Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο 49χρονος που διατηρούσε και σπίτι στον Μπράλο, είχε διαπράξει συνολικά (22) κλοπές μελιού


Εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, οι κλοπές και οι καταστροφές σε βάρος κυψελών μελισσοσμηνών, οι οποίες είχαν διαπραχθεί σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, Φωκίδας & Μαγνησίας....

Ταυτοποιήθηκε 49χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε διαπράξει συνολικά (22) κλοπές μελιού, προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον (1.135) μελισσοσμήνη, που αποτελούταν κατά προσέγγιση από (55.000.000) μέλισσες
Ο δράστης αφαιρούσε τους κηρηθροφορείς από το εσωτερικό των κυψελών, ενώ ακολούθως προέβαινε στην καταστροφή τους, είτε με την κατακρήμνισή τους, είτε με τον εμπρησμό αυτών
Η συνολική ζημιά που προκάλεσε, πέραν της σημαντικής υποβάθμισης που υπέστη το περιβάλλον, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Από αγροικία - «καβάτζα» που διατηρούσε σε περιοχή της Φθιώτιδας, καθώς και από οικία σε περιοχή της Χαλκίδας, κατασχέθηκαν (95) δοχεία που περιείχαν (203) κιλά περίπου μέλι, καπνιστήρια μελισσών, καρότσια μεταφοράς, βασιλικά διαφράγματα κυψελών, χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας κ.α.
Επιπλέον κατασχέθηκαν και διάφορα άλλα αντικείμενα, μέρος των οποίων αφορούσαν (2) κλοπές – διαρρήξεις, στην περιοχή της Λάρισας και της Πιερίας, ενώ για τα υπόλοιπα, ερευνάται η προέλευσή τους
Σημειώνεται ότι ο 49χρονος συνελήφθη την 05-12-2017 σε περιοχή της Αττικής, κατόπιν Εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, για διάπραξη ληστείας
Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν οι κλοπές και οι καταστροφές σε βάρος κυψελών μελισσοσμηνών, οι οποίες διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 20-05-2015 έως 25-08-2017, σε ορεινές περιοχές της Οίτης & της Γκιώνας Φθιώτιδας (Παύλιανη, Θερμοπύλες, Δαμάστα, Λιανοκλάδι, των Βαρδουσίων Φωκίδας (Στρώμη, Αγία Τριάδα, Καλοσκοπή κ.α.) & του Αυλωνακίου Πορταριάς Πηλίου Μαγνησίας.
Εξιχνιάσθηκαν, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, αξιολόγησης των προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων, συνολικά (22) κλοπές μελιού από κυψέλες.
Για τις ανωτέρω υποθέσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή ενός 49χρονου ημεδαπού, ο οποίος προέβη στη θανάτωση τουλάχιστον (1.135) μελισσοσμηνών, αποτελούμενα κατά προσέγγιση από (55.000.000) μέλισσες.
Ειδικότερα, ο 49χρονος, δρώντας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αφαιρούσε αρχικά τους κηρηθροφορείς με το μέλι από το εσωτερικό των κυψελών και ακολούθως, θανάτωνε τα μελισσοσμήνη, είτε με το κλείσιμο των εισόδων των κυψελών, είτε με την κατακρήμνισή τους σε παρακείμενους γκρεμούς, είτε με τον εμπρησμό τους.
Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε, πέραν της σημαντικής φυσικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, από την θανάτωση εκατομμυρίων μελισσών, καθώς και του ότι μέρος των καταστραμμένων κυψελών ήταν τοποθετημένες εντός του προστατευμένου Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αγροικία που διατηρεί σε περιοχή του Μπράλου Φθιώτιδας και χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα», καθώς και σε οικία που διατηρεί σε περιοχή της Χαλκίδας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
  • (95) δοχεία που περιείχαν συνολικά (203) κιλά & (750) γραμμάρια μέλι,
  • χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας,
  • (2) καρότσια μεταφοράς,
  • (2) βασιλικά διαφράγματα κυψελών,
  • κηρηθροφορέας κυψέλης, άνευ αριθμού,
  • (2) καπνιστήρια μελισσών,
  • ημιαυτόματος ψεκαστήρας πλάτης, ο οποίος είχε έντονη οσμή πετρελαίου και
  • ασύρματος με τα παρελκόμενα του (φορτιστής – ακουστικά).
Επιπλέον εντός των ανωτέρω οικιών, βρέθηκαν και ομοίως κατασχέθηκαν:
  • (3) φορητοί ηλεκτρονικές υπολογιστές,
  • (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος,
  • διάφορα ενδύματα,
  • (14) ποδήλατα,
  • (3) κινητά τηλέφωνα κ.α.
Όπως προέκυψε, μέρος των παραπάνω αντικειμένων, είχε αφαιρέσει από το Δημαρχείο Αγιάς Λάρισας & από ορειβατικό σύλλογο στους Αγίους Αποστόλους Πιερίας, το Νοέμβριο & το Μάιο του 2017, αντίστοιχα, ενώ για τα υπόλοιπα η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.
Σημειώνεται ότι ο 49χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές αρχές για διάφορα ποινικά αδικήματα (ληστείες, εμπρησμούς κ.α.), συνελήφθη την 05-12-2017 σε περιοχή των Αθηνών, κατόπιν Εντάλματος σύλληψης, για διάπραξη ληστείας.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών & φθορών, εμπρησμό, καθώς και παράβαση νομοθεσίας περί ζωοκτονίας και περί προστασίας του περιβάλλοντος, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου