Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Νότα Κυμοθόη "Περί θρησκείας" Δοκίμιο


Νότα Κυμοθόη:Θρησκεία
Στα Καβείρια Μυστήρια στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, οι Μυημένες γυναίκες ενθουσιασμένες και συνεπαρμένες από "ιερή μανία", έκραζαν μεγαλοφώνως "ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ ΕΥΑ" και θορυβούσαν προκαλώντας ταραχή πέριξ.....
Έκραζαν μεγαλοφώνως σημαίνει και το αρχαίο ελληνικό ρήμα "θροέω" και "θρέομαι", όπως ο άνεμος που φυσάει και προκαλεί "θρουν" ή "θρόισμα" στων δέντρων τις φυλλωσιές. Η λέξη λοιπόν "θρησκεία" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "Θρήσσα"=Θράκισσα κινούμενη, αυτή δηλαδή η Μυημένη Θράκισσα γυναίκα, που κινείται μέσα στον ενθουσιασμό της από τον παλμό των κραυγών ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ ΕΥΑ στα Καβείρια Μυστήρια ενώ καταλαμβάνεται με ιερή μανία και κραυγάζει συνεπαρμένη από ενθουσιασμό συνεχώς ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ ΕΥΑ. Η λέξη θρησ-κεία προέρχεται από το "Θρήσσα Καβείρια"= Θρήσ-Κα, Θρησ-Κεία (αφού ήταν τα Καβείρια η ιερή Βάση Ροής Ιερών Ανθρώπων). Στα Καβείρια Μυστήρια των Μεγάλων Θεών οι άνθρωποι λάμβαναν "θεραπεία" σε θέματά τους. Έτσι η λέξη "θρησκεία" στην πορεία σημαίνει και τη θεραπεία που λάμβαναν οι άνθρωποι από τους ιερούς τόπους των Καβείρων Μεγάλων Θεών, τους οποίους λάτρευαν!!! Στη συνέχεια, αυτή η λατρεία συνδέθηκε με την πίστη για τα Ιερά Θεών, τα οποία στην προϊστορική κι αρχαία εποχή ήταν αφιερωμένα στην αρμονία του κόσμου=Παράδεισος, μέσα στον οποίο κατοικούν οι άνθρωποι μαζί με τους Θεούς τους!!!Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν στη συνέχεια τους 12 Θεούς τους στον Όλυμπο (ήταν απάτητος για την εποχή τους). Στην πορεία των ανθρώπων οι Θεοί σε κάποιες κοινωνίες τοποθετήθηκαν εκτός της φύσης κι εκτός της κατοικίας των ανθρώπων. Και καθώς περνούσαν τα χρόνια οι άνθρωποι τοποθέτησαν την έννοια Θεός εντός κι εκτός του κόσμου (αυτού του αισθητικού κόσμου, με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας) και δημιούργησαν θρησκείες μονοθεϊστικές με νόμους=δόγματα. Και στην Ανατολή αλλά και στη Δύση η θρησκεία προέρχεται μέσα από το "φόβο" για την πράξη της απερχόμενης ψυχής του ανθρώπου. Αυτός ο "φόβος" συνδέθηκε στην πορεία με την έννοια "θρησκεία" με το ρήμα "θρώσκω"=αναβαίνω και συνδέθηκε με την "τιμή" και λατρεία του Θεού με πίστη σ΄αυτόν.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος απαγορεύει με ποινή θανάτου α)την ελληνική γλώσσα και καθιερώνει την λατινική επισήμως και β) όλοι οι υπήκοοί του ονομάζονται "Ρωμιοί" ή "Ρωμανοί" κι όχι Έλληνες ή Εθνικοί. Στη λατινική γλώσσα η λέξη "religio"=φόβος, ταυτίστηκε στην εποχή του με το "φόβο"= θρησκεία για τα λατρευτικά θέματα. Η λατινική λέξη  "religio", παράγεται από τα λατινικά ρήματα "relegere" και "religare" που σημαίνουν "συνδέομαι, ενώνομαι, δεσμεύομαι", διότι τ ο ρωμαϊκός νόμος=Δόγμα, με τον οποίο καθιέρωσε το 330 μ. Χ. το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας του. Ο χριστιανισμός "συνένωσε μέρη θρησκειών της εποχής" και για να επιβληθεί αιματοκύλησε την ανθρωπότητα. Αυτός λοιπόν ο "φόβος"= "religio" ταυτίστηκε με την έννοια "θρησκεία". Οι λατίνοι συγγραφείς αναφέρουν πως ήταν αληθινός αυτός ο φόβος και γιαυτό προστέθηκε στα συγγράμματά τους η λέξη "vera"=αληθινή, συνδέθηκε με το "vera religio"=αληθινός φόβος, για τα λατρευτικά θέματα. Αυτός ο φόβος επικράτησε στην πορεία ως "αληινή θρησκεία" σε όλες τις θρησκείες επάνω στη γη και οι άνθρωποι, αντιμάχονται μεταξύ τους, για το Θεό, προσπαθώντας να αποδείξουν ποιας θρησκευτικής ομάδας, ο Θεός είναι "αληθινός" και οι άνθρωποι αντί να έχουμε πραγματική αγάπη κι ενότητα, διαχωριζόμαστε για το θέμα "πίστη" ή "μη πίστη" στον ίδιο Θεό. (συνεχίζεται...) 

Nota Kimothoi <kimothoinota@gmail.com>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.