Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:ΑΠΟ ΤΑ 11 ΜΕΛΗ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ....1 ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ


Συνεδρίαζε Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών την Παρασκευή 30/6 στην Άμφισσα. Η συνεδρίαση δεν έγινε λόγο μη απαρτίας......

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για της 13:00 μεσημέρι. Από τα μέλη της επιτροπής ενεφανίσθη η Αντιδήμαρχος μόνο και η Αρετή Μπασδέκη η οποία δουλεύει στην διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Τα ονόματα των μελών της επιτροπής, όπως αυτά εμφανίζονται στην πρόσκληση που έστειλε η Αντιδήμαρχος.

κ. Νικόλαος Μολιώτης, Αντιδήμαρχος.
κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου, Αντιδήμαρχος .
κ. Αθανάσιος Τσονάκας, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα Πονήρη, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Παναγιώτα Κασούτσα, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Γεώργιος Δρακάκης, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Γεώργιος Ιωσηφίδης, Δημ. Σύμβουλος.
κ. Δημήτριο Τρικούζα
κ. Παναγιώτη Λάιο

Η Γιώτα Κασούτσα είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης διότι θα έλειπε, αλλά της αρνήθηκαν την αναβολή γιατί είχαν καλέσει τον Πρόεδρο του ΣΠΟΑΚ κο Χαλβατζή και τον Θύμιο Σκαρίμπα πρόεδρο της ΑΛΚΥΩΝ. Οι δύο καλεσμένοι ήρθαν αλλά δεν ήρθαν όλοι οι άλλοι.
Παρών ήταν ο Παν. Μέγγος  εκπροσωπώντας την παράταξη ΄΄Πολίτες στο Προσκήνιο΄΄ από την στιγμή που θα έλειπε η Γιώτα Κασούτσα.
Αυτά τα ωραία για την ιστορία.

Η Εισήγηση από την Πρόεδρο της επιτροπής και οι προτάσεις της Γιώτας Κασούτσα
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Αντιδήμαρχος Δελφών - Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
Τριανταφυλλιά Πιλάλα-Τσακίρη
ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ»

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κλειστή και πολύ βαθιά θάλασσα που σχηματίζεται ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, δυτικά του Ισθμού της Κορίνθου.
 Αρχίζει από το Ιόνιο πέλαγος, δυτικά, και καταλήγει στον Ισθμό της Κορίνθου, ανατολικά. Διακρίνεται σε δύο επιμέρους τμήματα, τον Πατραϊκό και τον κυρίως Κορινθιακό, με συνολικό μήκος 127 χιλιόμετρα.
Ο Κορινθιακός Κόλπος περιβάλλεται από τις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας στα βόρεια, Βοιωτίας στα βορειοανατολικά, Αττικής στα ανατολικά, Κορινθίας στο νοτιοανατολικό μέρος και Αχαΐας στο νοτιοδυτικό.
Ο Κορινθιακός Κόλπος , είναι μια κλειστή  θάλασσα που αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Παράκτιες περιοχές του ανήκουν στο Δίκτυο Natura,ενώ στη θάλασσα βρίσκουν καταφύγιο πλήθος υδρόβιων οργανισμών μεταξύ των οποίων τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας. Σε περιοχές του Κορινθιακού βρίσκονται σπάνια και προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως οι «κήποι» των κοραλλιών και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος αφού ο Κορινθιακός αποτέλεσε δίαυλο επικοινωνίας και πολιτισμού από τα πανάρχαια χρόνια. Δελφοί, Κόρινθος, Ναύπακτος, Σικυών, Αίγιο, Γαλαξίδι, είναι μερικές από τις πόλεις που άνθισαν στις ακτές.
Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του Κορινθιακού στήριξαν και στηρίζουν σημαντική αγροτική, αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα.
Σήμερα όμως, το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ρύπανση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες κι αυτό οφείλεται στην πολύ αργή ανανέωση των υδάτων του.
Η κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντίριου διευκόλυνε την επικοινωνία, αλλά επιβράδυνε ακόμη περισσότερο την κίνηση των υδάτων και των θαλάσσιων ειδών.
Επί δεκαετίες, η κλειστή αυτή θάλασσα και οι ακτές της επιβαρύνονται και υποβαθμίζονται από:
-Βαριές βιομηχανίες αλλά και μικρότερες μονάδες όπως ελαιοτριβεία, τυροκομεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ., αποβάλλουν τεράστιες ποσότητες στερεών, υγρών και αέριων ρύπων. Γεωργικά φάρμακα μέσω των επιφανειακών απορροών καταλήγουν στη θάλασσα.
-Υπεραλίευση και συρόμενα εργαλεία οδηγούν σε καταστροφή του βυθού και αφανισμό του γόνου των ψαριών, των κοραλλιών, των δελφινιών. Μαζί με τη ρύπανση και τις αλλαγές στην παράκτια ζώνη συμβάλλουν στον διαρκή περιορισμό της ιχθυοπανίδας του κόλπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των ισορροπιών του οικοσυστήματος, με συνέπεια τα τέσσερα είδη δελφινιών (το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο) που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου και ιδιαίτερα το κοινό δελφίνι, που έχει ήδη εξαφανισθεί από πολλές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, να απειλείται θανάσιμα λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της ρύπανσης από χημικά και βαρέα μέταλλα.
-Μεγάλη οικιστική πίεση, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές από τις κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και λυμάτων υποβαθμίζει το χώρο και μελλοντικές δραστηριότητες, επιτείνει τη διάβρωση και τη ρύπανση, καταστρέφει πολύτιμους χώρους για σημαντικά θαλάσσια είδη. Στη θάλασσα του Κορινθιακού απορρίπτονται ακόμη, χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε επεξεργασία, αστικά λύματα ικανού αριθμού παράκτιων οικισμών, καθώς επίσης και απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαοκτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό.
 -Μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, εκτροπές των μεγάλων ποταμών στην ευρύτερη περιοχή (Μόρνος, Εύηνος) και εκτεταμένες αμμοληψίες από τις παραλίες, προκαλούν ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες, στερούν υδατικούς πόρους αλλά και φερτά υλικά από τις ακτές συμβάλλοντας στη διάβρωσή τους.
Είναι απαραίτητο να συνταχθεί σύγχρονη μελέτη από επιστήμονες εμπλεκόμενων ειδικοτήτων και αντικειμένων που να προβλέπει τον χαρακτηρισμό του ως θαλάσσια Προστατευμένη Περιοχή καθώς και εμπεριστατωμένη Έρευνα και καταγραφή της κατάστασης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων του – ως και Μέτρα για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και την περιβαλλοντική διαχείριση.
1. Την προώθηση του αποτελεσματικού ελέγχου όλων των πηγών ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου.
2. Την επεξεργασία όλων των μορφών λυμάτων που καταλήγουν σ’ αυτόν. Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης απορριμμάτων σε όλες τις κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού. Προγράμματα για την πλήρη ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.
 3. Τον διαρκή έλεγχο των νερών του Κορινθιακού με συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις σε πλήρως εξοπλισμένα χημικά εργαστήρια.
4. Τον καθορισμό του Κορινθιακού ως προτύπου θαλάσσιου καταφυγίου, που θα προστατεύσει τα αποθέματα ψαριών από την υπεραλίευση.
5. Την αποκατάσταση της ρύπανσης που έχει μέχρι τώρα υποστεί και την προστασία του από κάθε μελλοντική υποβάθμιση.
6. Απαγόρευση της χρησιμοποίησης θαλάσσιου νερού για την ψύξη οιασδήποτε εργοστασιακής εγκατάστασης. Σε αντίθεση με την υπερσυγκέντρωση ενεργειακών εγκαταστάσεων ζητάμε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης ήπιων μορφών με σεβασμό στο περιβάλλον.
7. Ολοκλήρωση χωροταξικών σχεδίων των Δήμων (ΣΧΟΟΑΠ- ΓΠΣ) του Κορινθιακού.
Οι προτεινόμενες ενέργειες από το Δήμο Δελφών είναι:
1.      Αίτημα του Δήμου Δελφών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να ενταχθεί ο Κορινθιακός Κόλπος στο σύνολο του στο δίκτυο των θαλασσών Natura.
2.      Αίτημα προς την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας να ενισχύσει το αίτημα ενεργοποιώντας όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο και μεταφορά όλων των αιτημάτων μέσω ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
3.      Ενίσχυση του αιτήματος του Δήμου Δελφών μέσα από το Δίκτυο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών & Νήσων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, PARACTION.


          Η Αντιδήμαρχος Δελφών
Δημοτική Ενότητα Ιτέας  & Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
Τριανταφυλλιά Πιλάλα-Τσακίρη

Προτάσεις που κατέθεσε η Γιώτα Κασούτσα για τους ΄΄ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ΄΄
Προς την                                                                                 
      Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
      κατά την συνεδρίασή της την Παρασκευή 30/6/2017 ως αναφορά το θέμα:
      «Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου»

Παρατηρήσεις - Σχολιασμοί
Σχολιάζοντας την εισήγηση όπως αυτή εισάγει και τεκμηριώνει το θέμα, πρέπει να ομολογήσουμε πως σε ορισμένα της σημεία είναι ασύνδετη. Διαβάζουμε μάλιστα σε αυτή αυτούσιες παραγράφους από δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν με αναφορά στον Κορινθιακό Κόλπο. Καλό θα ήταν στα μέλη της Επιτροπής του Δήμου, να είχαν παρουσιαστεί οι πηγές που χρησιμοποίησε η εισήγηση.
Οι αναφορές που γίνονται σε αυτή είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα συμφωνήσουμε.
Η εισήγηση προτείνει όμως να πάρουμε απόφαση για το γενικό πλαίσιο και ζητάει να χαρακτηριστεί ο Κορινθιακός Κόλπος περιοχή NATURA από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. ΄
Το αίτημα αυτό είναι σημαντικό και η ανακήρυξη του Κορινθιακού Κόλπου σε προστατευόμενη Περιοχή NATURA είναι ένα πρώτο καλό βήμα, αν και από μόνο του δεν αρκεί.
Εξ άλλου γνωρίζουμε πως η υπόθεση αυτή, δηλαδή της ανακήρυξης του Κορινθιακού Κόλπου σε προστατευόμενη περιοχή, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από ομάδα επιστημονικών συμβούλων του Υπουργείου και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.
Γι αυτό το αίτημα του Δήμου λοιπόν, έχει ήδη αποφασιστεί η θετική του εξέλιξη ακόμα και εάν εμείς δεν αποφασίσουμε σήμερα.
Εφόσον όμως εισάγεται από στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, είναι ευκαιρία να το δούμε αναλυτικά και ουσιαστικά και να μην εξαντληθούμε μόνο σε μια αίτηση προς την Κεντρική Διοίκηση για μια ειλημμένη απόφαση.
Να επικεντρωθούμε δηλαδή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός κόλπος και αφορούν δραστηριότητες που διεξάγονται στο Δήμο μας και επηρεάζουν αρνητικά το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Να αποφασίσουμε σήμερα και να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την ανάληψη από τον Δήμο Δελφών ,συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τη αειφόρο διαχείριση που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του Κ.Κ..
Η ενέργειά μας αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καρποφόρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας έχουν απασχολήσει θέματα με ένταση όπως: α) Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί που έχουν φυσικό αποδέκτη τον Κορινθιακό Κόλπο, β) Οι Ιχθυοκαλλιέργειες, γ) Η διαμόρφωση των Ακτών, δ) Η μεταλλευτική δραστηριότητα στο παράκτιο μέτωπο και τα απόβλητα αυτής.
Η παράταξή μας για όλα τα παραπάνω έχει εισηγηθεί στο παρελθόν διάφορες λύσεις και μέτρα που πρέπει να παρθούν, τεκμηριώνοντας κατά την άποψή μας επαρκώς τις συγκεκριμένες θέσεις μας.

Προτείνουμε:
1.      Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών να αποφασίσει θετικά για την 1η πρόταση της εισήγησης.
2.      Να αποφασίσει πως διεκδικεί όλα όσα αναφέρει η εισήγηση στην τεκμηρίωσή της με έκδοση σχετικής Διακήρυξης του Δήμου Δελφών.
3.      Να αποφασίσει πως σε άμεσο χρόνο, ορίζοντας ημερομηνία συνεδρίασης, θα πάρει συγκεκριμένες θέσεις για προβλήματα όπως:
•        Α)Οι βιολογικοί καθαρισμοί Ιτέας & Γαλαξιδίου με αποδέκτη τον Κορινθιακό Κόλπο. Τρόποι αντιμετώπισης της συνεχούς ρύπανσης λόγο κακής λειτουργίας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για τον Βιολογικό Γαλαξιδίου έχει επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο στον Δήμο μας.
•        Β) Τους τρόπους παρέμβασης στις ακτές και τις παραλίες λουόμενων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για την διαμόρφωση των Ακτών πριν το καλοκαίρι είναι επιεικώς απαράδεκτες, βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον των ακτών και επηρεάζουν την ποιότητα των νερών.
•        Γ) Ο καθορισμός του ορίου αδειών για Ιχθυοκαλλιέργειες στις ακτές του Δήμου Δελφών. Να καθοριστεί ποιο θα είναι το αποδεκτό εύρος των Ιχθυοκαλλιεργειών από τον Δήμο μας.
•        Δ) Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της επιβάρυνσης του Κορινθιακού κόλπου και του παράκτιου περιβάλλοντος, από την δράση των Μεταλλευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί. Επίσης καθορισμός του εύρους αποδοχής αδειών εργασιών και δραστηριοτήτων σε ακτές και θάλασσα.
•        Ε) Την ενίσχυση μέτρων για την παράνομη αλιεία και μέτρα αντιμετώπισης της υπέρ αλίευσης.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να απασχολήσουν την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, αλλιώς αποφάσεις όπως η σημερινή το μόνο που θα προσφέρουν είναι ένα ευήκοο μήνυμα και τίποτα περισσότερο.
Ουσιαστική παρέμβαση, για το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου μας, θα υπάρξει μόνο όταν εμείς ως Δήμος, πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις διαχείρισης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην  κοινή, με τους περί τον Κορινθιακό Δήμους, προσπάθεια να προστατευτεί ο Κορινθιακός.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας                                     Άμφισσα 30/6/2017
Η δημοτική σύμβουλος
Γιώτα Κασούτσα
Της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.