Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ !!!! Πάλι φωτιά στα σκουπίδια της ΄΄χωματερής΄΄ του Δήμου Δελφών στα πρώην σφαγεία στην Πολύδροσο Φωκίδας.



Στις 11 Μαρτίου την Κυριακή στις  18:45 περίπου, πρόσεξα από την οικία μου που είναι πιο πάνω από τον χώρο των πρώην σφαγείων Πολυδρόσου, μαύρους καπνούς και από την μυρωδιά κατάλαβα ότι και πάλι θα καίγονται τα σκουπίδια στην ΄΄χωματερή΄΄.....

Για να το διαπιστώσω πήγα στο συγκεκριμένο μέρος και πράγματι καιγόντουσαν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών, με τις φλόγες να φτάνουν τα 4-5 μέτρα, ο καπνός να καλύπτει σιγά – σιγά το χωριό, επί πλέον να έχει πάρει φωτιά και παρακείμενη περίφραξη.
Ειδοποίησα αμέσως την Πυροσβεστική υπηρεσία για την κατάσβεση και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μολιώτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά το κάψιμο των σκουπιδιών.
Στις 2 Ιανουαρίου είχαμε πάλι αντίστοιχο συμβάν με παρέμβαση της Πυροσβεστικής και πάλι για το σβήσιμο.
Τα σκουπίδια το χώρο των πρώην σφαγείων τον έχουν μετατρέψει σε  επίσημη ΄΄χωματερή΄΄ και δεν είναι δυστυχώς το μόνο σημείο του χωριού που έχει γίνει ΄΄χωματερή΄΄.
Στην στροφή μετά την παλαιά δεξαμενή, εντός του δάσους, αλλά και σε άλλα σημεία τα οποία γνωρίζουν όλοι συμπεριλαμβανομένων, του Δημάρχου κ. Παναγιωτόπουλου, της Αντιδημάρχου κ. Ανδρεοπούλου, του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου καθώς και του Προέδρου της Τοπ. Κοινότητας κ. Μουλαρά, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί και με γραπτά και προφορικά από εμένα.
Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Δήμαρχος με τον κ. Μολιώτη ( Αντιδήμαρχος ΔΕ Παρνασσού τότε) επισκέφθηκαν τους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια.
Η κ. Ανδρεοπούλου Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, τον Μάϊο του 2017, είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος θα καθαριστεί, δεν γνωρίζω τι ενέργειες έκανε τότε.

Εκείνο που γνωρίζω ότι σήμερα ο χώρος έχει μετατραπεί σε ΄΄χωματερή΄΄.
Δεν γνωρίζω αν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργίου έχει ασχοληθεί.
Ο κ. Μουλαράς είχε διαβεβαιώσει στην Πυροσβεστική ότι θα μεταφορτώνονταν τα σκουπίδια κατά τακτά διαστήματα, όταν δε του είπα για την κατάσταση που επικρατεί, μου υπέδειξε να απευθυνθώ στον Δήμαρχο τον οποίο στήριξα.
Ο χώρος αυτός οποίος είναι περιφραγμένος με μαντρότοιχο και με οίκημα, είναι για να φυλάσσονται διάφορα υλικά τα μηχανήματα και τα οχήματα του Δήμου τα οποία τώρα είναι στους δρόμους.

Επί δημαρχίας κ. Γεωργούση, είχα διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος.
Είχαμε θέσει ως προτεραιότητα να κλείσουμε όλες τις χωματερές στην Πολύδροσο την Λιλαία και την Επτάλοφο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα καταφέραμε.
Είναι λυπηρό αλλά και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει τώρα με τα σκουπίδια, τα οποία με την καύση τους δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Είναι δυνατόν ακόμη να προξενήσουν ζημιές στις παρακείμενες οικίες, κίνδυνος και για ανθρώπινες ζωές.
Τα ποντίκια, φίδια κλπ έχουν μετατρέψει το χώρο σε εστία μόλυνσης.
Απορίας άξιον που η Δημοτική αρχή και συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ανδρεοπούλου, η οποία παρευρίσκεται σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις, άλλοτε βραβευμένη και άλλοτε να βραβεύει δίνοντας επαίνους για θέματα υποδεέστερα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας, δημιουργώντας το ανάλογο προφίλ για τις επόμενες εκλογές, δεν αντιμετωπίζει τα θέματα που την αφορούν άμεσα και οριστικά.

Με όσα παραπάνω ανέφερα παρακαλώ, ως μόνιμος κάτοικος του χωριού, να απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια, να αποκατασταθεί η τάφρος που υπάρχει εντός του χώρου, να ασφαλίζεται η πόρτα και να φυλάσσεται ο χώρος προς αποφυγή παρόμοιου φαινομένου, καθ’ όσον η Δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος της Κοινότητας αδιαφορούν και είναι,  ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή εκδικούνται το χωριό μας.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για το κλείσιμο της ΄΄χωματερής΄΄ το λόγο θα έχει ο κος. Εισαγγελέας και οι συναρμόδιες αρχές.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος να δώσει άμεσα εντολή για τα περαιτέρω.

Λουκάς Δεληγιάννης
π. Αντιδήμαρχος του π. Δήμου Παρνασσού
Μόνιμος κάτοικος Πολυδρόσου
( Υποψήφιος για Δημοτικός Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του κ. Παναγιωτόπουλου)

5 σχόλια:

  1. Το μεγάλο γέλιο είναι που ο πρώην αντιδήμαρχος ανεβάζει διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο θέμα στο F/B λες και ήρθε μόλις τώρα στο χωριό και είναι από άλλη παράταξη.Μας θεωρεί χαζούς και ότι δεν θυμόμαστε την απραξία του η οποία οδήγησε στην τωρινή κατάσταση και για την οποία βέβαια οι διάδοχοι του συνεχίζουν να αδιαφορούν.Βλέπεις γλέντια δεν γίνονται στα σφαγεία και δεν υπάρχει ανάλογη προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ενημερώσω τον καταγγέλοντα κ. Δεληγιάννη, αν και ως πρώην αυτοδιοικητικός, ελπίζω ότι το γνωρίζει, ότι:
    Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολυδρόσου, οι αρμοδιότητές μου που προβλέπονται από το νόμο είναι γνωμοδοτικές και όχι εκτελεστικές.
    Οφείλω για όλα τα προβλήματα να γνωμοδοτώ και να ενημερώνω τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Αυτό έχω κάνει και για το συγκεκριμένο θέμα και με συγκεκριμένες προτάσεις.
    Αργύρης Μουλαράς
    Πρόεδρος ΤΚ Πολυδρόσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλτατε Λουκά ,
    συμμερίζομαι απολύτως την ευαισθησία σου για το μείζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει το , κατά τα άλλα , όμορφο χωριό μας , κατανοώ την αγανάκτησή σου και σέβομαι την καταγγελία σου. Όμως για να προκύψει το κάθε πρόβλημα σίγουρα προϋπάρχει κάποια αιτία . Και στην προκειμένη περίπτωση , όπως την καταγράφεις και την αφηγείσαι παραπάνω, δεν διακρίνω πουθενά να προσδιορίζεις ή τουλάχιστον να εικάζεις την αιτία του θλιβερού και ζέοντος αυτού φαινομένου που άλλωστε δεν είναι και σημερινό όπως δυστυχώς δεν είναι και το μοναδικό για το δύσμοιρο αυτό χωριό . Αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν προσφέρεται για χιούμορ επίτρεψε μου όμως , ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου, να το προσεγγίσω ολίγον σκωπτικά και ίσως έτσι , πέραν του ότι θα αποκαλυφθούν οι αιτίες του προβλήματος ίσως λειτουργήσει περισσότερο και ως μέσον ευαισθητοποίησης αρχόντων και αρχομένων για την εξάλειψη ή την επίλυσή του .
    Αιτίες λοιπόν αυτού του μείζονος προβλήματος νομίζω πως είναι :
    1η Αιτία : Ο Άνεμος !!! ( ο στρατηγός άνεμος που έλεγε και ο Πολύδωρας κάποτε όταν καιγόταν η Ηλεία ) . Εάν δεν ήταν Β(ορειο)Δ(υτικός) για να φέρνει τον καπνό προς το χωριό αλλά ήταν Νοτιάς να πηγαίνει τον καπνό προς το νεκροταφείο ή προς την Αγόριανη ποιόν θα ενοχλούσε ;;;
    2η Αιτία : Η θέση που κτίστηκε το σπίτι σου !!! αν δεν ήταν εκεί που είναι κτισμένο αλλά να ήταν στο “ λάκο ” ή στο “ μπουρνιά “ θα έπαιρνες χαμπάρι ότι καίγονταν τα σκουπίδια στα σφαγεία ;;;
    3η Αιτία : Ο πυρομανής συγχωριανός μας !!! αν δεν έβαζε κάποιος φωτιά να κάψει τα σκουπίδια και να πνιγεί το χωριό από τον καπνό θα ενοχλούνταν κανείς τουλάχιστον μέχρι να σφίξουν οι ζέστες και να ζέξουν ;;;
    4η Αιτία : Υπερεπάρκεια καταναλωτικών αγαθών !!! η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των συγχωριανών μας τα τελευταία χρόνια ( κυρίως τα προ κρίσεως χρόνια των παχέων αγελάδων ) και ο υπερκαταναλοτισμός αγαθών (ιδία τροφής & ένδυσης) δεν συντελούν στην υπερπαραγωγή απορριμμάτων & σκουπιδιών που μοιραία θα πρέπει να τα ξεφορτωθούν σε τέτοιες “χωματερές”;;;
    5η Αιτία : Ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός των συγχωριανών μας : με δεδομένη πλέον την κατάργηση- εξαφάνιση των γαϊδουριών & μουλαριών ως μέσων μεταφοράς αν δεν διέθετε κάθε οικογένεια από ένα ( σε πολλές περιπτώσεις δύο & τρία) μηχανοκίνητα μέσα ( Ι.Χ. , αγροτικό, τρακτέρ, μηχανάκι) που να τους διευκολύνουν ώστε να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στις “χωματερές” αυτές σκέπτεσαι πόσο δύσκολο θα ήταν να τα κουβαλάνε οι άνθρωποι στην πλάτη μέχρι εκεί ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνέχεια ...

    Πλείστες ακόμη αιτίες θα μπορούσα αγαπητέ Λουκά να αραδιάσω εδώ για να αναδειχθεί και κατανοηθεί πληρέστερα το μείζον αυτό πρόβλημα . Όμως … θα συμφωνήσεις πιστεύω μαζί μου (αφού άλλωστε ούτε εσύ, ούτε ο προ εμού ανώνυμος σχολιαστής αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Κοινότητος την αναφέρετε καν ως αιτία ) ο τι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθε ΩΣ ΑΙΤΙΑ για το πρόβλημα αυτό ο παράγων ΑΝΘΡΩΠΟΣ … ( ο ίδιος ο εαυτός μας, ο πατέρας μας, η μάννα μας, ο αδερφός μας, ο γείτονας μας ) Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ .
    ΑΥΤΟΣ που καταναλώνει , που παράγει απορρίμματα , που θέλει το σπίτι του και την αυλή του νοικοκυρεμένα και καθαρά , που δημιουργεί αυτοσχέδιες χωματερές , που λέει εγώ και η οικογένειά μου να είμαστε και να περνάμε καλά και το κράτος ( γενικότερα για ό τι ΚΟΙΝΟ) γούρνα . ΑΥΤΟΣ που , εν τέλει , δια της ψήφου του επιλέγει και όλους αυτούς τους ανάξιους , ανεπαρκείς , αδιάφορους & ανάλγητους Δημοτικούς και Κοινοτικούς του άρχοντες ,όπως τους αναφέρεις στην καταγγελία σου , και ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΕΥΘΥΝΗΝ ΦΕΡΕΙ .
    Φίλε Λουκά …
    όλα τα παραπάνω θα μπορούσα σχολιάζοντας την παρέμβασή σου να τα συνοψίσω σε μία μόνο φράση - παροιμία που λέμε στο χωριό μας και δεν είναι άλλη από τη φράση: “ τέτοια στρούγκα τέτοιο γάλα “ .

    υ.γ.
    προς σκέψιν & προβληματισμό το παρακάτω παράδειγμα …
    όταν o Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου δέχεται διαμαρτυρία – παράπονο από μητέρα μαθητού που του είπε: “ εγώ το παιδί μου το στέλνω στο σχολείο να μάθει γράμματα όχι να γίνει σκουπιδιάρης ” , γιατί σε ένα διάλλειμα ο δ/ντης προέτρεψε τους μαθητάς να μαζέψουν – καθαρίσουν το προαύλιο και τα παρτέρια του σχολείου από τα πλαστικά σακουλάκια από τα γαριδάκια , τις χαρτοπετσέτες & τα χαρτιά , τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού & αναψυκτικών , που τα ίδια πέταξαν … τι άραγε μπορεί να περιμένει κανείς περί σκουπιδιών, χωματερών, σεβασμού του περιβάλλοντος αλλά κυρίως περί διαμόρφωσης νοοτροπίας και δημιουργίας υπεύθυνων και με χρηστά ήθη πολιτών ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόλυτα σωστός Αλέκο,
    Εάν κάναμε όλοι αυτό που μας αναλογεί, δηλ.σεβασμός στη μητέρα φύση τα πράγματα θα ήταν καλλίτερα
    Και εάν οι πρώην αλλά και οι τωρινοί "άρχοντες "σέβονταν την νοημοσύνη μας και δεν καταλόγιζαν ευθύνες ο ένας στον άλλον θα είχε γίνει ένα βήμα.

    Συγνώμη αλλά έχω και εγώ δικαίωμα στην ανωνυμία.
    Ε.Χ.Ο.Σ
    Εθελοντής Χλευαζόμενος Οδοκαθαριστής Σουβάλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή