Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η προπαγάνδα και η πραγματικότητα για τη στέγαση, σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Διαβάζοντας κάποιος τη σχετική ανάρτηση του ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ -χωρίς να ευθύνεται ο ιστότοπος- αποκομίζει την εντύπωση ότι στη σύσκεψη της 17η Οκτώβρη οι συναρμόδιοι υπουργοί σχεδόν έλυσαν τα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω του στρατού και των δημάρχων.  .....

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου, υπακούοντας στους κανόνες της προπαγάνδας, ωραιοποιεί την κατάσταση, συσκοτίζει και αδικεί κατάφορα την πραγματικότητα. Επιχειρεί να καθησυχάσει όσους διαμαρτύρονται. Και εξηγούμαστε:
Α. Οι διοριζόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν αποταμιεύσεις ή οικονομική στήριξη αρκετών εκατοντάδων ευρώ από την οικογένειά τους για να ταξιδέψουν, να φάνε και να νοικιάσουν σπίτι στον τόπο που καλούνται να υπηρετήσουν. Πράγμα αδύνατο στις σημερινές συνθήκες. Κι όταν πληρωθούν από την υπηρεσία τους, ο μισθός δεν καλύπτει ούτε τα έξοδά τους.  
Β. Οι αναπληρωτές εκπ/κοί δεν έχουν προβλήματα μετακίνησης, σίτισης και στέγασης μόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Έχουν σε όλη την Ελλάδα. Κι ακόμα παραπέρα, τα ίδια βιώνουν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και έκτακτοι.  
Γ. Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενάμισι μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις -τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα- συνδικαλιστικών φορέων που δεν ανέχονταν να κοιμούνται, νέοι άνθρωποι σε αυτοκίνητα, στην παραλία με υπνόσακους, τρεις και τέσσερις σε ένα πανάκριβο δωμάτιο ξενοδοχείου ή σπιτιού.  Ούτε να τη «βγάζουν σπαρτιάτικα» με σάντουιτς και ξηρά τροφή.
Δ. Δυστυχώς η κυβέρνηση, μέσω των τριών υπουργών της, πήγε στη σύσκεψη με άδεια τη μνημονιακή της βαλίτσα και πέταξε το μπαλάκι στους Δημάρχους. Να λύσουν εκείνοι το πρόβλημα της στέγασης, χωρίς η πολιτεία να δώσει ούτε ένα ευρώ! Χρόνια τακτική των κυβερνήσεων που μεταθέτει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του κράτους στην καμπούρα του κοσμάκη ώστε να περισσέψουν λεφτά για τους τραπεζίτες και τους «επενδυτές».   
Ε. Ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε το νόμο που επιτρέπει στους δήμους να διαθέτουν από ίδιους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των εκπαιδευτικών και όλων των άλλων υπαλλήλων!
ΣΤ. Ο κ. Γιαβρόγλου, αφού, με τη σειρά του, «φόρτωσε» το ζήτημα στους δήμους και  στις τοπικές κοινωνίες(!), εισηγήθηκε να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα κατά δήμο και θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή «ζήσε Μαύρε μου το χειμώνα για να φας το Μάη τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι».  
Ζ. Ο κ. Βίτσας πρότεινε να λυθεί το θέμα της σίτισης στις τυπικές και άτυπες στρατιωτικές λέσχες. Φυσικά με το γνωστό αντίτιμο, που αν και χαμηλό, είναι σημαντικό για τους εξαθλιωμένους εκπ/κούς! Επιπλέον υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να χρησιμοποιούν και οι εκπ/κοί τα 10 περίπου σπίτια που βρίσκονται στη Σαντορίνη και είναι για καλοκαιρινή διαμονή των αξιωματικών. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι η στρατιωτική λέσχη της Σαντορίνης έκοψε τη σίτιση όλων των δημοσίων υπαλλήλων λόγω έλλειψης προσωπικού το οποίο δεν είπε ότι θα καλύψει!
Η. Και οι τρεις Υπουργοί "πίεσαν" τους Δημάρχους να δώσουν "κάτι" ως άμεση λύση, για να παρουσιαστεί κάποιο έργο, με το αζημίωτο για το δημόσιο φυσικά, και τους ζήτησαν να κάνουν προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις πάντα από "ίδιους πόρους".
Θ. Ο Δήμαρχος Σαντορίνης αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε κονδύλι για φέτος στους αναπληρωτές, υποστηρίζοντας ότι το κόστος είναι μεγάλο. Και το ποσό αυτό προτιμάει να το διαθέσει για τη μακροπρόθεσμη λύση για την οποία πρότεινε να επισκευαστούν τα κτήρια που έχουν κτιστεί για αποθήκες και να χτιστούν και ορισμένα συμπληρωματικά σε έκταση κάποιου μοναστηριού -σε ορίζοντα 3ετίας(μιλάμε περίπου για 45 με 50 σπίτια τη στιγμή που οι δικαιούχοι υπάλληλοι στο νησί είναι περισσότεροι από 500).
Ι. Ο Δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε ότι παραχώρησε χώρο για 10-15 άτομα για φιλοξενία τις πρώτες μέρες (πήγαν μόνο 5) και υποσχέθηκε ότι θα βάλει στον προϋπολογισμό του 2018 χρήματα ώστε να δώσει για την τρέχουσα σχολική χρονιά σε όλους από 1000 ευρώ εφάπαξ επίδομα. Ως μακροπρόθεσμη λύση πρότεινε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος κάποια έκταση(που επίσης δεν του ανήκει) και, με δάνειο να χτίσει κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα έφερε στο τραπέζι την απαράδεκτη και διαλυτική  πρόταση για "διορισμούς" σε τοπικό επίπεδο, ντόπιους, για να μην έχουν κόστος για το κράτος, αν μάλιστα έχουν και σπίτι ακόμα καλύτερα!
ΙΑ. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ έκρινε ως θετικό το νομοθέτημα που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να στηρίζουν τους υπαλλήλους που διορίζονται στον τόπο τους. Μόνο που δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί, επειδή δεν έχει χρήματα. Αγνόησε όμως εσκεμμένα ότι η ΚΕΔΕ εδώ και χρόνια ζητάει αρμοδιότητες χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, συμβάλλοντας στη λεγόμενη αποκέντρωση που την πληρώνει ο λαός!
Τελικά, με βάση όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, υποτίθεται ότι θα εργαστούν οι επιτροπές που πρότεινε ο Υπ. Παιδείας από την επόμενη εβδομάδα. Και βέβαια, όποτε και όποιες λύσεις δοθούν θα την (ξανα)πληρώσουν οι δημότες μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και της δημοτικής φορολογίας. Λες και έχουν πληρώσει λίγους φόρους στο κεντρικό κράτος γι αυτές τις υπηρεσίες.
Τώρα, αν, τα όσα αναφέρουμε παραπάνω, αποδίδονται από το δελτίο τύπου των υπουργών, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του! 

Χρήστος Φουσέκης

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου