Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΙΖΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΩΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ 5η ΓΙΟΡΤΗ ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Στην αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, τη Δευτέρα 8-4-2019, παρουσιάστηκαν βιβλία, δύο νέων μελών του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.....

1.     Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΡΙΖΟΥ, τα βιβλία :
α) «Περιβόλι (Δερελί) Δομοκού, Ιστορία – Οικονομία – Λαογραφία», που παρουσίασε ο Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. , Νομικός και αρθρογράφος Δημήτριος Μπράνης.
Β) «Περιβολίου (Δερελί) Δομοκού Γενεαλόγιον, ποιοι είμαστε», που παρουσίασε ο Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης Ανδρέας Γ. Κουστούκης.
Η συγγραφή αυτών των βιβλίων ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε, αφού για το Περιβόλι Δομοκού δεν είχε γραφτεί κάποιο βιβλίο, όπως συνέβαινε με άλλα χωριά. Είναι σημαντικό για κάθε χωριό να γίνεται η καταγραφή της ιστορίας του και των χαρακτηριστικών στοιχείων του.
Τα βιβλία αυτά δεν ενδιαφέρουν μόνο όσους σχετίζονται με το Περιβόλι Δομοκού. Υπάρχουν κεφάλαια, όπως η ιστορία, η λαογραφία, το γλωσσάρι, οι παροιμίες, τα παιδικά παιχνίδια, που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον.
2.               Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΩΚΗ, το βιβλίο :
α) «Ο Χαρισματικός Ηγέτης Μωυσής (Η Ηγεσία απ’ τη Θεωρία στην Πράξη), που παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας.
 Στο παρόν βιβλίο γίνεται προσπάθεια σύζευξης της θεωρίας του επιστημονικού πεδίου της Ηγεσίας με την πράξη, αναδεικνύοντας εκείνα τα στοιχεία της θεωρίας που βρήκαν εφαρμογή μέσω της προσωπικότητας του Μωϋσέως, δηλαδή μια ενδελεχής μελέτη περίπτωσης (case study).
Το βιβλίο ως προς τη δομή του χωρίζεται σε τρία μέρη.
Το 1ο μέρος περιλαμβάνει κάποια βιογραφικά στοιχεία του Προφήτου Μωϋσέως, το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε στην Αίγυπτο προ κατά και μετά τη γέννησή του, και τέλος την κύρια πηγή της ανάδειξης των ηγετικών προσόντων του Μωϋσέως και της ζωής του γενικότερα που είναι η Πεντάτευχος.
Το 2ο μέρος περιλαμβάνει εννοιολογικούς προσδιορισμούς του όρου ηγεσία, κατηγοριοποίηση ως προς το τρόπο ανάδειξης των ηγετών, τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι ηγέτες, και το στυλ ηγεσίας που άσκησε ο Μωϋσής για την απελευθέρωση του ισραηλιτικού λαού από την Αιγυπτιακή Δυναστεία και την εγκατάστασή του στη Γη της Επαγγελίας.
Τέλος το 3ο μέρος κάνει ένα απολογισμό του έργου του Μωϋσέως προβάλλοντας τη πνευματική κληρονομιά που άφησε στις επόμενες γενιές και στα επιστημονικά πεδία της ηγεσίας, της νομικής, της θρησκειολογίας, και ειδικά στην Εκκλησία με εκτενή αναφορά σε αυτόν από τους Πατέρες της Εκκλησίας.
 Η ηγεσία του Μωϋσέως αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης και πρότυπο ηγετικής συμπεριφοράς για όλους τους εν ενεργεία ή εκκολαπτόμενους ηγέτες. Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον που αποκτά η ηγεσία του Μωϋσέως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί. Ο πανεπιστημιακός χώρος θα πρέπει να αξιοποιήσει και να εμπλουτίσει το γνωστικό αντικείμενο της ηγεσίας με τη μελέτη του ηγετικού έργου του Μωϋσέως. Η ποικιλία των στυλ ηγεσίας που εφάρμοζε και οι ιδιότητες του χαρακτήρα του με τα οποία ήταν προικισμένος ο Μωϋσής αναμφισβήτητα συνιστούν ένα πλαίσιο αναφοράς και ένα «οπλοστάσιο» για τους διοικούντες τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, τα κράτη και τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.
   Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή-Θεοδώρου και ο πρ. Προϊστάμενος ΓΑΚ –Αρχεία Ν. Φθιώτιδας Δημήτριος Νάτσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.