Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Έξι υπέροχα χωριά στον Παρνασσό για χειμωνιάτικα weekends


Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα και το χιονοδρομικό. Όσοι έχουν διάθεση να εξερευνήσουν το αγαπημένο βουνό από κάθε πλευρά, θα ανακαλύψουν μικρά, «μυστικά» χωριουδάκια,.....
μακριά από τα κοσμικά φώτα, γαλήνιες γωνιές και τοπία που μαγνητίζουν με τη φυσική τους ομορφιά. Εμείς σας προτείνουμε έξι από τα πιο όμορφα και low profile χωριά που προσφέρουν τα κατάλληλα σκηνικά για χαλαρωτικά σαββατοκύριακα στον Παρνασσό και αφήνουμε σε εσάς την επιλογή.

Αγόριανη



Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας. Το μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών. Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Όσο για τους ανθρώπους της Αγόριανης; Η απλόχερη φιλοξενία τους θα σας σκλαβώσει και θα σας κάνει να ξανάρθετε ουκ ολίγες φορές. Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο θα επισκεφτείτε για να μάθετε περισσότερα αναφορικά με τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων του 19ου αιώνα με τις εφτά κρήνες, καθώς και η Αγία Παρασκευή με τη βελανιδιά του Άγγελου Σικελιανού, όπου ο γνωστός λογοτέχνης καθόταν για να στοχαστεί. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες. 



Πολύδροσος 



Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, η Πολύδροσος (μέχρι το 1928 την αποκαλούσαν Σουβάλα) βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. περίπου από την Αράχωβα. Μια εξόρμηση εδώ μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την εκδρομή σας στην Αγόριανη. Χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου, σε υψόμετρο 380 μ., χαρακτηρίζεται για την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, τα cafes και τις γραφικές ταβέρνες, αλλά και την τριπλή πέτρινη βρύση. Προτεινόμενη διαδρομή, ακόμη και πεζή, αυτή μέχρι τις πηγές της Αγίας Ελεούσας (20 λεπτά περίπου με τα πόδια), ένα μέρος με τρεχούμενα νερά και αμέτρητα πλατάνια. Στο δρόμο κάντε μια στάση στην εκκλησία της Παληοπαναγιάς, η οποία χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα. Στα highlights της περιοχής συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα η πνιγμένη στο καταπράσινο πευκοδάσος Άνω Πολύδροσος (7 χλμ. από την Πολύδροσο) με τα αναστηλωμένα σπίτια και τους cozy ξενώνες.

 Αμφίκλεια 



Ο διατηρητέος οικισμός της Αμφίκλειας αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο στον Παρνασσό. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σοκάκια, τις παραδοσιακές βρύσες και εκκλησίες. Από τα αξιοθέατα που σίγουρα θα κερδίσουν την προσοχή σας είναι το Μουσείο Άρτου (τηλ. 22340 23044, www.breadmuseum.gr) και η λίμνη Καλλιδρόμου (γνωστή και ως Νευρόπολου). Στον Βοιωτικό Κηφισό θα έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε πάνω σε πετρόχτιστα γεφύρια, να παρατηρήσετε τη χλωρίδα και την πανίδα κατά μήκος του, ή και να κάνετε canoeing στα νερά του. Φυσικά, μια περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού δεν μπορεί να λείψει από την ατζέντα σας, καθώς η Αμφίκλεια βρίσκεται στα όρια του πυρήνα του. Εδώ θα θαυμάσετε ρουμελιώτικα ήθη και έθιμα, τα οποία διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο, όπως τα παραδοσιακά Χριστούγεννα, τη γιορτή των Κτηνοτρόφων και τις ιδιαίτερες απόκριες με το άναμμα φωτιών. 

Χρισσό 



Θα το συναντήσετε σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς (βρίσκεται 6 χλμ. δυτικά τους), στους πρόποδες του Παρνασσού και πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας (μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας). Πρόκειται για ένα χωριό που θα σας χαρίσει αυθεντικές, παραδοσιακές στιγμές. Αυτός ο διατηρητέος οικισμός με τα αναπαλαιωμένα σπίτια χαρακτηρίζεται για την κεντρική γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες (πιο χαρακτηριστική από όλες το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μάλιστα περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας), τον αυθεντικό ελληνικό καφέ και το φρέσκο κρέας που σερβίρουν οι ταβέρνες του. Αξίζει να επισκεφθείτε το νέο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου. Με βάση σας το Χρισσό, μπορείτε να εξορμήσετε στους Δελφούς για μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο, να ανεβείτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι. 

 Αντίκυρα 



Ψήνεστε για ένα χειμωνιάτικο weekend με θαλασσινή αύρα; Αφήστε για λίγο το βουνό και επιτρέψτε στο νου να ταξιδέψει μέχρι εκεί που φτάνει το απέραντο γαλάζιο. Προορισμός σας η παραθαλάσσια Αντίκυρα, στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, σε απόσταση 27 χλμ. (30 λεπτά με το αυτοκίνητο) από την Αράχωβα. Σε έναν τόπο που η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους, θα κάνετε βόλτες στο γραφικό λιμανάκι με τα παραδοσιακά ψαροκάικα, θα φάτε φρέσκο ντόπιο ψάρι στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια και θα απολαύσετε τον καφέ σας με το βλέμμα στραμμένο στον Κορινθιακό κόλπο, θαυμάζοντας, παράλληλα, την ομορφιά του τοπίου που απλώνεται μπροστά σας. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Φάρο και τον αρχαιολογικό χώρο στα Παλάτια. Σε κοντινή απόσταση, επίσης, βρίσκεται η φημισμένη Μονή του Οσίου Λουκά. Για χαλάρωση μετά τις βόλτες σας, επιλέξτε το Saloon, ένα all day cafe bar που λειτουργεί από το 1990 και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών στην παραλία Αντίκυρας (Ποσειδώνος 28, τηλ. 22670 42473). 



Βάργιανη 



Η Βάργιανη, στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού σε υψόμετρο 900μ., προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας και οξυγόνου στην άλλη πλευρά του βουνού. Ο μικρός «παραδοσιακός αξιόλογος οικισμός» με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, ξεπροβάλλει μέσα από εντυπωσιακά δάση. Το χωριό σχεδόν ερήμωσε τη δεκαετία του '60, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές από τις παλιές κατοικίες του αγοράστηκαν από Αθηναίους οι οποίοι έδωσαν ξανά ζωντάνια στη Βάργιανη, αλλά και τη σημερινή της μορφή. Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η πλατεία του χωριού είναι τα σημεία που αξίζει να δείτε. Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, το εντυπωσιακό και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό. 



ΠΗΓΗ: greekguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου