Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Βαγγέλης Αποστόλου - ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

Β. Αποστόλου: Είναι αδιανόητο οι διαχειριστές των δασών και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να μη συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. ....
Στην παρέμβασή του ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη σημερινή συνέντευξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δάση τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
“Η απομάκρυνση το 1998 της Δασικής Υπηρεσίας από τη δασοπυρόσβεση είχε ως αποτέλεσμα την  εξαφάνιση της πρόληψης και τη θεοποίηση της καταστολής, ειδικά της εναέριας.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αρκετών εναέριων και επίγειων μέσων καταστολής. Δεν μπορεί όμως αυτή η προσέγγιση να αναιρεί, μέχρι του σημείου της κατάργησης, την πρόληψη, ως το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισής του.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία όντως έχει δώσει μεγάλες μάχες όλα αυτά τα χρόνια στην καταστολή, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ σχολαστικά με την πρόληψη, όπως το ίδιο γίνεται και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς τα 20 χρόνια ζήσαμε τραγωδίες και μεγάλες καταστροφές. Οφείλουμε πρώτα να απαντήσουμε στους νεκρούς του Μάτι και στους συγγενείς τους  για πολλά, μα πάνω από όλα στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης .
Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία σας.
Είναι επίσης θετικό ότι σύντομα θα ασχοληθεί με το θέμα και η Επιτροπή Περιβάλλοντος μια και και η Πρόεδρος της Επιτροπής, η συνάδελφος Κατερίνα Ιγγλέση, δεσμεύτηκε για την οργάνωση άμεσα της σχετικής συζήτησης .
Έχω την πεποίθηση ότι και το Πόρισμα της ομάδας εργασίας που ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει θα βάλει το ζήτημα της επανεξέτασης.
Πιστεύω λοιπόν ότι σήμερα εμείς πρέπει να εστιάσουμε στην οργάνωση του τομέα της πρόληψης, τόσο την προηγούμενη των πυρκαγιών όσο και την επόμενη. Μια τέτοια προσέγγιση αναδεικνύει ως βασικό καθήκον για τη Δασική Υπηρεσία την προστασία του δάσους από όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Όλη αυτή η λειτουργία θα την επαναφέρει στην πραγματική της αποστολή και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει απασχόληση για όλο το χρόνο,αξιοποιώντας πλήρως και αποδοτικά όλους, όσους εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση.
Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει σήμερα, οι ασχολούμενοι εποχικά με τη δασοπυρόσβεση, όταν λήγει η αντιπυρική περίοδος να μπαίνουν στο Ταμείο ανεργίας και όχι στην απασχόληση με τη διαχείριση και προστασία του δάσους. Όπως είναι αδιανόητο να μιλάμε μόνο για δασικές πυρκαγιές κι όχι για αγροτοδασικές, όταν τις συνέπειες τις υφίσταται και ο αγροτικός χώρος, αφού κάθε χρόνο χάνει περισσότερα από 50.000στρ. καλλιεργειών.
Με αφορμή αυτές τις επιπτώσεις ζήτησα ως Υπουργός από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και μου κατέθεσε τεκμηριωμένη προσέγγιση, για την οργάνωση της διαχείρισης των αγροδασικών πυρκαγιών, την οποία παρέδωσα στο διάδοχό μου.
Να προσθέσω κλείνοντας ότι όλα αυτά δεν απαιτούν κρατικές δαπάνες. Υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από το ΕΣΠΑ. Ήδη λιμνάζουν 250 εκατ. στο ΠΑΑ για επενδύσεις στα δάση, που τελικά θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, παρά την επιμονη της Ε.Ε.
Αρκεί να πείσουμε με τις προτάσεις μας την Κυβέρνηση, στην πρωτοβουλία που έχει πάρει για τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση σε νέα βάση του τομέα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, να προχωρήσει και στην αναβάθμιση του τομέα πρόληψης των αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Φρονώ ότι πρέπει να προετοιμάσουμε σχετική τροπολογία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.