Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025....

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ημερολόγια πεζοπορίας: Δελφοί, το κέντρο της Γης

Περπατούσαν χιλιόμετρα για ένα χρησμό της Πυθίας. Σήμερα, εκατοντάδες περιπατητές και πεζοπόροι περπατούν, όχι για τα μελλούμενα, αλλά για την ψυχική ανάταση που προσφέρει το κέντρο της Γης.....

Η πεζοπορία στα ενεργειακά μονοπάτια των Δελφών, στους δρόμους που χιλιάδες προσκυνητές στην αρχαιότητα περπάτησαν, αναζητώντας τον προσωπικό τους χρησμό από την Πυθία, είναι μια εμπειρία μοναδική, που κάθε πεζοπόρος πρέπει να ζήσει έστω και μια φορά στα... πόδια του. Το theTOC.gr «τρύπωσε» για σένα, στις σελίδες του πιο ενημερωμένου πεζοπορικού ημερολογίου -όπως μας υπέδειξε η Πυθία- για να σου προτείνει δύο χορταστικές όσο και συγκινητικές διαδρομές, στη φύση των Δελφών.
«Απόδραση στην ανοιξιάτικη φύση. Επιβεβλημένη και όχι τόσο μακρινή. Δύο ώρες απ’ την Αθήνα, στους Δελφούς για περιπατητικό 2ήμερο. Απόλυτη διαφυγή και παράλληλα ευκαιρία να καθαρίσει ο εγκέφαλος και να δώσει η παρέα τροφή για όμορφες και δημιουργικές συζητήσεις. Το ‘χαμε ανάγκη.
1η μέρα:
Δελφοί – Κορύκειο Άντρο
Ξύπνημα και δυναμωτικό πρωινό. Προμήθειες, μπατόν, καπέλα, σακίδιο και φύγαμε.
Απ’ τις σκάλες του μεγάλου πλάτανου, προσπερνάμε το δημοτικό μουσείο Άγγελου & Εύας Σικελιανού και μπαίνουμε στο φυσικό μονοπάτι που διασχίζει την πλαγιά των Δελφών.
Προσπερνάμε από ψηλά τον συγκλονιστικό χώρο του αρχαίου σταδίου κάτω από τις Φαιδριάδες. Δέος.
Αρχίζει αυτή η υπέροχη «σκάλα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Ζιγκ ζαγκ στην πλαγιά του Παρνασσού.
Η θέα στον Κορινθιακό να σου αδειάζει κάθε αρνητική ενέργεια απ’ τη σκέψη.
Σε μία ώρα και είκοσι λεπτά στην πρώτη κορφή και πιάνουμε το μονοπάτι μέχρι το «Κρόκι» (εκ του φυτού κρόκος που φύεται ασύστολα εδώ).
Περνάμε τη μεγάλη βρύση και αφού προσπερνάμε τον οικισμό μπαίνουμε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με τα τεράστια έλατα να δείχνουν τον δρόμο.
Σε μιάμιση ώρα απ’ το Κρόκι συναντάμε τη διακλάδωση για το Κορύκειο Άντρο. Σύντομο διάλειμμα και μετά η τελειωτική άνοδος.
40 δυνατά λεπτά περνάνε μέχρι να φτάσουμε στο μαγευτικό σπήλαιο.
Η κούραση μεγάλη αλλά η ανταμοιβή δεν υπάρχει. Χάρισμα σε όλους. Η θέα τρελαίνει. Είσαι στην καρδιά της Ελλάδας. Στο κέντρο του κόσμου.
Ευτυχώς επίσης για την επιστροφή θα έρθουν να μας πάρουν μέσω Αράχωβας και Λειβαδιού.
2η μέρα:
Δελφοί – Κίρρα
Το μονοπάτι των αρχαίων προσκυνητών αρχίζει μέσα απ’ τους Δελφούς. Αφήνουμε την πόλη με νότια κατεύθυνση σε ένα εύκολο να το βρεις και να το διασχίσεις μονοπάτι.
Η απεραντοσύνη του δελφικού τοπίου απλά συγκλονίζει.
Περνάμε το κανάλι του Μόρνου και φτάνουμε στο Χρισσό με τις υπέροχες ανθισμένες αυλές του.
Προχωράμε για το οροπέδιο του Αη Γιώργη όπου φτάνουμε χαλαρά πια σε μιάμιση ωρίτσα απ’ τους Δελφούς. Η στάση εκεί επιβεβλημένη.
Εδώ είσαι σαν να βρίσκεσαι στη γέφυρα του καραβιού που ταξιδεύει και θάλασσά σου ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας, ο ελαιώνας της Άμφισσας.
Σε λίγο μπαίνουμε μέσα στον ελαιώνα και τον διασχίζουμε κοντά στο βουνό.
Σε μία ώρα και κάτι φτάνουμε στην Κίρρα, εκεί απ’ όπου έφυγαν για τον Τρωικό Πόλεμο οι Φωκείς. Εκεί όπου έφταναν τα καράβια των προσκυνητών.
Με το βλέμμα καρφωμένο στη θάλασσα που απλώνεται μπροστά, νοιώθουμε σαν τους βασιλιάδες μιας άλλης ζωής μετά από κατάκτηση. Και ναι, θα γυρίσουμε στους Δελφούς με το ΚΤΕΛ απ’ την Ιτέα.
Δεν μας νοιάζει. Μας περιμένει άλλωστε το παραδοσιακό ρουμελιώτικο κοντοσούβλι για ανταμοιβή»
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.