Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Σ. Κοροβέσης: Ο Δήμος Δελφών δεν πλήρωσε ποτέ νερό

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 
Εξηγήσεις για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στον Δήμο Δελφών σχετικά με τα oφειλόμενα στην «ΕΥΔΑΠ Παγίων»,......
δίνει μέσω του zougla.gr, o πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Στέλιος Κοροβέσης.

Όπως έγινε γνωστό, η «ΕΥΔΑΠ Παγίων», χθες, δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς του Δήμου Δελφών λόγω χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ Α.Ε. απαιτεί εξόφληση ποσού άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. 

Από την πλευρά του ο δήμος, μέσω ανακοίνωσης του δημάρχου του, Θανάση Παναγιωτόπουλου αναφέρει: «Πρόκειται για χρέη που η ίδια ισχυρίζεται ότι προέρχονται από την παροχή αδιύλιστου ύδατος στο Δήμο μας που διακρίνονται σε δυο διαφορετικές περιόδους, ήτοι περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 και ένα εκατομμύριο ευρώ έκτοτε και μέχρι το Μάρτιο του 2017.»

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρουν πως οι λογαριασμοί του δήμου στο σύνολο των τραπεζών ανέρχονται στα περίπου 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Στο κατασχετήριο δε της «ΕΥΔΑΠ Παγίων» το οποίο επιδόθηκε χθες το μεσημέρι στον δήμο Δελφών, γίνεται άμεσα απαιτητό συνολικό ποσό 3.200.000 ευρώ.

Ο Στέλιος Κοροβέσης, απαντά στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Δελφών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο Δήμος δεν έχει πληρώσει ποτέ νερό. Επίσης επισημαίνει πως η κίνηση της δέσμευσης των λογαριασμών έγινε στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και πως θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακούστε τι δηλώνει στο zougla.gr:

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δελφών:

«“Απόπειρα Οικονομικού στραγγαλισμού του Δήμου Δελφών από την Ε.Υ.Δ.Α.Π.”

Ο Δήμος Δελφών στραγγαλίζεται οικονομικά και οδηγείται σε αναγκαστική κατάρρευση με τεράστιες συνέπειες για όλους τους δημότες του.

Η Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ Α.Ε. με μια εσπευσμένη και βίαιη ενέργειά της δέσμευσε χθες Δευτέρα 12/03/2018 όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Δελφών εκβιάζοντας την εξόφληση ποσού άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρέη που η ίδια ισχυρίζεται ότι προέρχονται από την παροχή αδιύλιστου ύδατος στο Δήμο μας που διακρίνονται σε δυο διαφορετικές περιόδους, ήτοι περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 και ένα εκατομμύριο ευρώ έκτοτε και μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Και αυτό, μολονότι και η ίδια η Ε.Υ.Δ.Α.Π. δεν είναι βέβαιη για αυτές τις οφειλές, αφού έρχεται εκ των υστέρων (Δεκέμβριος 2017) να τα διεκδικήσει με αγωγές, ωστόσο αξιοποιεί τα προνόμια που της έχει παραχωρήσει ο νομοθέτης μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και σπεύδει να στραγγαλίσει τον Δήμο Δελφών πριν ακόμη αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Από την πλευρά μας, ο Δήμος Δελφών έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα. Σε πολιτικό όμως επίπεδο, καταγγέλλουμε την πρωτοφανή συμπεριφορά ενός Ν.Π.Δ.Δ. όπως η Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ που στραγγαλίζει επιδεικτικά έναν Δήμο και τους 30.000 δημότες του με τρόπο που δεν το πράττει ούτε και η πιο κερδοσκοπική εταιρεία απέναντι στον χειρότερο πελάτη της.

Τα προνόμια της Ε.Υ.Δ.Α.Π. που προκύπτουν από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ισχύουν εδώ και δεκαετίες, ουδέποτε όμως διανοήθηκε ποτέ καμία διοίκηση να λειτουργήσει με αυτόν τον εκβιαστικό τρόπο έναντι ενός Δήμου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φωκίδας που αποτελεί τον κύριο τροφοδότη νερού της ίδιας εταιρείας. Ακόμη και όταν εισέπρατταν οι παλιές διοικήσεις της Ε.Υ.Δ.Α.Π. χρήματα από το Δήμο μας, αυτό γινόταν αποκλειστικά και μόνο μετά την έκδοση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και σε διαπραγμάτευση με τον Δήμο Δελφών ώστε αυτό να γίνει με τρόπο που δεν θα είναι καταστροφικός.

Επειδή το ζήτημα, επαναλαμβάνουμε, είναι καθαρά πολιτικό (η Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση) καλούμε άμεσα την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλους τους θεσμικούς παράγοντες να λάβουν ξεκάθαρη θέση.»

zougla.gr

4 σχόλια:

  1. Σαν δημότες έχουμε κάποιες εύλογες απορίες διαβάζοντας τις ανακοινώσεις ΕΥΔΑΠ και Δήμου.Μέχρι το 2014 ο Δήμος χρώσταγε 2,000.000 και μετά 1,000.000 λένε.Όλα αυτά τα χρόνια εμείς δεν πληρώναμε τους λογαριασμούς μας?Τα χρήματα δεν τα απέδιδε στην ΕΥΔΑΠ η δημοτική αρχή?Κάποια χωριά μακρυά από τα αστικά κέντρα έχουν δικές τους πηγές και καλύπτουν τις ανάγκες τους .Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος πρέπει να πληρώσει την ΕΥΔΑΠ?εάν όχι έχει κάποιο επί πλέον έσοδο (αφού αφαιρεθεί το λειτουργικό κόστος) καθώς οι τιμές χρέωσης είναι υπερβολικές.
    Υπάρχει κάποια απάντηση για να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται?
    Ν.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δημότης καταβάλλει τέλη ύδρευσης τα οποία είναι ανταποδοτικά, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει, και αφορούν ΜΟΝΟ στη συντήρηση του εκτεταμένου δικτύου, στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, των διυλιστηρίων κι άλλα πολλά γύρω από αυτά Για αυτά πληρώνει ο κάτοικος της περιοχής και όχι για το νερό που παρέχει η ΕΥΔΑΠ και για το ποσό που διεκδικεί και με τον τρόπο που το διεκδικεί.

    Άρα, τα ποσά είσπραξης του Δήμου από τις χρεώσεις ύδρευσης αφορούν στη λειτουργικότητα του συστήματος ύδρευσης και όχι στις ποσότητες νερού που παρέχει η ΕΥΔΑΠ. Ο καθένας καταλαβαίνει πως σε περίπτωση διακανονισμού μεταξύ Δήμου Δελφών και ΕΥΔΑΠ για το ποσό που έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών η εταιρεία, αναγκαστικά θα πάνε στους δημότες, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με ότι αυτό συνεπάγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επομένως σε χωριά που δεν προμηθεύει νερό η ΕΥΔΑΠ ο δημότης πρέπει να πληρώνει ένα πάγιο που να καλύπτει το λειτουργικό κόστος. Το νερό είναι αγαθό της φύσης και δεν πωλείται.
      Όταν εμείς πληρώνουμε περισσότερα από το κόστος που μας αναλογεί και ο Δήμος δεν διαχειρίζεται σωστά τα έσοδά του Ποιός ευθύνεται?

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα ,αν ισχύουν όλα αυτά και ο Δήμος μπορεί να χρεώνει τούς δημότες ανάλογα με τα χρέη του,τότε ποιός ο λόγος να υπάρχουν υδρομετρητές.Ας καταργήσουν κι αυτούς που υπάρχουν και να χρεώνουν ανάλογα με τις "ανάγκες του "Δημου"
    Τι ωραία! Καί εννοείται ότι οι υπεύθυνοι για τα χρέη είναι όλοι οι άλλοι εκτός από "εμένα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή