Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Γεωργία Καπαρέλη –Χαρίτου: Πόση ακόμη πίστωση ετών …χρειάζεστε για τη λήψη μέτρων για τους ΡΟΜΑ;

Με αφορμή τη διατύπωση προσωπικών κρίσεων της Προέδρου της Κίρρας  αναφορικά με την πολυετή άσχημη εικόνα της κατασκήνωσης ΡΟΜΑ στην ανατολική είσοδο της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας και μέσα από πρόδηλες εκφράσεις  προσωπικού πανικού,.....
θα απαντήσω τεκμηριωμένα και αυτοδιοικητικά στα θέματα της καθημερινότητας που λανθασμένα χειρίζεται.
Η σύνταξη υπομνήματος , πρωτοβουλία των κατοίκων  προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την απαράδεκτη εισβολή και παραμονή των ΡΟΜΑ στην περιοχή της Κίρρας , δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά χρόνιο με  προφορικές και ενυπόγραφες συστάσεις και από την πλευρά της  όπως ισχυρίζεται  χωρίς αποτέλεσμα , ΑΛΛΑ ουδέποτε έως σήμερα δεν αισθάνθηκε τη θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει  τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου που ξαφνικά τους επικαλείται.
Τους απαξιώνει συνεχώς και παρά τις πρωτοβουλίες και τη θετική στάση που έχουν διατηρήσει για αυτοδιοικητική βοήθεια , έως σήμερα δεν σεβάστηκε το θεσμικό ρόλο και τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου της που όφειλε να εφαρμόζει και δεν το έπραξε , όπως για παράδειγμα το  άνοιγμα του Κοινοτικού  Καταστήματος  και επαφή με την καθημερινότητα και πολλά άλλα.
Για το θέμα των ΡΟΜΑ έως σήμερα ουδέποτε εισήχθη θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο για λήψη προληπτικών μέτρων και όχι κατασταλτικών , ώστε η περιοχή να μην αποτελεί πόλο έλξης γι΄αυτούς - αν και χρόνιο ζήτημα - που το γνωρίζει αλλά δεν το άγγιξε.  Θεωρείται θέμα μείζονος σημασίας και έγκειται στις αρμοδιότητες του Προέδρου Τοπικής Κοινότητας που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. α,η του Ν.3852/2010 και όφειλε να έχει  μεριμνήσει αμελλητί και να προστατεύει  τη δημοτική περιουσία και την καθαριότητα στα όρια της  αυτοδιοικητικής ευθύνης της .  Την  «πιάνω αυτοδιοικητικά αδιάβαστη» και επιπλέον επί θητείας της έχει επιδείξει ανοχή και μετατρέψει το κοινοτικό οικόπεδο στην περιοχή «Αρμύρες» , σε ανοιχτή χωματερή του Δήμου Δελφών και καταφύγιο ΡΟΜΑ , γεγονός που το αντικρίζουν καθημερινά οι περαστικοί και οι διερχόμενοι οδηγοί από το συγκεκριμένο σημείο.   Η περίφραξη του χώρου δικής της ευθύνη πάλι , βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ο περιβάλλοντας  χώρος φανερώνει πλήρη εγκατάλειψη , πόλος έλξης και υποδοχής των περιπλανητών.
Τώρα θυμήθηκε να λάβει  απόφαση Τοπικού συμβουλίου , επί τόσα χρόνια τι πράττει, τι καταγραφή τοπικών προβλημάτων έχει κάνει με παντελή άρνηση συνεργασίας με τους τοπικούς συμβούλους και τους δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει η Δ.Ε Ιτέας ;
H Κίρρα άλλωστε δεν αποτελεί κρατίδιο αλλά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας και πύλη εισόδου-εξόδου αυτής.  Με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της  και την απραξία της δημοτικής της παράταξης προσβάλλει  επιπλέον και την πολιτιστική ταυτότητα της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, αφού αρκετές «κόπτονται» για την ανάδειξη περιοχών και την αύξηση της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής με ΒΙΤΡΙΝΑ-ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ τη χωματερή και τους ΡΟΜΑ.
Θα επιθυμούσα να εξασφαλίσει πρωτίστως παραταξιακή ηρεμία και συνεργασία στους κόλπους της δημοτικής αρχής που ανήκει και κατόπιν να ασχοληθεί με τους «όμορους οίκους». Ας ασχοληθεί με τη συχνή ή μη-συχνή παρουσία των συμβούλων της συμπολίτευσης στα συμβούλια και την ενεργό συμμετοχή τους προς όφελος των δημοτών και κατόπιν δύναται να αποδείξει  ενυπόγραφα βάσει πρακτικών τοπικού συμβουλίου την αυτοδιοικητική απαξίωση που ισχυρίζεται για την περιοχή που γεννήθηκα , δραστηριοποιούμαι και κατοικώ.
Η αυτοδιοικητική απαξίωση σημειώνεται κυρίως από την παντελή έλλειψη θεμάτων ουσίας που δεν εισαγάγει προς συζήτηση στα τοπικά συμβούλια που διεξάγονται στην εξάντληση των χρονικών εκ΄του νόμου περιθωρίων , τη μη προσέλευση δημοτών και την απογοήτευση που έχουν οι κάτοικοι , καθότι έχει διαταραχθεί η επαφή τους σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις.
Θέματα καθημερινότητας που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία , καθαριότητα , Αποχέτευση που απεντάχθηκε η χρηματοδότησή της και αναζητείται τώρα μέσω Περιφερειακών Προγραμμάτων,   διαμόρφωση - ανάπλαση παιδικής  χαράς , διάνοιξη δρόμων , ασφαλτοστρώσεις  κτλ. δεν συζητιούνται  και δεν προτείνονται μέτρα ουσίας.  Εν ολίγοις  επικρατεί αυτοδιοικητική απραξία και απένταξη  σημαντικών έργων ανάπτυξης που παραλάβατε ως Δημοτική Αρχή.
Επισφράγισμα των τελευταίων ετών - ευθύνης σας - το ανύπαρκτο  Τεχνικό πρόγραμμα ποσού 4.000,00 ευρώ που λαμβάνει η Κίρρα για το έτος 2017 και να μην αναφερθούμε για το έτος 2016 που οι ασφαλτοστρώσεις που μας αναλογούσαν , απλά δεν πραγματοποιήθηκαν στην Κίρρα, αλλά κάπου αλλού . Η κακοτεχνία της κεντρικής οδοποιίας και των παράλληλων οδών βρίσκεται εκεί για να  σηματοδοτεί το «αυτοδιοικητικό χάλι»  και την εμπορική ζημία των λιγοστών επαγγελματιών πλησίον του αντλιοστασίου και  του κεντρικού τμήματος του χωριού.
Τέλος να την ενημερώσω , καθότι δεν πρέπει να γνωρίζει τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσία αναφορών πολιτών σ΄ αυτό.  Συνιστώ την ανάγνωση του ισχύοντα κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου , απόφαση 419/2011 με μνεία στις διατάξεις των άρθρων 4 , για σαφή αναφορά στις υποχρεώσεις του Προέδρου να ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο και τις διατάξεις του άρθρου 5 (παρ. 6,7) επί ενυπόγραφων αναφορών-ερωτήσεων και αιτήσεων δημοτών για επίλυση ζητημάτων τουλάχιστον εικοσιπέντε (25) ατόμων.
Όταν κάποιος αυτοδιοικητικός για επείγον και σοβαρό θέμα δεν θέλει να πράξει κάτι άμεσα  και την αρμοδιότητα την έχει εκ του νόμου, προτείνει  συμβούλιο και μάλιστα την ίδια ημέρα που έχει ανακοινωθεί και σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου.
Για το μόνο θέμα που αδυνατώ να απαντήσω δημοσίως είναι , γιατί θεωρεί ότι την  απαξίωσαν οι ίδιοι οι δημότες και θεσμικά την  προσπέρασαν . Ρωτήστε τους!!
Αναλογιστείτε την αυτοδιοικητική αποτελεσματικότητα ως δημοτική αρχή και στελεχιακό δυναμικό και προβείτε  ανενόχλητα στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις, αφού τα υπόλοιπα στην Κίρρα έχουν τακτοποιηθεί !!
  Μου δίνεται όμως και η ευκαιρία να αποσαφηνίσω πλήρως ότι δεν συγκαταλέγομαι στους αιρετούς που η δράση τους είναι συνυφασμένη με τα αυτοδιοικητικά αξιώματα , αφού προτίθεμαι από οποιοδήποτε «μετερίζι» κι αν επικρατήσει μέσω ισχύος εκλογικού νόμου να δρω προς όφελος της εξυπηρέτησης των συμφερόντων  του συνόλου των κατοίκων  τοπικής ή δημοτικής κοινότητας.
Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο Τ.Κ Κίρρας κ. Γεωργία Μαντά που με παρακολουθεί και ας λάβει με θετικό πρόσημο οποιαδήποτε ενέργειά μου που αποσκοπεί στο συμφέρον της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας που εκπροσωπώ κι εγώ με τη σειρά μου κι όχι κατ΄ αποκλειστικότητα , για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών της.
Δηλώνω πρωτίστως ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ  και  συνειδητός πολίτης ..

Γεωργία Καπαρέλη –Χαρίτου


Εκπαιδευτικός
Δ/ντρια 8/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Γαλαξιδίου

Δημοτική Σύμβουλος Δ. Δελφών (Δ.Ε Ιτέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου