Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ένας νεκρός διαδηλωτής από ανακοπή καρδιάς στο μαζικό συλλαλητήριο


Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος την ώρα που ολοκληρωνόταν η μαζική πορεία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.
 

Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα χρόνο ένας ακόμα διαδηλωτής του ΠΑΜΕ είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο 53χρονος Δημήτρη Κοτσαρίδης άνεργος πατέρας και μέλος του ΠΑΜΕ, είχε αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πορείας τον περασμένο Οκτώβριο και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Σήμερα κατά την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, τα μέλη του ΠΑΜΕ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Δημήτρη Κοτσαρίδη.
        
Τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων σημειώθηκαν όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να αποκλείσουν την οδό Βασ. Γεωργίου και να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να περάσουν. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και συμπλοκές.

Εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης μέσα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι διαδηλωτές που παρέμεναν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος άρχισαν να τρέχουν προς τους γύρω δρόμους για να προφυλαχθούν. Ορισμένοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
             
Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αρκετές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» της πλατείας, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν να επιστρέφουν παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς είχαν αποκλειστεί από τα ΜΑΤ στη Μητροπόλεως και την Ερμού, όπου σημειώθηκαν και νέα επεισόδια.

«Αυτή την ώρα, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», δήλωσε με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν με πρώτο τον ελληνικό λαό, που οι πολιτικές τους «άδικες, άνισες, αναποτελεσματικές, μας έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει πάνω στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αυτοί που ευθύνονται βρίσκονται στο απυρόβλητο. «Πλουτίζουν και πίνουν στην υγειά των κορόιδων», συμπλήρωσε και προανήγγειλε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τις 14 Νοεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος των κυβερνώντων για την πορεία της χώρας. «Κατάφεραν το ακατόρθωτο, να μην ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί», όμως τα όρια ανοχής και αντοχής του λαού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους έστειλαν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Βαλλονίας-Βρυξελλών Βελγίου.

Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε σύντομο ανέκδοτο τις δηλώσεις Σαμαρά ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβερνητική τρόικα λέγοντας: «Η τρικομματική κοινοπραξία μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει θέατρο διαπραγμάτευσης σε ψηφισμένα μέτρα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει σε όλα».

«Οι ίδιοι άνθρωποι, που κρατάνε στα συρτάρια τους τις λίστες των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών, έχουν το θράσος να φέρουν εκ νέου μέτρα που θα γονατίσουν το λαό και την κοινωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η άμμος στην κλεψύδρα τους έχει αρχίσει να αδειάζει.

Μαζί με τους διαδηλωτές της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό θίασο, που «έχει μετατραπεί σε κακή κωμωδία».

Πίσω από αυτή την κωμωδία, «παίζεται όμως ένα δράμα», είπε ο Πάνος  Καμμένος, κάνοντας λόγο για το «δράμα» της ελληνικής οικογένειας, του εργαζομένου, του συνταξιούχου και της μικρομεσαίας επιχείρησης που βλέπουν το βιός τους να κατάσχεται από τις εισπρακτικές εταιρείες που μπαίνουν στα σπίτια τους

Η τρόικα «υλοποιεί τα σχέδια του ξένου πια κατακτητή» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να καταλήξει ότι αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των εθνών κρατών που πιστέψαμε, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση του 4ου γερμανικού Ράιχ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00. Η αστυνομία υπολογίζει τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ περί τα 15.000 άτομα, ενώ γύρω στους 25.000 εκτιμούν οι ίδιοι διοργανωτές.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία και να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή πραγματοποίησαν οι έμποροι. Στη διαδήλωση βρέθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους που ζήτησαν να αποχωρήσει.
Χιλιάδες διαδήλωσαν και σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Αρκετά καταστήματα έμειναν κλειστά, καθώς επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕΕ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ και στη συνέχεια έκαναν πορεία, στην οποία προστέθηκαν τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Σωματείων και του αντιεξουσιαστικού χώρου που έκαναν προσυγκέντρωση στην Καμάρα. Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους η οποία κατέληξε στην οδό Τσιμισκή.

Επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες ταξί και περιπτέρων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ και με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στις Σέρρες περισσότεροι από 3.000 απεργοί ανταποκρίθηκαν στην προγραμματισμένη πορεία των σωματείων τους στο κέντρο της πόλης, με έντονη την παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, η ομοσπονδία εμποροβιοτεχνών, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί φορείς, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι πυροσβέστες, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, εκπρόσωποι και μέλη της ένωσης εστιατορίων και μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μία από τις μεγαλύτερες πορείες που έχει γίνει στην περιοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ξάνθη. Στην απεργία και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν έμποροι και επαγγελματίες.
Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΚΞ, ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ και στη συνέχεια πραγματοποίθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα Χανιά. Ειδικότερα το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ, στην πλατεία 1866 και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ακολούθησε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Πραγματοποιήθηκε πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων και τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έξω από τα οποία εργολήπτες δημοσίων έργων είχαν παρατάξει μηχανήματα έργων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα των Χανίων καθώς και τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς ήταν κλειστά, ενώ, κλειστά παρέμειναν και τα φαρμακεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, οδηγοί ταξί, ενώ, στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.