Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΤΟ ΔΑΣΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ – Το έργο που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών


Ο γιατρός Ιωάννης Μ. Παπαθανασίου που έμενε στο Φιλότι της Νάξου, γράφει τον Ιανουάριο του 1978 για την αναδάσωση στη δεξαμενή:.....

<<Χριστούγεννα του 1930, τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, επήγα στο χωριό μας να κάμω γιορτές μαζί με τους γονείς μου…
Μέσα στις χριστουγεννιάτικες χαρούμενες σκέψεις μου ήρθε και η σκέη  να κάμω μικρή αναδάσωση εκεί κοντά στη Δεξαμενή….
Αφού μελέτησα καλά τη σκέψη μου και πείστηκα ότι θα έχω αρκετή επιτυχία, αποφάσισα  να προβώ στην εκτέλεσή της, με κάποιο συγκεκριμένο πρόγρταμμα.
Δηλαδή εξευρέσεως συνεργατών για τη συγκέντρωση χρημάτων.
Ως συνεργάτες εξέλεξα τον μακαρίτη Χρήστο Μάρο και τον Γεώργιο Ανδρέου, αμφότερους τελειόφοιτους της Γυμναστικής Ακαδημίας>>.
Και ο κ. Παπαθανασίου, αφού αναφέρεται στη διοργάνωση χοροεσπερίδος στο καφενείο του Ανδρέα Θάνου κατά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, με είσπραξη 900 δραχμών, καθώς και στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από νέους του χωριού, που απέφεραν το ποσό των 1200 δραχμών τονίζει:
<<Είχαμε λοιπόν συγκεντρώσει από χορό και κάλαντα 2.100 δρχ,. και κάτι ακόμα.
Εν συνεχεία εγώ με τους συνεργάτες μου συναντηθήκαμε με τους κ.κ. Γ Βελέντζα, δημοδιδάσκαλο, και Αναστ. Γραβάνη, δασονόμο, και συζητήσαμε για την εκτέλεση του έργου…. Αποφασίσαμε:
1)      Να γίνει ένας όμιλος ΄΄Οι φίλοι του πρασίνου΄΄, 2) οι Γ. Βελέντζας και
 Αν. Γραβάνης , που θα είναι στο χωριό, να αναλάβουν την εκτέλεση του έργου, στους οποίους και παραδώσαμε τα χρήματα…. Την επομένη, εγώ με τους Χρήστο Μάρο και Γεώργιο Ανδρέου, πήγαμε στον Πειραιά και συναντηθήκαμε με τον χωριανό μας, μακαρίτη πιά, Λουκά Τσαρμακλή, μεγαλέμπορο Πειραιώς, με σκοπό την αγορά αγκαθωτού σύρματος για την περίφραξη του χώρου…>>
Τελικά το σύρμα για την περίφραξη, που σε δυό μέρες είχε φτάσει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και το παρέλαβε η Κοινότητα, ο κ. Τσαρμακλής το εδώρησε από εκτίμηση στην προσπάθεια αυτή των νέων.
Και καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου:
<< Βεβαίως, πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν οι Γ. Βελέντζας και Αν. Γραβάνης και τους αξίζει κάθε έπαινος. Επίσης και ο αγαπητός Ιωάννης Γεωργούσης, από τη θέση που κατείχε του Δασάρχου Λαμίας, πρόσφερε ότι μπορούσε, όπως πεύκα φυτά (5000) και ευνοϊκή έκθεση που έκαμε προς το Υπουργείο Γεωργίας και πήραμε 500 δρχ ως δώρο για το δασύλιο.
Την εκτενή περιγραφή του δασυλίου την γράφω, για την ιστορία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ως ένα παράδειγμα προσφοράς των προ 46 ετών νέων, προς μίμηση>>

***ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο αυτό της αναδάσωσης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, που αναγνώρισε την ωραία προσπάθεια των πρωτεργατών και όλων των κατοίκων του χωριού μας.


3-12-1932: ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΙΣ ΕΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΩ - Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΖΗΛΟΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ




3 Δεκεμβρίου του 1932  
Απο του έτους 1922 είχε ιδρυθεί ενταύθα <<Φιλοζωική Ένωσις>> ήτις, όμως εφυτοζώει και σχεδόν ευρίσκετο υπό διαλυσιν.
Ευτυχώς ευρέθησαν ...
άνδρες τινές χάρις εις τας άοκνους προσπαθείας 
των οποίων αφυπνίσθη και αθερμάνθη όλων  ο ζήλος μας προς το πράσινον και οίτινες δι' έργων μας έπεισαν ότι η Φιλοδασική Ένωσις Πολυδρόσου ανέζησε.
από τον '' Ρουμελιώτη''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.