Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Το σπήλαιο βρίσκεται στα νότια της Πολύδροσου και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή, στο λόφο πάνω από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού......



Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται είτε από μονοπάτι το οποίο ακολουθεί τη ρεματιά στην αριστερή όπως φαίνεται από το χωριό πλευρά του λόφου και το οποίο αφήνουμε λίγο μετά το μαντρί για να ανηφορίσουμε προς τα δεξιά και να φτάσουμε στο σημείο του σπηλαίου, είτε από τη δεξιά πλευρά του λόφου ακριβώς πάνω από την πηγή, ακολουθώντας το φαρδύ μονοπάτι.
Μετά από περπάτημα 20 περίπου λεπτών αφήνουμε το μονοπάτι και ανεβαίνουμε προς τα αριστερά όπου υπάρχουν δύο μαντριά για να φτάσουμε τελικώς στο στόμιο του σπηλαίου, το οποίο δεν είναι αρκετά εμφανές και βρίσκεται στη βάση ενός βράχου.
Αν και η δεύτερη πρόσβαση είναι αρκετά μακρύτερη, είναι προτιμότερη, γιατί είναι λιγότερο κουραστική λόγω της κλίσεως του εδάφους και λιγότερο επικίνδυνη.
Το στόμιο του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1 x 0,5μ. περίπου. Από το στόμιο ανοίγεται βάραθρο βάθους 55,5μ. Σε βάθος 19,90μ. υπάρχει τοποθετημένο καρφί πάνω από μικρό πατάρι. Από το καρφί και σε βάθος 10,40μ. υπάρχει δεύτερο πατάρι από το οποίο μπορεί κανείς να κατέβει ή από αριστερά ή από δεξιά. Από το σημείο αυτό το δάπεδο βρίσκεται σε βάθος 25,20μ. έχει κλίση περίπου 350 και είναι καλυμμένο με πέτρες 10 Χ 15εκ. Ανηφορίζοντας περί τα 27μ. δεν υπάρχει πλέον αυτό το κατά πάσα πιθανότητα απ' έξω φερτό υλικό, και το τελευταίο τμήμα μήκους 17,60μ. έχει σταλακτίτες πάνω στους οποίους υπάρχει πολύ γκουανό (περιττώματα νυχτερίδων).

Αντιθέτως εάν κατηφορίσουμε μετά από 35μ., πάντα σε ίδιο υλικό, αρχίζει το τελευταίο και ωραιότερο τμήμα του σπηλαίου το οποίο έχει μικρότερη κλίση με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι τελευταίοι έχουν δημιουργηθεί επάνω σε πολύ μεγάλους ογκόλιθους πεσμένους σίγουρα από την οροφή. Το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 5-7μ. το δε μήκος της αίθουσας αυτής είναι 58 περίπου μέτρα και το πλάτος 42 μ.

Γεωλογία - υδρογεωλογία:
Το όλο σπήλαιο έχει διανοιχτεί κατά μήκος στρωμάτων του ασβεστόλιθου κρητιδικής ηλικίας. Η δημιουργία του συνδέεται κατά πασά πιθανότητα με τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του σπηλαίου. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του σπηλαίου και επιφάνειας των υδάτων, προφανώς από τις κατολισθήσεις παλαιοτέρων χρόνων, που έχουν κλίσει κάθε δίοδο.

Αρχαιολογία:


Παρά την ύπαρξη στη περιοχή της κοινότητας Πολύδροσου αρχαιολογικών καταλοίπων κλασσικής και βυζαντινής εποχής, το ίδιο το σπήλαιο δεν παρουσιάζει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον.












1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ,ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ...... ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ.{...} ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ??
    ΑΥΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ...... ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
    ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.........ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΖΒΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ..... ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ....
    ΕΓΩ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.... ΑΓΝΟΟΥΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ..........ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ .
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΑ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.