Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αγαπητοί φίλοι του Ομίλου μας,
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ο Όμιλός μας σε μια προσπάθεια να φέρει τον κόσμο κοντά στην ποίηση και να τιμήσει την πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη (1838-1892).....
με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τη γέννησή της, συνδιοργανώνει με το Δήμο Λαμιέων τον 1ο Μαραθώνιο Ποίησης «Αγανίκη Αινιάνος - Μαζαράκη». Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηνΤετάρτη 21 Μαρτίου 2018. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ακούγονται στην Πλατεία Ελευθερίας έργα γνωστών και καταξιωμένων ποιητών, τα οποία απαγγέλλουν είτε οι ίδιοι είτε γνωστοί για την αξία τους ηθοποιοί. Θα ακολουθήσει βραδιά μελοποιημένης ποίησης από τον Κώστα Νέλλα και τους μαθητές του και απαγγελία ποιημάτων της Αγανίκης Αινιάνος - Μαζαράκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6) στις 8.30 μ.μ.
Ελάτε  όλοι στη Γιορτή της Ποίησης!
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Ξανθή Κουτσογιάννη
Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη
                                        180 χρόνια από τη γέννησή της

Η Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη, η πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας, γεννήθηκε το 1838 στην Υπάτη. Ο πατέρας της Γεώργιος Αινιάν ήταν πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας, ήρωας της Επανάστασης και πολιτικός. Έμεινε ορφανή σε μικρή ηλικία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πύργο στην Υπάτη, που στη συνέχεια καταστράφηκε.  Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στο Αρσάκειο, από όπου αποφοίτησε σε ηλικία 17 ετών και στράφηκε στη σπουδή των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων και των Γάλλων ποιητών και πεζογράφων. Το 1860 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαζαράκη. Σ’ όλη της τη ζωή κάθε πόνος, κάθε χαρά, κάθε τι που άγγιζε την ψυχή της, γινόταν ποίημα. Τα ποιήματά της τα κρατούσε μυστικά και δεν τα δημοσίευσε όσο ζούσε. Οι απώλειες των γονιών της, του αδελφού της και των τεσσάρων παιδιών της ήταν η αιτία να βυθιστεί σε βαθιά μελαγχολία. Το 1892 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου