Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ..."Αναμετρήσου με τον φασίστα που κρύβεις μέσα σου. Φίλε . Δώσε φωνή στους φόβους σου. Άκου από τι προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ο εαυτός σου. Άνοιξε διάπλατα τις πληγές σου και κοίτα τι κρύβεται μέσα. Στον καρπό της ψυχής σου..... ".

....Στον καρπό της ψυχής σου. Σ’ αυτό που εναγωνίως προσπαθείς να δώσεις διαστάσεις. Σ’ αυτό που αγωνίζεσαι να ονομάσεις φυσικό.."

Αγάπα τον φασίστα εαυτό σου κι ίσως καταφέρεις .......

κάποια στιγμή ν’ αγαπήσεις και τον πλησίον σου. Άσε τα ηθικολογικά τσιτάτα και τις επιδείξεις ισχύος. Τίποτα απ’ αυτά δεν σε επιβεβαιώνει. Τίποτα απ’ αυτά δεν σε διαχωρίζει από την φυλή που ονομάζεται ανθρωπότης.


Γίνε κλαδί και όχι τσεκούρι. Γίνε ανάσα κι όχι κατακλυσμός.


Φίλε. Η ζωή απλώνεται μπροστά σου. Να την ξεζουμίσεις. Να την απολαύσεις. Να την κυριαρχήσεις. Μη σπαταλάς το δώρο της φύσης σ’ αγώνες μπρα- ντε- φέρ με τις αγωνίες και τις ελλείψεις σου. Και κυρίως, μη ρίχνεις το βάρος της ελαφρότητάς σου στις πλάτες των άλλων. Όσο κι αν βαρέσεις τον καθρέφτη, η φάτσα σου το ίδιο θα δείχνει.

Χάρισε λίγη ομορφιά σ’ αυτή την χαραμάδα του χρόνου, στην οποία έλαχε να ζήσεις.

 Πανικοβάλλεσαι με την οικειότητα των άλλων. Σε τρομάζει το πόσο όμοιος είναι αυτός που ονομάζεις ξένο. Γιατί; Ποια ρωγμή σφαδάζει όταν ακούς να σε φωνάζει αδερφό; Ποια αδυναμία προσπαθείς να κρύψεις μέσα από παραστάσεις ωμής βίας και σφαγών;

 Φίλε. Το φίδι που μπλέκεται στα πόδια σου. Είσαι εσύ. Είσαι εσύ που κλαίς κρυφά την νύχτα. Είσαι εσύ που κρύβεσαι πίσω από προσωπεία και σημαίες, λες και είναι το βυζί της μάνας ή η προστατευτική αγκαλιά του πατέρα.


Φίλε. Γίνε ο άνθρωπος που ονειρεύεσαι για τους άλλους. Γίνε εσύ η αλλαγή. Γίνε το στήριγμα και όχι η κρεμάλα.

 Φίλε. Δεν είσαι το θηρίο που λυμαίνονται κάποιοι. Είσαι άνθρωπος. Είσαι κι εσύ ένα από τα δισεκατομμύρια αστέρια αυτής της γης. Είσαι ο αδερφός. Ο φίλος. Ο σύντροφος. Ο ελάχιστος στον κυκεώνα των ελάχιστων. Είσαι αυτό που βλέπεις στα μάτια του γείτονά σου.
Παρ’ το απόφαση. Εσύ είσαι ο ξένος για τον τσακισμένο σου εαυτό.


Ο  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ  ΚΑΙ  ΟΙ  "ΤΡΥΠΕΣ" ΣΤΗΝ ..."Μάσκα  που  κρύβεις"




Πριν λυτρωθείς απ’ τα δάκρυα που πνίγεις
Πριν σε προδώσει η μυρωδιά της φωτιάς
Πριν τυλιχτείς στις αλυσίδες της θλίψης
Πριν αρνηθείς τις μαχαιριές της χαράς

Πριν σε τρομάξει το τραγούδι και φύγεις
Προτού χαθείς στην αγκαλιά μιας σκιάς

Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις

κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς

                                             ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ


 Ο Ζακ Λακάν (γαλλ.:Jacques Marie Émile Lacan) (13 Απριλίου 1901 - 9 Σεπτεμβρίου 1981) ήταν Γάλλος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος, που θεωρήθηκε ως «ο πιο αμφιλεγόμενος ψυχαναλυτής μετά τον Φρόυντ». Οργανώνοντας ετήσια σεμινάρια στο Παρίσι από το 1953 ως το 1981, ο Λακάν επηρέασε πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες Γάλλων διανοούμενων στις δεκαετίες του 1960 και 1970, ιδιαίτερα όσους σχετίστηκαν με τον μεταδομισμό. Οι ιδέες του άσκησαν σημαντική επίδραση στην κριτική θεωρία, τη λογοτεχνική θεωρία, τη γαλλική φιλοσοφία του 20ού αιώνα, την κοινωνιολογία, τη φεμινιστική θεωρία, τη θεωρία κινηματογράφου και την κλινική ψυχανάλυση.


Πρώτα χρόνια

Ο Λακάν γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά των Εμιλί και Αλφρέ Λακάν. Ο πατέρας του ήταν ένας επιτυχημένος έμπορος σαπουνιών και ελαίων. Η μητέρα του ήταν φλογερή ρωμαιοκαθολική – ο νεότερος αδερφός του μπήκε σε μοναστήρι το 1929 και ο ίδιος παρακολούθησε το ιησουϊτικό κολλέγιο Stanislas. Στις αρχές του 1920 ο Λακάν παρακολούθησε πολιτικές συναντήσεις της Action Française, δεξιού πολιτικού κινήματος, για το οποίο αργότερα άσκησε αυστηρή κριτική και γνώρισε τον ιδρυτή του Τσαρλς Μορρά (Charles Maurras). Μέχρι τα μέσα του 1920, ο Λακάν είχε απογοητευτεί από τη θρησκεία κι είχε γίνει άθεος. Ήρθε σε σύγκρουση με την οικογένειά του γι’ αυτό το θέμα.                                    

 Στα 1920, καθώς απορρίφθηκε ως πολύ αδύναμος για στρατιωτική θητεία, εισάγεται στην ιατρική σχολή και το 1926 ειδικεύεται στην ψυχιατρική στο νοσοκομείο Αγία Άννα του Παρισιού. Τον ενδιέφεραν ιδιαιτέρως οι φιλοσοφικές θεωρίες των Καρλ Γιάσπερς (Karl Jaspers) και Μάρτιν Χάιντεγκερ (Martin Heidegger) και παρακολούθησε σεμινάρια για τον Χέγκελ (Hegel) από τον Κογιέβ (Alexandre Kojève).


Βιβλία στα ελληνικά

    (1982) Το σεμινάριο XI
    (1987) Η οικογένεια
    (2005) Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση
    (2008) Οι ψυχώσεις
    (2008) Τα ονόματα του Πατρός
    (2009) Η διδασκαλία μου
    (2010) Απαντήσεις
    (2010) Το σεμινάριο για το κλεμμένο γράμμα
    (2011) Ακόμη Encore
    (2011) Ο θρίαμβος της θρησκείας και λόγος προς τους καθολικούς
    (2014) Το αντίστροφο της ψυχανάλυσης
    (2015) Ο ατομικός μύθος του νευρωτικού
    (2015) Μιλάω στους τοίχους


 TA ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΠΟ  ΤΗ  "ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ". Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ  ΤΗΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ  ΑΠΟ  ΕΜΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.