Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Φωτογραφικό υλικό απο Ιμαλάϊα-Annapurna

 By dimitris
Ο φίλος ορειβάτης Άλκης Βούλγαρης  μας έστειλε και δημοσιεύουμε τις πρώτες φωτογραφίες από το πρόσφατο ταξίδι – αποστολή στα κεντρικά Ιμαλάϊα Nepal.
 Το οδοιπορικό κράτησε 12 ημέρες με κορύφωση  την αναρρίχηση και κατάκτηση της κορυφής Tent Peak (5663 μέτρα), που βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Ιμαλαϊων γνωστή ως Annapurna.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πλήρη συνέντευξη από τον ορειβάτη  Άλκη Βούλγαρη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αυτό το ταξίδι.  





 
 Πηγή ενημέρωσης από: http://e-tithorea.gr

8 Μαΐου 1821 - Η Μάχη στο χάνι της Γραβιάς

Μετά την ήττα των Ελλήνων στην Αλαμάνα (23 Απριλίου 1821), άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους Τούρκους πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ προς την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου είχε αφήσει χωρίς ικανό αρχηγό τους εξεγερμένους ραγιάδες. Ο φόβος κυρίευσε τα ήδη επαναστατημένα κέντρα (Λιβαδιά, Σάλωνα και Αττική), όπου είχε χυθεί αίμα ντόπιων Τούρκων. Όλοι ανέμεναν να ξεσπάσει η χωρίς οίκτο οργή των δύο πασάδων. Η Επανάσταση κινδύνευε σοβαρά ένα μήνα μετά την εκδήλωσή της και σώθηκε χάρη στις στρατιωτικές ικανότητες του Οδυσσέα Ανδρούτσου και τους κακούς υπολογισμούς του Ομέρ Βρυώνη.
Ο ελληνικής καταγωγής αλβανός πασάς, αντί να προελάσει προς τις καταπτοημένες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατό στην Πελοπόννησο, έκρινε ότι έπρεπε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, προτού περάσει τον Ισθμό. Θεώρησε ότι με το να προσεταιριστεί του Έλληνες οπλαρχηγούς, τους οποίους γνώριζε από την Αυλή του Αλή Πασά, θα προκαλούσε την παράλυση των Πελοποννησίων ανταρτών. Με αυτή τη λογική είχε προτείνει και στον Αθανάσιο Διάκο να ενταχθεί στις δυνάμεις του, αλλά αυτός είχε αρνηθεί. Ο Ομέρ Βρυώνης δεν είχε αντιληφθεί την έκταση και την έννοια του ελληνικού ξεσηκωμού. Πίστευε ότι επρόκειτο για μια απλή ανταρσία, που θα ήταν εύκολο να κατασταλεί και όχι για τον ξεσηκωμό ενός ολοκλήρου έθνους, που διεκδικούσε την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή του.
Την εποχή εκείνη βρισκόταν στην Ανατολική Στερεά ο τρομερός και φοβερός Οδυσσέας Ανδρούτσος, παλιός αρματολός της περιοχής, ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια του σουλτάνου, ως άνθρωπος του Αλή Πασά. Από το 1818 ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ένθερμος υποστηρικτής του Αγώνα. Ο Ομέρ Βρυώνης βρήκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον προσεταιρισθεί, επειδή γνώριζε πολύ καλά τις στρατιωτικές του ικανότητες. Του έγραψε μια επιστολή ως παλιός φίλος και του ζήτησε τη σύμπραξή του κατά των ελλήνων ανταρτών, με πλήθος υποσχέσεων και δόλωμα την οπλαρχηγία ολοκλήρου της Ανατολικής Στερεάς. Του πρότεινε, μάλιστα, να συναντηθούν στη Γραβιά και συγκεκριμένα σε ένα μικρό πλινθόκτιστο χάνι. Ο Ανδρούτσος απεδέχθη την πρόσκληση κι έσπευσε στην περιοχή με άλλο σκοπό κατά νου.
Αμέσως συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο στο Χάνι της Γραβιάς, με τη συμμετοχή των οπλαρχηγών Δυοβουνιώτη και Πανουργιά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ομέρ Βρυώνης θα κατήρχετο στην Πελοπόννησο, όχι δια του Ισθμού, αλλά δια του Γαλαξειδίου. Διαφώνησαν, όμως, ως προς το σχέδιο αντιμετώπισής του. Ο Ανδρούτσος πρότεινε να δώσουν τη μάχη στο Χάνι, ενώ οι Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς το έκριναν ακατάλληλο, επειδή ήταν πλινθόκτιστο και ευρίσκετο σε ανοικτό πεδίο. Εν τω μεταξύ, ο Ομέρ Βρυώνης με 9.000 άνδρες πλησίαζε στη Γραβιά και είχε πληροφορηθεί την παρουσία του Ανδρούτσου στο χάνι με μικρή δύναμη. Δεν ανησύχησε, όμως, πιστεύοντας ότι ο Ανδρούτσος θα έκανε αποδεκτή την πρότασή του.
Σε μια δεύτερη σύσκεψη των ελλήνων οπλαρχηγών, που δεν είχαν στη διάθεσή τους πάνω από 1200 άνδρες, λύθηκε η διαφωνία τους. Αποφάσισαν ο μεν Δυοβουνιώτης με τον Πανουργιά να πιάσουν τις γύρω περιοχές, ο δε Ανδρούτσος να χτυπήσει τον εχθρό από το χάνι σε μια οπωσδήποτε παράτολμη ενέργεια. Μαζί του βρέθηκαν 117 άνδρες, που μετέτρεψαν το πλινθόκτιστο κτίριο σε οχυρό με πρόχειρα έργα.
Το πρωί της 8ης Μαΐου 1821, ο Ομέρ Βρυώνης με τον στρατό του πλησίασε σε απόσταση βολής από το χάνι και αμέσως δέχτηκε καταιγισμό πυρών. Κατάλαβε ότι ο παλιός του φίλος δεν πήγε εκεί με φιλικούς σκοπούς, αλλά για να τον πολεμήσει. Πρώτα διέταξε να γίνει επίθεση κατά των ανδρών του Δυοβουνιώτη και του Πανουργιά, τους οποίους διασκόρπισε στα γύρω βουνά, όπως και στη Μάχη της Αλαμάνας. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο Χάνι και τον Ανδρούτσο.
Έκανε μια απόπειρα να τον μεταπείσει, στέλνοντας ένα δερβίση ως αγγελιοφόρο. Η αποστολή του ιερωμένου είχε τον λόγο της. Ο Ομέρ Βρυώνης γνώριζε ότι ο Ανδρούτσος ήταν Μουσουλμάνος Μπεκταξής. Ο δερβίσης προχώρησε έφιππος προς το Χάνι, αλλά ξαφνικά δέχθηκε μια σφαίρα στο μέτωπο κι έπεσε άπνους. Οι Οθωμανοί επιτέθηκαν κατά κύματα στο Χάνι. Ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του κρατούσαν γερά. Ο Ομέρ Βρυώνης εξεμάνη με την ανικανότητα των αξιωματικών του και διέταξε και νέα επίθεση κατά το μεσημέρι. Και αυτή απέτυχε.
Τις πρώτες ώρες του δειλινού διέταξε κατάπαυση του πυρός, συνειδητοποιώντας ότι είχε διαπράξει ένα ακόμη λάθος. Από υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και υποτιμώντας την ανδρεία των Ελλήνων είχε εκστρατεύσει χωρίς πυροβολικό. Αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά τις δυνάμεις του και να διατάξει να του φέρουν κανόνια από τη Λαμία. Ήταν αποφασισμένος το πρωί της επόμενης ημέρας να ισοπεδώσει το Χάνι, με τους αυθάδεις υπερασπιστές του. Την κίνηση αυτή του Ομέρ Βρυώνη μάντεψε ο Ανδρούτσος και γύρω στις δύο τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου επεχείρησε με τους 110 άνδρες του ηρωική έξοδο. Οι έξι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ολοήμερης μάχης. Αιφνιδίασαν τις τουρκικές φρουρές που είχαν περικυκλώσει το Χάνι και χάθηκαν μέσα στα σπαρτά.
Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στοίχισε στον Ομέρ Βρυώνη πάνω από 300 νεκρούς και 200 τραυματίες Κυρίως, όμως, προκάλεσε κλονισμό στο ηθικό του στρατού του και τον δικό του δισταγμό για το αν έπρεπε να συνεχίσει την εκστρατεία του. Για λίγο καιρό, τουλάχιστον, ένας σοβαρός κίνδυνος για την Πελοπόννησο εξέλιπε. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αναγνωρίσθηκε απ' όλους ως αναμφισβήτητος ηγέτης της Ανατολικής Στερεάς.


"Οι Διστομίτες και οι νεοναζί".Ποια ήταν τελικά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής

Οι κάτοικοι από το Δίστομο δεν δέχονται ότι τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή στο δήμο τους είναι άξια λόγου.Και διευκρινίζουν:

"Ο…Καλλικράτης   δημιούργησε ψευδαίσθηση  για τους ψήφους της »Χρυσής Αυγής» στο Μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας που το 1944 οι γερμανοί Ναζί έσφαξαν 218 Διστομίτες!

Αρκετοί συντάκτες << παρασύρθηκαν >>από τα αποτελέσματα του Καλλικρατικού Δήμου Διστόμου-Αράχωβας -Αντίκυρας όπου πράγματι η Χρυσή Αυγή πήρε  κατά Μέσο Όρο 5,96% -δηλαδή 335 ψήφους-  και στα 3 Δημοτικά Διαμερίσματα  και »γέμισε ο τόπος » ρεπορτάζ ότι στο χωριό που μαρτύρησε από τους Ναζί 335 …ψήφισαν   τους νοσταλγούς του Χίτλερ!.

Αν όμως κάποιος κοιτάξει αναλυτικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών βλέπει ότι  το μεγάλο ποσοστό της Χρυσής Αυγής το πήρε στα άλλα 2 χωριά του Καλλικρατικόυ Δήμου και συγκεκριμένα  7,47%  σε Αράχωρα  και 7.87%  σε  Αντίκυρα.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου  ( μαζί με την τ.Κοινότητα Στειρίου)  η Χρυσή Αυγή πήρε 79 ψήφους, δηλαδή 3,48% . Μάλιστα αμιγώς στην ιστορική  κωμόπολη – χωρίς το Στείρι δηλαδή – το ποσοστό της Χρυσής Αυγής περιορίζεται στο 2,7% (μόνο ψήφοι 44).  Οπως σημειώνουν κάτοικοι που μας έστειλαν τα στοιχεία, στην πραγματικότητα οι ψήφοι Διστομιτών πρός την Χρυσή Αυγή είναι ακόμα λιγότεροι, αφού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου ψηφίζουν και οι κάτοικοι της εργατούπολης Παραλία Διστόμου (Ασπρα Σπίτια) που είναι κυρίως εσωτερικοί μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί την δεκαετία ’60 και ’70 για την λειτουργία του εργοστασίου Αλουμινίου (Πεσινέ).
 Πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 23,2%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με  19,70%, τρίτη η ΝΔ με 17,32%,μετά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,14% ( ιδρύθηκε, όπως θυμάστε στο Δίστομο), το ΚΚΕ με 7,05%, Δημοκρατική Συμμαχία με 5,24% , η Δημοκρατική Αριστερά με 4,14% κοκ

Η καλύτερη απόδειξη όλων των παραπάνω, μας έγραψαν από το Δίστομο, είναι ότι το 2009 η Χρυσή Αυγή πήρε στο Δίστομο μόνο 6 ψήφους! " 
http://www.onalert.gr 

Η αισχρότητα του εκλογικού νόμου... Αλλάξτε τον άμεσα!

Δείτε ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αισχρότητα του εκλογικού νόμου που είχαν φτιάξει ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ώστε να έχουν πάντα την πλειοψηφεία. 
Στη Β' Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ με 22% παίρνει 9 έδρες ενώ η ΝΔ με 12% παίρνει 15 έδρες!...

Επίσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το ίδιο ποσοστό με την ΝΔ παίρνουν 10 έδρες λιγότερες!

Όλα αυτά χάρη στον φωτογραφικό εκλογικό νόμο του κ. Πάκη Παυλόπουλου που ισχύει για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και δίνει bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά μόνο εαν αυτό είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Εαν πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε ΤΙΠΟΤΑ καθώς θεωρείται συνασπισμός κομμάτων!

Όποια κυβέρνηση και εαν σχηματιστεί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι η αλλαγή αυτού του εκλογικού νόμου με ενα καθαρά αναλογικό σύστημα.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com 

Καλημέρα - Πρωινή ενημέρωση - Τι έγινε σαν σήμερα

                                           Πολύδροσος 8-5-2012 στις 08¨15 από webcamera
 
Επέτειοι:
Γιορτάζουν:

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.
1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
1936: Ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Είπαν 
«Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος.»
Ζακ - Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ
 
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr
 
Ο Καιρός

Αρχίζει για τη χώρα παρατεταμένη περίοδος αστάθειας με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.



Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καιρού του Μαΐου, που θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες, είναι η εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Τα παραπάνω φαινόμενα συχνά προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες και θεωρούνται κακός οιωνός: «Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει», «Όταν έπρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζώνει», «Μάης άβροχος, χρονιά ευτυχισμένη» κλπ. Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στο χαλάζι που αποτελεί τον εφιάλτη των αγροτών. Σε πολλά μέρη τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο που γιορτάζεται στις 8 Μαΐου τον αποκαλούν Βροχάρη ή Χαλαζιά επειδή επικράτησε η δοξασία ότι ο συγκεκριμένος Άγιος στέλνει το χαλάζι και καταστρέφει τα σπαρτά. Σε πολλές αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι έχουν αργία την ημέρα της γιορτής του Αγίου όχι μόνο για να τον τιμήσουν αλλά και για να τον καλοπιάσουν. Την ίδια στάση κρατούν και την επόμενη ημέρα (9/5) γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου για τον οποίο λένε ότι: «Γυρίζει με το χαλάζι στον κόρφο του». Είναι χαρακτηριστική η παροιμία που λέγεται στην Ήπειρο: «Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει». Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
12-ωρη πρόγνωση για Πολύδροσος, GR Αύριο   7-ημέρες
Τοπική ώρα       Καιρός Θερμ
°C
Σχ. Υγρ
%
Άνεμος
km/h
12:00 Συννεφιά 19 oC 52% Δ με 13 km/h
(3 Bf)
15:00 Ασθενής βροχή 17 oC 63% ΔΝΔ με 8 km/h
(2 Bf)
18:00 Συννεφιά 19 oC 54% ΝΝΔ με 10 km/h
(2 Bf)
21:00 Συννεφιά 15 oC 66% ΝΔ με 6 km/h
(2 Bf)