Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025....

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ Του Κώστα Δ. Τριανταφύλλου.


Ο ιδιωτικός ηλεκτροφωτισμός των χωριών μας , αρχικά, πραγματοποιήθηκε την δεύτερη και τρίτη δεκαετία του περασμένου 20ου αιώνα. Οι επιχειρήσεις που ίδρυσαν κάτοικοι της περιοχής έπαψαν να λειτουργούν μετά την ηλεκτροδότηση των οικισμών από την ΔΕΗ, στα μέσα της δεκαετίας του 1950......

Η Αμφίκλεια προηγήθηκε στην ίδρυση εταιρείας ηλεκτροδότησης και ακολούθησαν, κατά σειρά, η Πολύδροσος, το Κηφισοχώρι και η Ελάτεια. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Αμφίκλεια, το Κηφισοχώρι και την Ελάτεια ήταν ηλεκτροκίνητες. Εκείνη της Πολύδροσου ήταν υδροκίνητος, αφού υπήρχαν άφθονα νερά.

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


Από έρευνα σε φύλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και σε άλλες γραπτές πηγές προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

--- Πρώτη  η Αμφίκλεια απέκτησε, το 1913 ηλεκτροφωτισμός.  Δεν αναφέρεται, όμως, ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Το 1929  η εταιρεία ηλεκτροδότηση  της κωμόπολης που είχε  4.024 κατοίκους.  Η Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στην Αμφίκλεια, το 1937 ήταν  35.800 kwh . (1).


Το 1926 ηλεκτρικό φωτισμό είχαν οι δημόσιες υπηρεσίες σ΄  αυτό.  Το χρόνο εκείνο ο υπουργός Συγκοινωνιών είχε εγκρίνει, κατ’ αποκοπή το ποσόν  των «τεσσαράκοντα εννέα» δραχμών, για τον ηλεκτροφωτισμό του ταχυδρομικού τηλεγραφικού γραφείου Δαδιού.
 Το 1931 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (2) (ΦΕΚ 22/Α/30-1-1931) η Ανώνυμος Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας  παίρνει από το υπουργείο Συγκοινωνιών «απλήν άδειαν ηλεκτρικής εγκατάστασης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος εν τη κωμοπόλει Αμφικλείας, ..»

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ

Πρώτος ηλεκτρικός φωτισμός σπιτιών στην Πολύδροσο έγινε το 1925 .  Η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έγινε σε 300 οικίες –τόσες είχε η Σουβαλα-από τον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που ανήκε στην Ομόρρυθμο Εταιρεία « Αφοί Γ. Αδαμόπουλοι και Σία» που ίδρυσαν το προηγούμενο χρόνο (3). Η επωνυμία της εταιρείας ήταν «Λευκός Άθραξ» και η δραστηριοποίησης της αφορούσε τους τομείς:
1) Το άλεσμα σταριού και καλαμποκιού.
2) Την επεξεργασία  βαμβακιού και
3) Την  παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για  φωτισμό.
Στα επόμενα χρόνια οι Αδελφοί Αδαμόπουλου πήραν, διαδοχικά, δύο απλές άδειες για ηλεκτρική εγκατάσταση παραγωγής και διανομής ρεύματος.


Την πρώτη το 1928 για την «.. παραγωγή και διανομή ρεύματος εν τη κωμοπόλει Σουβάλας (Παρνασσίδος)…» (4).
 Την δεύτερη το 1934 για την παραγωγή και διανομή  ρεύματος «εν τη κωμοπόλει Πολυδρόσου». Η  άδεια, διάρκειας 10 ετών, είχε 19 άρθρα, τα οποία αφορούσαν, μεταξύ άλλων. (5).
-- Την χορήγηση ρεύματος και την επάρκεια φωτισμού και ειδικότερα για φωτισμό σε ιδιώτες, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές υπηρεσίες.
-- Τον τρόπο υπολογισμού της τιμής του ρεύματος.
-- Τις ευθύνες του αναδόχου.
-- Την σταθερότητα φωτισμού και η πτώση της τάσης.
-- Την διακοπή παροχής ρεύματος.
Το 1929                                


ΚΗΦΙΣΟΧΩΡΙ

Άδεια για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στο Κηφισοχώρι  είχε δώσει στον Βαϊτσο Κ . Βαϊτσο, στις αρχές του Απριλίου του 1930, το υπουργείο Συγκοινωνίας. Οι σχετικοί όροι είχαν καθορισθεί  με υπουργική , ενώ στο σκεπτικό του  Προεδρικού Διατάγματος (6) αναφέρεται ότι ο Βαϊτσος είχε καταθέσει εγγυητική επιταγή ποσού 20.000 δρχ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


ΕΛΑΤΕΙΑ

Με προεδρικό διάταγμα ,που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7) δόθηκε άδεια για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελάτεια. Η άδεια είχε εκδοθεί  μετά από αίτηση των  Δημ.  Μπερώτα κα Παναγιώτη Αγγγελή, οι οποίοι κατέθεσαν εγγυητική επιστολή 20.000 δρχ. στο Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων, που αποσκοπούσε στην τήρηση των όρων που είχε καθορίσει το υπουργείο Συγκοινωνιών. Αυτή η επιχείρηση λειτούργησε μέχρι της ηλεκτροδότησης των χωριών της περιοχής μας από τη ΔΕΗ.

ΠΗΓΕΣ

1. Ν. Παντελάκης . Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδος. (1889-1956). Μορφωτικό  Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Αθήνα. 1991.
 2. ΦΕΚ 97/18-3-1926.
3. lispolydrosou.blogspot.gr
4. ΦΕΚ 50 /Α/3-4-1928
5. ΦΕΚ 432/Α/15-12-1934.
6. ΦΕΚ 102/Α/7-4-1930
7. ΦΕΚ 251/Α/24-7-1930

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.