Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ . Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.

Του  "Γ"
{Επιλογή  και  σύνδεση  κειμένων  ,εικόνων  και  βίντεο}

Ο  Μέμος  Μακρής-Αγαμέμνων  Μακρής(Πάτρα 1/4/1913-Αθήνα 26/5 1993) ήταν  Ελληνας  γλύπτης  του  20ου  αιώνα. ....
Γεννήθηκε και  πέρασε  τα  παιδικά  του  χρόνια  στην  Πάτρα.Το 1919  η  οικογένεια  του  μετακόμισε  στην  Αθήνα.Σπούδασε  στη  Σχολή  Καλών  Τεχνών στην  Αθήνα. Αναμίχθηκε  γρήγορα  στην  πολιτιστική  και  καλιτεχνική  ζωή  του  1930. Κατα  τη  διάρκεια  της  Γερμανικής  κατοχής  ο  Μακρής  πήρε έντονα μέρος  στην  Εθνική  Αντίσταση. Μετά  την  απελευθέρωση  συνέχισε  τις  σπουδές  του  στο  Παρίσι. Απελάθηκε  απο  τη  Γαλλία  το  1950  λόγω  των  πεποιθήσεών  του  και  βρήκε  καταφύγιο  στην  Ουγγαρία. 



Ο μηχανικός και μεγάλος συλλέκτης Ελληνικών Έργων Τέχνης, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, αναφέρεται με πολλή ευαισθησία σε ένα συγκινητικό γεγονός, που σφράγισε τη φιλία του με το μεγάλο γλύπτη Μέμο Μακρή, 
πολιτικό πρόσφυγα στη Βουδαπέστη.


Η  ΞΑΠΛΩΜΕΝΗ  ΓΥΝΑΙΚΑ *ΕΡΓΟ  ΤΟΥ  ΜΑΚΡΗ  ΠΟΥ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ  ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΒΙΝΤΕΟ Ο  ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ  

Το  1964  του  αφαιρέθηκε  η  Ελληνική  υπηκοότητα, την  οποία επανέκτησε  το  1975  , μετά  την  αποκατάσταση  της      Δημοκρατίας  στην  Ελλάδα.Το  1978  στην    Εθνική  Πινακοθήκη  πραγματοποιήθηκε  η  πρώτη  αναδρομική  έκθεσή  του  στην  Ελλάδα.

   ΜΑΝΟΣ  ΚΑΤΡΑΚΗΣ  ΩΣ " ΔΟΝ  ΚΙΧΩΤΗΣ" ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΜΑΚΡΗ   ΣΤΟ ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ  ΘΕΑΤΡΟ


Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνουν το μνημειώδες γλυπτό που αφιερώνεται στα θύματα του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, το μνημείο στους Ούγγρους εθελοντές του Ισπανικού Εμφύλιου στη Βουδαπέστη, το μνημείο της απελευθέρωσης στο Πεκς. Πολλά άλλα έργα του κοσμούν πλατείες και κτήρια σε όλη την Ουγγαρία.

 .Στην Κύπρο ξεχωρίζει για το εμβληματικό άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου φιλοτεχνημένο το 1987 στοπροεδρικό μέγαρο 

Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για το γλυπτό του με τη μορφή του κεφαλιού ενός νέου που βρίσκεται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, προς τιμήν των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

Το 2001, επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, τοποθετήθηκε ανδριάντας του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Κύπρου Μακαρίου στην Αθήνα στην συνοικία των Αμπελοκήπων. Το γλυπτό, φιλοτεχνημένο σε ορείχαλκο και ύψους 3.13μ., είναι δωρεά της Ιεράς Μονής Κύκκου προς το δήμο Αθηναίων και αποτελεί αντίγραφο του ανδριάντα που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
Επίσης, μπροστά στο Δημαρχείο Αμαρουσίου Αττικής, έχει στηθεί ολόσωμο άγαλμα από ορείχαλκο του ζωγράφουΓιάννη Τσαρούχη (1910 - 1989), έργο του Μέμου Μακρή, όπου ο Τσαρούχης απεικονίζεται με φουλάρι στο λαιμό και παλέτα στο χέρι του.


Στην Ιεράπετρα της Κρήτης στην ομώνυμη πλατεία-πεζόδρομο της πόλης, βρίσκεται το γλυπτό του που απεικονίζει την κόρη του με τίτλο "Η κόρη μου η Κλειώ" (1972).

"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.