Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εορτασμός της Επανάστασης του 1878 στο Παλαμά Δομοκού


Με τη δέουσα επισημότητα γιορτάστηκε η Επανάσταση του 1878 στο Παλαμά Δομοκού, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, παρουσία του Δημάρχου Δομοκού κ. Δημ. Τζιαχρήστα, του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Αθαν. Μιχελή, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθαν. Καρακάντζα, του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Ιωάν. Χριστοδούλου, των τοπικών αρχών και των μαθητών Δομοκού.....


   Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνος δέηση στο Ηρώο της πλατείας για τους πεσόντες αγωνιστές της Επανάστασης.
   Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος – αρχαιολόγος κ. Σπύρος Μπαϊκούσης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « Μέχρι το 1881 η Όθρυς ήταν το σύνορο για την περιοχή Δομοκού και της Θεσσαλίας που βρίσκονταν ακόμα υπό Οθωμανική Κατοχή. Στις 7 Μαρτίου του 1878, στο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Παλαμά Δομοκού, πρόκριτοι των γύρω χωριών συγκεντρώθηκαν και οργάνωσαν μια προσωρινή Διοίκηση (Δημήτριος Κόκκινος, Α. Καραμπότσης, Χρήστος Κυρίτσης, Φ. Χριστοδούλου, Δ. Ζαχαρής, Ανδρέας Νικολάου και Ελευθέριος Αθανασίου) και υπέγραψαν Επαναστατική Προκήρυξη, που απευθύνονταν προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, με την οποία δήλωναν την απόφασή τους να πολεμήσουν μέχρι θανάτου, προκειμένου να πετύχουν την ένωσή τους με την Ελλάδα.

Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν με τους Τούρκους, έφεραν τις πρώτες νίκες (Αίδαμουσλί, Καραντζιάλι, Ταμπακλί), αλλά τελικά σταμάτησαν οι εχθροπραξίες κάτω από την πίεση της Κυβέρνησης Κουμουνδούρου και τις διαβεβαιώσεις της Αγγλίας για προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος.
Μετά από 3 χρόνια, το 1881, οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχωρούν οριστικά στην Ελλάδα τη Θεσσαλία. Στις 8 Αυγούστου 1881, ο Δομοκός πανηγυρίζει την απελευθέρωσή του. Έτσι δικαιώθηκε ο ξεσηκωμός και η θυσία των αγωνιστών, που ξεκίνησαν τον αγώνα τους από το Παλαμά Δομοκού».
   Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τους τοπικούς φορείς του Δήμου Δομοκού.
   Οι Παλαμιώτες και οι Παλαμιώτισσες, καθώς και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Δομοκού τιμούν και στηρίζουν τον εορτασμό, που καθιερώθηκε από το 1988, αισθάνονται υπερήφανοι για το ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή τους και συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

                                                     Κώστας  Τσιαλαφούτας

                                                                Δάσκαλος  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.