Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Εντυπωσιακή παρουσίαση του βιβλίου «Λαϊκά Παραμύθια της Ρούμελης» της Καλομοίρας Γκρέκα – Τσιλαλή, στην 4η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου - ΦΩΤΟ



    Η εντυπωσιακή παρουσίαση του νέου βιβλίου «Λαϊκά Παραμύθια της Ρούμελης» της Καλομοίρας Γκρέκα – Τσιλαλή ¨αποζημίωσε¨ όσους παραβρέθηκαν στη γεμάτη αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς»  (με τα σωζόμενα τείχη της του 4ου αι. π.Χ.) της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας,......
την Παρασκευή 4-5-2018, στα πλαίσια της 4ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων.
    Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας  καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « … Στόχος της 4ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου είναι η ανάδειξη του αξιόλογου συγγραφικού έργου των Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και η αξιοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος της Φθιώτιδας. Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός  έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουμε σήμερα το νέο μέλος του Ομίλου την κ. Καλομοίρα Γκρέκα Τσιλαλή και το νέο της βιβλίο «Λαϊκά παραμύθια της Φθιώτιδας». Καλώς ήρθατε στον Όμιλό μας και καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο.
 Με αφορμή το βιβλίο αυτό θέλω να επισημάνω, πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα παραμύθια είναι μόνο για μικρά παιδιά. Τα παραμύθια εκπέμπουν ισχυρά και διαχρονικά μηνύματα για κάθε ηλικία».
    Για το βιβλίο μίλησε ο δάσκαλος – συγγραφέας Γιώργος Αναγνώστου ο οποίος τόνισε τα εξής : «…Μια φορά κι έναν καιρό από πολύ παλιά, οι άνθρωποι ταίριαζαν ιστορίες φανταστικές , ήθελαν να διώχνουν τους φόβους τους, να μιλάνε για το καλό και το κακό, να τα βάζουν με τα θεριά, να βρίσκουν ισορροπία στην καθημερινότητά τους μέσα από τον κόσμο της φαντασίας.
Μια φορά κι έναν καιρό ξεκινάει κι η δική μας ιστορία, μέσα από το βιβλίο της Καλομοίρας Γκρέκα – Τσιλαλή, «Λαϊκά παραμύθια της Ρούμελης», που αποτελείται από 30 συνολικά παραμύθια της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα 21, Φωκίδα 2, Ευρυτανία 2, Βοιωτία 2 και Αιτωλοακαρνανία 3). Τα παραμύθια αυτά το χώρο και το περιβάλλον που διαδραματίζονται, δίνουν πολιτιστικά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών και διδάσκουν.
Τα παραμύθια του βιβλίου έχει εικονογραφήσει η Μυρτώ Μπελοπούλου και συνδέονται με εύστοχους δημοτικούς στίχους.
Η έκδοση των Λαϊκών παραμυθιών της Ρούμελης ας σταθεί μια ευκαιρία να γνωρίσουμε μικροί και μεγάλοι μέρος από το θησαυρό της λαϊκής παράδοσης.
Κλείνω τη παρουσίασή μου με ένα ποίημά μου :
Μια φορά κι έναν καιρό
παραμύθι αρχινώ
να φοβίσω τα στοιχειά
να ζητήσω μια φωλιά
να γίνει ο κόσμος αγκαλιά.
Μια φορά κι έναν καιρό
παραμύθι αρχινώ
να μιλήσω στα παιδιά
να κρατήσουν στην καρδιά
της αγάπης τη μεριά. » 
    Με ξεχωριστό τρόπο αφηγήθηκε δύο παραμύθια του βιβλίου η νηπιαγωγός και μέλος της Ομάδας «Ιστορίες με τ’ αδράχτι» Γιώτα Γάκη, ενώ εντυπωσίασε με την ανάγνωση παραμυθιού και η μαθήτρια και εγγονή της συγγραφέα Μαρίνα Τσιλαλή.
    Η παρουσία του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, με το Παραδοσιακό Μουσικό Σύνολο, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, γοήτευσε και έδωσε ένα ζωντανό χρώμα στην εκδήλωση με τις υπέροχες μελωδίες και ερμηνείες του. Τη μουσική επιμέλεια είχαν οι εκπαιδευτικοί και μουσικοί του Σχολείου Μαρία Βε και Δημήτρης Σκότης.
    Στη συνέχεια η συγγραφέας πήρε το λόγο και τόνισε τα εξής : « …Το βιβλίο αυτό είναι αντιπροσωπευτική συλλογή 30 παραμυθιών, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας στη Στερεά Ελλάδα. Περιμένοντας να γεννηθεί το πρώτο μου εγγόνι, σκέφτηκα τι παραμύθια θα του πω, από αυτά που μου έλεγε και μου άρεσαν η γιαγιά μου. Έτσι άρχισα τη συλλόγή παραμυθιών.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου μου … »
    Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας Νίκος Τζήμας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και τη συγγραφέα για τη συνεργασία, και συνεχάρη τους μαθητές και τους μουσικούς του Σχολείου του, για την εξαιρετική τους παρουσία.
    Η 4η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου ολοκληρώνεται το Σαββατο 5-5-2018. Η Γεωργία Γοργώ – Αλεξίου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής – συγγραφέας - πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελωτών Βορείου Ελλάδας , θα παρουσιάσει το τρίτομο επιστημονικό της σύγγραμμα.

Κώστας  Τσιαλαφούτας
Δάσκαλος

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου