Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος η βιογραφία του και η προσφορά του !

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1913. Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορας και μετά το οικονομικό κραχ του 1929 η…

πολυάριθμη οικογένειά του έφυγε για τη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο. Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, όμως η απόλυσή του απ’ αυτόν συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου του 1940 κι έτσι ξαναντύθηκε στο χακί.
Αργότερα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου, απ’ όπου απορρίφθηκε, για να περάσει τελικά στη Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με το θίασο της Κατερίνας στο έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ» και έκτοτε συμμετείχε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν και πολλών άλλων. Tο 1954 συγκρότησε θίασο με το Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο αποτέλεσαν ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο. Τρία χρόνια αργότερα και μέχρι το 1969 δημιούργησε δικό του θίασο, ανεβάζοντας έργα όπως: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» κ.ά.
Τα επόμενα χρόνια στράφηκε στην επιθεώρηση, πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ («Καμπαρέ», «Γλυκιά Ίρμα»), περιόδευσε στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Tο 1977 ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου στο Εθνικό Θέατρο, ενώ το 1978 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού. Για την προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε λατρεία και για την έβδομη τέχνη. Ο κινηματογράφος είχε μπει στη ζωή του από το 1948, όταν έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες». Ακολούθησαν περισσότερα από 90 φιλμς, πολλά από τα οποία έμειναν ως κλασσικά, όπως: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Κακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Το Δόλωμα» (1964), «Η Κοροϊδάρα» (1967), «Ο Στρατής παραστράτησε» (1969). Το 1986 συμμετέχει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μελισσοκόμος».
Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται, ακόμα, τρεις δίσκοι -ο ένας με σατιρικά του Γεώργιου Σουρή, δύο βιβλία με ευθυμογραφήματα, μια ποιητική συλλογή και φυσικά την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ένας Hλιόπουλος ονόματι Nτίνος».
Πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2001.
ΠΗΓΗ: TROMAKTIKO
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος (Αλεξάνδρεια 12 Ιουνίου 1915 – Αθήνα4 Ιουνίου 2001) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1915, από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από την Πελοπόννησο-–Κυπαρισσία και η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Υεμένη. Ο έμπορος πατέρας του καταστρέφεται οικονομικά από το κραχ του 1929 και υποχρεώνεται να μετακομίσει μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά του (δύο αγόρια και τρία κορίτσια) στη Μασσαλία, όπου o μικρός Ντίνος γράφτηκε στο Δημοτικό και τελείωσε το σχολείο πετυχαίνοντας με άριστα στις εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου.[1] Για αυτόν τον λόγο άλλωστε είχε μεγαλύτερη ευχέρεια στη Γαλλική που είχε γίνει η πρώτη του γλώσσα. Το 1935 επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και γράφτηκε στο «Berkshire High Commercial School», που υπήρχε τότε στην Αθήνα, για να σπουδάσει εμπορικές επιστήμες και ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Αφού πήρε το πτυχίο του και εκπλήρωσε την, παρατεταμένη λόγω πολέμου, στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε μια αντιπροσωπεία. Αναζητώντας συνεχώς κάτι διαφορετικό, συνέχισε να αλλάζει δουλειές «σαν τα ξυραφάκια του» όπως έλεγε και ο ίδιος, μέχρι που ανακάλυψε την αγάπη και την κλίση του προς το θέατρο.

Τα πρώτα χρόνια

Πορεία στο χώρο του θεάματος

Η προσπάθειά του να φοιτήσει στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, δίνοντας εξετάσεις με ένα ποίημα του Καβάφη, στέφθηκε με αποτυχία διότι θεωρήθηκε ότι δεν διέθετε τον απαραίτητο, για την εποχή, στόμφο και το ανάλογο παράστημα. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεν απογοητεύτηκε, διέθετε πείσμα και υπομονή, έτσι, γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου «Σάρα Μπερνάρ», Γιαννούλη Σαραντίδη, που είχε έρθει στην Αθήνα πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να σκηνοθετήσει μερικά έργα της Μαρίκας Κοτοπούλη και να επιστρέψει πάλι στο Παρίσι. Δυστυχώς, το ξέσπασμα του πολέμου δεν του επέτρεψε να φύγει κι έτσι ίδρυσε τη Δραματική σχολή «Γιαννούλη Σαραντίδη» όπου ο Ηλιόπουλος είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα στους Γιώργο Βακαλό,Θράσο ΚαστανάκηΜ. ΚαραγάτσηΓιώργο ΘεοτοκάΓιάννη ΣιδέρηΑντώνη Γιαννίδη.
Θα κάνει το ξεκίνημά του στο θεατρικό σανίδι το 1944, με το θίασο της κυρίας Κατερίνας, στο έργο του Λέο Λεντς«Κυρία, σας αγαπώ». Αργότερα θα παίξει στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν κ.ά. αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες του. Χαρακτηριστικά, ο σπουδαίος ηθοποιός της εποχής Βασίλης Λογοθετίδης είχε πει για το νεαρό, τότε, Ηλιόπουλο: “Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!”.
Η πρώτη από τις πολλές κινηματογραφικές συμμετοχές του Ηλιόπουλου θα γίνει το 1948 με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες». Το κινηματογραφικό κοινό πολύ γρήγορα τον αγκάλιασε και η αναγνωρισιμότητά του του επέτρεψε να ηγηθεί από το 1953 και θεατρικού θιάσου (με επιχειρηματία τον Χέλμη) στο Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, όπου παρουσίασε την κωμωδία: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού.
Οι περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα και οι ταινίες του, που γυρίζονται η μία μετά την άλλη, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και έτσι, το 1963, δημιουργεί τη δική του θεατρική στέγη, στο Θέατρο Γκλόρια, σαν επιχειρηματίας και θιασάρχης. Ανεβάζει κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που γίνονται μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και μεταφέρονται και στον κινηματογράφο, όπως τα «Ξύπνα Βασίλη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Εξοχικό κέντρο ο Έρως», «Ζητείται ψεύτης», «Έκτο πάτωμα» κ.ά. Μέσα από το θίασό του, αναδεικνύονται καινούριες πρωταγωνίστριες που διέπρεψαν και καθιερώθηκαν στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού σαν σπουδαίες ερμηνεύτριες όπως η Άννα Φόνσου, κι η Μάρω Κοντού. Κάποιο διάστημα, γίνεται συν-θιασάρχης με τον Μίμη Φωτόπουλο. Είναι ένα θεατρικό «πάντρεμα» δυο μεγάλων και αναντικατάστατων καλλιτεχνών , που ανεβάζουν, προς τέρψη του κοινού τους, έργα υψηλού επιπέδου.
Παράλληλα με τις θιασαρχικές του δραστηριότητες, ο Ντίνος Ηλιόπουλος έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, έργα του κλασσικού ρεπερτορίου. Επίσης συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό στο «Προσκήνιο». Το 1972, συμπρωταγωνίστησε με την Έλλη Λαμπέτη, στο μιούζικαλ «Γλυκιά Ίρμα»(Είχε προ υπάρξει κι’ άλλη συνεργασία με το θίασο Λαμπέτη – Χόρν, με το έργο: «Ένα ζευγάρι παπούτσια»).
Το 1974 έκανε μια περιοδεία σε 60 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, με τα έργα: «Ζητείται ψεύτης», του Δημήτρη Ψαθά και τις «Θεσμοφοριάζουσες», τουΑριστοφάνη. Η περιοδεία κρατάει ενάμιση χρόνο, πρωτοφανές διάστημα για ελληνικό θίασο.
Ανάμεσα στα πολλά του ταλέντα έχει και γόνιμη θεατρική φαντασία. Γράφει το μουσικό έργο «Κοντσέρτο για τρομπόνι» (διασκευή από τους «Μέναιχμους» τουΠλαύτου)[1] και «Γιάννης Τζόνι και Ιβάν» (διασκευή από το έργο του Γκολντόνι «Υπηρέτης δυο αφεντάδων»), καθώς και τα σατυρικά δοκίμια: «Προσδεθείτε» και «Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων». Επίσης, τη βιογραφία του, με τίτλο: «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος».
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του θεάτρου και γενικότερα της Τέχνης. Υπήρξε δε, ένας από τους ευγενέστερους ανθρώπους που πέρασαν ποτέ από τον καλλιτεχνικό χώρο. Έλαμπε και ξεχώριζε από τη φινέτσα και την αυθόρμητη απλότητα της ερμηνείας του. Συνεργάστηκε με όλους τους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, μεγάλους και μικρούς, τους αγάπησε και τον αγάπησαν, τους σεβάστηκε και τον σεβάστηκαν, αλλά, ο φίλος της καρδιάς του (που “πιο αδελφός δεν γίνεται”, όπως έλεγε ο ίδιος) ήταν ο Βαγγέλης Πλοιός.

Προσωπική ζωή

Ο Ηλιόπουλος λατρεύει τις γυναίκες, ερωτεύεται και τον ερωτεύονται, αλλά ο μεγάλος έρωτας της ζωής του είναι η γυναίκα του, η πανέμορφη Χίλντεγκαρντ, αυστριακής καταγωγής, την οποία παντρεύεται το 1964. Αποκτούν δυο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα και τρία εγγόνια, τη Νικήτα της Εβίτας, την Έλλη και τον Ντίνο, της Χίλντας.

Ασθένεια και θάνατος

Απεβίωσε στις 4 Ιουνίου 2001, στην Αθήνα, μετά από μακρά νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στις 6 Ιουνίου 2001 στο Α΄ Νεκροταφείο[2] και στο μνήμα του υπάρχει μια πλάκα, που γράφει κατ’ απαίτησή του: «Με συγχωρείτε κυρίες μου που δεν μπορώ να σηκωθώ».

Τιμητικές διακρίσεις

Για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.[1] Επίσης του απενεμήθη το 1999 το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον Δήμο Αθηναίων[3], αλλά και τιμητική πλακέτα το 2000, από τον Δήμο Πειραιά.[4]

Λόγια διάσημων για τον Ντίνο Ηλιόπουλο

Κώστας Γεωργουσόπουλος“Ο κλόουν που δραπέτευσε από το φεγγάρι.”[5]
Κωνσταντίνος Σημίτης“Αλήθεια, πόσες γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν, γέλασαν, πόνεσαν, έκλαψαν, προβληματίστηκαν, μελαγχόλησαν με αυτό τον άξιο καλλιτέχνη, ο οποίος συνδύαζε την καλλιεργημένη θεατρική παιδεία με το απαράμιλλο υποκριτικό ταλέντο που διέθετε. Εμείς και οι νεότερες γενιές θα θυμόμαστε αυτή την αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική φιγούρα που έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία στο κινηματογραφικό και το θεατρικό στερέωμα. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος κατέκτησε επάξια μία θέση στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών και μας έδειξε ότι η Τέχνη είναι ένα μέσο χειραφέτησης και απελευθέρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Για αυτό τού οφείλουμε πολλά.”
Κώστας Καραμανλής“. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Ντίνος όλων των Ελλήνων, με το αστείρευτο, πολυδιάστατο ταλέντο του υπηρέτησε την τέχνη του, κυριάρχησε στη θεατρική σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, δωρίζοντας απλόχερα το γέλιο σε γενιές Ελλήνων θεατών. Το ήθος του και η σεμνότητά του είναι η παρακαταθήκη του για τους νεότερους συναδέλφους του.”

Θεατρογραφία

1944-1949

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
1944«Κυρία, σας αγαπώ» του Στάθη Σπηλιωτόπουλου
Εραστής από χαρτόνι” του Ζακ Ντε Βαλ
Η κυρία δεν με μέλλει” του Β. Σαρντού
Μάγδα” του Έρμαν Σούντερμαν
Περιπέτεια στη Ριβιέρα” του Ζαν Ραμό
Κατερίνας ΑνδρεάδηΚατερίνα Ανδρεάδη
19441945«Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου
” Η θυσία” του Π. Κλοντέ
Μαίρης Αρώνη – Δημήτρη ΧορνΠάνθεον
1945Η μικρή μας Πόλη” του Θόρντον ΓουάιλντερΚατερίνας Ανδρεάδη – Νίκου ΔενδραμήΚεντρικόν
1945ο Άνθρωπος του Διαβόλου” του Μπέρναρ ΣοΑυλαίας Τάκη ΜουζενίδηΚοτοπούλη
1945Μις Μπα” του Ρούντολφ Μπεζιέ
Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” του Ευγένιου Ο΄Νιλ
Θα σε παντρευτώ” του Σόμερσετ Μομ
” Βαριετέ” των Ρόμπερτ Σέργουντ- Ζακ Ντεβάλ
«Πωλείται κέφι» του Σεν Τζον Έρβιν
«Η μπόρα πέρασε» της Μάργκαρετ Κένεντι
“Δαλιδά” του Ε. Μπεζού
Κατερίνας Ανδρεάδη – Νίκου ΔενδραμήΚεντρικόν
1945«Ο άνθρωπος και τα όπλα» του Μπερναρ ΣοΚατερίνας ΑνδρεάδηΚεντρικόν
1945Τρικυμία” του ΣέξπιρΑυλαίας του Τάκη ΜουζενίδηΚοτοπούλη
19451946Δον Κάρλος” του Φρειδερίκου ΣίλλερΑυλαίας του Τάκη ΜουζενίδηΚοτοπούλη
1946Οι Γερμανοί ξανάρχονται” των Αλ. Σακελλάριου-Χρ. ΓιαννακόπουλουΜαρίκας ΚοτοπούληΚοτοπούλη
1946«Του φτωχού τ΄ αρνί» Στ. ΤσβάϊχΑυλαίας ΜουζενίδηΚοτοπούλη
1946Ποπολάρος” του Γρηγορίου ΞενόπουλουΜαρίκας ΚοτοπούληΠεριοδεία στην Αλεξάνδρεια
1946Μαφις Φάϊντα” των Γιάννη Χαλκέα- Μικέ ΑνατολέαΚατερίνας Ανδρεάδη
19461947Η Νύχτα της 16ης Ιανουαρίου” της Έιν Ράντ
Οι τελευταίοι Έλληνες” των Ασημακόπουλου – Σπυρόπουλου – Παπαδούκα
Η πιο χαρούμενη ώρα σου” του Γουίλιαμ Σαρογιάν
Μαρίκας ΚοτοπούληΚοτοπούλη
1947Η Ιωάννα της Λωραίνης” του Μ. ΆντερσονΓιώργου Παπά- Βάσως ΜανωλίδουΚοτοπούλη
19471948Η ροζ αμαρτίαΜαρίκας ΚοτοπούληΚοτοπούλη
1948Σατανάς (θεατρικό)” του Θ. Συνοδινού
Πυγμαλίων” του Μπέρναρ Σω.
Ρεβέκα” της Δάφνης Ντι Μοριέ
Βάσως Μανωλίδου- Γιώργου ΠαπάΚοτοπούλη
1948«Άνθρωποι , άνθρωποι» των: Αλ. Σακελλάριου- Χρ. ΓιαννακόπουλουΕπιθεώρησηςΜετροπόλιταν
19481949Κάρμεν η Χιτάνα” του Προσπέρ Μεριμέ
Βρώμικα χέρια” του Σαρτρ
Κουαρτέτο” των Χαιρόπουλου – Γιαννουκάκη – Ριτσιάρδη
Καραγκιόζης” του Θ.Ν. Συνοδινού
Κατεβείτε σας ζητούν“του Ζαν Ντε Λετράζ
Μαρίκας ΚοτοπούληΚοτοπούλη-ΡΕΞ
19481949Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά” του Δημήτρη ΓιαννουκάκηΆννα και Μαρία ΚαλουτάΚοτοπούλη
19491950Κολασμένος Παράδεισος του Θεόφραστου ΣακελλαρίδηΜαρίκα ΚοτοπούληΚοτοπούλη

1950-1959

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
1950Η Μασκώτ” του Ε. ΟντράνΜαρίκα ΚοτοπούληΝτορέ
1950Το παιχνίδι της Ντάμας” του Ραούλ ΠραξίΓληνού – Καλογερίκου – Κωνσταντάρα – ΗλιόπουλουΝτορέ
19501951«Λίλιομ» του Φ. Μόλναρ
«Ένας αξιοθαύμαστος υπηρέτης» του Τζέιμς Μπάρι
Κώστα ΜουσούρηΑλίκη
1950«Η κωμωδία του ανθρώπου που παντρεύτηκε μια μουγκή» του Ανατόλ ΦράνςΠροσκήνιο του Αλ. ΣολωμούΑλίκη
1951«Τα παιδιά του Ενδουάρδου» του Μάρι Ζιλμπέρ ΣαβαζόνΚυβέληΝτορέ
1951Η μεγάλη παρένθεση” και “Απόδημος ελληνισμός“των Αλ. Σακελλάριου – ΓιαννακόπουλουΜαρίκα Κοτοπούλη
19511952«Η Άννα των χιλίων ημερών» του Μάξγουελ Άντερσον
« Η δασκαλίτσα» του Ντάριο Νικοντέμι
Το έκτο πάτωμα” του Άλφρεντ Γκέχρι
«Ο έρως αγρυπνά» των Γ. Ντε Γκαγιαβέ και Ρομπέρ ντε Φλερ
«Υπηρέτης των δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι
«Μονομαχία γυναικών» του Ευγένιου Σκριμπ και Λεγκουβέ
«Τον αγαπούσα πολύ» του Ζαν Γκιττόν
Μαρίκας ΚοτοπούληΚήπου Έσβεκίας και Κοτοπούλη
19521953«Θανασάκης ο πολιτευόμενος» των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου
Ένταλμα Συλλήψεως” Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου
Η μαρκησία της φτωχογειτονιάς” των Σακελλάριου – Γιανακόπουλου
Τράβα το κορδόνι” του Ραούλ Πράξι
Μαρίκα ΚοτοπούληΣαμαρτζή
1954« Ζητείται Ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Σακελλάριου- Χρ.Γιαννακόπουλου
Μαρίκα ΚοτοπούληΚοτοπούλη
19541956Μικροί Φαρισαίοι” του Δημ. Ψαθά
Το σπίτι των τεσσάρων κοριτσιών” του Δημ. Γιαννουκάκη
Γάντι και Σαρδέλα” του Νίκου Τσιφόρου
Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη ΦωτόπουλουΠαλλάς(Θεσσαλονίκη)
19541956Ερωτική Τρικυμία” Του Μάριο ΝτέβελιςΝτίνου Ηλιόπουλου και Μίμη ΦωτόπουλουΚεντρικόν
19541956Ανεργία Μηδέν” των Ασημακόπουλου – Σπυρόπουλου – Παπαδούκα
Στραβοτιμονιές” του Στέφανου Φωτιάδη
Παλληκαράκια της παντρειάς” των Ηλία Μπακόπουλου και Πολύβιου Βασιλειάδη
Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη ΦωτόπουλουΣαμαρτζή
19541956« Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλ. Σακελλάριου
« Τα άγρια και τα ήρεμα» του Γιώργου Ρούσσου
«Μια τσουκνίδα στις βιολέτες» του Χρ. Γιαννακόπουλου
Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη ΦωτόπουλουΠαπαϊωάννου
19561957«Ντούο Σεμπαστιάν» των Χ. Λίντσεϊ και Ρ. Κρούζ
«Παλάτια στην άμμο» του Στέφανου Φωτιάδη
«Πρώτο ραντεβού» των Ηλ. Μπακόπουλου – Πολ. Βασιλειάδη
«Κόσμος και κοσμάκης» του Εντουάρτο Σκαρπέτα
Μαρίκα ΚοτοπούληΚοτοπούλη- Πάρκ- Ρεξ
1958Ένα ζευγάρι παπούτσιαΛαμπέτη – ΧορνΚεντρικόν
1958«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημ. ΨαθάΜαίρης Αρώνη – Ντίνου ΗλιόπουλουΡεξ (Κοτοπούλη)
1958Ανθισμένη Αμυγδαλιά” του Δημ. Γιαννουκάκη και μουσική: Μάν. ΧατζιδάκιςΕθνικού Κήπου
19581959” Ζητείται Ψεύτης” του Δημ. ΨαθάΝτ. Ηλιόπουλου – Ελ. ΧατζηαργύρηΡεξ (Κοτοπούλη)
1959Χρυσή Αράχνη” του Στ. Φωτιάδη
” Η κυρία του κυρίου” των Τσιφόρου – Βασιλειάδη
Μαίρη Αρώνη – Ντίνος ΗλιόπουλοςΡεξ (Κοτοπούλη)
1959” Ζητείται Ψεύτης“, ” Η κυρία του κυρίου“, ” Φωνάζει ο κλέφτης” , “Μικροί Φαρισαίοι“, “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” , “Στραβοτιμονιές” , “Παλάτια στην ΆμμοΠεριοδεία Ελλάδα – Κύπρο
19591960«Η κυρία του κυρίου»
« Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος»
«Το έξυπνο πουλί» των Ν. Τσιφόρου – Π. Βασιλειάδη
Ντίνου Ηλιόπουλου – Τζένης ΚαρέζηΡεξ (Κοτοπούλη)

1960-1969

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
19601962Εξοχικόν Κέντρον ο Έρως” του Δημ. Ψαθά
Ένας έμπιστος κύριος” του Κλοντ Μονιέ
«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλ. Σακελλάριου
Μις Βαγόνι” των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου
Ο Κύριος 5%” Των Θ. Ευαγγελίδη – Γ. Μαρή
Τι σου λείπει;” του Χρ. Γιαννακόπουλου
Τα κοκκόρια των δώδεκα” των Τσιφόρου – Βασιλειάδη
Ντίνου ΗλιόπουλουΡεξ (Κοτοπούλη)
19621964Οι γλάροι και οι κότες” των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου
Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης” των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη
Οι ναυαγοσώστες” του Στεφ. Φωτιάδη
Οι Λεγεωνάριοι” του Σωτήρη Πατατζή
Ζήτω ο Γάμος” του Νιλ Σάιμον
Μικροί Φαρισαίοι” του Δ. Ψαθά
Ντ. Ηλιόπουλος- Μ. ΦωτόπουλοςΒεάκη και περιοδεία (Κωνσταντινούπολη- Β. Ελλάδα- Βόλος)
19641968Παράθυρο στον Ουρανό” του Χρ. Γιαννακόπουλου
Άντρας Νο 1″ του Σαμονέλ Τέιλορ
Το έκτο πάτωμα” του Άλφρεντ Γκέχρι
Ξύπνα Βασίλη” του Δημ. Ψαθά
” Κοντσέρτο για τρομπόνι” του Ντίνου Ηλιόπουλου
Η πιο μεγάλη απάτη” των Τζ. Σκαρνίτσι – Ρ. Ταραμπούσι
Γιάννης Τζώννυ και Ιβάν” του Ντίνου Ηλιόπουλου
Η τελευταία φουρτούνα” του Στέφανου Φωτιάδη
Ψύλλοι στ’ αυτιά” του Ζωρζ Φεϊντό
Ντίνος ΗλιόπουλοςΓκλόρια
1968Ο Βαγγέλης ο τεμπέλης” του Βασίλη ΧριστοδούλουΝτίνου ΗλιόπουλουΑυλαία (Θεσσαλονίκη)
1968Άμα η γυναίκα θέλει” των Ετιέν Ρέϊ- Άλφρεντ Σαβουάρ
Ο Βαγγέλης ο τεμπέλης
Συνέβη στο Σκορπιό” του Αλ. Σακελλάριου
Ένα άσπρο, ένα μαύρο” του Μαρσέλ Ασσάρ
Ντίνος ΗλιόπουλοςΔιονύσια
1969Ζητείται ΨεύτηςΝτίνου ΗλιόπουλουΆλφα
19691970Η Λέσχη των τρελών” του Βαλεντίν Κατάγιεφ
Ένας κύριος με κολάρο” του Ντίνου Ηλιόπουλου
Ντίνου ΗλιόπουλουΑυλαία (Θεσσαλονίκη)

1970-1979

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
1970Ένας σάτυρος χωρίς λυκόσκυλο” των Σακελλάριου – ΓιαννακόπουλουΝτίνου ΗλιόπουλουΆλφα
1970Ο κόσμος είναι πονηρός” των Λάκη Μιχαηλίδη – Ναπ. ΕλευθερίουΕπιθεώρησηςΚηποθέατρο Αλεξάνδρας
1970197112 Φεγγάρια με το αποψινό” του Δημ. ΒλάχουΕπιθεώρησηςΆλφα
1971Τα παιδιά των αγκαθιών” του Ντίνου ΗλιόπουλουΝτίνου ΗλιόπουλουΔημοτικό Πειραιώς
19711972«Γλυκιά Ίρμα» του ΜπρεφόΈλλης ΛαμπέτηΜπρόντγουεϊ (Αθήνα), Ράδιο Σίτυ (Θεσσαλονίκη)
1972Από την Αθήνα με αγάπη” των Ασημ. Γιαλαμά – Κώστα ΠρετεντέρηΝτίνου Ηλιόπουλου – Γιάννη Γκιωνάκη – Νίκου Ρίζου – Γιάννη ΜιχαλόπουλουΡουαγιάλ
19721973«Καμπαρέ» του Ζόε ΜάστεροφΝτίνος Ηλιόπουλος- Μάρθα ΚαραγιάννηΚαλουτά
19731974«Καίσαρ και Ναπολέων» του Μαρσέλ Πανιόλ
«Χαρίλαος ο Β΄ και τελευταίος» του Αλ. Σακελλάριου
Κώστας Χατζηχρήστος – Ντίνος ΗλιόπουλοςΧατζηχρήστου, Αυλαία (Θεσσαλονίκη)
1974Έλαια, Σπορέλαια, Πετρέλαια” του Μίμη Τραϊφόρου
Τον λένε Κώστα” του Τραϊφόρου
Ντίνου Ηλιόπουλου- Νίκου ΣταυρίδηΘησεύς (Θεσσαλονίκη)
19741975«Θεσμοφοριάζουσες» ,«Ζητείται ψεύτης» , «Το δικαστήριο των γυναικών», “Ο Αριστοφάνης συναντά τον Ζορμπά” και “Ο κόσμος ανάποδαΠεριοδεία σε 60 πόλεις των ΗΠΑ και Καναδά
19751976Παράνομος κυκλοφορία” των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. ΓιανακόπουλουΝτίνου ΗλιόπουλουΧατζώκου (Θεσσαλονίκη)
1976Τι θ’ ακούσουμε ακόμα” των Γ. Λαζαρίδη- Ν. ΑθερινούΝτίνου Ηλιόπουλου – Ζωζώς Σαπουτζάκη- Διονύση Παπαγιαννόπουλου – Σταύρος Παράβας – Μπέτυ ΑρβανίτηΣούπερ Σταρ
1976Πολύ ωραίο στιλ Βεβαίως βεβαίως!!Ντ. Ηλιόπουλου – Σταύρου Παράβα – Νινής Τζάνετ – Νόρας Βαλσάμη – Κούλη Στολίγκα – Μπεάτας Ασημακοπούλου – Άννας ΜατζουράνηΣούπερ
1977«Φροντιστήριο γυναικών» του Γκόρντον ΤόμαςΝτίνου ΗλιόπουλουΑττικόν
1977Ο Φίλος μου το φάντασμα” του Αλ. ΣακελλάριουΝτίνου Ηλιόπουλου(περιοδεία)
1977«Αμφιτρύων» του ΠλαύτουΝτίνο Ηλιόπουλο- Μαίρη Αρώνη- Βασίλη Κανάκη- Παντελή Ζερβό Ελένη Ζαφειρίου- Θάνο Αρώνη- Δημήτρη ΝτουνάκηΕθνικό Θέατρο
19771978Ένας Ρωμαίος χωρίς Ιουλιέτα” του Ντίνου Δημόπουλου
Ξύπνα Βασίλη” του Δημ. Ψαθά
Ντίνου Ηλιόπουλου- Νόρας ΒαλσάμηΧατζώκου (Θεσσαλονίκη)
1978Θεσμοφοριάζουσες” του ΑριστοφάνηΝτίνο Ηλιόπουλο- Λυκούργο Καλέργη- Σταύρος Ρωμανός- Ελένη Ζαφειρίου-Έλένη Χαλκούση- Κάκια Παναγιώτου- Δημήτρης Τούτσης- Τζόλη ΓαρμπήΕθνικό Θέατρο
19781979Μερικοί το προτιμούν καυτό” του Πίτερ ΣτόουνΑλέκου Αλεξανδράκη -Νόνικας Γαληνέα-Ντίνου Ηλιόπουλου- Μίμη ΦωτόπουλουΑκροπόλ
1979“Γλυκιά Ίρμα” του Μπρεφόρ ΜονόΜαριάννας Τόλη- Ντίνου Ηλιόπουλου- Μίμη Φωτόπουλου- Κώστα ΚαρράΜινώα
19791980Μια νύχτα άνω κάτω”” του Άλαν ΑινκμπορνΚάκιας Αναλυτή- Κώστα Ρηγόπουλου- Ντίνου ΗλιόπουλουΜουσούρη

1980-1989

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
1980Η εύθυμη χήραΑλίκης ΒουγιουκλάκηΑλίκη (θερινό)
19801981Η γυναίκα μου η ΕΟΚ“του Ναπολέοντα ΕλευθερίουΝτίνου Ηλιόπουλου
1981Εκκλησιάζουσες” του ΑριστοφάνηΜαίρη Αρώνη- Ντίνος Ηλιόπουλος- Παντελής Ζερβός- Ελένη Χαλκούση- Κώστας Καστανάς- Τζόλη Γαρμπή- Θεανώ ΙωαννίδουΕθνικό Θεατρο – Επίδαυρος
19811982Μάκβεθ” του ΣέξπιρΔημήτρη Παπαμηχαήλ- Ελένη Χατζηαργύρη – Ντίνος Ηλιόπουλος- Λυκούργος Καλέργης- Χρήστος Πάρλας- Μηνάς Χατζησάββας- Νόρα Κατσέλη- Κάρμεν Ρουγγέρη- Νεφέλη ΟρφανούΕθνικό Θέατρο
1982Συζυγικές σκηνές“του Ζωρζ Φεϊντό (Η μακαρίτισσα μητέρα της κυρίας και ” το Καθάρσιο του μπέμπη)Ντίνου Ηλιόπουλου- Αντιγόνης Βαλάκου
1982«Ο πρασινοφρουρός» του Αλ. ΣακελλάριουΝτίνου Ηλιόπουλου – Άννας Φόνσου- Νίκου Τσούκα- Γιώργου ΚιμούληΣατυρικόν
19821983Μπρος ΠΑΣΟΚ και πίσω ρέμα” των Ναπ. Ελευθερίου- Γιώργου ΟικονομίδηΝτίνου Ηλιόπουλου-Γιώργου Οικονομίδη- Ζωζώς Σαπουτζάκη Νινής ΤζάνετΒρετάνια
1983Έλληνες είμαστε ρέ!!!” του Γιώργου ΚωνσταντίνουΓιώργου Κωνσταντίνου- Ντίνου Ηλιόπουλου- Ανδρέα ΝτούζουΜπροντγουέϊ
1983Η γυναίκα μου η ΕΟΚ” του Ν. ΕλευθερίουΝτίνου ΗλιόπουλουΠειραϊκό Λυρικό (Πειραιά)
1983Βασικά την πατήσαμε” του Γιώργου ΛαζαρίδηΝτίνου Ηλιόπουλου- Νινής Τζάνετ- Γιώργου ΚάππηΣπλέντιτ (Πειραιά)
19831984Το σώσε” του Μάικλ ΦρενΕλεύθερης σκηνής
1984Εισαγόμενος είσαι;” του Νίκου ΑθερινούΝτ. Ηλιόπουλου- Νίκου Σταυρίδη- Δέσποινας ΣτυλιανοπούλουΛουζιτάνια
1985Ουρανοκατέβατη” του Νίκου ΑθερινούΡουαγιάλ
19851986Θα μου ρίξετε παρακαλώ;” των Ν. Αθερινού- Διον. ΤζεφρώνηΝτίνου Ηλιόπουλου- Μαίρης Χρονοπούλου- Νίκου ΣταυρίδηΜινώα
1986” Ο επιμένων Πασοκολητά” του Νίκου Καμπάνη – Βύρωνα ΜακρίδηΝτίνο Ηλιόπουλο- Σωτήρη Μουστάκα- Μαρία Μπονέλλου- Έρρικα Μπρόγιερ(περιοδεία)
1986«Τούτσι» και «Η γλυκιά του Ούτσι» της Μαρίας και Ελένης ΠαξινούΚώστας Βουτσάς – Ντίνος Ηλιόπουλος- Ιλιάς Λαμπρίδου- Γιώργος ΜούτσιοςΓκλόρια
1987” Μας τελείωσε” Καμπάνη- Δημ. ΡίζουΝτίνος Ηλιόπουλος- Ισμήνη Καλέση- Γιάννης Βούρος- Ερρίκος ΜπριόλαςΜινώα
19871988Αντρέα μας τελείωσες” των Καμπάνη- ΡέππαΡένα Βλαχοπούλου- Ντίνος Ηλιόπουλος- Μάρω Κοντού(περιοδεία)
1988” Πως την λεν την βαζελίνη τουρκικά” Της Σοφίας Φιλιππίδου και Χάρη ΡώμαΚώστας Βουτσάς- Ντίνος Ηλιόπουλος- Γιάννης Μηχαλόπουλος- Δημ. Πιατάς – Τάσος ΠερζικιανίδηςΜινώα
19881989« Οι τελευταίοι Πασοκράτορες» του Γιώργου ΚωνσταντίνουΡένα Βλαχοπούλου- Ντίνος Ηλιόπουλος- Γιώργος Κωσταντίνου- Άννα Βαγενά Τάσος ΠερζικιανίδηςΚαλουτά
1989«Κλέψαν τα δις….την κάλπη να δεις»Ντίνος Ηλιόπουλος- Γ.Παπαζήσης-Κ. Αθανασίου-Περζικιανίδης-Ν.Τσούκας-Β. Πλοιός-Μ. ΧαλκιάΜετροπόλιταν
19891990«Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη» του Νόρμαν ΚράσναΝτίνος Ηλιόπουλος- Β. Τσιβιλίκας-Μαρία Αλιφέρη- Πάνος ΜιχαλόπουλοςΆννα-Μαρία Καλουτά

1990-1999

ΑπόΈως[6]ΈργοΘίασοςΘέατρο
1990«Τούβλα- Λόττο και μπουρλότο»Ντίνος Ηλιόπουλος- Νίκος Ρίζος- Δέσποινα ΣτυλιανοπούλουΜετροπόλιταν
19901991άγνωστη επιθεώρησηΝτίνος Ηλιόπουλος- Νίκος Ρίζος – Μαίρη Χρονοπούλου(περιοδεία)
19911992«Ταπί και ψύχραιμοι»Ντ. Ηλιόπουλος-Χ.Ρώμας- Π. Μιχαλόπουλος- Δ. Πιατάς-Π.ΠιτσούληΚαλουτά
1992«Ελλάς να κλαίς και να γελάς»Ντ. Ηλιόπουλος- Σπ. Καλογήρου –Ρία Δελούτση – Βαγγέλης Πλοιός- Κάτια Αθανασίου – Ε. Σαμιωτάκη(περιοδεία)
19921993άγνωστη επιθεώρησηΝτ. Ηλιόπουλος-Ν. Παπαναστασίου- Γ. Παπαζήσης- Ρία Δελούτση- Ν. Τσούκας- Βαγγέλης Πλοιός- Κ. Αθανασίουπεριοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο
19931994«Δώσε τούρτα στο λαό»Ντ. Ηλιόπουλος- Ν. Ρίζος- Ζωζώ Σαπουτζάκη- Ν. Τσούκας- Ανδ. Ντούζος- Βαγγέλης Πλοιός- Κ. ΑθανασίουΣούπερ Σταρ
19941995«Λα μάμα» του Αντρέ ΡουσσένΝτ. Ηλιόπουλος- Καίτη Παπανίκα- Βαγγέλης ΠλοιόςΛήδρα (Πλάκα)
19951996«Δεν θα τα πάρεις μαζί σου» των: Μος Χαρτ και Τζωρτζ ΚάουφμανΝτ. Ηλιόπουλος- Βάσια Παναγοπούλου- Ελένη Ανουσάκη- Δ. Καλλιβωκάς-Β. Πλοιός- Χρ. ΒαλαβανίδηςΗλίσια
1996«Καραγκιόζης Ντρίμ» σατυρική κωμωδία του Γ. ΚακουλίδηΝέα Ελληνική Σκηνή του Θύμιου ΚαρακατσάνηΜενάνδρειο (Δελφινάριο)
1997«Πλούτος» του ΑριστοφάνηΝτ. Ηλιόπουλος- Ασπ. Παπαθανασίου- Π. Κοντογιαννίδης- Τ. Περζικιανίδης – Β. ΠλοιόςΘεατρική Έξοδος Αιγαίου (Ν. Παροίκος)
19981999«Νταϊάνα, η πριγκίπισσα του λαού» του Μάκη ΑντωνόπουλουΚαλουτά

Φιλμογραφία

Τηλεόραση

  • “Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων” Πισσάνος TV για την ΥΕΝΕΔ
  • “Αξιότιμοι κύριοι” ΟΣΚΑΡ ΤV για την ΕΡΤ
  • “Ο Ανθρωπάκος” Πισσάνος TV για την ΤΕΝΕΔ
  • “Τα ξύλινα σπαθιά”
  • “Θεατρικά έργα με τον Ντίνο Ηλιόπουλο” Παραγωγός: Ελένη Μαβίλη, για την ΕΡΤ
  • “Η ζωή που δεν έζησα”, MEGA 1998
  • Και σε τηλεοπτικές σειρές σαν γκεστ σταρ
ΠΗΓΗ: ELWIKIPEDIA 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.