Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Λ.Σ. Μακρακώμης: Πίσω από τη βιτρίνα της εκδήλωσης για την ανάπτυξη

Με αφορμή τη φιέστα που συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 19 Νοέμβρη ο Σύλλογος Απανταχού Μακρακωμιτών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οφείλουμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση Μακρακώμης,......
να επισημάνουμε στον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Φθιώτιδας, ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και είναι ξένες και αντίθετες με τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες.

 Η συγκεκριμένη εκδήλωση, σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση, είχε διπλό στόχο. 

Από τη μία στόχευε στο να λειτουργήσει ως επικοινωνιακό όχημα για υφιστάμενα, αλλά και εκκολαπτόμενα πρόσωπα και σχήματα, που κινούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και επιδιώκουν να βελτιώσουν το επικοινωνιακό τους προφίλ.

Από την άλλη – που θεωρούμε ότι είναι και το πιο σοβαρό – στόχευε στο να παραπλανήσει τον εργαζόμενο λαό. Να του αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες για την βάρβαρη κατάσταση που βιώνει, να του καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες και να ενισχύσει στη συνείδησή του την αστική αντίληψη, ότι η ικανοποίηση των αναγκών του θα έρθει μέσα από την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Προετοίμαζε το έδαφος» για τα διάφορα μεγαλοσυμφέροντα που ορέγονται τον πλούτο και την λαϊκή περιουσία της Δυτικής Φθιώτιδας.

 Η επιλογή μάλιστα των ομιλητών που πλαισίωσαν τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, εξυπηρετούσε και τους δύο αυτούς σκοπούς. Τα ονόματα, του υψηλόβαθμου στελέχους τραπεζών, Γιώργου Προβόπουλου και της πρώην βουλευτή και ακαδημαϊκού, Αντιγόνης Λυμπεράκη – η οποία τελικά δεν συμμετείχε – στόχευαν στο να προσδώσουν κύρος στη διοργάνωση, αλλά και να λειτουργήσουν ως μανδύας που θα καλύψει το κενό περιεχομένου και ουσίας.

 Και μπορεί η εκδήλωση να ήταν κενή περιεχομένου και ουσίας για τον εργαζόμενο λαό, ήταν όμως αποκαλυπτική για τις προθέσεις των διαφόρων επιχειρηματιών και «επενδυτών». Ήταν ξεκάθαρη για το ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

 Κάποιος από τους ομιλητές επισήμανε ότι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης είναι το κεφάλαιο και η ανταγωνιστικότητα.

 Δηλαδή: Να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ότι θα πρέπει να δουλεύουν -όταν βρίσκουν δουλειά- για 300 και 400 ευρώ. Να ξεχάσουν τις κοινωνικές παροχές, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, τη δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία, καθώς κρατικά κονδύλια(δικά του λεφτά) θα δίνονται για την ενίσχυση των τραπεζών και τη δημιουργία υποδομών και κινήτρων που θα στηρίζουν και θα προετοιμάζουν τις μεγάλες «επενδύσεις».

 Έτσι, θα δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνιστικότητας(μεγαλύτερης κερδοφορίας από τους ανταγωνιστές τους), ώστε να έρθουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι καπιταλιστές κεφαλαιοκράτες, να επενδύσουν τα χρήματά τους και να βγάλουν κέρδος, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό πλούτο και τους εργαζόμενους της περιοχής.

 Επίσης, άλλοι ομιλητές υπογράμμισαν ένα από τα "συγκριτικά πλεονεκτήματα" της περιοχής είναι τα βοσκοτόπια και οι δυνατότητες για ανάπτυξη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας. Βέβαια, δεν είχαν στο μυαλό τους κάποιον από τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Φθιώτιδας. 

Εννοούσαν, ότι κάποιος κεφαλαιούχος -αφού διαμορφωθούν  ευνοϊκές γι’ αυτό προϋποθέσεις για χατίρι του- θα επενδύσει σε μερικές χιλιάδες γιδοπρόβατα και οι νέοι μας θα κάνουν τους τσοπάνηδες για ένα κομμάτι ψωμί στις πλαγιές της Σαράνταινας και κάτω από τις φτερωτές των ιδιωτικών ανεμογεννητριών.

 Αυτό όμως που δεν είπαν οι εκλεκτοί ομιλητές είναι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη Δυτική Φθιώτιδα:

• Το μέσο εισόδημα έπεσε κατά 54,3% από το 2010 
• Οι άμεσα ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. μειώθηκαν κατά 57,2%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ μένοντας ανασφάλιστοι.
• Έχει γίνει διακοπή σε 1400 περίπου παροχές της Δ.Ε.Η., ενώ οι ρυθμίσεις για εξόφληση λογαριασμών έφτασαν τις 850 περίπου.
• Έκλεισαν πάνω από 130 επιχειρήσεις.
• Μεγάλες γεωργικές εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες, ενώ μειώθηκε σημαντικά και η κτηνοτροφία.
• Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία, μαζί και το ενδιαφέρον για σπουδές. Το 2010 συμπληρώθηκαν 81 μηχανογραφικά, το 2013 ήταν 58 και το 2015 έπεσαν στα 43.

 Τα στοιχεία αυτά -με προοπτική χειροτέρευσης- είναι το αποτέλεσμα που άφησε πίσω της η καπιταλιστική ανάπτυξη που υποτίθεται ότι έζησε η Δυτική Φθιώτιδα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων "τύπου Πλατύστομο", το όφελος που είδε ο λαός της περιοχής από την εκχώρηση του νερού των ποταμιών του για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων από ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, που έταζαν θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά οφέλη.

 Ως Λαϊκή Συσπείρωση Μακρακώμης καλούμε το λαό της Δυτικής Φθιώτιδας να μην παρασυρθεί από όλους όσοι του πουλάνε τον αστικό μύθο της ανάπτυξης, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή του, που στην πραγματικότητα σημαίνει την υποταγή του. Αντίθετα, συμφέρον του είναι να παλέψει μαζί μας για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών του και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.


 Τέλος, να αντιταχθεί στις πολιτικές που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι ντόπιοι και διεθνείς μηχανισμοί της πλουτοκρατίας και να αποδείξει ότι και "οι φτωχοί μπορούν να αποφασίζουν σωστά". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου