Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το Δίστομο και στις σελίδες της Washington Post !


Στην Washington Post τo σημερινό Δίστομο και η άγρια σφαγή των 218 κατοίκων του από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944! Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα με αφορμή την επίσκεψη της κ. Α. Μέρκελ στην Αθήνα ιχνηλατεί και καταγράφει τα αισθήματα των Ελλήνων ...
για το Βερολίνο και διαπιστώνει - όπως λέει και στον τίτλο του εκτενούς άρθρο της - ότι «Η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής της».


Η Washington Post αναφέρεται εκτενώς στην ολοένα αυξανόμενη αρνητική εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας με την ίδια την Γερμανίδα Καγκελάριο να έχει αναδειχθεί ως σύμβολο λιτότητας στην Ευρώπη και έκφραση της σκληρής στάσης της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας.
Μέσα από τα ώριμα λόγια δύο 16χρονων κοριτσιών του Διστόμου αλλά και την πείρα του πρώην Δημάρχου της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας ο δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι τα αντιγερμανικά αυτά αισθήματα ενισχύονται από τις μνήμες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων αλλά και τα αρνητικά στερεότυπα που πλασσάρουν κατα των Ελλήνων οι γερμανικές ΄΄λαικές'' εφημερίδες.

Γράφει συγκεκριμένα ο αμερικανός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε στο Δίστομο και τον Λόφο του Μαυσωλείου όπου φυλάσσονται τα οστά των νεκρών της Σφαγής και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: «Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επαχθείς όροι της τρέχουσας συμφωνίας του χρέους έχουν αναβιώσει πικρά παλιά συναισθήματα. Μια ανεξάρτητη Ελληνική Επιτροπή έχει καθοριστεί για να μελετήσει το ζήτημα του κατά πόσον η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα αποζημιώσεις για την θηριώδη ναζιστική κατοχή 1941 - 1944. Για να διευκολυνθεί η εξεύρεση πόρων για τον προϋπολογισμού του 2013, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η Αθήνα πρέπει να απαιτήσει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου των Ναζί το 1941.

«Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα»

Για να κατανοήσουμε το θυμό που διαβαίνει μέσα από τμήματα της Ελλάδα τόσες δεκαετίες μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, εξετάζουμε - συνεχίζει η Washington Post - την υπόθεση του Διστόμου, ένός μικρού χωριού 86 μίλια βόρεια της Αθήνας. Ο κεντρικός του δρόμος, ο δρόμος της θυσίας, πήρε το όνομά του μετά τα γεγονότα της 10ης του Ιουνίου 1944, όταν έγινε η επιχείρηση των Ναζί.
Ως αντίποινα για τις επιθέσεις από την ελληνική αντίσταση - γράφει η Washington Post - οι Ναζί κατακτητές πήγαν από πόρτα σε πόρτα αρχίζοντας από τις 4 μ.μ., συγκεντρώνοντας τους ντόπιους και συστηματικά σφάζοντας 218 θύματα η ηλικία των οποίων κυμαίνονται από μια 90χρονη γιαγιά ως ένα παιδί ενός μηνός. Η πόλη συγκεντρώνεται κάθε χρόνο για να θυμηθούμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα: το πώς οι Ναζί ξεκοιλιάσανε μια έγκυο γυναίκα και το πώς έσφαξαν τον ιερέα του χωριού.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 - συνεχίζει- οι ντόπιοι μήνυσαν το νέο Γερμανικό κράτος διεκδικώντας ατομικές αποζημιώσεις. Οπλισμένοι με μια απόφαση ελληνικου δικαστηρίου, προσπάθησαν να κατάσχουν τι Γερμανικής ιδιοκτησιας Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, το 2000. Μια μεταγενέστερη απόφαση ακύρωσε την απόφαση που ήταν υπέρ της πόλης του Διστόμου, ωστ'οσο και για πολλούς εδώ (στο Δίστομο) και σε όλη την Ελλάδα, ένα σημείο παραμένει σαφές:
«Η Ελλάδα δεν οφείλει στη Γερμανία. Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Λουκάς Παπαχρήστου, 74 ετών, πρώην Δήμαρχος Διστόμου ο οποίος ήταν 6 ετών την εποχή της Σφαγής.
Στη δεκαετία του 1960- γράφει η αμερικανική εφημερίδα- η Γερμανία κατέβαλε περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια για τους Έλληνες-θύματα των εγκλημάτων των Ναζί. Ωστόσο, πολλοί εδώ υποστηρίζουν ότι απέτυχε να διευθετήσει το ζήτημα, με τη νεοσύστατη επιτροπή από ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους τώρα να ανασκαλεύουν αρχεία και μαρτυρίες για να καταλήξουν σε αυτό που περιγράφουν ως μια πιο ακριβή εικόνα.

Εξοργισμένες 16χρονες

Ωστόσο, στο Δίστομο, ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Γερμανία από ό,τι οι ηλικιωμένοι με τις πικρές αναμνήσεις, είναι περιπτώσεις όπως οι 16χρονες Aστερία Παντίσκα και Μαρία Κελερμένου. Και οι δύο λένε - συνεχίζει η Washington Post ότι συμπαθούν τους σύγχρονους Γερμανούς, ένα λαό που γνωρίσανε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ανταλλαγές μαθητών στο Λύκειο τους. Αλλά και τα δύο κορίτσια μοιράζονται μια δυσπιστία για το Γερμανικό κράτος και τα κίνητρα του και είναι εξοργισμένες με τα στερεότυπα των Ελλήνων ως τεμπέληδων και άσωτων, που κυκλοφορούν μέσα από τις σελίδες tabloids γερμανικών εφημερίδων και (…) πολιτικών στο Βερολίνο.
Επιπλέον, κατηγορούν την κ. Μέρκελ για την σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα, μια χώρα όπου μετά από τρία χρόνια κρίσης, 68.000 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση και ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται εκτός εργασίας.
«Ακούμε ότι οι Γερμανοί κάνουν αρνητικά σχόλια για τους Έλληνες, σαν να είμαστε κατώτεροι από αυτούς, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα», λέει η Αστερία Παντίσκα. «Νιώθω ότι αυτά είναι ο αντίλαλος του παρελθόντος».
Η Μαρία Κελερμένου προσθέτει: «Φυσικά, αυτή δεν μπορεί, αλλά θα ήθελα η Άνγκελα Μέρκελ να μπορούσε να περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας και να δει τον πόνο που η Γερμανία προκαλεί σε εμάς σήμερα. Εύχομαι να μπορέσει να δει πόσο σκληρή είναι αυτή με τη χώρα μας».

Αυτά ήταν τα σημεία του άρθρου της Washington Post για το Δίστομο και το πως σκέφτεται σήμερα για την Γερμανία και τους Γερμανούς μια μερίδα, τουλάχιστον, Διστομιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.