Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο ήρωας που δολοφόνησε η πατρίδα. Ποιους κατηγόρησε ο Μακρυγιάννης για τη δολοφονία του: «Ο Κωλέττης, αυτόν τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον του Δυσσέως»...

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν ένας ήρωας που αφιερώθηκε με πάθος στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά είχε άδοξο τέλος. Ο Ανδρούτσος μεγάλωσε στην αυλή του Αλή Πασά, δεν δίστασε όμως με την έκρηξη της επανάστασης να στραφεί εναντίον των Τούρκων. ....
Ωστόσο, οι συνεχείς συγκρούσεις του με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής οδήγησαν σε πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Λίγοι γνωρίζουν ότι ακόμη και στον ίδιο το Νικηταρά είχε προταθεί να δολοφονήσει τον φίλο και συμπολεμιστή του, τον Ανδρούτσο. 

ανδρουτσοςΑπογοητευμένος από την αχαριστία και τα πάθη του εμφυλίου, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τους Τούρκους, αλλά γρήγορα μετάνιωσε και παραδόθηκε στο πρωτοπαλίκαρό του, Γιάννη Γκούρα. Μετά από σκευωρία των κυβερνητικών Μαυροκορδάτου και Κωλέτη φυλακίστηκε στο φρούριο της Ακρόπολης, όπου και δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1825. Ο Μακρυγιάννης έγραψε πως προδόθηκε το «λιοντάρι της Γραβιάς»: «Του γιόμωσε του Γκούρα ο Κωλέττης λίρες, του γιόμωσε το δισάκι απ’ αυτές και από τα λάφυρα του Νοταρά, του Σισίνη κι αλλονών, τον ίδιο και τον Κατζικοστάθη. 
Αφού τους έκανε αυτείνη την καλωσύνη ο Κωλέττης, τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον του Δυσσέως… έτζι πάει ο δυστυχής Δυσσέος. Ήρθε τούτες τις μέρες εδώ ο Γκούρας, γιόμωσε το δισάκι του λίρες, επικύρωσε και στην κυβέρνηση άλλες οχτακόσιες χιλιάδες γρόσια, ότι κάνει να λάβει από την κυβέρνηση…». 
Το άψυχο σώμα του Οδυσσέα βρέθηκε τα βράχια της Ακρόπολης στο σημείο που σήμερα είναι τα Αναφιώτικα. Αρχικά η δολοφονία του παρουσιάστηκε ως δυστύχημα κατά την απόπειρα του να αποδράσει. 
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα από έναν αυτόπτη μάρτυρα. 

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις αποκαλύψεις και το άδοξο τέλος ενός γενναίου αγωνιστή. 

Αρχική εικόνα: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος σὲ λιθογραφία του Adam Friedel (1825)... 

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.