Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Άρθρο του βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου με θέμα τον ΟΠΕΚΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Ο ΟΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αποτελεί τομή για την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας......
κι αυτό γιατί στη χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ ένα οργανωμένο Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς επίσης, επί σαράντα και πλέον χρόνια δεν υπήρξε καταγραφή και ψηφιοποίηση των επιδομάτων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε έναν προϋπολογισμό για την Αλληλεγγύη ύψους 790 εκατ. ευρώ και μέσα σε τρία χρόνια οικονομικής ασφυξίας τον υπερδιπλασίασε προσεγγίζοντας τα 1.85 δις. Αντίστοιχα, το 2019 οι δαπάνες θα ανέλθουν στα 3 δις, δηλαδή αύξηση σχεδόν 400%.
Η μεγέθυνση αυτή έχει μεγάλη σημασία και για τον νομό μας, καθώς μόνο για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το λαμβάνουν περισσότεροι από 2000 πολίτες της Φωκίδας, αριθμός που ξεπερνά το 5% του εγγεγραμμένου πληθυσμού.
Η αύξηση των δαπανών για την πρόνοια δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια, παράλληλα, όμως, τόνωσαν και τις θέσεις εργασίας. Οι πενήντα τέσσερις (54) υπάλληλοι της πρόνοιας έγιναν ογδόντα (80) επί των ημερών μας, επιπλέον, επτακόσιοι (700) διορίστηκαν στα Κέντρα Κοινότητας με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ με το νομοσχέδιο προικοδοτείται το κράτος με διακόσιους ογδόντα (280) από τους σημερινούς υπαλλήλους του ΟΓΑ που θα ενταχθούν στον ΟΠΕΚΑ. Άρα, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινά με πάνω από χίλιους (1000) υπαλλήλους, εκεί που είχε πενήντα τέσσερις (54). Και αυτό αποτελεί μεγάλη ανάσα αλληλεγγύης για τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και άλλα κράτη, εδώ και χρόνια έχουν ψηφιοποιήσει την κοινωνική τους πρόνοια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας, προτιμούσαν να έχουν τον πολίτη έρμαιο του κάθε δημάρχου, Βουλευτή, 'πολιτευτή', προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα που το ίδιο το Σύνταγμα του κατοχυρώνει ως πολίτη. Μέχρι τώρα υπήρχαν τουλάχιστον 150 επιδόματα που έδιναν όλες οι αρχές, δήμοι, περιφέρειες, Υπουργεία, οργανισμοί, της χώρας μας, χωρίς να μπορεί το κράτος να κάνει καμία διασταύρωση και χωρίς να μπορεί ο κάθε πολίτης να πηγαίνει με αξιοπρέπεια και να παίρνει ότι δικαιούται, ξέροντας και έχοντας εμπιστοσύνη, ότι δεν παρεμβαίνει κανένας πουθενά.
Το νέο σύστημα θα είναι ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία» και τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, να έχει την δυνατότητα κάθε πολίτης να μαθαίνει με ακρίβεια ποια επιδόματα ή υπηρεσίες δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που «τρέχουν» στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει και μπορεί να πάρει μέρος.
Φυσικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΑ αφορά τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα 240 Κέντρα Κοινότητας που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε εκατοντάδες Δήμους ανά την επικράτεια, όπου οι πολίτες με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες. Οι απαντήσεις δίνονται άμεσα: Ο καθένας μπορεί να μάθει για τα εισοδήματά, την περιουσία, τα παιδιά του, τα επιδόματα που παίρνει, τις δυνατότητες σε φτηνό ρεύμα, νερό, για το αν δικαιούται θέση σε βρεφονηπιακό το παιδί του, αν δικαιούται τρόφιμα ή υπηρεσίες. Σε ποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μπορεί να συμμετέχει, ποιο πρόγραμμα τρέχει στην εκπαίδευση ή ποιο πρόγραμμα για εξειδίκευση.
Και αυτό το σύστημα προετοίμασε με εξαντλητική διαβούλευση η Κυβέρνηση, προκειμένου ο ΟΠΕΚΑ, να μπορεί να γίνει άμεσα εξαιρετικά χρήσιμος, αναπόσπαστο κομμάτι της νέας εποχής για την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες έρχεται να επανεπιβεβαιώσει την ευαισθησία της Κυβέρνησης και να ενισχύσει τα δείγματα γραφής που μέχρι τώρα έχουμε δώσει και αναγνωρίζονται από τον ελληνικό λαό. Αποτελεί δε, ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ, στην προσπάθεια άσκησης μιας δίκαιης, διαφανούς και ισόνομης κοινωνικής πολιτικής.
Άμφισσα, 8/3/2018
Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.