Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΜΑΣ) ΑΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 12.10.2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών ΑΕΙ στη Λαμία, όπως όφειλε, συνεδρίασε  και συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, καλώντας όλους τους φοιτητές - μέλη του,.....
συλλογικά να αποφασίσουν για το πως θα αντιδράσουν μπροστά στην αναστολή παράδοσης συγγραμμάτων από το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, λόγω χρεών του Υπουργείου Παιδείας προς αυτούς.

        Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η διακοπή χορήγησης συγγραμμάτων, είναι σημαντικό εμπόδιο για τη φοίτησή μας στο πανεπιστήμιο. Χωρίς συγγράμματα κάθε φοιτητής και φοιτήτρια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, στην πρόοδό του στις εξετάσεις, αλλά κυρίως στην ολοκληρωμένη επιστημονική του συγκρότηση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές, που όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά μας δημιουργεί ακόμα περισσότερα! Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι γονείς μας και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει για βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή, δεκάδες φορές, μέσω των φόρων, ενώ συγχρόνως παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν πετσοκόψει τη χρηματοδότηση στην Παιδεία.
       
Στην Γενική Συνέλευση έκανε παρέμβαση, η καθηγήτρια κ. Αδάμ, η οποία υποστήριξε ότι η διακοπή χορήγησης συγγραμμάτων δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα (!) και επέμεινε  να αλλάξει το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Η πλειοψηφία της Γ.Σ. δεν αντέδρασε στην παρέμβαση αυτή. Έτσι το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ εξέθεσε τις απόψεις της, που αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν από το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Παράλληλα προστατεύουν την πολιτική που είναι υπεύθυνη για κάθε πρόβλημα στο χώρο της παιδείας. Επιπλέον όταν η κ. Αδάμ είδε ότι η άποψη της δε γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία της Γ.Σ., πήρε τους φοιτητές του  Α΄ έτους και τους πήγε για μάθημα. Όλα αυτά χρησιμοποιώντας το κύρος του καθηγητή.

        Αντί αυτών, θα περιμέναμε να δούμε την κ. Αδάμ και κάθε καθηγητή/τρια, συμπαραστάτη των φοιτητών στο ζήτημα της διανομής των συγγραμμάτων - γενικότερα των προβλημάτων που επιβαρύνουν τις σπουδές και τη ζωή μας. Χωρίς συγγράμματα παρακωλύεται ουσιαστικά η εκπαιδευτική διαδικασία, η διαδικασία της μάθησης. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, ο απόφοιτος - ο νέος επιστήμονας πρέπει να έχει από τις σπουδές του έναν αριθμό βιβλίων, τα οποία θα περιλαμβάνουν, την κλασσική γνώση της επιστήμης, θα αποτυπώνουν το επίπεδό της μέχρι εκείνη τη στιγμή, ώστε να μπορεί να τα συμβουλεύεται όσες φορές χρειαστεί. Όταν απομακρύνεται η συζήτηση και ο προβληματισμός των φοιτητών, από αυτά τα ζητήματα, τότε αντικειμενικά νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να υποθέσει, ότι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης, από το κύριο ζήτημα της, εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα.  

        Ο φόβος δεν ταιριάζει σε κανένα φοιτητή και φοιτήτρια. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένες από τις ομορφότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, είναι ταυτισμένες με τη δράση νέων ανθρώπων - φοιτητών σαν και εμάς, που δεν υποτασσόντουσαν.  Είναι διαχρονικό συμπέρασμα ότι η υποχωρητικότητα μπροστά σε τέτοιες παρεμβάσεις υποθηκεύει το μέλλον μας. Ξεστρατίζει τον αγώνα για όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν.

        Ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι όργανο διεκδίκησης και πάλης των φοιτητών. Εκφράζει τη θέλησή μας που διαμορφώνεται συλλογικά  - δημοκρατικά και λειτουργεί με τις αποφάσεις που παίρνουμε οι ίδιοι.

        Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα και να είναι ικανό ώστε ο σύλλογος μας να λειτουργεί σύμφωνα με το συμφέρον των φοιτητών και να βάζει φραγμό σε πιθανές σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβουν παρεμβάσεις σαν αυτή.

        Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια για οργάνωση της πάλης των φοιτητών σε κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων και μιας καλύτερης προοπτικής για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αντίστοιχη των αναγκών που έχουμε εμείς και οι γονείς μας και των σύγχρονων δυνατοτήτων της επιστήμης και τη τεχνολογίας.


Το Μ.Α.Σ. προβάλλει επίκαιρα αιτήματα και καλεί όλους τους φοιτητές να διεκδικήσουν:

Ø Δωρεάν συγγράμματα για όλους που θα τυπώνονται στα πανεπιστημιακά εκτυπωτικά κέντρα με ευθύνη του κράτους.
Ø Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους όσους είναι από άλλες πόλεις και σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ø Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακινήσεις.
Ø Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές.



 ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ                        ΛΑΜΙΑ 16/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου