεσης σε κίνδυνο.

Αδυνατούμε όμως να έχουμε συντονισμό και κατά συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε δράσεις τόσο κατά του αποκλεισμού, αλλά και σε δράσεις προστασίας, ακόμη και της ζωής των ανηλίκων.

Εχουμε Υπουργεία και Δομές, όπως το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης, δομές όμως το Χαμόγελο του Παιδιού ή το Νοσοκομέιο Παίδων, που καθημερινά έχουν σαφή εικόνα των κινδύνων.

"Εικόνα πεδίου", καθώς καθημερινά ζουν την πραγματική σκληρή εικόνα, των κακοποιήσεων, των εξαφανίσεων παιδιών, παιδιών που ζουν σε συνθήκες σύγχρονου δουλεμπορίου, παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς συνεχή και ουσιαστικά μέτρα ένταξης, παιδιών που ζουν σε συνθήκες παραβατικότητας.

- Δυστυχώς, δεν υπάρχει ολιστικός σχεδιασμός που να αφορά την προστασία ανηλίκων, πόσο μάλλον ειδικών συνθηκών και καταστάσεων ανηλίκων, μεταναστών, προσφύγων, Ρομά, παιδιών που εκτίθενται σε κίνδυνο εργαζόμενα παράνομα ή επαιτώντας,

- Το κάθε Υπουργείο ή Υπηρεσία αντιμετωπίζει – ή τουλάχιστον προσπαθεί,  ένα μέρος του προβλήματος, πχ επιδόματα, φοίτηση, χωρίς όμως να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων των πολιτικών τους, ενώ άλλα σημεία παραμένουν εμφατικά κενά, πχ παιδιά  που εκτίθενται σε κίνδυνο εργαζόμενα παράνομα ή επαιτώντας, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά που κακοποιούνται σε καταυλισμούς.

- Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει πάντα τους πόρους ή τις δομές, όπως κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα κοινότητας Ρομά, δομές που διευκολύνουν την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Και σε μια κοινωνία με δεκαετή κρίση, με πληθυσμούς στο οικονομικό περιθώριο και με πληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων, οι κοινωνικές υπηρεσίες στην Αυτοδιοίκηση, το εξειδικευμένο προσωπικό, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική, καθοριστική ανάγκη.

- Συνεπώς και από το Υπ. Εσωτερικών θα πρέπει να αναδιατάξει δυνάμεις, διευθύνσεις  και πόρους, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά τους Δήμους στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών και των πολιτικών ένταξης.

- Στην Στερεά Ελλάδα, με πληθυσμούς ΡΟΜΑ σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα, δεν υπάρχουν, δεν λειτουργούν παντού ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΜΑ. Η αδυναμία αυτή έχει στοιχήσει και στο επίπεδο διαβίωσης των ΡΟΜΑ και στην ένταση της παραβατικότητας. Οι οικισμοί, πολλές φορές, παράνομοι και αυθαίρετοι, γίνονται γκέτο. Τα παιδιά ΡΟΜΑ, σπάνια ή καθόλου  συμμετέχουν σε αθλητικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ή έχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες αυτά και οι μητέρες τους. Τα πρότυπα τους επηρεάζονται από την επικρατούσα τριγύρω τους παραβατικότητα. Η επαιτεία ή η μικροκλοπή είναι τα πρώτα βήματα της δικής τους «κανονικότητας» και χρειάζεται μεγάλη δύναμη και προσπάθεια, για να ξεφύγουν από ένα προδιαγεγραμμένο δύσκολο μέλλον.

Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη όπως και το Δικαιοσύνης, γνωρίζοντας την μάυρη πλευρά των συνθηκών, θα μπορούσαν, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, πέρα από τον κατασταλτικό ρόλο έναντι της εγκληματικότητας και της παιδικής έκθεσης σε κίνδυνο, να επισημάνουν τα «κενά της αλυσίδας» μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων.

Χρειάζεται επιτέλους ουσιαστικά να δούμε ποιά μέτρα και προσπάθειες χρειάζονται για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και την προστασία τους.

- Χρειάζονται μέτρα για τις συνθήκες που μεγαλώνουν τα παιδιά Ρομά, μέτρα που θεραπεύουν την έκθεση των ανηλίκων σε ουσίες, σε κίνδυνο παραβατικότητας, στην χρησιμοποίηση βρεφών και παιδιών για επαιτεία. Η εκπαίδευση, η συμμετοχή σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι υποχρέωση και της Αυτοδιοίκησης, πέραν της κεντρικής κυβερνησης.

- Χρειάζεται η βοήθεια εξειδικευμένων κοινωνικών επιστημόνων και κοινωνικών λειτουργών που θα βοηθήσουν στους οικισμούς, στα βήματα πρόληψης της παραβατικότητας.

- Χρειάζεται  η βοήθεια εξειδικευμένων κοινωνικών επιστημόνων που θα βοηθήσουν τους πληθυσμούς των καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων. Η άμεση αντίδραση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας αντίδραση σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών και γυναικών, σε κυκλώματα εκμετάλλευσης τους.

- Η Ελληνική Αστυνομία, πρέπει να επενδύσει στην συνεισφορά του νομικού κόσμου, να  και στελεχωθεί και με νομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, που να μπορούν να προσφέρουν άμεση συμβουλευτική και βοήθεια, σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

Να μπορούν – και με τις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο – να παρεμβαίνουν στην εκμετάλλευση ανηλίκων, που τα αναγκάζουν σε επαιτεία και σε έκθεση σε κίνδυνο.

- Χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση  στα σχολεία από το Υπ. Παιδείας, για θέματα βίας, εκφοβισμού, εκβιασμών και παρενοχλήσεων μέσω inernet, για θέματα ναρκωτικών, όπως χρειάζεται και η παρουσία εξειδικευμένων στελεχών σε τάξεις που μπορούν να μιλήσουν ή και να ανιχνεύσουν ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.